Nieuwtjes

 
Nieuwsarchief t/m maart 2000            

Nieuwsarchief t/m okt. 2000

                                                           Nieuwsarchief t/m jan. 2001

                                                           Nieuwsarchief t/m maart 2001

Aktie-foto's Huizum-1              Nieuwsarchief 27mrt t/m juli2001        

 

 

 

 

12-02-2002: Rinsumageest wint Bondsavond PFDB

Het vijftal van Rinsumageest heeft de Bondsavond gewonnen, die gisteravond traditioneel werd gehouden in de Philipskantine in Drachten. Rein van der Pal won van Huizum-speler Henk Jan van der Let.

Andere Rinsumageestspelers waren Gabriël Heerema, Rudolf Smedinga, Tjalling Goedemoed en Tjalling Oegema.

Op de 2e plaats eindigde Franeker. Dit team bestond uit Foeke Tiemensma, Willem Leijenaar, Bastiaan Hollander, Saskia Veltman en Klaas Jacob de Vries. Saskia speelde tegen Iepie Poepjes-Koopman. Een interessant duel, want sinds het FK-vrouwen niet meer bestaat, komen de vrouwen niet meer zo vaak tegenover elkaar te zitten en is het moeilijk te peilen waar 'nieuwkomers' precies staan. Saskia Veltman won de partij !

Als 3e eindigde Huizum-1 (Henk Jan van der Let, Jan Adema, Martijn de Jong, Piet Bouma en Tjalling van den Bosch). Henk Jan was de enige Huizum-speler, die verloor. Tjalling van den Bosch was als een 500 meter rijder uit de startblokken gegaan (tegen Willem van der Velde, Gorredijk) en kwam zo'n beetje als eerste over de streep van een zaal met meer dan 150 dammers (5 groepen met 6 teams van 5 spelers). Zo kon hij nog mooi de 500 meter in Salt Lake City gaan kijken thuis. Thuis, want al is hij de mentale en fysieke coach van o.a. Marieke Wijsman, hij zit niet in the USA, maar gewoan yn Fryslân. Tegenwoordig maakt dit niet zo veel meer uit. Mart Smeets zit in het IJsstadion en moet zich ook behelpen met een mobieltje. Dat kan Tjalling ook wel.

Huizum-1B scoorde 12-3. Erwin Heslinga verloor als enige. Door hem werd het team 2e en dus mocht hij de beker in ontvangst nemen. Nagel, Post, Stenekes en Van Hazendonk wonnen dus. Huizum-2A scoorde 11-2 en werd daarmee eveneens 2e, maar dan in groep 3. Mulder, Land en Terpstra wonnen, Knoppers en Bosselaar speelden remise. Huizum-2B scoorde 15-0 en werd uiteraard 1e in groep 4. Dit team bestond uit Thijs Talsma, Marten Martens, Sjoerd D. Schaaf, Gaatze Postma en Johannes Talsma. O.a. Heerenveen (Peter Veltman) werd hiervan slachtoffer (bord 1). Huizum-3 won met 11-2 in groep 5. Ook dit betekende een 1e plaats.

 

11-02-2002: Anton Schotanus 2 x naar 1-1 in halve finale NK; Scholma leidt in groep 4

Auke Scholma won afgelopen weekend tweemaal (Meijer en Prinsen) en staat vet aan de leiding in groep 4.

Anton Schotanus speelde tweemaal remise, tegen Cor van Dusseldorp en tegen Harrie Clasquin.

Martijn de Jong verloor van Teer en speelde gelijk tegen van Adrichem. Tjalling Goedemoed behaalde twee gelijke spelen tegen Mathijssen en Schuitema. Gabriël Heerema deed het uitstekend met remise tegen Jeroen van den Akker en met winst op Anton van Berkel. Bij de vrouwen ging Jenny van Leeuwen ten onder tegen Roelinda Lunenborg.

Iepie Poepjes-Koopman won van Gera Hol.

 

11-02-2002: Huizum-2 verliest bekerwedstrijd van viertal Rinsumageest

Op donderdag 7 februari j.l. speelde Huizum-2 thuis in Zalen Tivoli een bekerwedstrijd om het kampioenschap van Friesland tegen Rinsumageest. Erwin Heslinga was het eerste uit tegen Jappie de Vries aan bord 3. Het werd remise.

Ervaren rot Thijs Mulder behaalde eenzelfde resultaat tegen de sterke Tjalling Goedemoed. Aan bord 4 was Jan Bosselaar niet opgewassen tegen Teake Kooistra, die aantrad met een Corneille kunstwerk in het haar.

Als laatste eindigde het duel Piet Bouma-Rein van der Pal aan bord 1. Remise was het resultaat.

3-5 voor Rinsumageest derhalve, of wacht de overwinning levert 3 punten op. 3-6 dus voor Rinsumageest.

