Damclub Huizum


30-10-2004: Huizum mist winst tegen Heijting Huissen-2
Spelen met twee teams in de Toneelzaal van Zalen Tivoli aan de Huizumerlaan met een handvol toeschouwers geeft een gezellige sfeer. Laten we de toeschouwers even noemen: Sipke Doller (ziek gemeld, maar toch aanwezig), Gauke Dirk Nijholt, Jaap Kieffer, Wim Kieffer, Anne Zandberg en Hidde Risselada. Degene, die ik vergeten ben, mag zich melden.
Huizum-1 staat na vier ronden met Heijting Huissen-2 op de gedeelde 5e plaats in de hoofdklasse A met 4 punten.
De Dammers Uit Oost (Doetinchem/Vorden) staan bovenaan met 7 punten.
De wedstrijd tegen Heijting Huissen-2. Het voormalige tuinbouwdorp Huizum tegen de tuinbouwstad (?) Huissen.
Bart Visser was snel klaar met Arno Arends, dat wil zeggen: het werd vrij snel remise.
Katrinus Posthumus wist tegenspeler Linssen met een Oostblok onder druk te zetten, wat een doorbraak opleverde en later winst. Hierna volgden zeven remises.
Erwin Heslinga probeerde het nog even tegen Leen de Rooij met vier stukken, waaronder twee dammen, tegen drie stukken, waarvan ook al vrij snel twee tot dam waren gekroond. Het werd remise. Jan Adema had een mooie stand, maar ook hij slaagde er niet in het volle pond eruit te halen. In de laatste partij kon Sietse Nagel niet tot remise komen tegen Ralph Veenings. Achteraf was de remisegang vrij duidelijk. Het had vooral met tempo te maken. In de partij had hij er wel degelijk naar gekeken, maar op de één of de andere manier wilde het toen niet rondlopen. De eindstand kwam daarmee op 10-10.

Topscorers voor Huizum-1 zijn Auke Spijkstra en Rein van der Pal met 5 uit 3.

    Huizum-1           - Heijting Huissen-2          10-10
 1. Anton F. Schotanus - Ferry Kemperman             1-1 ( 4)
 2. Piet Bouma         - Hans Klaassen               1-1 ( 3)
 3. Bart T. Visser     - Arno Arends                 1-1 ( 1)
 4. Erwin Heslinga     - Leen de Rooij               1-1 ( 8)
 5. Jan G. Adema       - Henk Kemperman              1-1 ( 7)
 6. Anne P. Kooistra   - Emiel Leijsser              1-1 ( 6)
 7. Henk Jan v.d. Let  - Rob Schrooten               1-1 ( 9)
 8. Sietse Nagel       - Ralph Veenings              0-2 (10)
 9. Katrinus Posthumus - Jan Linssen                 2-0 ( 2)
10. Auke Spijkstra     - Jo Weijman                  1-1 ( 5)

Huizum-2 deed het fantastisch zonder Piet Bouma en zonder Erwin Heslinga, maar met Ben Stenekes. Tegen Ons Genoegen uit Wapenveld werd een 13-7 overwinning geboekt. Johan Beuker versloeg H.A. (Aalt) Mostert. Hierna kwam Marten Martens in het voordeel, doordat zijn tegenspeler P. Aartsen tijdens het slaan zijn slagschijf los liet. Toen hij verder wilde slaan, wees Martens hem erop, dat zijn beurt voorbij was. Even later verzilverde Martens zijn voordeel. Fedde Piet Huitema hield de sterke Marty van Houtert op remise. Jan Bosselaar volgde dit voorbeeld, waarna Jan de Vos Henk Mostert door de vlag drukte. De tussenstand kwam zo op 8-2 voor Huizum-2. Een mooie uitgangspositie voor meer. Ben Stenekes, dit seizoen voor het eerst in actie, dacht er ook zo over. Hij doorboorde de stelling van Freek Jongerman, die weinig kansen kreeg. Sjoerd D. Schaaf liet zich niet gek maken en hield het geheel van losse stukken mooi in evenwicht. De winst kon Huizum-2 niet meer ontgaan. Tijd om een potje te verliezen. Thijs Talsma was zo aardig om een ondermacht-eindspel te verliezen van Albert Lusink. Het scoren leek gebeurd, maar op dat moment sloeg onze S-man toe, Super-Siep. Hans Striker was zijn slachtoffer. Er leek niets aan de hand voor Striker, die net als Siep Rintjema een dam had en nog een zevental schijven. Het zal wel een 'setsje' geweest zijn. Eind goed, al goed, zou je als lezer kunnen denken, maar niets is minder waar. Aan bord één werd Jan T. Terpstra verslagen door Jacob de Greef. Nadat Terpstra door omstanders werd gewezen op hoe het moest, kon hij zich niet helemaal inhouden. De ME moest eraan te pas komen om hem weer in het gareel te krijgen. (Dit laatste is niet helemaal waar).
Huizum-2 staat op de 5e plaats in de 1e klasse A en heeft evenveel wedstrijdpunten (5) als nummer 4 Gorredijk. Harderwijk staat dik bovenaan met 8 punten.

    Huizum-2            - OG Wapenveld               13-7
 1. Jan T. Terpstra     - Jacob H. de Greef          0-2 (10)
 2. Jan Bosselaar       - Gerard Blok                1-1 ( 4)
 3. Siep Rintjema       - Hans Striker               2-0 ( 9)
 4. Johan Beuker        - Aalt Mostert               2-0 ( 1)
 5. Thijs Talsma        - Albert Lusink              0-2 ( 8)
 6. Bernard Stenekes    - Freek Jongerman            1-1 ( 6)
 7. Sjoerd D. Schaaf    - Erik Bakker                1-1 ( 7)
 8. Fedde Piet Huitema  - Marty van Houtert          1-1 ( 3)
 9. Marten Martens      - P. Aartsen                 2-0 ( 2)
10. Jan de Vos          - Henk Mostert               2-0 ( 5)

Topscorer in Huizum-2 is Johan Beuker met 6 uit 4.

