Nieuwtjes-archief            jan.-feb. 2002

 
                      

 

                                                          

                                                          

                                   

Nieuwsarchief

 

 

28-02-2002: Johannes Postma in huwelijksbootje gestapt met Liesbeth Langeveld

Een vakantiereisje, een kennismaking, samenwonen en dan nu, op 27 februari 2002 een huwelijk.

Johannes Postma en Liesbeth Langeveld wonen, ook nu ze getrouwd zijn, samen in Alphen a/d Rijn.

Johannes werkt bij de ABN/AMRO-bank in Amsterdam en Liesbeth zit in het onderwijs.

We wensen hen veel geluk.

 

28-02-2002: Fedde van der Laan maakt bokkesprongen

Een paar weken geleden is Fedde onderuitgegaan met zijn Harley.

Einde damseizoen ? Dit valt nog niet te zeggen. Op dit moment zit hij met diverse kwetsuren.

Hij heeft een paar breuken in zijn elleboog en het gezicht is lichtelijk geschaafd.

Beterschap Fedde !

 

28-02-2002: Schotanus en De Jong

In groep 1 heeft Martijn de Jong zaterdag remise gespeeld tegen Alex Mathijsen. Een goede prestatie.

Martijn groeit. Zondag won hij van Arjen de Mooij.Tjalling Goedemoed won van Arjan van den Berg en staat

nu op een verkiesbare plaats achter Wieger Wesselink. In de tweede partij van dit weekeinde deelde hij de

punten met Jan van Meggelen.In groep 2 trof Anton Schotanus in Gerbrand Hessing de drempel, waar hij even

over moest. Winst dus. De zondagpartij eindigde in remise tegen Mari van Ballegooijen. In groep 3 speelden

Gabriël Heerema en Marino Barkel remise tegen elkaar. Heerema had nog een kansje, maar dan had hij niet

moeten verliezen van Anton Kosior.In groep 4 speelde Auke Scholma twee maal remise, tegen Wouter Ludwig

en tegen Wim van der Kooij. Auke leidt de dans in groep 4 met 16 punten uit 8 partijen. Winst levert 3 punten op.Vrouwen. Iepie Poepjes won van Astrid van der Stelt en staat op dit moment op de 4e plaats.

Jenny van Leeuwen ging onderuit tegen Joke Hartkamp.

 

21-02-2002: Harm Wiersma zet politieke ambities voort

Hij was te laat met zijn aanmelding om op de lijst te kunnen komen voor politieke partij Leefbaar Nederland, maar met het vertrek van Pim Fortuyn is er misschien weer iets mogelijk. Harm Wiersma is zijn politieke ambities in ieder geval nog niet kwijt. Kabelkrant Nieuws TV meldt, dat men in hem de perfecte opvolger van Fortuyn ziet.

Wiersma was al in het programma Rondom Tien en gisteravond besteedde Omrop Fryslân TV aandacht aan de oud-wereldkampioen dammen. Vandaag komt er een artikel in de Leeuwarder Courant.

Wiersma wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van Leefbaar Leeuwarden en heeft belangstelling voor een wethouderspost in de Gemeente Leeuwarden.

Wie op 6 maart naar de stembus gaat voor de gemeenteraadsverkiezingen, ziet op het stembiljet ook de naam van Erwin Heslinga staan, ook voor LL.

Uiteraard geven wij geen stemadvies.

 

21-02-2002: Sietse Nagel mee aan de leiding in halve finale FK 2002

Gisteravond werd de 3e ronde verspeeld van de halve finale van het kampioenschap van Friesland.

24 deelnemers spelen 9 ronden volgens het Zwitsers systeem. De computer bepaalt na iedere ronde de paring voor de volgende ronde.

De op het laatste moment ingevallen Johannes Lemstra stelt tot nog toe teleur. Lemstra verloor reeds twee partijen, tegen Gaele Stoker en Rudolf Smedinga. In de vierde ronde treft hij de taaie Hans Zondervan.

Marcel de Vries (Sneek) ontving zijn derde nul. Tegenstander Katrinus Posthumus bracht dit onder de aandacht met een fraaie achtklapper.

Sipke Doller boekte zijn eerste overwinning ten koste van Kerst Hoekstra.

Deze liep in het eindspel ergens tussen, waarna Doller twee schijven gaf. Drievoudige oppositie was een feit.

Durk Douma voerde het duel tegen Sibbele Reekers kundig naar winst.

Bovenin deelden Jan Terpstra en Anne Kooistra de punten en hetzelfde deden Sietse Nagel en Sjoerd Koopman.

Nagel bracht een ingestudeerde opening op het bord. Dit is nogal in tegenwoordig bij clubgenoten.

Koopman kwam lichtelijk in moeilijkheden, maar wist zich hier prima doorheen te worstelen.

Foeke Tiemensma voegde zich bij Koopman en Nagel in de top-3 door te winnen van koploper Gaele Stoker met ae.

De drie koplopers hebben 5 punten. Lees er alles over op de speciale FK-pagina op de pfdbside (pfdb-site).

 

19-02-2002: Huizum wint bekerwedstrijd tegen De Oldehove

Vanavond (dinsdag) verloor De Oldehove de thuiswedstrijd van buurclub Huizum. Het werd 3-9 voor Huizum. Johannes Lemstra won als enige namens de thuisclub.