 

05-02-2002: 'Waarom het leven sneller gaat  als je ouder wordt'

In de boekenwinkel ligt een boek met bovenstaande titel. Het is geschreven door oud-Leeuwarder Douwe Draaisma en uitgegeven door de Historische Uitgeverij te Groningen. Het gaat over het autobiografische geheugen en vragen, die we ons zelfn wel eens stellen. De eerste druk verscheen in november 2001, de tweede druk in december 2001 en de derde druk in januari 2002. Tot tweemaal toe wordt de damsport in het boek aangehaald.

In 'Het register van de dag van gister' komen Harm Wiersma en Johan Capelle even voor het voetlicht (pagina 54).

De schrijver heeft nog steeds een trauma van het feit dat hij als slapste van zijn schooldamteam (Christelijke HBS) werd opgeofferd tegen de sterkste van een MULO-team, Harm Wiersma. Normaal had eerste-bord-speler Johan Capelle tegen Wiersma gemoeten. Schaamte en vernedering vochten om voorrang.

Op bladzijde 104 wordt een hoofdstuk gewijd aan 'Het geheugen van de grootmeester: gesprek met Ton Sijbrands'. Vooral het epifenomeen blinddammen komt hier aan bod. Eén van de slotconclusies is, dat niet het kunnen blinddammen zo bijzonder is van een grootmeester, maar meer dat iemand zo briljlant kan dammen.

Het boek kost € 22,95 , telt 285 pagina's en is mooi ingebonden.

Dit laatste schijnt altijd bij boekbesprekingen te moeten staan.

 

01-02-2002: Huizum-2 kampioen 1e klasse PFDB na winst op Emmeloord

 

Huizum-2                   -           Emmeloord               15-6

1 Thijs Mulder               -           Ysbrand  Haven             1-1 ( 3)  (Ysbrand, we sturen je notatieboekje wel op)

2 Theo Knoppers           -           Jakob Poortinga            1-1  (6)

3 Boele Land                -           Lauran Rijk                   3-0  (7)

4 Jan Bosselaar            -           Dirk Glazenborg            0-3  (5)

5 Jan Terpstra               -           J. Strijker                      3-0  (4)

6 Sjoerd Schaaf            -           G.H. Kroeze                 1-1  (8)

7 Tjalling v.d. Bosch      -           Ton Halman                  3-0  (1)

8 Thijs Talsma              -           E. Mastenbroek            3-0  (2)

 

Hiermee promoveert Huizum 2 naar de Provinciale Hoofdklasse. Gefeliciteerd jongens !!!

Tjalling van den Bosch, die mentaal coach is van o.a. schaatster Marieke Weisman, maar niet in Salt Lake City langs de baan zal staan, nam het voortouw door Ton Halman te verslaan. Thijs Talsma volgde. Toen Thijs Mulder de sterkste speler van Emmeloord, IJsbrand Haven, afstopte en teamleider Jan Terpstra ook nog won, leek het voor elkaar. Op dat moment kwam Emmeloord terug.

Dirk Glazenborg vloerde Jan Bosselaar. Uitgerekend Jan, die toch wel wat eerste tiental ervaring in de vingers heeft.

Theo Knoppers bracht rust in de wedstrijd met zijn 1-1 uitslag tegen Jacob Poortinga, maar daarmee was Huizum-2 er nog niet.

Emmeloord, samengesteld volgens het poldermodel, zou middels twee overwinningen nog langszij kunnen komen.

Dit gebeurde niet, omdat Boele Land van Lauran Rijk won. Sjoerd Schaaf en Kroeze deden toen maar remise, omdat zij anders nog heel lang moesten nadenken in hun eindspel.

 

01-02-2002: Jan de Vos in ziekenhuis

Voorzitter Anton Schotanus zal binnenkort een bezoekje brengen aan Jan de Vos.

Hij ligt in het ziekenhuis in Heerenveen en zal binnenkort een bypass operatie ondergaan in Amsterdam.

We wensen hem sterkte en beterschap.

 

29-01-2002: Harm Wiersma in en uit politiek

Plots verscheen er een bericht in de krant. Leefbaar Nederland, de partij van mijn naamgenoot Jan Nagel (vader van schaakster Yvette Nagel), kon andermaal beschikken over twee bekende Nederlanders voor op de kieslijst. Michael van Praag (voorzitter van Ajax) werd in één zin genoemd met Harm Wiersma (inwoner van Goutum en daarnaast Damkampioen van Nederland, Europa en ooit meermalen van de Wereld. De laatste keer dat Harm zich waagde aan de politiek, was toen hij op de lijst kwam te staan van de Boerenpartij van Boer Koekoek, de man die zijn betogen altijd begon met: 'Wij hebb'n altijd g'zegd'.Boer Koekoek kwam later slecht in het nieuws doordat hij zijn eigen vee verwaarloosde. Hij was een soort Klukkluk in de politiek. Leefbaar Nederland lijkt het allemaal iets gedegener aan te pakken, maar het binnenhalen van sterren geeft te denken.Volgens de krant ging Wiersma voor een plek in de tweede kamer. Hij dreigde daarmee loodrecht tegenover Gerrit Ybema te komen te zitten.Jan Nagel zag de schaakwereld een beetje kennende het zwerk al drijven. Binnen de korste keren zou de NOS-camera twee dammende Volksvertegenwoordigers in beeld brengen. Hij besloot dat Wiersma te laat was met zijn aanmelding en zo kon het gebeuren dat het land een tweede dammer in Den Haag aan zich voorbij zag gaan.Erwin Heslinga intussen staat op plaats 4 van Leefbaar Leeuwarden (LL). Moeder Katie voert de lijst aan. Het wordt nog wel eens wat met de damsport. Verbeter de wereld, begin bij jezelf._

 

27-01-2002: Friezen kwakkelig in halve finale NK

In groep 1 speelde Martijn de Jong remise tegen Tjalling Goedemoed en verloor in de tweede ronde van Jan van Meggelen. Goedemoed speelde in de ronde van vandaag remise tegen Frank Teer.

