Damclub Huizum
Nieuws-archief
november 2004
Redactie: Sietse Nagel
28-11-2004: Huizum-1 blij met 10-10 tegen DVSB
De reis naar Baarn verliep voorspoedig. Alleen stonden we, eenmaal ter plaatse, aan het verkeerde eind van de éénrichtingverkeer-straat, die we moesten hebben. Het Rode Kruis-gebouw, waar DVSB Soest-Baarn speelt stond aan het andere eind. Teamleider Anton kwam met zijn companen iets later binnen, maar nog altijd op tijd. Oud-lid Tjitte van der Meer ontving ons in de kantine. Hij is zeer betrokken bij zijn vereniging. DVSB heeft een team met stuk voor stuk aardige spelers, stelde Rein van der Pal vast. Van iedere speler is wel iets te zeggen. Bert Zwart kan men veel op fora-sites treffen, Erik van Dusseldorp is een illustere dammer, die er een interessante homepage op na houdt en die een groot kenner is van oosterse landen, Klaas Bor is de ontwikkelaar van het niet meer weg te denken Turbo-dambase, Ruud Kloosterman kennen we nog als deelnemer aan het half-NK, Harry Clasquin heeft een opvallende achternaam, Paul Sier is gevaarlijk, Piet Karregat werd ooit de King van Volendam genoemd, Andrew Tjon a Ong speelt veel toernooien en hoort bij de bovenste helft van DVSB, Francis Tholel eet pannekoeken tijdens de partij, is een seizoen lid geweest van De Oldehove + Huizum en is begaan met de jeugd in de damsport, Cees Binnenkade draagt opvallend schoeisel en is, ondanks zijn rating van 1194, op papier en in de praktijk de bord-10-speler van DVSB.
Huizum trad het strijdperk in met de verwachting weinig kans te hebben tegen deze ploeg. Het ging in feite om de schade beperkt te houden en zoveel mogelijk bordpunten zien te halen. Na vier keurige remises van Piet, Anne-Piet, Katrinus en Anton, ging DVSB met een voorsprong de tweede helft in. Andrew Tjon a Ong haalde  in een volle stand uit tegen invaller Johannes Postma, waarna er een groot gapend gat op het bord achterbleef.
Iets later in de wedstrijd klonken er vanaf bord 4 enkele geluiden van oprechte blijdschap. Even dachten we dat Sipke Doller remise had gehaald tegen Ruud Kloosterman, maar het was nog veel beter. Doller bracht Huizum kwam op gelijke voet. Op het scorebord kwam een vette 2 voor Huizum te staan. Jan Adema hield Van Dusseldorp in bedwang, terwijl Rein van der Pal niet langs Klaas Bor kwam. De spanning kwam vervolgens te liggen op de onderste twee borden. Bart Visser had aan bord 9 een iets gemakkelijker eindspel, maar Sietse Nagel moest het hebben van enkele slinkse indirecte geintjes als voorbereiding op zijn eigen doorbreken.
Francis Tholel kwam namelijk met twee verkenners op de damrij af en bij winst zou DVSB winnen. Na een offer en het halen van dam door Tholel zorgde een plakker voor de zekere puntendeling.

    DVSB Soest-Baarn          - Huizum               10-10
 1. Bert Zwart (1368)         - Anne Kooistra (1195)  1-1 ( 2)
 2. Eric van Dusseldorp (1349)- Jan Adema (1196)      1-1 ( 5)
 3. Klaas Bor (1347)          - Rein vd Pal (1414)    1-1 ( 8)
 4. Ruud Kloosterman (1288)   - Sipke Doller (1207)   0-2 ( 7)
 5. Harry Clasquin (1230)     - Anton Schotanus (1355)1-1 ( 3)
 6. Paul Sier (1264)          - Piet Bouma (1228)     1-1 ( 1)
 7. Piet Karregat (1228)      - Katr.Posthumus (1164) 1-1 ( 6)
 8. Andrew Tjon A Ong (1311)  - Johan Postma (1211)   2-0 ( 4)
 9. Francis Tholel (1276)     - Sietse Nagel (1181)   1-1 ( 9)
10. Cees Binnenkade (1194)    - Bart T. Visser (1211) 1-1 (10)