De Oldehove – Huizum

1. S. Koopman    - A. Schotanus  0-3 (4)

2. J. Lemstra       - J. Adema         3-0 (2)

3. K.H. Leijenaar - P. Bouma        0-3 (3)

4. R. Koot             - E. Heslinga     0-3 (1)

Meer gegevens over het verloop van de bekerwedstrijden kunt u lezen op de pagina's achter de link 'Competitie+beker'  (pfdbside / pfdb-site), bijgehouden door Piet Bouma.

 

17-02-2002: Huizum-1 boekt zinloze overwinning op Ons Genoegen Utrecht

Op zaterdag 16 februari j.l. speelde het eerste tiental van Damclub Huizum thuis in Zalen Tivoli tegen ‘Ons Genoegen’ uit Utrecht. De gasten speelden met één invaller, te weten de heer Durk de Boer. De Boer komt van oorsprong uit Wergea. Hij was niet de enige Fries in het team van OG. Ook Auke Zijlstra heeft een Friese achtergrond. Hij speelde weliswaar jaren bij Het Noorden in Groningen, maar hij groeide op in Blessum, in de buurt van Marssum. Marssum ligt in de buurt van Leeuwarden. Leeuwarden ligt in de buurt van Huizum.

Huizum zou met vier invallers aantreden, maar dit werden er op het laatste moment slechts drie.

Onder het toeziend oog van arbiter Anton Weenink gingen de heren uit de startblokken.

Na 55 minuten was het raak voor Bernard Post (bord 5), die zich wederom bediende van het ‘Zetje van Post’, want zo mogen we deze manoeuvre toch wel zo langzamerhand noemen.

Tegen Herman Spanjer werd de bedrieger nog bedrogen, maar thans kreeg Bernard voor de uitvoering weer eens een dikke 10 van de jury. Het slachtoffer was dit keer overigens de vice-wereldkampioen Aspiranten Boudewijn Derkx.

Boudewijn bracht de rest van de middag door in hoofdstuk 43 en 44 van een dik boek met de titel ‘De verwerking van een Posttraumatisch Stresssyndroom in 25 minuten’.

Invaller Jan Bosselaar (bord 6) hield de sterker geachte Cock van Wijk in toom. Even later legde invaller nummer 2

Piet Bouma (bord 8) het loodje tegen de jeugdige Dik de Voogd. In een slechte stand maakte Bouma het snel af door twee weg te geven. Aan bord 10 werkte Durk de Boer niet echt mee. Quido van Hazendonk ging diep, maar moest met een punt genoegen nemen en dat was ook ons genoegen. Het was Quido zijn 8e punt voor Huizum-1.

Aan bord 9 zat invaller nummer 3, Erwin Heslinga. Erwin belandde net als op woensdag in een eindspel met drie stukken voor hem en een dam en een schijf voor tegenstander Arie Schwartz.

Schwartz stelde nog remise voor, maar tegen Erwin moet je dat nooit doen, want deze kent een aantal winstposities in dergelijke eindspelen. Er werd een tijdje heen en weer geschoven met dammen en dergelijke en ineens won Erwin door twee stukken weg te geven. De tegenstander had zich direct moeten ontdoen van zijn ene schijf, want die was uitermate handig om mee te combineren. De tussenstand kwam daarmee op 8-5 voor Huizum.

Anton Schotanus en Bart de Vos bouwden aan een mooie partij aan bord 1.

Anton had een opgezwollen centrum en Bart omsingelde. Zo’n spelbeeld kan alle kanten op gaan. Het leek erop dat Anton een schijf achter zou komen, maar wel doorbraakkansen hield en daarmee zelfs winstkansen, maar de schijn bedriegt vaak, zo ook in deze partij. Remise. Anne Kooistra was intussen in het voordeel gekomen tegen Rob Knevel aan bord 7. Een slechte binding werd Knevel fataal.

Op het vierde bord van Sietse Nagel en Auke Zijlstra leek ook winst te komen. Sietse was in blijde verwachting.

Hij dacht het voor elkaar te hebben, maar de doorknokkende Auke, fan bûgjen frjemd, offerde wat en kon in een 4-om-2 eindspel op schijvenjacht. De tweede dam voor Sietse was net iets te ver weg. Remise.

Op bord 2 speelden Jan Adema en Arne van Mourik een fraaie partij. De laatste had een ‘naamloos skelet’ geformeerd en had volgens insiders grote kansen om te winnen. Jan snorde echter naar een puntendeling en stelde daarmee de winst veilig. De na-analyse duurde nog lang.  Als laatste uit was Martijn de Jong (bord 3) tegen veteraan Henk van Snippenburg. De laatste is, als wij ons niet vergissen, een voormalig NK-finalist. Onze jongste speler kreeg het niet voor elkaar, waardoor de eindstand op 15-9 werd bepaald en er buitensporig gefeest kon worden. Kon, want meer dan een Chineesje werd het niet. De overwinning leidt tot niets, want Huizum kan niet meer bij de eerste zes komen, zodat ook volgend jaar in de landelijke eerste klasse gespeeld zal worden en niet in de ‘nieuwe hoofdklasse’.

Later op de avond kreeg Nederland een tweede kans om een feestje te bouwen na de formidabele zege van Gerard van Velde op de 1000 meter. 1.07,18 sec.

 

12-02-2002: Rinsumageest wint Bondsavond PFDB

Het vijftal van Rinsumageest heeft de Bondsavond gewonnen, die gisteravond traditioneel werd gehouden in de Philipskantine in Drachten. Rein van der Pal won van Huizum-speler Henk Jan van der Let.