In groep 2 startte Anton Schotanus met verlies tegen Gerrit Boom. Vandaag een licht herstel met remise tegen Daaf Kasse uit Zeeland.

Gabriël Heerema won van Mike Voskamp, maar compenseerde dit heugelijke feit vervolgens met verlies tegen Eric Jan van Reenen.

Bij de vrouwen doet Jenny van Leeuwen (Leeuwarden) het goed. Ze heeft 6 punten uit 3 ronden.

Vrijdagavond verloor zij van koploopster Roelinda Lunenborg. Zaterdag nam ze wraak door te winnen van Aria Smids.

Iepie Poepjes verloor van Marieke Quant.

 

27-01-2002: Montessorischool eerste in Gomila Schooldamkampioenschap van Leeuwarden

Gisteren werd de Montessorischool eerste in het Schooldamkampioenschap van Leeuwarden.

Er deden dit jaar 24 vijftallen mee van 10 scholen. 120 kinderen totaal.

In de organisatie waren leden actief van de damclubs De Oldehove en Huizum en verder Jappie Valk namens het onderwijs, mevrouw Jorritsma namens de BV Sport.

Plaats van handeling: Scholengemeenschap Piter Jelles, Jacob Botkeweg, Leeuwarden (Huizumer Aldlân).

Lees er meer over op de speciale pagina via de link op de beginpagina.

 

27-01-2002: Huizumers Bernd en Sietze hebben het zwaar in de finale

Gisteren zijn de eerste vijf ronden gespeeld van het kampioenschap van Friesland voor Pupillen.

Sietze Hofman won twee partijen, wat 6 punten opleverde en Bernd Jager speelde één partij remise en won er ook eentje, samen 4 punten. Aan de leiding gaat Jan van Dijk uit Ureterp, die een enorm tempo aanhoudt en daarin zijn tegenspelers meesleurt. Lees het allemaal op de speciale pagina op de PFDB-site.

 

19-01-2002: Huizum-1 verliest klungelig stadsderby van De Oldehove 10-16

Arbiter: H. Lansbergen.

Mutaties De Oldehove: Johan Lemstra voor Waylon Poot.

Mutaties Huizum:  Erwin Heslinga voor Sietse Nagel.

 

In zijn openingswoord verklaarde De Oldehove voorzitter Richard Koot, dat de borden met Glassex  waren behandeld, waardoor het kon zijn, dat de schijven vast plakten op het bord. Dit bleek mee te vallen, hoewel er wel vreemde manoeuvres werden uitgehaald. Onderzocht moet nog worden of Glassex in het rijtje van verboden middelen wordt genoemd.

De wedstrijd was nog niet erg oud in wijkcentrum ’t Knooppunt te Leeuwarden toen Martijn de Jong (bord 3)

een 5-om-4-zetje naar dam uithaalde tegen Richard Koot. Niet veel later stond er ook voor Sjoerd Koopman (bord 4) een dam op het bord tegen Anne Kooistra. Het zonlicht moet wel erg vreemd de zaal in zijn gekomen deze middag, want zowat alle partijen langs de raamkant kwamen in een vreemd daglicht te staan.

Ook Jan Adema (bord 2) trapte namelijk in een damzetje tegen Johan Lemstra. Hij was als eerste uit na nog niet eens twee speeluren. Intussen had Sietse Nagel  aan bord 11 Sijbrand de Groes al verslagen, maar helaas telde deze partij niet mee. Nagel had zijn plekje in het team aan Erwin gegeven.

Martijn won van Richard Koot, terwijl Anne Kooistra nog urenlang doorploeterde, hopende op enige compensatie.

Later in de middag, na een zakje Croky paprikachips met extra kruiden, ging Ben Stenekes (bord 7) in de fout.

Zijn partij-opzet beloofde veel. De tijd drong en Ben speelde net even de verkeerde zet, waarna Jan Hoogterp winst kon forceren. Een tegenvaller. Bob Nuys (bord 10) besloot direct tot remise tegen Quido van Hazendonk,  want met de in aantocht zijnde winst van Sjoerd Koopman op Anne Kooistra zou de stand op 10-4 voor thuisclub De Oldehove komen.