De overwinning van Huizum-2 op TAMEK Marknesse kwam regelmatig tot stand. Jan Bosselaar zette de eerste 2 neer. Jan Terpstra, Bernard Post en Fedde Piet Huitema  stuitten op weerstand en tekenden voor een punt. Johan Beuker ging ervoor tegen Kos en won. De Damkring vond aansluiting nadat Jacob Post won van Sjoerd D. Schaaf.
Jan de Vos zorgde weer voor enige uitloop door Klaas Veldstra te verslaan. Veldstra werd ooit geroyeerd door de PFDB, omdat hij niet was komen opdagen bij een FK-wedstrijd. Dertig jaar later informeerde hij maar weer eens voorzichtig hoe het ermee stond. Zijn royement werd direct opgeheven, waarna Veldstra zich aansloot bij de Damkring in Marknesse.
Marten Martens en Jacob Poortinga gaven elkaar weinig toe. Bij de 6-10-stand stuurde Erwin Heslinga alle hoop bij de tegenstander de polder in door Alex Boxum te verslaan. Thijs Talsma tot slot kwam remise overeen met  1200-speler Jan Maarten van der Reest. De andere 1200-speler van Marknesse, IJsbrand Haven, ontbrak.

    Tamek Damkring           - Huizum-2              7-13
 1. Alex Boxum (1177)         - Erwin Heslinga (1244) 0-2 ( 9)
 2. Jan Kos ( 989)            - Johan Beuker (1110)   0-2 ( 5)
 3. Adri Hoonstra ( 887)      - Jan Bosselaar (1130)  0-2 ( 1)
 4. Lauran Rijk ( 950)        - Jan Terpstra (1007)   1-1 ( 2)
 5. Jan Marten vd Reest (1208)- Thijs Talsma (1090)   1-1 (10)
 6. Bart Jonker ( 933)        - Fedde P.Huitema (1044)1-1 ( 4)
 7. Dirk Glazenborg ( 982)    - Bernard Post (1168)   1-1 ( 3)
 8. Klaas Veldstra            - Jan de Vos ( 998)     0-2 ( 7)
 9. Jacob Post (1076)         - Sjoerd Schaaf ( 884)  2-0 ( 6)
10. Jacob Poortinga (1082)    - Marten Martens (1000) 1-1 ( 8)

Na afloop smolt een deel van Huizum-1 samen met een del van Huizum-2 in Emmeloord, waar naarstig gezocht werd naar een eetgelegenheid. De Chinees en de Italiaan zaten vol en zodoende belandden we in een grillroom, annex shoarmarestaurant. Daar was men zo blij met ons, dat men na de maaltijd een gratis rondje gaf.

26-11-2004: Open Nieuwjaars Sneldamtoernooi 6 januari
Vooraankondiging: Op donderdagavond 6 januari 2005 organiseert Damclub Huizum voor alle liefhebbers het Open Nieuwjaars Sneldamtoernooi. Er zullen 7 ronden worden gespeeld volgens het Zwitsers systeem.
Aanvang: waarschijnlijk 19.30 uur !!!
Waarschijnlijk zal het toernooi onderdeel zijn van een reeks experi-toernooien. Zeker is dit nog niet.
We gaan dan proberen te spelen met de zogenaamde Delftse Puntentelling. In de praktijk zal er niet veel veranderen. Spelers kunnen nog gewoon remise overeenkomen. Het gaat ook om de 'gezelligheid'.
Deelnemers van verre kunnen door het aanvangs-tijdstip de laatste trein nog halen.
Iedere speler krijgt 10 minuten per partij. In diverse categorieën zijn waardebonnen te verdienen. De plaats in de eindranglijst is tevens een lotnummer.
In de rechter kolom van de Huizum-pagina staat een voorlopige deelnemerslijst.
Hoe meer deelnemers, hoe hoger het prijzengeld.