Andere Rinsumageestspelers waren Gabriël Heerema, Rudolf Smedinga, Tjalling Goedemoed en Tjalling Oegema.

Op de 2e plaats eindigde Franeker. Dit team bestond uit Foeke Tiemensma, Willem Leijenaar, Bastiaan Hollander, Saskia Veltman en Klaas Jacob de Vries. Saskia speelde tegen Iepie Poepjes-Koopman. Een interessant duel, want sinds het FK-vrouwen niet meer bestaat, komen de vrouwen niet meer zo vaak tegenover elkaar te zitten en is het moeilijk te peilen waar 'nieuwkomers' precies staan. Saskia Veltman won de partij !

Als 3e eindigde Huizum-1 (Henk Jan van der Let, Jan Adema, Martijn de Jong, Piet Bouma en Tjalling van den Bosch). Henk Jan was de enige Huizum-speler, die verloor. Tjalling van den Bosch was als een 500 meter rijder uit de startblokken gegaan (tegen Willem van der Velde, Gorredijk) en kwam zo'n beetje als eerste over de streep van een zaal met meer dan 150 dammers (5 groepen met 6 teams van 5 spelers). Zo kon hij nog mooi de 500 meter in Salt Lake City gaan kijken thuis. Thuis, want al is hij de mentale en fysieke coach van o.a. Marieke Wijsman, hij zit niet in the USA, maar gewoan yn Fryslân. Tegenwoordig maakt dit niet zo veel meer uit. Mart Smeets zit in het IJsstadion en moet zich ook behelpen met een mobieltje. Dat kan Tjalling ook wel.

Huizum-1B scoorde 12-3. Erwin Heslinga verloor als enige. Door hem werd het team 2e en dus mocht hij de beker in ontvangst nemen. Nagel, Post, Stenekes en Van Hazendonk wonnen dus. Huizum-2A scoorde 11-2 en werd daarmee eveneens 2e, maar dan in groep 3. Mulder, Land en Terpstra wonnen, Knoppers en Bosselaar speelden remise. Huizum-2B scoorde 15-0 en werd uiteraard 1e in groep 4. Dit team bestond uit Thijs Talsma, Marten Martens, Sjoerd D. Schaaf, Gaatze Postma en Johannes Talsma. O.a. Heerenveen (Peter Veltman) werd hiervan slachtoffer (bord 1). Huizum-3 won met 11-2 in groep 5. Ook dit betekende een 1e plaats.

 

11-02-2002: Anton Schotanus 2 x naar 1-1 in halve finale NK; Scholma leidt in groep 4

Auke Scholma won afgelopen weekend tweemaal (Meijer en Prinsen) en staat vet aan de leiding in groep 4.

Anton Schotanus speelde tweemaal remise, tegen Cor van Dusseldorp en tegen Harrie Clasquin.

Martijn de Jong verloor van Teer en speelde gelijk tegen van Adrichem. Tjalling Goedemoed behaalde twee gelijke spelen tegen Mathijssen en Schuitema. Gabriël Heerema deed het uitstekend met remise tegen Jeroen van den Akker en met winst op Anton van Berkel. Bij de vrouwen ging Jenny van Leeuwen ten onder tegen Roelinda Lunenborg.

Iepie Poepjes-Koopman won van Gera Hol.

 

11-02-2002: Huizum-2 verliest bekerwedstrijd van viertal Rinsumageest

Op donderdag 7 februari j.l. speelde Huizum-2 thuis in Zalen Tivoli een bekerwedstrijd om het kampioenschap van Friesland tegen Rinsumageest. Erwin Heslinga was het eerste uit tegen Jappie de Vries aan bord 3. Het werd remise.

Ervaren rot Thijs Mulder behaalde eenzelfde resultaat tegen de sterke Tjalling Goedemoed. Aan bord 4 was Jan Bosselaar niet opgewassen tegen Teake Kooistra, die aantrad met een Corneille kunstwerk in het haar.

Als laatste eindigde het duel Piet Bouma-Rein van der Pal aan bord 1. Remise was het resultaat.

3-5 voor Rinsumageest derhalve, of wacht de overwinning levert 3 punten op. 3-6 dus voor Rinsumageest.

 

05-02-2002: 'Waarom het leven sneller gaat  als je ouder wordt'

In de boekenwinkel ligt een boek met bovenstaande titel. Het is geschreven door oud-Leeuwarder Douwe Draaisma en uitgegeven door de Historische Uitgeverij te Groningen. Het gaat over het autobiografische geheugen en vragen, die we ons zelfn wel eens stellen. De eerste druk verscheen in november 2001, de tweede druk in december 2001 en de derde druk in januari 2002. Tot tweemaal toe wordt de damsport in het boek aangehaald.

In 'Het register van de dag van gister' komen Harm Wiersma en Johan Capelle even voor het voetlicht (pagina 54).

De schrijver heeft nog steeds een trauma van het feit dat hij als slapste van zijn schooldamteam (Christelijke HBS) werd opgeofferd tegen de sterkste van een MULO-team, Harm Wiersma. Normaal had eerste-bord-speler Johan Capelle tegen Wiersma gemoeten. Schaamte en vernedering vochten om voorrang.