Verslag van Piet Bouma:

Huizum 2 boekt fraaie overwinning tegen OG Wapenveld

Het tweede tiental deed goede zaken met een overwinning op OG Wapenveld. Als eerste kon Johan Beuker twee punten op zijn conto bijschrijven, nadat hij een kerkhofaanval van Aalt Mostert op klassieke wijze pareerde. Marten Martens speelde een dijk van een partij. Nadat zijn voordeel wat verwaterde, gaf Peter Aartsen hem pardoes een schijf cadeau, door tijdens een slagwisseling gewoon een schijf te weinig te slaan. Kopman van de gasten, Marty van Houtert, zat laag op bord 7. Fedde Piet Huitema wist een Ghestem-doorstoot te pareren, waarna Van Houtert, mede door tijdgebrek afzag van verdere winstpogingen. Fraai Puntje, Fedde Piet!  Ook Jan Bosselaar tekende daarna de vrede tegen Gerard Blok, waarbij het gevoel was, dat er misschien iets meer voor onze Jan had ingezeten. De Huizum-trein werd weer in gang gezet door Jan de Vos. Aanvankelijk zag zijn stand er zorgelijk uit (hangende schijf op 10 in klassieke stand met klaverblad voor wit). Naarmate de strijd vorderde ging het steeds beter en stond er uiteindelijk een symmetrische klassieke stand op het bord. Henk Mostert kon waarschijnlijk daar de juiste weg niet meer in vinden en moest door tijdgebrek toezien dat zijn vlag gestreken werd. Tussenstand: 8-2.
Na de pauze (moeten we dat niet eens introduceren. Samen lekker aan de thee!) was het Ben Stenekes die zijn eerste partij van het seizoen tegen Freek Jongerman doeltreffend met een tweetje afrondde. Een schitterende aanvalspartij. Sjoerd Schaaf haalde een dam tegen Erik Bakker. Deze leek winnend, maar de PFDB-secretaris kon uiteindelijk alleen maar het winnende puntje op het scorebord laten noteren. Thijs Talsma stond intussen al slecht. Een vreemde overtallige vork aan zijn linkerzijde waarvan weinig kracht uitging was het begin van het einde. Albert Lusink streek verdiend de twee punten op. Siep Rintjema won ondertussen van de explosieve Hans Striker. In het eindspel, met beiden een dam en materiaalvoordeel voor Siep, was onze Roodkerker tactisch de sterkste en ontwapende zijn tegenstander. Jan Terpstra, die onverwacht het eerste bord voor zijn rekening nam, kon het tegen Jacob de Greef net niet redden. In de langste partij van de dag was Jan ontevreden dat hij het remisegaatje niet had gevonden. Eindstand: 13-7.

29-10-2004: Huizum-1 provinciaal gelijk tegen BEGB Cornjum
Gisteravond werd in damstadion Tivoli de wedstrijd in de provinciale hoofdklasse tussen Huizum-1 en Begint Eer Gij Begint Cornjum gespeeld. BEGB had een tactische opstelling. Het hele team zat van bord 1 naar 8 in oplopende sterkte. Slim, want hierdoor wonnen zij bijna. Bijna, want aan bord 5 had het dan 1-1 moeten worden. Helaas voor BEGB won Sietse Nagel hier van Jelte Veld in het eindspel.
Huizum kwam op voorsprong door winst van Anton Schotanus op S. de Boer. Jan Adema versloeg hierna Lubbert van den Berg, terwijl Erwin Heslinga met zoon Dooitzen van den Berg remise overeen kwam. Er leek geen vuiltje aan het plafond, maar ineens had Thijs Mulder (in BEGB Cornjum-dienst) een dam tegen Henk Jan van der Let en trapte Piet Bouma tegen Pieter Dijkstra in een 3-om-3-combinatie. Een 5-1 achterstand werd door BEGB vakkundig omgezet in een 5-5 stand. Oege Dijkstra ging op kracht langs Katrinus Posthumus en na de remise van Bernard Post tegen Reinout Sloot stond er 6-8 voor BEGB op het denkbeeldige scorebord. Het eindspel van Sietse Nagel tegen Jelte Veld was bij normaal spel niet te winnen. Maar wat is normaal in de damwereld. De mens vergrijpt zich wel eens in de wirwar van mogelijkheden, zo ook Veld. Hij speelde de belangrijke schijf 4 uit zijn positie, waarna Nagel stukje bij beetje drie dammen verkreeg en de ideale vangstelling op kon bouwen. Hiermee vervulde hij een soort Rein-van-der-Pal-rol, die helaas niet mee kon doen door familieomstandigheden.