En zo gebeurde het. Huizum hield enige aansluiting met een tegentreffer van Bernard Post (bord 8). Piet Tuik was de klos in dit vegetarisch duel. Natuurlijk speelde Bernard weer zijn gevreesde opening. De winst kwam ditmaal op een geheel nieuwe manier tot stand. Het eindspel was overmacht. Henk Jan van der Let (bord 5) bereikte eigenlijk niets

bij Frederik Veltman. Remise dus. Hetzelfde kunnen we stellen als het gaat om de partij tussen Anton Schotanus (bord 1) en Piet Leijenaar. Piet hield de stelling goed op slot en ondervond vrijwel geen enkel nadeel.

Als Huizum nog ergens op hoopte, dan werd dit linea recta de grond ingeboord door Klaas-Hendrik Leijenaar (bord 9), die wel op Huizumer grondgebied woont, maar anno 2002 een gouden kracht is voor De Oldehove.

Een partij, waarin niet veel loos leek, vormde hij langzaam om in een partij met kansen voor zijn witte schijvenstelsel.

Auke Spijkstra kwam er minder vlot doorheen als Klaas-Hendrik, waarna er overmacht ontstond.

Misschien was er nog een remisegaatje geweest, maar Auke moest nog naar een huwelijksfeest……..

De slag was verloren. Daar kon de remise tussen Jan Algra (bord 6) en Erwin Heslinga helemaal niets meer aan veranderen. De Oldehove zal volgend seizoen zo goed als zeker uitkomen in de nieuw te vormen landelijke hoofdklasse. Huizum blijft hangen in de landelijke eerste klasse.

Zie de speciale pagina met actie-foto’s van de wedstrijd (link beginpagina).

 

19-01-2002:  Huizum-3        -     Lemmer            10-4        17-1-2002

1. Th. Talsma    -    G. v.d. Molen        1-1    (3)

2. F. v.d. Laan   -    J. Wieringa           1-1    (4)

3. G. Postma    -     H. Poepjes jr.       3-0    (5)

4. J. Talsma      -    F. Muurling           3-0    (1)

5. M. Dijkstra    -    D. v.d. Berg           1-1    (6)

6. R. van Dijk    -    L. Deinum              1-1    (2)

 

Johannes Talsma haalde een ‘zetje’ uit. Hoe Gaatze Postma won, is niet helemaal duidelijk.

 

19-02-2002: Huitema’s houden Huizum 2 op gelijkspel

(door Piet Bouma)

Vrijdag 18 januari 2002 kon Huizum 2 in Bolsward het kampioenschap in de 1e klasse Zuid  met een overwinning vrijwel veiligstellen. Het liep anders. De start was goed. Marten Martens wist Cnossen een schijfje te ontfutselen. In het late middenspel liep Marten evenwel nog in een combinatie, waardoor de rollen waren omgekeerd. Hoewel het eindspel volgens insiders verloren was, wist Marten nog nipt een remise te behalen. Piet Bouma wist tegen Sjoerd Huitema vanuit de Vermin-variant een hekstelling op het bord te brengen. Sjoerd nam een zgn. Afrikaanse dam (tegen drie schijven), waarna Piet alle geluk had dat de overblijvende stelling (misschien vanwege een verkeerd tempo van Sjoerd) nog net voldoende dreigingen bevatte om remise te kunnen aanbieden. Sjoerd nam het aan, want uiteindelijk zou er een bloedeloze vijf tegen vijf ontstaan. Daarna was het voor Huizum wel raak. Sybrand de Groes raakte tegen Thijs Talsma in een vleugelopsluiting, waardoor hij een schijf moest geven. Thijs bleef koel en maakte het af (2-5). De beide Mulders besloten daarna tot remise, waarbij Thijs de iets betere kansen had. Theo Knoppers speelde een fraaie partij tegen Rintje Altena. Beiden kregen dam, maar Theo had de juiste vangstelling in de stand (3-9). Jan Terpstra trof zijn oude rivaal Jan Peters. Het werd een bloedstollend duel, waarbij onze Jan een Ghestem-opstelling innam. De complicaties groeiden beiden vrijwel boven het hoofd. Jan T. offerde, Jan P. brak door, Jan T. combineerde, waarna er in tijdnood toch nog een remise uitrolde. Diepzinnige analyses van bijv. Truus zullen moeten uitwijzen of één van beiden de winst heeft gemist (4-10).

Alleen de broertjes van Sjoerd Huitema konden daarna Bolsward nog langszij brengen. En dat deden ze met glans. Lolke kreeg langzamerhand de betere klassieke stelling tegen Jan Bosselaar, die niet alle dreigingen meer kon pareren. Hoewel er bij analyse nog remisekansen bleken te zijn, moest Jan in zijn tweede nul van deze week berusten. Op donderdagavond miste hij al een remisevariant tegen Anton Schotanus. Fedde Piet had ook de betere kansen tegen Jan de Vos. In het tijdnoodduel ging de sympathieke Huizumer invaller ten onder. Sommige Huizumers verklaarden dat wanneer Jan in plaats van met een schijf met zijn dam had geslagen er alsnog remise uit was gerold. Jan deed dit af met onzin. Misschien dat hij dat in het volgende clubblad nog eens kan uitleggen. Uiteindelijk dus een 10-10 gelijkspel.