Op bladzijde 104 wordt een hoofdstuk gewijd aan 'Het geheugen van de grootmeester: gesprek met Ton Sijbrands'. Vooral het epifenomeen blinddammen komt hier aan bod. Eén van de slotconclusies is, dat niet het kunnen blinddammen zo bijzonder is van een grootmeester, maar meer dat iemand zo briljlant kan dammen.

Het boek kost € 22,95 , telt 285 pagina's en is mooi ingebonden.

Dit laatste schijnt altijd bij boekbesprekingen te moeten staan.

 

01-02-2002: Huizum-2 kampioen 1e klasse PFDB na winst op Emmeloord

 

Huizum-2                   -           Emmeloord               15-6

1 Thijs Mulder               -           Ysbrand  Haven             1-1 ( 3)  (Ysbrand, we sturen je notatieboekje wel op)

2 Theo Knoppers           -           Jakob Poortinga            1-1  (6)

3 Boele Land                -           Lauran Rijk                   3-0  (7)

4 Jan Bosselaar            -           Dirk Glazenborg            0-3  (5)

5 Jan Terpstra               -           J. Strijker                      3-0  (4)

6 Sjoerd Schaaf            -           G.H. Kroeze                 1-1  (8)

7 Tjalling v.d. Bosch      -           Ton Halman                  3-0  (1)

8 Thijs Talsma              -           E. Mastenbroek            3-0  (2)

 

Hiermee promoveert Huizum 2 naar de Provinciale Hoofdklasse. Gefeliciteerd jongens !!!

Tjalling van den Bosch, die mentaal coach is van o.a. schaatster Marieke Weisman, maar niet in Salt Lake City langs de baan zal staan, nam het voortouw door Ton Halman te verslaan. Thijs Talsma volgde. Toen Thijs Mulder de sterkste speler van Emmeloord, IJsbrand Haven, afstopte en teamleider Jan Terpstra ook nog won, leek het voor elkaar. Op dat moment kwam Emmeloord terug.

Dirk Glazenborg vloerde Jan Bosselaar. Uitgerekend Jan, die toch wel wat eerste tiental ervaring in de vingers heeft.

Theo Knoppers bracht rust in de wedstrijd met zijn 1-1 uitslag tegen Jacob Poortinga, maar daarmee was Huizum-2 er nog niet.

Emmeloord, samengesteld volgens het poldermodel, zou middels twee overwinningen nog langszij kunnen komen.

Dit gebeurde niet, omdat Boele Land van Lauran Rijk won. Sjoerd Schaaf en Kroeze deden toen maar remise, omdat zij anders nog heel lang moesten nadenken in hun eindspel.

 

01-02-2002: Jan de Vos in ziekenhuis

Voorzitter Anton Schotanus zal binnenkort een bezoekje brengen aan Jan de Vos.

Hij ligt in het ziekenhuis in Heerenveen en zal binnenkort een bypass operatie ondergaan in Amsterdam.

We wensen hem sterkte en beterschap.

 

29-01-2002: Harm Wiersma in en uit politiek

Plots verscheen er een bericht in de krant. Leefbaar Nederland, de partij van mijn naamgenoot Jan Nagel (vader van schaakster Yvette Nagel), kon andermaal beschikken over twee bekende Nederlanders voor op de kieslijst. Michael van Praag (voorzitter van Ajax) werd in één zin genoemd met Harm Wiersma (inwoner van Goutum en daarnaast Damkampioen van Nederland, Europa en ooit meermalen van de Wereld. De laatste keer dat Harm zich waagde aan de politiek, was toen hij op de lijst kwam te staan van de Boerenpartij van Boer Koekoek, de man die zijn betogen altijd begon met: 'Wij hebb'n altijd g'zegd'.Boer Koekoek kwam later slecht in het nieuws doordat hij zijn eigen vee verwaarloosde. Hij was een soort Klukkluk in de politiek. Leefbaar Nederland lijkt het allemaal iets gedegener aan te pakken, maar het binnenhalen van sterren geeft te denken.Volgens de krant ging Wiersma voor een plek in de tweede kamer. Hij dreigde daarmee loodrecht tegenover Gerrit Ybema te komen te zitten.Jan Nagel zag de schaakwereld een beetje kennende het zwerk al drijven. Binnen de korste keren zou de NOS-camera twee dammende Volksvertegenwoordigers in beeld brengen. Hij besloot dat Wiersma te laat was met zijn aanmelding en zo kon het gebeuren dat het land een tweede dammer in Den Haag aan zich voorbij zag gaan.Erwin Heslinga intussen staat op plaats 4 van Leefbaar Leeuwarden (LL). Moeder Katie voert de lijst aan. Het wordt nog wel eens wat met de damsport. Verbeter de wereld, begin bij jezelf._

 

27-01-2002: Friezen kwakkelig in halve finale NK

In groep 1 speelde Martijn de Jong remise tegen Tjalling Goedemoed en verloor in de tweede ronde van Jan van Meggelen. Goedemoed speelde in de ronde van vandaag remise tegen Frank Teer.

In groep 2 startte Anton Schotanus met verlies tegen Gerrit Boom. Vandaag een licht herstel met remise tegen Daaf Kasse uit Zeeland.

Gabriël Heerema won van Mike Voskamp, maar compenseerde dit heugelijke feit vervolgens met verlies tegen Eric Jan van Reenen.

Bij de vrouwen doet Jenny van Leeuwen (Leeuwarden) het goed. Ze heeft 6 punten uit 3 ronden.