19-11-2004: Huizum start PFDB-beker met zes 4-tallen
De wedstrijdenreeks om de PFDB-beker zijn weer van start gegaan in de afgelopen week. De winnaar gaat door, de verliezer ligt eruit. Dit laatste overkwam Huizum-3 gisteravond in Tivoli tegen Oudega-Sm. Het was niet direct een walk-over, maar toch ging het Huizum-team, een mix van oud en jonge eigen kweek, er met grote cijfers af. Aan bord 4 zat de 13 jarige Sietze Hofman tegen Fokke van der West, die bezig was aan zijn 4e echte wedstrijd. Sietze kon winst afdwingen, maar miste de ervaring om dit te zien. En zoals zovaak bij een gemiste kans, weet de tegenstander dan wel te winnen. Aan bord 1 debuteerde de 17 jarige Gauke Dirk Nijholt tegen Linze Houwink. Houwink damt al jaren en dit was te merken. Houwink won, hoewel Nijholt het opmerkelijk lang volhield. Fedde van der Laan haalde een meesterstukje uit met remise tegen Menno Tjeerdsma. Sietse Jonker speelde Roelof van Dijk uit balance en bracht de uitslag op 1-7 voor Oudega.

   Huizum-3            - Oudega Sm.         1-7
1. Gauke Dirk Nijholt  - Linze Houwink      0-2 (2)
2. Fedde v.d. Laan     - Menno Tjeerdsma    1-1 (3)
3. Roelof van Dijk     - Sietse Jonker      0-2 (4)
4. Sietze Hofman       - Fokke v.d. West    0-2 (1)

14-11-2004: Huizum-1 verdwaalt deels op weg naar Lunteren
Een rampwedstrijd met een nachtmerrie-achtige rit naar Lunteren eraan voorafgaand. Het bord met afslag Barneveld was nog net opzij te zien, maar we waren al te laat. We kwamen in Amersfoort terecht. Chauffeur Bart koos eenmaal hieruit komend voor de beste route, terwijl kaartlezer Jan Adema chauffeur Sietse de A1 richting Amsterdam opwees, denkend, dat we in Apeldoorn ronddoolden. Binnendoor probeerden we weer in het goede spoor te komen. In het vredige plaatsje Leusden hield de weg na een paar kilometer abrupt op, waarna een weg werd gevolgd, waar maar geen einde aan leek te komen. Borden met Scherpenzeel lieten we links liggen. Toch kwamen we uit in .. juist .. Scherpenzeel. Een half uur na aanvang van de wedstrijd namen de laatsten plaats achter het bord. Al spoedig zat iedereen normaal in zijn partij. Alles leek zo normaal, dat het sommigen niet opviel, dat zij op weg waren naar verlies.
Anne Piet Kooistra hield de sterke Marcel Monteba op remise. Sipke Doller kwam slecht uit de opening tegen Aalt van der Kuilen en moest genoegen nemen met een minderheidseindspel. Handig maakte hij gebruik van de weinige mogelijkheden, die de stand nog bevatte en dwong met een ruildreiging remise af. Toen hierna Katrinus Posthumus won van Evert van der Pol, stond Huizum zowaar op een voorsprong. Rein van der Pal kwam tot remise tegen Arjan van Galen. DES Lunteren kwam langszij middels een overwinning van Hermen Kroesbergen op Henk Jan van der Let. Daniël Merkus is het afgelopen jaar duidelijk gestegen met zijn rating. Jan Adema merkte dit aan bord 1. Ze speelden remise.
Huizum kwam op achterstand toen Johannes Postma plotseling ergens instonk. Hij had de truc wel doorzien, maar speelde even later alsnog de verboden zet. Sietse Nagel stond op dat moment al vreselijk verloren tegen Henri van Hierden en verloor later dan ook. Ook Erwin van Hierden won. Tegenspeler Bart Visser kwam ver. Beiden hadden een dam, maar Bart had iets minder mankracht. Tot overmaat van ramp moest Anton Schotanus de witte vlag hijsen en Richard Cousijnsen de overwinning laten. We zaten niet echt in de wedstrijd.