In de laatste thuiswedstrijd tegen Emmeloord (31 januari) zal Huizum 2 de kampioensaspiraties moeten waarmaken. Bij winst is men kampioen. Bij gelijkspel of verlies is men afhankelijk van alweer hetzelfde Bolsward, dat in dezelfde wedstrijdronde de Urker damploeg ontvangt, de nog enig overgebleven concurrent van de Huizumer reserves. De gedetailleerde uitslagen:

 

 

MGF Bolsward

 

Huizum 2

10

-

10

 

1

Sjoerd Huitema

-

Piet Bouma

1

-

1

2

2

Domien Mulder

-

Thijs Mulder

1

-

1

4

3

Lolke Huitema

-

Jan Bosselaar

3

-

0

7

4

Rintje Altena

-

Theo Knoppers

0

-

3

5

5

Jan Peters

-

Jan Terpstra

1

-

1

6

6

Fedde Piet Huitema

-

Jan de Vos

3

-

0

8

7

Sybrand de Groes

-

Thijs Talsma

0

-

3

3

8

J. Cnossen

-

Marten Martens

1

-

1

1

 

 

19-01-2002: Gomila Schooldamkampioenschap van Leeuwarden op zaterdag 26 januari

Het traditionele Schooldamkampioenschap van Leeuwarden voor basisscholen is op zaterdag 26 januari a.s.

Dit evenement begint ’s morgens om 9.00 uur en is in de kantine van de  Scholengemeenschap Piter Jelles aan de  Jacob Botkeweg vlak bij Aldlânstate in Leeuwarden-zuid (Huizum).

De deelnemende school-5-tallen spelen 7 ronden volgens het Zwitsers systeem. De computer zal na iedere ronde de nieuwe paring bepalen. Kom eens kijken. De organisatie is in handen van de damclubs Huizum en De Oldehove, Jappie Valk namens het onderwijs en mevrouw G. Jorritsma namens de BV Sport.

 

19-01-2002: Twee Huizum-pupillen door naar finale F.K.

Op 12  januari speelden Sietze Hofman, Bernd Jager en Sander Hoogendam mee in de halve finale om het kampioenschap van Friesland. Er was een A- en een B-groep, waarvan we de A-groep duidelijk sterker bezet vonden.

Sietze Hofman kwam hier goed doorheen. Hij speelde o.a. remise tegen Fedde Kramer en Wimer Visbeek.

Sietze eindigde met 15 punten op een vijfde plaats (van de tien), net genoeg voor een finaleplaats.

Sander zat ook in deze groep. Hij verloor al zijn partijen vreemd genoeg. Sander speelde mee als pupil van BEGB Cornjum. De sfeer van de jeugdgroep daar vond hij niet zo leuk. Hij wilde stoppen met dammen, maar vader Wim vond dat hij door moest gaan, omdat het vreselijk aardig ging. Dan maar naar een club in Leeuwarden en kijken of het daar wel zou bevallen. Sander is lid geworden van de jeugd-damclub Huizum. In de competitie draait hij al goed mee.

Voor de duidelijkheid, Huizum heeft niet aan Sander getrokken. Huizum is gevraagd of Sander daar kon komen spelen. Voordat je het weet zijn er weer praatjes in de wereld.

Bernd Jager speelde mee in in groep B. Hij zat er tijdens de wedstrijden over in of hij wel bij de beste vijf zou gaan eindigen. Achteraf waren deze zorgen voor niets, want hij eindigde als gedeelde 2e  (met Auke Beeksma, Sneek) met 15 punten. De finale begint op zaterdag 26 januari. Er worden dan 5 ronden gespeeld. Op zaterdag 9 februari volgen de overige vier ronden. Op die dag zullen ook de welpen, de aspiranten en de junioren hun FK beëindigen.

 

19-01-2002: BH’ers

We hebben er sinds kort weer een paar BH’ers bij. Bekende Huizumspelers. Minze Dijkstra verscheen met een foto in de Leeuwarder Courant, omdat hij een stijger had gemaakt voor zijn boerderijwoning in Hempens-Teerns om zo gemakkelijker in zijn bootje te kunnen komen. Langs de wal liggen namelijk keien.

Voordat de Gemeente Leeuwarden nieuwbouw pleegde op de landerijen rondom de boerderij van Dijkstra lag zijn open visbootje in de sloot voor zijn huis. Samen met de nieuwbouw kwam er een groot meer voor de boerderij.

Het slootje verdween en het visbootje moest maar ergens anders liggen.

Aangezien Dijkstra’s vrouw niet zo gemakkelijk in kan stappen in het bootje bouwde Dijkstra de stijger.

Deze moet hij van de Gemeente afbreken. Dit stuit Dijkstra en de overige inwoners van Hempens-Teerns tegen de borst. De nieuwbouwbewoners kunnen hun boot allemaal voor de deur neerleggen, maar de autochtone bevolking mag dit niet meer.

 

Gaatze Postma kwam in beeld op  Omrop Fryslân TV  nadat in hetzelfde flatgebouw als waar Postma woont een

74-jarige mevrouw was verkracht. Men vroeg hem naar zijn mening: “Wát 74 jaar ! Daar snap ik niets van”.