  Huizum-1             - BEGB Cornjum-1            8-8
1. Anton F. Schotanus  - S. de Boer                2-0 (1)
2. Erwin Heslinga      - Dooitzen van den Berg     1-1 (3)
3. Piet Bouma          - Pieter Dijkstra           0-2 (5)
4. Jan G. Adema        - Lubbert van den Berg      2-0 (2)
5. Sietse A. Nagel     - Jelte W. Veld             2-0 (8)
6. Henk Jan v.d. Let   - Thijs Mulder              0-2 (4)
7. Bernard J. Post     - Reinout Sloot             1-1 (7)
8. Katrinus Posthumus  - Oege Dijkstra             0-2 (6)

27-10-2004: Bijna unieke 100%-score Huizum-2
Maandagavond 25 oktober speelde Huizum-2 uit tegen Buitenpost. Het is vrij uitzonderlijk, dat in een wedstrijd alle partijen door hetzelfde team worden gewonnen. Huizum-2 deed het. Buitenpost scoorde geen enkel punt tegen. In de jaren 70 presteerde het landelijk spelende Huizum-2, een tiental, ook al eens zoiets door Roden te verslaan met 0-20. Ook toen speelde Jan Bosselaar mee. Ik denk dat Huizum-2 maar tegen Wanswerd moet spelen.
Oscar Veltman mailde door dat DCH (Heerenveen) al drie keer met 100% heeft gewonnen.

   Buitenpost              - Huizum-2                 0-16
1. Ype Kroodsma (784)      - Jan Bosselaar (1130)     0-2 (3)
2. Harry de Vries          - Bernard Post (1168)      0-2 (6)
3. Sytze Metzlar           - Theo Knoppers (1125)     0-2 (4)
4. Thomas Bosma            - Edze van den Bosch (999) 0-2 (8)
5. Tjipke Bosma            - Jan Terpstra (1007)      0-2 (1)
6. Johan Slofstra          - Thijs Talsma (1090)      0-2 (5)
7. Cees de Haas            - Sjoerd Schaaf (884)      0-2 (2)
8. Jan Kootstra            - Jan de Vos (998)         0-2 (7)

16-10-2004: De Oldehove schuift Huizum een punt toe

   De Oldehove-1            - Huizum-1              10-10
 1. Jan Hoogterp (1242)      - Anne Kooistra (1195)  1-1 (6)
 2. Piet Leijenaar (1097)    - Anton Schotanus (1355)1-1 (9)
 3. Tjalling Goedemoed (1377)- Katr.Posthumus (1164) 2-0 (1)
 4. Jan Algra (1272)         - Bart Visser (1211)    1-1 (3)
 5. Menno de Block (935)     - Sipke Doller (1207)   1-1 (2)
 6. Oege Dijkstra (1324)     - Erwin Heslinga (1244) 1-1 (5)
 7. Rudolf Smedinga (1128)  - Rein van der Pal (1414)0-2 (10)
 8. Sjoerd Koopman (1301)   - Auke Spijkstra (1142)  0-2 (8)
 9. Johan Lemstra (1233)    - Henk Jan vd Let (1181) 2-0 (4)
10. Richard Koot (1177)     - Sietse Nagel (1181)    1-1 (7)

(SAN)
'We kunnen veel van deze wedstrijd zeggen, maar ik wou het hier maar bij laten', zo opende De Oldehove-voorzitter Richard Koot de derby in 't Knooppunt tussen De Oldehove en Huizum. Eigenlijk heb ik hier weinig aan toe te voegen behalve dan het volgende. De Oldehove zou de wedstrijd gaan winnen, maar uitgerekend de kopman van de Paladijnen, Rein van der Pal, trok de stand gelijk. De Oldehove kwam op voorsprong aan bord 3, waar een getergde Tjalling Goedemoed een zwakte in de stelling van Katrinus Posthumus afstrafte. Toeschouwer Gauke Dirk Nijholt zag het met lede ogen aan en bestelde iets met uitjes. Sipke Doller kreeg een remise-aanbod van Menno de Block. Deze moest volgens Doller zijn aanbod vergezeld laten gaan van een zet. Na de zet accepteerde regel...... Doller de remise. Bart T. Visser, pas terug uit het klooster (voor een cursus balletje overgooien), had volgens zeggen nog nooit een punt tegen Jan Algra gehaald. Maar deze middag was dit geen punt .. of eh .. wel dus.
Crisis. Henk Jan van der Let kreeg een Coup Philippe tegen. Ai, een tweede nul. Erwin Heslinga was tevreden met remise tegen Oege Dijkstra. Bij een tussenstand van 7-3 voor De Oldehove klonk vanuit de gelagkamer de profetie dat de Kosmos de einduitslag allang had bepaald. De Pal-adijnen zouden voor straf verliezen. Anne Piet Kooistra kwam remise overeen met Jan Hoogterp en ook in de partij tussen Richard Koot en Sietse Nagel  zat weinig muziek meer. Als Huizum nog wat wilde, moest dit komen uit de drie nog spelende partijen. Auke Spijkstra had al een schijf op Sjoerd Koopman gewonnen en maakte dit voordeel gedecideerd af. De aansluitende treffer. De gelijkmaker moest komen van Van der Pal of Schotanus. Schotanus zou grote kansen moeten hebben tegen Piet Leijenaar, maar Leijenaar speelde er vrolijk op los en stond er aardig goed voor. Er ging bijna een zucht van verlichting door het Paladijnenteam, toen het remise was. Bijna, want Huizum stond nog steeds achter en Rein wachtte wel erg lang met winnen. Sterker nog, hij vroeg zich erg af of er wel winst in de stand zat. Gelukkig kwam Van der Pal's sparringpartner Bé Eggens, die het op voorsprong staande team van Pekelsma vervroegd had verlaten, op dat moment binnen. De partij duurde nog even en er kwam een 4-tegen 2 eindspel op het bord met elk een dam. Tegenspeler Rudolf Smedinga was degene met 2 stukken. Hij zat er doorheen en gaf na een aantal zetten op. In de na-analyseruimte ging men uit van remise, waardoor het 11-9 voor De Oldehove zou zijn geworden. Nu werd het nog 10-10. De Kosmosvloek was doorbroken. Vlak hierna sloeg de buitendeur van 't Knooppunt met een klap dicht.