    DES Lunteren             - Huizum-1              14-6
 1. Daniël Merkus (1142)     - Jan Adema (1196)       1-1 ( 6)
 2. Richard Cousijnsen (1275)- Anton Schotanus (1355) 2-0 (10)
 3. Arjan van Galen (1266)   - Rein van der Pal (1414)1-1 ( 3)
 4. Erwin van Hierden (1292) - Bart Visser (1211)     2-0 ( 9)
 5. Marcel Monteba (1334)    - Anne Kooistra (1195)   1-1 ( 1)
 6. Hermen Kroesbergen (1262)- Henk Jan vd Let (1181) 2-0 ( 4)
 7. Evert van de Pol (1156)  - Katr. Posthumus (1164) 0-2 ( 5)
 8. Aalt vd Kuilen (1217)    - Sipke Doller (1207)    1-1 ( 2)
 9. Arjen Timmer (1029)      - Johan Postma (1211)    2-0 ( 7)
10. Henri van Hierden (1026) - Sietse Nagel (1181)    2-0 ( 8)

Huizum-1 is afgezakt naar plaats 8 met 4 wedstrijdpunten. De Dammers uit Oost staan met 9 punten bovenaan. Rein van der Pal is de beste speler van Huizum-1 met 6 uit 4.

Huizum-2 deed het uitstekend in Enschede ondanks dat één van de auto's in Duitsland belandde en 25 minuten te laat aankwam. Doordat iemand van Enschede de auto per mobiele telefoon naar het speellokaalt loodste droeg bij aan voorkoming van nog meer tijdsverlies.
Aanvankelijk was men ook met 9 man op pad gegaan, niet meer wetende, dat Jan Bosselaar al eerder had aangegeven op eigen kracht naar Enschede te zullen komen.
Dankzij overwinningen van Jan Terpstra, Johan Beuker, Jan Bosselaar en Fedde Piet Huitema in de eerste helft van de wedstrijd, was het toegestaan, dat Jan de Vos en Bernard Post verloren.

    EDC Enschede              - Huizum-2              8-12
 1. P.G. van de Veen (1010)  - Johan Beuker (1110)    0-2 ( 3)
 2. Michel Koop (1216)       - Jan Bosselaar (1130)   0-2 ( 4)
 3. Ronny Koop (1157)        - Jan de Vos (998)       2-0 ( 8)
 4. Raphaël Zdoroviak (1238) - Bernard Post (1168)    2-0 (10)
 5. Mark Makrovitsj (1292)   - Erwin Heslinga (1244)  1-1 ( 2)
 6. Luit Haan (1015)         - Thijs Talsma (1090)    1-1 ( 7)
 7. Gerhard Kleinsman (1114) - Jan Terpstra (1007)    0-2 ( 1)
 8. J. Gellekink (845)       - Fedde P.Huitema (1044) 0-2 ( 5)
 9. Rabin Hanoeman (970)     - Marten Martens (1000)  1-1 ( 9)
10. Gerrit Kooistra (901)    - Arie Hoekstra (997)    1-1 ( 6)

Huizum-2 doet lekker mee in de 1e klasse A. Met 7 wedstrijdpunten staan de reserves op de 4e plaats.
Harderwijk gaat onverstoorbaar aan de leiding.
Johan Beuker is met 8 uit 5 de best scorende speler.