 

08-01-2002: Zoon Menno Bandstra neemt plaat op ‘Maxima, Maxima’

Sjoerd Bandstra, alias Living Stone, zoon van wijlen dammer Menno Bandstra, heeft een plaat opgenomen in de studio van Johnny Hoes in Weert. ‘Máxima, máxima, met je giga-charisma’ luidt de tekst op de tonen van ‘Mexico’ van de Zangeres Zonder Naam. Het idee schoot hem een paar maanden terug te binnen bij het zien van een TV-uitzending met Maxima.

Op vrijdag 11 januari neemt Piet Paulusma het eerste exemplaar in ontvangst.

Sjoerd Bandstra kan vrij hoog zingen en vindt Maxima een wereldvrouw. Hij werd geboren in Leeuwarden en woont nu in Franeker. Hij is sinds tien jaar buschauffeur. Daarnaast was hij liefhebber van muziek, zong gospels in de kerk, nam eigen nummers op cassette en zong luidtop achter het stuur van de bus (zonder passagiers !).

 

06-01-2002:  Huizum – Apeldoorn 10-16  Zetje van Post crasht

Een onwillige Eurobetaler in Tivoli, twee spelers te laat, inclusief de opstellingmaker, de arbiter te laat en het slagzetincident van Bernard Post zorgden voor een roerig dagje in  Zalen Tivoli.

Huizum-Apeldoorn begon met een onwerkelijk verlies van Bernard Post (bord 7) tegen Herman Spanjer, die daar niets voor hoefde te doen. De wedstrijd was net 10 minuten oud.

Bernard speelde de "Bernad Post-opening" en begon met een combinatie, die normaal schijfwinst oplevert.

Alleen vergat Post te slaan. Zijn hersenen waren verder dan de stand op het bord. In plaats van te slaan deed hij de zet 35-30, waarna de slagzet niet meer goed liep. Er klonk een ingehouden krachtterm door de zaal.

Na een kop thee en een opgave vertrok Post huiswaarts om zijn zonden te overdenken.

Spanjer nam de felicitaties in ontvangst. Jan Adema wilde nog even een reactie van Spanjer door te stellen:

‘Normaal was het verlies geweest’. Spanjer antwoordde met: ‘Nou  ja, één schijfje maar”.

De rest van Huizum ging stug door. Jan Adema verloor van Marcel Knipper, die in het middenspel een dam op bord toverde.

Erwin Heslinga moest Hendrik van der Zee laten doorbreken, maar zelf kwam hij er ook nog doorheen ten koste van een schijf.

Uiteindelijk kreeg Hendrik een tweede dam en dat was voldoende voor de winst. Erwin verloor hiermee zijn status van jarenlang ongeslagen zijn. Tussenstand 2-11 voor Apeldoorn.

Quido van Hazendonk trof in A. de Koning een mooie invaller en boekte zijn eerste positionele winstpartij in Huizum-dienstverband.

Henk Jan van der Let kwam na tijdnood vreselijk slecht te staan tegen D. Kogan en kon onder het toeziend oog van veel De Oldehove-supporters opgeven. Hierna kwam Huizum opvallend sterk terug met winst van Anton Schotanus op Alexander Presman en een remise van Martijn de Jong tegen Auke Scholma. Schotanus is back. Presman was ook al lange tijd ongeslagen in de nationale competitie. Eindstand 10-16, waar het als het mee had gezeten ook 13-13 had kunnen zijn. Tsjizov en Hooijberg deden niet mee bij Apeldoorn. Hiervoor speelden D. Beking en A. de Koning.

Aan Huizum-kant ontbrak Ben Stenekes wegens een beginnende longontsteking naar verluidt.

Zie de fotopagina  voor beelden van het begin van de wedstrijd en natuurlijk de pagina van de nationale competitie.

De partijen van Huizum zullen nu Bernard niet tot het einde gebleven is vermoedelijk later dan normaal te bekijken zijn.

 

04-01-2002:  De nacht naderde, Tjalling Goedemoed ontwaakte en won vispakket

Op donderdagavond 3 januari organiseerde Damclub Huizum in de sfeervol versierde Toneelzaal van Zalen Tivoli te Leeuwarden het Nieuwjaars Sneldamgala 2002, ook wel gekscherend het Euro-toernooi genoemd dit jaar, want voor het eerst moest de inleg in een nieuwe muntsoort worden betaald.

Vijf ronden lang won Gerlof Kolk (Britsum), maar toen kwam hij te zitten tegenover het beest uit Burgum Henk Jan van der Let, die zich een nieuw kapsel aan had gemeten met de tekst ‘Happy Newyear’.

Van der Let won zijn partij. Hij was niet de enige. Tjalling Goedemoed stond tot dan toe twee punten achter op Gerlof Kolk. Hij won van Martijn de Jong en schoof zo door naast Gerlof op de tweede plaats met 1 punt achterstand op Henk Jan van der Let (11 p.). In de spannende slotronde ging Kolk kopje onder tegen Anton Schotanus en won Tjalling Goedemoed het duel met Van der Let. Tjalling Goedemoed werd cool kampioen met 12 punten uit 7 ronden.