   Harderwijk-1              - Huizum-2              16-4
 1. Jaap van Hierden (1175)  - Piet Bouma (1228)     2-0 (9)
 2. Jaap vd Werfhorst (1156) - Fedde P.Huitema(1044) 2-0 (5)
 3. Ruurd Wuestman (1179)    - Thijs Talsma (1090)   1-1 (8)
 4. Patrick Wielemout (955)  - Bernard Post (1168)   1-1 (10)
 5. Jan Hendrik Kok (1211)   - Jan Bosselaar (1130)  2-0 (1)
 6. Fred Elgersma (1048)     - Johan Beuker (1110)   2-0 (2)
 7. Bert Foppen (1103)       - Jan de Vos (998)      2-0 (4)
 8. Kees de Jong (1183)      - Sjoerd Schaaf (884)   2-0 (3)
 9. Joras Ferwerda (998)     - Marten Martens (1000) 1-1 (6)
10. Ton Eekelschot (1100)    - Jan Terpstra (1007)   1-1 (7)

Een slachtpartij. Zelfs Piet Bouma verloor. In Pizzeria Pompëi liet hij nog even zien in welke vang hij zichzelf had gemanoeuvreerd. Eentje met humor. Het lijkt wel of de Kosmos het verkeerde team te pakken had. De tussenstand was al 10-0 voor Harderwijk, zoals iedereen uit de tabel kan lezen.

We gaan naar Piet Bouma voor een rechtstreeks verslag:
Huizum-2 krijgt op z'n donder in Harderwijk.
Het tweede tiental van Huizum ging zaterdag kansloos ten onder. Jan Bosselaar, al te laat vanwege een gezellig bezoek aan zijn ex-buren in Harderwijk, had daarna te laat door dat een ruiltje tegen Kok schijfverlies of een dam tegen kostte. Hij stribbelde nog lang tegen, maar kon de maximale overmacht van zijn tegenstander niet meer te boven komen. Als tweede moest
Johan Beuker de hand geven. Tegenstander Elgersma profiteerde gretig van de risico's die Johan wegens de stand op de borden nam. Als derde ging Sjoerd Schaaf tegen De Jong het schip in. Schaaf had zijn stand net bijgeschaafd, toen hij een remisegevend offer overzag en vervolgens in verlies moest berusten. Jan de Vos speelt graag op complicaties. De complicaties groeiden
hem echter nu boven het hoofd. Schijf na schijf raakte hij kwijt aan Foppen, waarna ook hier het overmachtseindspel beslissend werd. Vervolgens wist v.d. Werfhorst runner-up Fedde Piet Huitema een klassiek lesje te geven. Na de tijdnoodfase zag Huitema het nutteloze van verweer in en gaf op. De stand was daarmee 10-0!! Marten Martens pakte zijn en Huizums eerste puntje tegen Ferwerda en daarmee was de eer in ieder geval gered. Want ook op de overige borden ging
het niet crescendo. Eekelschot had Jan Terpstra lange tijd onder druk, maar de veelbesproken FK-finalist, wist door zijn routine het remise-gaatje te vinden. Thijs Talsma speelde van Huizumer kant de beste partij tegen KNDB-bestuurslid Wuestman. Het evenwicht werd daarin niet verbroken en de remise was een vanzelfsprekend resultaat. Van Hierden speelde tegen Piet Bouma een Ghestem-doorstoot, welke nog spannender werd toen Bouma aan zijn linkerzijde een vreemde opsluiting innam. Op het moment suprème  terwijl de
remise voor het grijpen was, trapte Bouma in een venijnig geintje. Bernard Post tenslotte (hij wist via Almere uiteindelijk het speellokaal te bereiken. Was de nieuwbouw mooi Bernard?) stond halverwege vrijwel verloren (zijn tegenstander had de beruchte knoopstelling in kunnen nemen), kreeg daarna weer initiatief, maar uiteindelijk een vrij bloedeloos
remise-eindspel op het bord. Drie-om-een was het hoogst haalbare. De Harderwijkers hadden dit ook al gezien en ruimden alvast het bord op terwijl de partij nog aan de gang was. Beide spelers strekten net even de benen. Het
leuke was dat er daarna een iets andere stand weer opgezet werd, die wel winnend voor onze globetrotter was. Post is niet de beroerdste en corrigeerde een en ander met de remise als eindresultaat. Eindstand
Harderwijk-1 - Huizum 2: 16-4.
De pizzas in Pompei smaakten na afloop goed, al was er op iets meer bezetting van de Huizum-1- en   Oldehove-gangers gerekend. Dat moet een volgende keer beter! Rest nog te vermelden dat Sjoerd Schaaf opnieuw een goeie mop voorhanden had. Ditmaal was een bekend schaatster de klos, die alleen maar onder .....
De rest zullen wij u besparen. Huizum zou een proces aan haar broek kunnen krijgen. En dat kunnen we er in deze tijd niet meer bijhebben.