Vrijdagavond verloor zij van koploopster Roelinda Lunenborg. Zaterdag nam ze wraak door te winnen van Aria Smids.

Iepie Poepjes verloor van Marieke Quant.

 

27-01-2002: Montessorischool eerste in Gomila Schooldamkampioenschap van Leeuwarden

Gisteren werd de Montessorischool eerste in het Schooldamkampioenschap van Leeuwarden.

Er deden dit jaar 24 vijftallen mee van 10 scholen. 120 kinderen totaal.

In de organisatie waren leden actief van de damclubs De Oldehove en Huizum en verder Jappie Valk namens het onderwijs, mevrouw Jorritsma namens de BV Sport.

Plaats van handeling: Scholengemeenschap Piter Jelles, Jacob Botkeweg, Leeuwarden (Huizumer Aldlân).

Lees er meer over op de speciale pagina via de link op de beginpagina.

 

27-01-2002: Huizumers Bernd en Sietze hebben het zwaar in de finale

Gisteren zijn de eerste vijf ronden gespeeld van het kampioenschap van Friesland voor Pupillen.

Sietze Hofman won twee partijen, wat 6 punten opleverde en Bernd Jager speelde één partij remise en won er ook eentje, samen 4 punten. Aan de leiding gaat Jan van Dijk uit Ureterp, die een enorm tempo aanhoudt en daarin zijn tegenspelers meesleurt. Lees het allemaal op de speciale pagina op de PFDB-site.

 

19-01-2002: Huizum-1 verliest klungelig stadsderby van De Oldehove 10-16

Arbiter: H. Lansbergen.

Mutaties De Oldehove: Johan Lemstra voor Waylon Poot.

Mutaties Huizum:  Erwin Heslinga voor Sietse Nagel.

 

In zijn openingswoord verklaarde De Oldehove voorzitter Richard Koot, dat de borden met Glassex  waren behandeld, waardoor het kon zijn, dat de schijven vast plakten op het bord. Dit bleek mee te vallen, hoewel er wel vreemde manoeuvres werden uitgehaald. Onderzocht moet nog worden of Glassex in het rijtje van verboden middelen wordt genoemd.

De wedstrijd was nog niet erg oud in wijkcentrum ’t Knooppunt te Leeuwarden toen Martijn de Jong (bord 3)

een 5-om-4-zetje naar dam uithaalde tegen Richard Koot. Niet veel later stond er ook voor Sjoerd Koopman (bord 4) een dam op het bord tegen Anne Kooistra. Het zonlicht moet wel erg vreemd de zaal in zijn gekomen deze middag, want zowat alle partijen langs de raamkant kwamen in een vreemd daglicht te staan.

Ook Jan Adema (bord 2) trapte namelijk in een damzetje tegen Johan Lemstra. Hij was als eerste uit na nog niet eens twee speeluren. Intussen had Sietse Nagel  aan bord 11 Sijbrand de Groes al verslagen, maar helaas telde deze partij niet mee. Nagel had zijn plekje in het team aan Erwin gegeven.

Martijn won van Richard Koot, terwijl Anne Kooistra nog urenlang doorploeterde, hopende op enige compensatie.

Later in de middag, na een zakje Croky paprikachips met extra kruiden, ging Ben Stenekes (bord 7) in de fout.

Zijn partij-opzet beloofde veel. De tijd drong en Ben speelde net even de verkeerde zet, waarna Jan Hoogterp winst kon forceren. Een tegenvaller. Bob Nuys (bord 10) besloot direct tot remise tegen Quido van Hazendonk,  want met de in aantocht zijnde winst van Sjoerd Koopman op Anne Kooistra zou de stand op 10-4 voor thuisclub De Oldehove komen.

En zo gebeurde het. Huizum hield enige aansluiting met een tegentreffer van Bernard Post (bord 8). Piet Tuik was de klos in dit vegetarisch duel. Natuurlijk speelde Bernard weer zijn gevreesde opening. De winst kwam ditmaal op een geheel nieuwe manier tot stand. Het eindspel was overmacht. Henk Jan van der Let (bord 5) bereikte eigenlijk niets

bij Frederik Veltman. Remise dus. Hetzelfde kunnen we stellen als het gaat om de partij tussen Anton Schotanus (bord 1) en Piet Leijenaar. Piet hield de stelling goed op slot en ondervond vrijwel geen enkel nadeel.

Als Huizum nog ergens op hoopte, dan werd dit linea recta de grond ingeboord door Klaas-Hendrik Leijenaar (bord 9), die wel op Huizumer grondgebied woont, maar anno 2002 een gouden kracht is voor De Oldehove.

Een partij, waarin niet veel loos leek, vormde hij langzaam om in een partij met kansen voor zijn witte schijvenstelsel.

Auke Spijkstra kwam er minder vlot doorheen als Klaas-Hendrik, waarna er overmacht ontstond.

Misschien was er nog een remisegaatje geweest, maar Auke moest nog naar een huwelijksfeest……..

De slag was verloren. Daar kon de remise tussen Jan Algra (bord 6) en Erwin Heslinga helemaal niets meer aan veranderen. De Oldehove zal volgend seizoen zo goed als zeker uitkomen in de nieuw te vormen landelijke hoofdklasse. Huizum blijft hangen in de landelijke eerste klasse.

Zie de speciale pagina met actie-foto’s van de wedstrijd (link beginpagina).