Schotanus (11 p.) klom op naar plaats 2 en voert daarmee een rijtje Huizumspelers aan, die nog voor Gerlof Kolk eindigden. Eigenlijk onvoorstelbaar. Gezegd moet worden, dat Kolk de sterkste tegenspelers heeft gehad.

Het toernooi had een iets andere opzet dan anders. Iedereen speelde in één groep, maar de prijzen moesten deze keer echt verdiend worden. Er waren vier categorieën, waarin vier prijzen te winnen vielen (kadobonnen, bonbons, bier, wijn). De hoofdprijs was een vispakket van Schootstra’s vishandel.

Leuk is het om te zien, dat de A-tjes, de B-tjes, de C-tjes en de D-tjes lekker door elkaar in de eindlijst staan.

De beste B-speler werd Bernard Post, Leeuwarden (11 p. > 5e plaats), die wederom één van zijn hoogtepunten beleefde.

De beste C-speler werd jeugdtalent Sybren Kramer, Jonkerslân ( 7p.,48 wp. > 25e), vlak voor Menno de Block (7p., 47 wp. > 26e).

De beste D-speler werd Roelof van Dijk (6 p. > 36e).

 

Naast de Zwitsers systeemgroep speelde een jeugdgroep een enkelvoudige competitie.

Fedde Kramer, de broer van Sybren Kramer (14 p. uit 7 partijen), eindigde hier met vlag en wimpel op de eerste plaats. Hij won al zijn partijen. Van hem horen we later nog veel.

de bijna 11 jarige Sietze Hofman ( 9 p.) werd keurig tweede net voor Igo Galama, die wel evenveel punten scoorde, maar het onderlinge duel verloor. Sander Hoogendam en Bernd Jager werden gedeeld vierde, waarbij het aantal weerstandspunten van Sander net iets hoger was.

Gauke Dirk Nijholt moest drie keer op de knieën en haalde net 1 puntje onder het gemiddelde.

Ties Nefs uit Delft deed mee omdat hij bij Sander logeerde. Hij speelde remise tegen Ewoud Jager.

Alle deelnemers in deze groep gingen naar huis met een dikke reep. Voor de bovenste vier deelnemers was er als extraatje nog een chocoladeletter. Kampioen Fedde Kramer kreeg hiernaast nog een Parker pen en een boekje uit de serie Dammen in Opbouw.

 

30-12-2001: Huizum laatste in finalegroep 2 FK Sneldammen clubs

Huizum-1a bestond uit Jan Adema, Piet Bouma, Henk Jan van der Let en Erwin Heslinga.

Zij haalden finalegroep 1, maar eindigden hierin als laatste met 2 wedstrijdpunten en 16 bordpunten.

In de voorronden deden Henk Jan en Piet het goed aan de borden 3 + 4 met ieder 7 punten uit 4 partijen.

In de finaleronde was Henk Jan topscorer met 6 punten.

Totaalpunten: 1. Henk Jan (13 > bord 3), 2. Piet Bouma (11 > bord 4), 3. Erwin Heslinga (9  >bord 2), 4. Jan Adema (8 >bord 1).

Franeker en De Oldehove eindigden gelijk met 7 wedstrijdpunten en ieder 24 bordpunten.

De beslissingswedstrijd eindigde in het voordeel van Franeker, mede doordat Watze Winsemius won van Johannes Lemstra.

Het team van Franeker bestond uit Foeke Tiemensma, Willem Leijenaar, Bastiaan Hollander en Watze Winsemius.

Het team van De Oldehove uit Sjoerd Koopman, Douwe Edelenbos, Johannes Lemstra en Jan Hoogterp.

 

Huizum-1b won in de voorronden alleen van Franeker-2 en belandde met Franeker-2 in finalegroep 3.

In finalegroep 3 werd er gewonnen van BEGB Cornjum-3 en van Franeker-2. Een gelijkspel was er tegen De Harste Sumar.

Een 2e prijs derhalve.

Persoonlijke uitslagen:

1. Sietse Nagel             5 (uit 4) + 6 (uit 3)          = 11 pnt.   Bord 2

2. Johannes Talsma      2          + 4                   =   6         Bord 4

3. Jan Terpstra              2          + 3                   =   5         Bord 1

    Marten Martens         1          + 4                   =   5         Bord 3

 

30-12-2001: Sietze Hofman en Bernd Jager naar halve finale FK pupillen

De pupillen speelden op 27 en 28 december voorronden en de kwartfinale om het kampioenschap van Friesland.

Huizum had drie man in de race. Ewoud Jager moest helaas lossen in de kwartfinale. Sietze Hofman en Bernd Jager mogen door naar de halve finale. Bij de pupillen zijn Wimer Visbeek en Fedde Kramer zwaar favoriet.

Bij de aspiranten sneuvelde Gauke Dirk Nijholt. Hij won zijn partij tegen Renze de Vries (Aldeboarn), maar verloor de rest.