08-10-2004: Prov. Huizum-1 wint derby tegen De Oldehove
Gisteravond speelde het provinciale 8-tal van Huizum thuis in Zalen Tivoli tegen het team van buurclub De Oldehove. De wedstrijd verliep spannend, gezien het scoreverloop. Sietse Nagel won na een kleine twee uur van Hylke Dykstra, die zich vergreep aan één van zijn schijven. Een 3-om-3 naar dam en opgave volgden.
Namens De Oldehove scoorde Klaas-Hendrik Leijenaar tegen ten koste van Erwin Heslinga. Anton Schotanus verkreeg voordeel op Johan Lemstra, die zich als een ware Houdini redde in een stand, die eigenlijk niet meer houdbaar was. Katrinus Posthumus nam Piet Leijenaar in een dubbele Nelson, het kan ook een Kettingstelling zijn geweest, maar stond in feite daarmee net zo gebonden als zijn tegenspeler. Het werd remise. De tussenstand was derhalve 4-4. De stand werd 6-6 na een overwinning van 1e bordspeler Rein van der Pal op de zich vergissende De Oldehove-voorzitter Richard Koot en na de nederlaag, die Jan Adema opliep tegen fullprof Tjalling Goedemoed. Het venijn zat het in de staart van de wedstrijd, waarin Piet Bouma Marten Martens op verkeerde gedachten bracht en Bernard Post Hidde Risselada overmeesterde. 10-6 voor Huizum.
Wanswerd gaat inmiddels met bordpunten vet aan de leiding.

   Huizum                  - De Oldehove              10-6
1. Rein v.d. Pal (1414)    - Richard Koot (1177)       2-0 (6)
2. Anton Schotanus (1355)  - Johan Lemstra (1233)      1-1 (3)
3. Erwin Heslinga (1244)   - Klaas-H.Leijenaar (1250)  0-2 (2)
4. Piet Bouma (1228)       - Marten Martens (1000)     2-0 (7)
5. Jan Adema (1196)        - Tjalling Goedemoed (1377) 0-2 (5)
6. Bernard Post (1168)     - Hidde Risselada (886)     2-0 (8)
7. Sietse Nagel (1181)     - Hylke Dykstra (1022)      2-0 (1)
8. Kat. Posthumus (1164)   - Piet Leijenaar (1097)     1-1 (4)

03-10-2004: Huizum-1 wint in eigen huis van Nijverdal
(Sietse Nagel)
De gemiddelde rating van Huizum lag dan wel hoger, maar het aantal 1200+ spelers was hoger bij tegenstander Nijverdal. Huizum was compleet, terwijl Nijverdal Jan Bakhuis had vervangen door de iets lichtere Harrie Hoonhorst. De score begon in het voordeel van Huizum, nadat Marinus Morsink in een zetje tuinde tegen Auke Spijkstra. Nijverdal trok de stand gelijk aan bord 6, waar Sipke Doller een schijf achter was geraakt tegen Herman Damman. Katrinus Posthumus had een diagonaal van vier schijven gepenetreerd in de stelling van Jan van Buiten van veld 17 t/m 33. Dit leek spannend, maar het leverde slechts remise op. Sietse Nagel trof Harrie Hoonhorst aan bord 9. Na de opening werd het centrum van Hoonhorst verlamd en onder druk van de tijd trapte Hoonhorst in een Zetje van Weiss, dat Nagel een dam opleverde. Met de goede remise van Anne Piet Kooistra tegen 1300-speler Vaidas Stasytis kwam de tussenstand op 6-4 voor Huizum. Henk Jan van der Let vloerde Paul Everloo, hetgeen direct werd beantwoord door Rienk van Marle met een overwinning op Bart T. Visser. Visser wilde toewerken naar een stand, die hij al twee maal eerder op het bord had gehad en waarvan hij haarfijn wist hoe hij deze moest behandelen. In de gauwigheid wisselde hij echter twee zetten om, waardoor alle kennis niets meer waard was. Anton Schotanus speelde remise tegen Hin Wong. Jan Adema had inmiddels een meerderheidseindspel bewerkstelligd tegen Vitalia Doumesh. Voordat dit in remise eindigde won Rein van der Pal na de tijdnoodfase van Bill Neven. Van der Pal komt weer in zijn scoringsritme. De eindstand werd 12-8.

    Huizum                - Nijverdal         12-8   :
 1. Rein van der Pal      - Bill Neven         2-0 ( 9)
 2. Anne Piet Kooistra    - Vaidas Stasytis    1-1 ( 5)      
 3. Jan Adema             - Vitalia Doumesh    1-1 (10)
 4. Anton Schotanus       - Hin Wong           1-1 ( 8)      
 5. Katrinus Posthumus    - Jan van Buiten     1-1 ( 3)
 6. Sipke Doller          - Herman Damman      0-2 ( 2)
 7. Bart T. Visser        - Rienk van Marle    0-2 ( 7)
 8. Auke Spijkstra        - Marinus Morsink    2-0 ( 1)
 9. Sietse Nagel          - Harrie Hoonhorst * 2-0 ( 4)
10. Henk-Jan van der Let  - Paul Everloo       2-0 ( 6)