14-11-2004: Huizum-2 wint provinciaal met 10-6 van Fortuin
De provinciale inhaalwedstrijd op donderdag 11 november tegen Dokkum/Twijzelerheide-combinatie is gewonnen door Huizum-2 met 10-6. DTC pakte de eerste voorsprong door de winst van Lieuwe van der Veen op Arie Hoekstra. Edze van den Bosch kon counteren en won van Bouwe Ringnalda.  Huizum-2 nam de wedstrijd over na overwinningen van Boele Land op Pieter Pieters en van Sjoerd Schaaf op de altijd gezellige Leo van der Galiën. Dirk Alderd Zijlstra scoorde nog tegen, maar de remise, die Theo Knoppers overeenkwam met Sjoerd Bloem, bracht Huizum-2 de winst. Jan T. Terpstra bekrachtigde dit feit met een overwinning op Alex Hoekstra.

   Huizum-2             - Dokkum/Twijzelerh. 10-6
1. Jan T. Terpstra       - Alex Hoekstra       2-0 (8)
2. Boele Land            - Pieter Pieters      2-0 (3)
3. Thijs Talsma          - Durk Douma          1-1 (5)
4. Edze v.d. Bosch       - Bouwe Ringnalda     2-0 (2)
5. Theo Knoppers         - Sjoerd Bloem        1-1 (7)
6. Jan T. de Vos         - Dirk Ald. Zijlstra  0-2 (6)
7. Sjoerd D. Schaaf      - Leo v.d. Galiën     2-0 (4)
8. Arie Hoekstra         - Lieuwe v.d. Veen    0-2 (1)

08-11-2004: Huizum-2 wint provinciaal van Houdt Stand
Op donderdag 4 november kwam Houdt Stand Bergum op bezoek in Zalen Tivoli om de strijd aan te gaan met het provinciale team van Huizum-2.
Theo Knoppers kwam tegen Wolter van der Let op dam en won. Jan Terpstra had het met een schijf minder een stuk moeilijker tegen Wiebe van der Veen. Hij haalde nog wel een punt. Haaije Zijlstra is het dammen nog niet verleerd.

   Huizum-2              - Houdt Stand Bergum    12-4
1. Theo Knoppers (1125)  - Wolter v.d. Let (997)  2-0 (5)
2. Jan Bosselaar (1130)  - Kees Bies              1-1
3. Boele Land (1115)     - Gerrit Douma           1-1  
4. Edze v.d. Bosch (999) - Harm Terpstra (1038)   2-0 (4)
5. Thijs Talsma (1090)   - Haaije Zijlstra (885)  1-1 (3)
6. Jan Terpstra (1007)   - Wiebe v.d. Veen (905)  1-1 (6)
7. Jan de Vos (998)      - Eise Feenstra          2-0 (2)
8. Sjoerd D. Schaaf (884)- Johannes Politiek      2-0 (1)

07-11-2004: Prins Mauritsschool-1 wint Schooldamkampioenschap
Gisteren organiseerde de Gemeentelijke Schooldamcommissie Basisonderwijs wederom het Gomila Schooldamkampioenschap van Leeuwarden, dat werd gewonnen door de Prins Mauritsschool-1.
In de organisatie hebben zitting Jappie Valk (onderwijs), Jan Terpstra (Huizum), Hidde Risselada (De Oldehove), de BV Sport (Gerda Jorritsma). Zij worden ondersteund (computer) door Sietse Nagel van Damclub Huizum. Natuurlijk hebben ook de verschillende teambegeleiders een belangrijke rol.