 

19-01-2002:  Huizum-3        -     Lemmer            10-4        17-1-2002

1. Th. Talsma    -    G. v.d. Molen        1-1    (3)

2. F. v.d. Laan   -    J. Wieringa           1-1    (4)

3. G. Postma    -     H. Poepjes jr.       3-0    (5)

4. J. Talsma      -    F. Muurling           3-0    (1)

5. M. Dijkstra    -    D. v.d. Berg           1-1    (6)

6. R. van Dijk    -    L. Deinum              1-1    (2)

 

Johannes Talsma haalde een ‘zetje’ uit. Hoe Gaatze Postma won, is niet helemaal duidelijk.

 

19-02-2002: Huitema’s houden Huizum 2 op gelijkspel

(door Piet Bouma)

Vrijdag 18 januari 2002 kon Huizum 2 in Bolsward het kampioenschap in de 1e klasse Zuid  met een overwinning vrijwel veiligstellen. Het liep anders. De start was goed. Marten Martens wist Cnossen een schijfje te ontfutselen. In het late middenspel liep Marten evenwel nog in een combinatie, waardoor de rollen waren omgekeerd. Hoewel het eindspel volgens insiders verloren was, wist Marten nog nipt een remise te behalen. Piet Bouma wist tegen Sjoerd Huitema vanuit de Vermin-variant een hekstelling op het bord te brengen. Sjoerd nam een zgn. Afrikaanse dam (tegen drie schijven), waarna Piet alle geluk had dat de overblijvende stelling (misschien vanwege een verkeerd tempo van Sjoerd) nog net voldoende dreigingen bevatte om remise te kunnen aanbieden. Sjoerd nam het aan, want uiteindelijk zou er een bloedeloze vijf tegen vijf ontstaan. Daarna was het voor Huizum wel raak. Sybrand de Groes raakte tegen Thijs Talsma in een vleugelopsluiting, waardoor hij een schijf moest geven. Thijs bleef koel en maakte het af (2-5). De beide Mulders besloten daarna tot remise, waarbij Thijs de iets betere kansen had. Theo Knoppers speelde een fraaie partij tegen Rintje Altena. Beiden kregen dam, maar Theo had de juiste vangstelling in de stand (3-9). Jan Terpstra trof zijn oude rivaal Jan Peters. Het werd een bloedstollend duel, waarbij onze Jan een Ghestem-opstelling innam. De complicaties groeiden beiden vrijwel boven het hoofd. Jan T. offerde, Jan P. brak door, Jan T. combineerde, waarna er in tijdnood toch nog een remise uitrolde. Diepzinnige analyses van bijv. Truus zullen moeten uitwijzen of één van beiden de winst heeft gemist (4-10).

Alleen de broertjes van Sjoerd Huitema konden daarna Bolsward nog langszij brengen. En dat deden ze met glans. Lolke kreeg langzamerhand de betere klassieke stelling tegen Jan Bosselaar, die niet alle dreigingen meer kon pareren. Hoewel er bij analyse nog remisekansen bleken te zijn, moest Jan in zijn tweede nul van deze week berusten. Op donderdagavond miste hij al een remisevariant tegen Anton Schotanus. Fedde Piet had ook de betere kansen tegen Jan de Vos. In het tijdnoodduel ging de sympathieke Huizumer invaller ten onder. Sommige Huizumers verklaarden dat wanneer Jan in plaats van met een schijf met zijn dam had geslagen er alsnog remise uit was gerold. Jan deed dit af met onzin. Misschien dat hij dat in het volgende clubblad nog eens kan uitleggen. Uiteindelijk dus een 10-10 gelijkspel.

In de laatste thuiswedstrijd tegen Emmeloord (31 januari) zal Huizum 2 de kampioensaspiraties moeten waarmaken. Bij winst is men kampioen. Bij gelijkspel of verlies is men afhankelijk van alweer hetzelfde Bolsward, dat in dezelfde wedstrijdronde de Urker damploeg ontvangt, de nog enig overgebleven concurrent van de Huizumer reserves. De gedetailleerde uitslagen:

 

 

MGF Bolsward

 

Huizum 2

10

-

10

 

1

Sjoerd Huitema

-

Piet Bouma

1

-

1

2

2

Domien Mulder

-

Thijs Mulder

1

-

1

4

3

Lolke Huitema

-

Jan Bosselaar

3

-

0

7

4

Rintje Altena

-

Theo Knoppers

0

-

3

5

5

Jan Peters

-

Jan Terpstra

1

-

1

6

6

Fedde Piet Huitema

-

Jan de Vos

3

-

0

8

7

Sybrand de Groes

-

Thijs Talsma

0

-

3

3

8

J. Cnossen

-

Marten Martens

1

-

1

1

 

 

19-01-2002: Gomila Schooldamkampioenschap van Leeuwarden op zaterdag 26 januari

Het traditionele Schooldamkampioenschap van Leeuwarden voor basisscholen is op zaterdag 26 januari a.s.

Dit evenement begint ’s morgens om 9.00 uur en is in de kantine van de  Scholengemeenschap Piter Jelles aan de  Jacob Botkeweg vlak bij Aldlânstate in Leeuwarden-zuid (Huizum).

De deelnemende school-5-tallen spelen 7 ronden volgens het Zwitsers systeem. De computer zal na iedere ronde de nieuwe paring bepalen. Kom eens kijken. De organisatie is in handen van de damclubs Huizum en De Oldehove, Jappie Valk namens het onderwijs en mevrouw G. Jorritsma namens de BV Sport.