Huizum-2 ongelukkig in veldslag tegen Dammers uit Oost-2. (Piet Bouma)
Huizum-2 moest het opnemen tegen de fusieclub Dammers uit Oost 2 (Doetinchem/Vorden), op papier de sterkste tegenstander in de 1e klasse A. Uiteindelijk werd het een zwaar bevochten gelijkspel voor de Achterhoekers. Het begon slecht. Marten Martens verloor al in het middenspel een schijf tegen Danny Dix. Toen hij nog een schijf moest verliezen gaf hij de pijp aan Maarten. Vervolgens wist Thijs Talsma (tegen Chris Gevers) een remise te scoren, en Jan de Vos een vette twee (op Cees Groen). Uw verslaggever heeft helaas door eigen bord- en rookbeslommeringen de beslissende fase in deze partijen gemist. Jan Bosselaar schoot vervolgens een enorme bok. Tegen de sterke Henk Ruesink had hij een damdoorbraak(!) gescoord. De dam leek winnend. Echter Jan zette hem op een vergiftigd veld neer, waarna hij zelf een verschrikkelijke damcombinatie tegen kreeg. Opnieuw een achterstand. Siep Rintjema speelde  een degelijke remise tegen Harry Graaskamp. Fedde Piet Huitema, tactisch geposteerd op bord 10, maakte de verwachtingen waar. In een spannend eindspel tegen invaller M. Boersbroek wist hij de 6-6 op het scorebord te brengen. De borden 3, 4, 5 en 6 zaten na de tijdcontrole nog lang tot in het zesde speeluur te spelen. Erwin Heslinga wist Bertus Bosch helemaal vast te zetten. Bosch offerde met de goede schijven en ontsnapte nog net naar een drie-om-een. Al mopperend moest hij toen ervaren dat Heslinga dit eindspel tot in de finesses doorspeelt. Uiteindelijk werden de 16 zetten gehaald, met een teleurstellende puntendeling voor Erwin als gevolg. Bondsraadslid Piet Bouma wist Bondsdirecteur Johan Haijtink net niet beentje te lichten. In een partij met drie offers en een dubbeloffer ontstond uiteindelijk een cleane remisestand. Bouma was ontstemd. De toppers van Huizum 2 waren getemd. Mario Daamen bracht Jan Terpstra in fikse moeilijkheden. In een ingewikkelde overgang naar het eindspel greep Terpstra mis, waar remise tot de mogelijkheden behoorde. Fel tegenstribbelend kon onze Jan het tij niet meer keren en moesten wij met lede ogen toekijken hoe superMario een verwoestende overmacht op het bord bracht. Met verwachtingsvolle blikken werd tegelijkertijd de partij van Johan Beuker gevolgd. Een strakke aanvalspartij tegen Jaap de Vries bleek net als tegen Mildam uit te lopen in een kosteloze doortocht naar dam. Daarna werd het afspel kinderspel. Jammer was, dat de vrouwelijke toeschouwers niet meer aanwezig waren om de 'man of the match' te kiezen. Onze koele tsjommer had zeker hoge ogen gegooid. Eindstand 10-10.

Rest nog te vermelden dat het arbiterskorps ditmaal de spelerskaarten aan minutieus onderzoek onderwierpen. Waren handtekeningen vervalst? Of pasfoto' s geretoucheerd? De heren Lansbergen en De la Ferté lieten zich er niet over uit. Verdere kaarten hielden ze op zak. Alleen Everloo van Nijverdal schijnt (uit pure frustratie?) zijn notatiebiljet niet ingeleverd te hebben. Over veertien dagen tijdens De Oldehove - Huizum de langverwachte dopingcontrole? De WADA-lijst zal tijdens de clubavond van Huizum uitgedeeld worden, om spelers niet te verrassen.

    Huizum-2              - Dammers uit Oost-2       10-10
 1. Jan Bosselaar (1130)  - Henk Ruesink (1199)    0-2 ( 4)
 2. Siep Rintjema (1059)  - Harry Graaskamp (1179) 1-1 ( 5)
 3. Erwin Heslinga (1244) - Bertus Bosch (1157)    1-1 ( 7)
 4. Johan Beuker (1110)   - Jaap de Vries (1054)   2-0 (10)
 5. Piet Bouma (1228)     - Johan Haijtink (1180)  1-1 ( 8)
 6. Jan Terpstra (1007)   - Mario Daamen (1116)    0-2 ( 9)
 7. Thijs Talsma (1090)   - Chris Grevers (1108)   1-1 ( 2)
 8. Jan de Vos ( 998)     - Cees Groen (1032)      2-0 ( 3)
 9. Marten Martens (1000) - Danny Dix (1101)       0-2 ( 1)
10. Fedde P.Huitema (1044)- M. Boersbroek ( 987)   2-0 ( 6)

01-10-2004: Huizum-1 met 2-14 langs Eensgezindheid Woudsend
De provinciale competitie voor clubteams is los.
In de afgelopen week won Heerenveen in de hoofdklasse met 6-10 van Ons Genoegen Drachten en Wanswerd met 2-14 van De Oldehove. Het nieuwe combinatieteam van Dokkum-Twijzelerheide won met het kleinst mogelijke verschil 7-9 van Oerterp. Huizum realiseerde dezelfde cijfers tegen Eensgezindheid Woudsend. Na aanvankelijk goede weerstand van de Woudsenders, wonnen ineens Erwin Heslinga, Jan Adema, Bernard Post en Katrinus Posthumus bijna direct achter elkaar. Piet Bouma moest een punt aan Klaas Lijklema afstaan. Hierna won Rein van der Pal van Gaele Stoker aan bord 1. Sietse Nagel had het even moeilijk na de opening, waarin Bauke van der Werff meteen de lont in het kruitvat stak. Er ontspon zich een spannende strijd, waarin Nagel de partij kon ombuigen naar een stand met de ideale positie, maar dit viel tegen. Remise.
Anton Schotanus werd door Sibbele Reekers als laatste aan het bord gebonden. Reekers miste ergens de remise, waarna Schotanus zijn 4-tegen-2-eindspel in winst omzette.
Eindstand 2-14 voor Huizum.

  Eensg.heid Woudsend - Huizum-1           2-14
1. Gaele Stoker        - Rein van der Pal   0-2 (6)
2. Sibbele Reekers     - Anton F. Schotanus 0-2 (8)
3. Roel Bijl           - Erwin Heslinga     0-2 (1)
4. Klaas Lijklema      - Piet Bouma         1-1 (5)
5. Siep Altena         - Jan Adema          0-2 (2)
6. Bauke van der Werff - Sietse Nagel       1-1 (7)
7. Ferry Verhoeff      - Bernard Post       0-2 (3)
8. Meinze Feenstra     - Katrinus Posthumus 0-2 (4)    

Huizum-2 nam de honneurs waar in Huizum, alwaar De Harste Sumar op bezoek kwam voor de eerste wedstrijd in de 1e klasse Noord. De dammers van De Harste wonnen de wedstrijd, dankzij vader en zoon Algra. Germ Tjeersma maakte het nog even spannend door als eerste te verliezen van Johan Beuker. De rest van de spelers van De Harste hebben het uitstekend gedaan met remise, want dit zorgde voor de overwinning.