Een verslag van Jappie Valk:
Het Gomila Sportprijzen damtoernooi voor scholen voor speciaal- en basisonderwijs was een spannende wedstrijd, tenminste wat betreft de 2e t/m de 6e plaats, maar de winnaar stak er met kop en schouders boven uit: de Prins Mauritsschool I. Het gemeentelijk schooldamtoernooi werd al weer voor de 15e keer gesponsord door Gomila Sportprijzen en georganiseerd door de damcommissie van de gemeente Leeuwarden en bv Sport, in samenwerking met de damclubs "Huizum" en "De Oldehove". Het toernooi  werd gehouden in de kantine van de scholengemeenschap "Piter Jelles - Aldlân" te Leeuwarden. Er hadden zich twaalf basisscholen uit de gemeente Leeuwarden aangemeld. In totaal hadden deze scholen 26 teams van 4 spelers afgevaardigd.
Voor de 6e keer werd er gespeeld met het zogenaamde Zwitsers Systeem; dat houdt in dat iedereen zeven ronden kan dammen. Er is dus geen finale en na het inbrengen van de uitslagen in de computer kan direct de stand na elke ronde bekend worden gemaakt. Voordeel is, dat de computer via de loting rekening houdt met de speelsterkte van de teams; teams die ongeveer even sterk zijn spelen tegen elkaar, maar nooit twee keer. Zo krijg je dus meer spannende wedstrijden.
Uniek was de uiteindelijke winnaar: het 1e team van de Prins Mauritsschool. Vanaf groep 4 zijn de vier kinderen al bij elkaar en wonnen in hun eerste jaar van deelname de 3e of de 4e prijs, het jaar daarop in groep 5 de 2e prijs en achtereenvolgens in groep 6, 7 en 8 wonnen ze drie keer de eerste prijs. De commissie moet dus op zoek naar een nieuwe wisselbeker.
Tijdens de prijsuitreiking werd daarnaast o.a. de organisatie bedankt: Sietse Nagel voor het bijhouden van de standen, en de scheidsrechters, die na elke ronde, nog sommige partijtjes moesten "beslissen", die nog niet waren afgelopen.

EINDSTAND:                     wed.pnt   wp
1. Prins Mauritsschool I   (1)   14      60
2. Prins Mauritsschool II  (3)   11      60
3. Prins Mauritsschool III (-)   10      65
4. Dr. Algraschool I       (6)   09      60
5. O.b.s. De Oldenije I    (-)   09      58
6. R.k.b.s. De Sprong      (-)   09      53

Zie verder de link 'Schooldammen' voor de volledige eindstand en de foto's.

De Montessorischool I had ook 9 wedstrijdpunten, maar had twee weerstandspunten (51) te weinig voor een prijs. Tussen haakjes (..) is de stand in 2003.

07-11-2004: Provinciaal Huizum-1 wint met 1-15 in Bolsward
Vrijdagavond trok Huizum-1 naar de Gereformeerde Sinaasappelkerk in Bolsward. Daar was niemand aanwezig. We waren te vroeg. Maar om 8.00 uur was de speelzaal gereed en was iedereen present. De wedstrijd verliep voorspoedig voor Huizum. De tussenstand liep op naar 0-12. Dit kwam mede doordat Sybrand de Groes een remisecombinatie miste tegen Bernard Post. Ook Stuiver had alle kans op remise tegen Katrinus Posthumus.
Lolke Huitema liet zich helemaal insluiten door Sietse Nagel. Met een kettingstelling, een opsluiting en dat soort dingen. Jan Adema mocht een zetje uithalen tegen Fedde Piet Huitema. In de auto terug vroeg Jan wie nu precies welke Huitema was. Piet Bouma leek tegen Rintsje Altena geen voordeel te hebben, maar in het middenspel had hij in no time de 2 punten te pakken.
Ook Henk Jan van der Let had Jan Peters plotseling plat. Anton Schotanus kreeg te maken met een drukkende Sjoerd Huitema, waartegen geen omsingelen werkte. Het werd remise. In de laatste partij maakte Erwin Heslinga zijn betere stand goed af tegen Dominicus Mulder.

  Mearslach Giet Foar - Huizum-1          1-15
1. Sjoerd Huitema      - Anton Schotanus   1-1 (7)
2. I.Domien Mulder     - Eerwin Heslinga   0-2 (8)
3. Rintsje Altena      - Piet Bouma        0-2 (4)
4. Fedde Piet Huitema  - Jan Adema         0-2 (1)
5. Lolke Huitema       - Sietse Nagel      0-2 (2)
6. Jan Peters          - Henk-Jan vd Let   0-2 (6)
7. Sybrand P. de Groes - Bernard Post      0-2 (5)
8. L. Stuiver          - Katrin. Posthumus 0-2 (3)
Nieuws-archief