 

19-01-2002: Twee Huizum-pupillen door naar finale F.K.

Op 12  januari speelden Sietze Hofman, Bernd Jager en Sander Hoogendam mee in de halve finale om het kampioenschap van Friesland. Er was een A- en een B-groep, waarvan we de A-groep duidelijk sterker bezet vonden.

Sietze Hofman kwam hier goed doorheen. Hij speelde o.a. remise tegen Fedde Kramer en Wimer Visbeek.

Sietze eindigde met 15 punten op een vijfde plaats (van de tien), net genoeg voor een finaleplaats.

Sander zat ook in deze groep. Hij verloor al zijn partijen vreemd genoeg. Sander speelde mee als pupil van BEGB Cornjum. De sfeer van de jeugdgroep daar vond hij niet zo leuk. Hij wilde stoppen met dammen, maar vader Wim vond dat hij door moest gaan, omdat het vreselijk aardig ging. Dan maar naar een club in Leeuwarden en kijken of het daar wel zou bevallen. Sander is lid geworden van de jeugd-damclub Huizum. In de competitie draait hij al goed mee.

Voor de duidelijkheid, Huizum heeft niet aan Sander getrokken. Huizum is gevraagd of Sander daar kon komen spelen. Voordat je het weet zijn er weer praatjes in de wereld.

Bernd Jager speelde mee in in groep B. Hij zat er tijdens de wedstrijden over in of hij wel bij de beste vijf zou gaan eindigen. Achteraf waren deze zorgen voor niets, want hij eindigde als gedeelde 2e  (met Auke Beeksma, Sneek) met 15 punten. De finale begint op zaterdag 26 januari. Er worden dan 5 ronden gespeeld. Op zaterdag 9 februari volgen de overige vier ronden. Op die dag zullen ook de welpen, de aspiranten en de junioren hun FK beëindigen.

 

19-01-2002: BH’ers

We hebben er sinds kort weer een paar BH’ers bij. Bekende Huizumspelers. Minze Dijkstra verscheen met een foto in de Leeuwarder Courant, omdat hij een stijger had gemaakt voor zijn boerderijwoning in Hempens-Teerns om zo gemakkelijker in zijn bootje te kunnen komen. Langs de wal liggen namelijk keien.

Voordat de Gemeente Leeuwarden nieuwbouw pleegde op de landerijen rondom de boerderij van Dijkstra lag zijn open visbootje in de sloot voor zijn huis. Samen met de nieuwbouw kwam er een groot meer voor de boerderij.

Het slootje verdween en het visbootje moest maar ergens anders liggen.

Aangezien Dijkstra’s vrouw niet zo gemakkelijk in kan stappen in het bootje bouwde Dijkstra de stijger.

Deze moet hij van de Gemeente afbreken. Dit stuit Dijkstra en de overige inwoners van Hempens-Teerns tegen de borst. De nieuwbouwbewoners kunnen hun boot allemaal voor de deur neerleggen, maar de autochtone bevolking mag dit niet meer.

 

Gaatze Postma kwam in beeld op  Omrop Fryslân TV  nadat in hetzelfde flatgebouw als waar Postma woont een

74-jarige mevrouw was verkracht. Men vroeg hem naar zijn mening: “Wát 74 jaar ! Daar snap ik niets van”.

 

08-01-2002: Zoon Menno Bandstra neemt plaat op ‘Maxima, Maxima’

Sjoerd Bandstra, alias Living Stone, zoon van wijlen dammer Menno Bandstra, heeft een plaat opgenomen in de studio van Johnny Hoes in Weert. ‘Máxima, máxima, met je giga-charisma’ luidt de tekst op de tonen van ‘Mexico’ van de Zangeres Zonder Naam. Het idee schoot hem een paar maanden terug te binnen bij het zien van een TV-uitzending met Maxima.

Op vrijdag 11 januari neemt Piet Paulusma het eerste exemplaar in ontvangst.

Sjoerd Bandstra kan vrij hoog zingen en vindt Maxima een wereldvrouw. Hij werd geboren in Leeuwarden en woont nu in Franeker. Hij is sinds tien jaar buschauffeur. Daarnaast was hij liefhebber van muziek, zong gospels in de kerk, nam eigen nummers op cassette en zong luidtop achter het stuur van de bus (zonder passagiers !).

 

06-01-2002:  Huizum – Apeldoorn 10-16  Zetje van Post crasht

Een onwillige Eurobetaler in Tivoli, twee spelers te laat, inclusief de opstellingmaker, de arbiter te laat en het slagzetincident van Bernard Post zorgden voor een roerig dagje in  Zalen Tivoli.

Huizum-Apeldoorn begon met een onwerkelijk verlies van Bernard Post (bord 7) tegen Herman Spanjer, die daar niets voor hoefde te doen. De wedstrijd was net 10 minuten oud.

Bernard speelde de "Bernad Post-opening" en begon met een combinatie, die normaal schijfwinst oplevert.

Alleen vergat Post te slaan. Zijn hersenen waren verder dan de stand op het bord. In plaats van te slaan deed hij de zet 35-30, waarna de slagzet niet meer goed liep. Er klonk een ingehouden krachtterm door de zaal.

Na een kop thee en een opgave vertrok Post huiswaarts om zijn zonden te overdenken.