  Huizum 2            - Suameer            7-9
1. Theo Knoppers       - Jan Algra          0-2 (7)
2. Johan Beuker        - Germ Tjeerdsma     2-0 (1)
3. Jan Bosselaar       - Watze Bloemhof     1-1 (3)
4. Edze v.d Bosch      - Jaap Bruinenberg   1-1 (2)
5. Jan Terpstra        - Sjoerd Algra       0-2 (5)
6. Boele Land          - Willem Steenhuizen 1-1 (8)
7. Thijs Talsma        - Arend Dijkstra     1-1 (4)
8. Jan de Vos          - Jan Dantuma        1-1 (6)

19-09-2004: Jan Bosselaar nieuwe PFDB-voorzitter
Ons lid Jan Bosselaar is op woensdag 15 september j.l. gekozen tot voorzitter van de Provinciale Friese Dambond. De scheidende voorzitter Ulbe Koopman heeft zijn hamer overgedragen. Bosselaar is opgegroeid in Zeeland, maar woont al weer heel wat jaren in Friesland. Hij woont in Marrum, kan vloeiend Fries praten, was ooit loco-burgemeester van de gemeente Ferwerderadeel, leraar op de landbouwschool en deed of doet iets bij het Waterschap. Anne Piet Kooistra is gestopt als penningmeester van de PFDB. Zijn opvolger heet Douwe Kootstra. De andere Huizum-leden in het PFDB-bestuur zijn Henk Veldhorst en Sjoerd D. Schaaf.

19-09-2004: Dammers uit Oost-1 - Huizum-1 : 11-9
(Sietse Nagel)
   Dammers uit Oost-1 - Huizum-1           11-9  :
 1. Wieger Wesselink   - Anton F. Schotanus  1-1 ( 9)
 2. Marcel Knipper     - Erwin Heslinga *    0-2 ( 6)
 3. Dinant Spieker     - Anne P. Kooistra    0-2 ( 5)
 4. Wouter Ludwig      - Rein van der Pal    1-1 (10)
 5. Nina Hoekman-Jank. - Sipke Doller        2-0 ( 2)
 6. Henk Hoekman       - Bart T. Visser      1-1 ( 8)
 7. Jochem Zweerink    - Katrinus Posthumus  1-1 ( 1)
 8. Henk Grotenhuis tH.- Sietse Nagel        2-0 ( 4)
 9. Henk Ruesink       - Henk Jan v.d. Let   2-0 ( 7)
10. Gerrit Wassink     - Jan G. Adema        1-1 ( 3)

Wedstrijd:
Dammers uit Oost-1 (een combinatie van de clubs Doetinchem + Vorden) tegen Huizum-1, ronde 1 nationale competitie in Sportcentrum De Oosseld te Doetinchem op zaterdag 18 september 2004. Arbiter H. Lenselink. Pas na drie speeluren kwam er enige tekening in de strijd. Tot dan vertoonde geen enkel bord iets wat leek op doorslaand voordeel. Als eerste waren uit de elkaar kennende Jochem Zweerink en Katrinus Posthumus. 1-1.
Sipke Doller zat tegenover Nina Hoekman. Nina ruilde naar veld 24, een schijf die alleen kon worden aangevallen en niet worden weggeruild, omdat Sipke zijn basisschijven reeds had opgespeeld. Wellicht is dit hem noodlottig geworden, want tijd had hij genoeg. 3-1 voor DUO-1. Jan Adema speelde aan bord 10 tegen de 1e aspirantenkampioen van Nederland (1974), Gerrit Wassink. Adema bouwde een mooie positie op en vermeed blunders. 1-1. 4-2 voor DUO-1. Sietse Nagel speelde tegen 'invaller' Henk Grotenhuis ten Harkel, die in geen enkel team van DUO in de opstelling staat. In 1978 speelde hij mee in het NK Junioren in Leeuwarden (Tivoli). De partij ontwikkelde zich ogenschijnlijk gelijkwaardig. Pas in de eindfase werd de partij gesloten klassiek en kwamen alle kansen ineens bij Grotenhuis ten Harkel te liggen. Een meevaller, merkte Grotenhuis t. H. na afloop bescheiden op. 6-2 voor DUO-1. Anne Piet Kooistra beleeft de tijd van zijn leven. De koploper in het FK versloeg de sinds kort weer KNDB-lid zijnde Dinant Spieker en bracht daarmee Huizum-1 terug in de race. 6-4 voor DUO-1. Invaller Erwin Heslinga had op de trainingsavond de donderdag voor de wedstrijd niet voor niets verloren van Anton Schotanus. Met hetzelfde soort zetje wist hij Marcel Knipper te verslaan. 6-6. Henk Jan van der Let is nog niet ingespeeld. Tegen Henk Ruesink kwam hij er niet aan te pas. 8-6 voor DUO-1. Nieuwe aanwinst Bart Visser deed het uitstekend tegen 'invaller' Henk Hoekman. 1-1 en 9-7 voor DUO-1. Rein van der Pal en Anton Schotanus, niet de minsten, moesten vervolgens zien de achterstand om te buigen tot een gelijkspel, dan wel tot een verrassende overwinning. Anton Schotanus deed zijn best, maar hij speelde aan bord 1 tegen nationaal grootmeester Wieger Wesselink. Beide spelers konden doorbreken, waarbij Wesselink net even iets gemakkelijker stond. 1-1. 10-8 voor DUO-1. Rein van der Pal begon in het eindspel naar eigen zeggen een beetje te prutsen. Tegenspeler Wouter Ludwig kon middels een offer tijd winnen om zelf door te breken. De vangstellingen waren uit de stand verdwenen, waarna ook deze partij in remise eindigde. 11-9 voor DUO-1.
Bij Huizum ontbrak Auke Spijkstra. Bij DUO ontbraken Friso Fennema (werk, kwam nog wel kijken), Gerard van Kampen en Mike Voskamp. Ondanks het verlies was Huizum niet echt ontevreden met het resultaat, temeer ook omdat de invallers van DUO niet echt verzwakkingen waren. Het Chinezen was in Staphorst. Al gauw was iedereen een beetje verliefd op de Chinese serveerster.