Spanjer nam de felicitaties in ontvangst. Jan Adema wilde nog even een reactie van Spanjer door te stellen:

‘Normaal was het verlies geweest’. Spanjer antwoordde met: ‘Nou  ja, één schijfje maar”.

De rest van Huizum ging stug door. Jan Adema verloor van Marcel Knipper, die in het middenspel een dam op bord toverde.

Erwin Heslinga moest Hendrik van der Zee laten doorbreken, maar zelf kwam hij er ook nog doorheen ten koste van een schijf.

Uiteindelijk kreeg Hendrik een tweede dam en dat was voldoende voor de winst. Erwin verloor hiermee zijn status van jarenlang ongeslagen zijn. Tussenstand 2-11 voor Apeldoorn.

Quido van Hazendonk trof in A. de Koning een mooie invaller en boekte zijn eerste positionele winstpartij in Huizum-dienstverband.

Henk Jan van der Let kwam na tijdnood vreselijk slecht te staan tegen D. Kogan en kon onder het toeziend oog van veel De Oldehove-supporters opgeven. Hierna kwam Huizum opvallend sterk terug met winst van Anton Schotanus op Alexander Presman en een remise van Martijn de Jong tegen Auke Scholma. Schotanus is back. Presman was ook al lange tijd ongeslagen in de nationale competitie. Eindstand 10-16, waar het als het mee had gezeten ook 13-13 had kunnen zijn. Tsjizov en Hooijberg deden niet mee bij Apeldoorn. Hiervoor speelden D. Beking en A. de Koning.

Aan Huizum-kant ontbrak Ben Stenekes wegens een beginnende longontsteking naar verluidt.

Zie de fotopagina  voor beelden van het begin van de wedstrijd en natuurlijk de pagina van de nationale competitie.

De partijen van Huizum zullen nu Bernard niet tot het einde gebleven is vermoedelijk later dan normaal te bekijken zijn.

 

04-01-2002:  De nacht naderde, Tjalling Goedemoed ontwaakte en won vispakket

Op donderdagavond 3 januari organiseerde Damclub Huizum in de sfeervol versierde Toneelzaal van Zalen Tivoli te Leeuwarden het Nieuwjaars Sneldamgala 2002, ook wel gekscherend het Euro-toernooi genoemd dit jaar, want voor het eerst moest de inleg in een nieuwe muntsoort worden betaald.

Vijf ronden lang won Gerlof Kolk (Britsum), maar toen kwam hij te zitten tegenover het beest uit Burgum Henk Jan van der Let, die zich een nieuw kapsel aan had gemeten met de tekst ‘Happy Newyear’.

Van der Let won zijn partij. Hij was niet de enige. Tjalling Goedemoed stond tot dan toe twee punten achter op Gerlof Kolk. Hij won van Martijn de Jong en schoof zo door naast Gerlof op de tweede plaats met 1 punt achterstand op Henk Jan van der Let (11 p.). In de spannende slotronde ging Kolk kopje onder tegen Anton Schotanus en won Tjalling Goedemoed het duel met Van der Let. Tjalling Goedemoed werd cool kampioen met 12 punten uit 7 ronden.

Schotanus (11 p.) klom op naar plaats 2 en voert daarmee een rijtje Huizumspelers aan, die nog voor Gerlof Kolk eindigden. Eigenlijk onvoorstelbaar. Gezegd moet worden, dat Kolk de sterkste tegenspelers heeft gehad.

Het toernooi had een iets andere opzet dan anders. Iedereen speelde in één groep, maar de prijzen moesten deze keer echt verdiend worden. Er waren vier categorieën, waarin vier prijzen te winnen vielen (kadobonnen, bonbons, bier, wijn). De hoofdprijs was een vispakket van Schootstra’s vishandel.

Leuk is het om te zien, dat de A-tjes, de B-tjes, de C-tjes en de D-tjes lekker door elkaar in de eindlijst staan.

De beste B-speler werd Bernard Post, Leeuwarden (11 p. > 5e plaats), die wederom één van zijn hoogtepunten beleefde.

De beste C-speler werd jeugdtalent Sybren Kramer, Jonkerslân ( 7p.,48 wp. > 25e), vlak voor Menno de Block (7p., 47 wp. > 26e).

De beste D-speler werd Roelof van Dijk (6 p. > 36e).

 

Naast de Zwitsers systeemgroep speelde een jeugdgroep een enkelvoudige competitie.

Fedde Kramer, de broer van Sybren Kramer (14 p. uit 7 partijen), eindigde hier met vlag en wimpel op de eerste plaats. Hij won al zijn partijen. Van hem horen we later nog veel.

de bijna 11 jarige Sietze Hofman ( 9 p.) werd keurig tweede net voor Igo Galama, die wel evenveel punten scoorde, maar het onderlinge duel verloor. Sander Hoogendam en Bernd Jager werden gedeeld vierde, waarbij het aantal weerstandspunten van Sander net iets hoger was.

Gauke Dirk Nijholt moest drie keer op de knieën en haalde net 1 puntje onder het gemiddelde.

Ties Nefs uit Delft deed mee omdat hij bij Sander logeerde. Hij speelde remise tegen Ewoud Jager.

Alle deelnemers in deze groep gingen naar huis met een dikke reep. Voor de bovenste vier deelnemers was er als extraatje nog een chocoladeletter. Kampioen Fedde Kramer kreeg hiernaast nog een Parker pen en een boekje uit de serie Dammen in Opbouw.