19-09-2004: Lucky overwinning Huizum-2 op Mildam-1.
(door Piet Bouma)
De reserves van Huizum boekten in de eerste ronde een gelukkige overwinning op Mildam. Kersverse PFDB-voorzitter Jan Bosselaar opende de score met een ietwat
nadelige remise tegen Durk Smidstra. Vervolgens had Sjoerd Schaaf vrouwe Fortuna aan zijn zijde. Hans van Dijk miste een voordelige afwikkeling, waarna later de punten werden gedeeld. Jan de Vos kreeg een dam voor drie stukken tegen en wist vervolgens gelijkwaardig af te wikkelen. Piet Bouma had Tjipke Smedinga in een halve hekstelling onder druk. Smedinga koos
vervolgens voor een verkeerd eindspel, wat door Bouma middels een leuke finesse werd gewonnen. De voorsprong werd gelijk teniet gedaan door Wim v.d. Molen. Marten Martens blunderde in goede (remise)stand.
Ruststand 5-5.
Jan Terpstra mazzelde vervolgens, doordat boezemvriend Aize Plantinga een winnende dam overzag. Ook hier werden daarna de punten gedeeld. Hetzelfde resultaat boekte Quido van Hazendonk tegen Ulbe Koopman. Johan Beuker had inmiddels in een strakke partij winnend voordeel tegen Henk Lageweg behaald, wat hij niet meer uit handen gaf. Opnieuw een kleine voorsprong voor de
Huizumers. Fedde Piet Huitema en Thijs Talsma kregen daarentegen zeer nadelige eindspelen tegen respectievelijk Bert Postma en Tabe de Vries.
Volgens kenners waren beide eindspelen gewonnen voor de Mil(de)dammers. Echter in het vijfde en zesde speeluur haalden de spelers vreemde capriolen uit. Fedde Piet ontsnapte en ook Thijs wist via een listige dreiging (die Tabe even listig via een offer had kunnen omzeilen) de remisehaven binnen te varen. Mildam in mineur en Huizum-2's haan kraaide victorie!
De gedetailleerde uitslagen:

  Mildam-1        - Huizum-2            9-11   :
 1. Tjipke Smedinga - Piet Bouma         0-2 ( 4)
 2. Henk Lageweg    - Johan Beuker       0-2 ( 8)
 3. Aize Plantinga  - Jan Terpstra       1-1 ( 6)
 4. Ulbe Koopman    - Quido v. Hazendonk 1-1 ( 7)
 5. Bert Postma     - Fedde Piet Huitema 1-1 ( 9)
 6. Durk Smidstra   - Jan Bosselaar      1-1 ( 1)
 7. Marten Zijlstra - Jan de Vos         1-1 ( 3)
 8. Wim v.d. Molen  - Marten Martens     2-0 ( 5)
 9. Tabe de Vries   - Thijs Talsma       1-1 (10)
10. Hans van Dijk   - Sjoerd Schaaf      1-1 ( 2)

Na afloop werd in Sin Jah door vijf spelers nog even nagetafeld. Jan T. kreeg weer zijn bordje niet leeg. Het spectaculairst was de mop van S.D.S. over aardbeien en bloemkolen (of waren het spruitjes). Enfin, daarover een volgende keer.

10-09-2004: Kloknederlaag Wiersma in kloksimultaan
Afgesproken was dat de partijen van Harm Wiersma tegen tien dammers van Damclub Huizum zouden meetellen voor de clubcompetitie. Voor Erwin Heslinga reden om het tempo er flink in te houden en wel dusdanig, dat Wiersma wel door de vlag moest gaan. Erg charmant was dit niet, maar nood breekt wet, moet Heslinga gedacht hebben, terwijl hij totaal verloren stond. Of, zoals voorzitter Schotanus het omschreef, 'wie niet sterk is, moet slim zijn'.
Arie Hoekstra, dit seizoen voor het eerst weer achter het bord, verloor als eerste, gevolgd door Katrinus Posthumus. Later verloren ook Bart T. Visser, Siep Rintjema, Thijs Talsma, Jan T. de Vos en Theo Knoppers.
Remises waren er voor Sipke Doller, Piet Bouma en Henk Jan van der Let. Als Wiersma zo door gaat, het werd 17-5 voor hem, wordt hij nog clubkampioen.

08-09-2004: Kloksimultaan Harm Wiersma in Tivoli
Morgen speelt grootmeester Harm Wiersma een kloksimultaan tegen tien sterke Huizum-dammers.
De partijen tellen mee voor de onderlinge competitie !
Nieuws-archief
sept.-okt.2004
Redactie: Sietse Nagel
Nieuws-archief