De juniorengroep bestaat uit 6 personen, die hun finale met 2 ronden zijn begonnen. Gerlof Kolk verdedigt zijn titel.

Tegen hem, Watze Winsemius, Jonatan Faas en Katharinus Posthumus hebben Chris van der Werf en Tjitte Bouma van Huizum weinig kans, maar zij slaan zich er moedig doorheen. Ze kijken nu uit naar hun onderlinge treffen in ronde 4 op 12 januari 2002.

 

21-12-2001: Twee Huizum-spelers en een paar oud-Huizum-spelers actief in Half NK

Anton Schotanus plaatste zich samen met Goedemoed en Heerema  voor de halve finale van het kampioenschap van Nederland. Martijn de  Jong deed dit slinks via achterdeur Groningen. We zijn benieuwd hoe dit afloopt.

 

Halve finale 2002 algemeen en vrouwenDe halve finale algemeen 2002 wordt gespeeld op Papendal, het Nationaal Sportcentrum bij Arnhem. De speeldata zijn: 12,13, 26 en 27 januari; 9, 10, 23 en 24 februari en 9 maart 2002. De halve finale vrouwen 2002 wordt gespeeld op Papendal, het Nationaal Sportcentrum bij Arnhem. De speeldata zijn: 12, 26 en 27 januari; 9, 23 en 24 februari en 9 maart 2002.

Halve finale algemeen

Groep 1 (gemiddelde rating 1321)

Wieger Wesselink (1500)

Tjalling Goedemoed (1394)

Frank Teer (1377)

Alex Mathijsen (1346)

Peter Schuitema (1343)

Arjan van den Berg (1310)

Jan van Meggelen (1272)

Ton van Adrichem (1264)

Arjen de Mooij (1204)

Martijn de Jong (1202)

 

Groep 2 (gemiddelde rating 1322)

Gérard Jansen (1498)

Cor van Dusseldorp (1395)

Gerrit Boom (1387)

Anton Schotanus (1359)

Mari van Ballegooijen (1332)

Daaf Kasse (1305)

Danny Staal (1300)

Andrew Tjon A Ong (1298)

Harry Clasquin (1196)

Gerbrand Hessing (1146)

 

Groep 3 (gemiddelde rating 1317)

Jeroen van den Akker (1453)

Anton van Berkel (1450)

Marino Barkel (1374)

Anton Kosior (1355)

Gabriël Heerema (1327)

Erik Hoogendoorn (1303)

Paul Sier (1253)

Mike Voskamp (1245)

Eric-Jan van Reenen (1213)

Rienk van Marle (1199)

 

Groep 4 (gemiddelde rating 1315)

Johan Wiering (1418)

Wim van der Kooij (1408)

Auke Scholma (1401)

Tanja Chub (1369)

Peter van der Stap (1331)

Peter Hoogteijling (1317)

Sally de Jong (1300)

Sven Winkel (1290)

Richard Meijer (1270)

Wouter Ludwig (1045)

 

Halve finale vrouwen

Groep 1

Vitalia Doumesh

Marijke van Genderen

Joke Hartkamp

Jenny van Leeuwen

Mirjam Hol

Aria Smids

Roelinda Lunenborg

 

Groep 2

Barbara Graas

Christien Fung

Mariëlle Kromhout

Maddy Lemmen

Tine Beernink

Afra Kalkhoven

Marloes Sanders

 

Groep 3

Marieke Quant

Iepie Poepjes

Gera Hol

Nicole Schouten

Astrid van der Stelt

Patricia Muller

Jolien de Graag  

 

15-12-2001: Huizum 2 wint topper tegen Urk   (Piet Bouma)

De reserves van Huizum speelden afgelopen donderdagavond in Urk een cruciale wedstrijd. Beide teams stonden ongeslagen met 10 uit 5 aan kop. Het werd een moeizame overwinning voor de Huizumers. Theo Knoppers opende de score tegen Snijder met een eenvoudige slagzet. Jan Bosselaar voegde daar een tweede overwinning aan toe. Van der Reest sr. werd volledig van het bord gespeeld. Daarna stokte de Huizumer productie. Piet Bouma speelde remise tegen Van Olst, al had hij het eindspel best even door mogen spelen. Post mistte tegen Boele Land in tijdnood een eenvoudige schijfwinst, daarna 1-1. Teamleider Jan Terpstra stond voordelig, maar moest eveneens in remise berusten. Marten Martens had tegen Van der Reest jr. een schijf moeten geven, maar behaalde in het eindspel de niet meer verwachte remise. Ook Thijs Talsma leek in moeilijkheden. Maar met een fraai offer keerden de kansen en waarschijnlijk was in het macro-eindspel wel winst te realiseren. Remise was evenwel voldoende voor de teamwinst. Thijs Mulder tenslotte, wist een fraaie doorbraak te nemen. Echter, Romkes had een venijnige tegenactie, die een overmachtseindspel opleverde. Dit werd door hem zeer nauwkeurig tot winst gevoerd. Eindstand 8-11.

De details:

            Urk aan Zet                 -           Huizum-2         8-11

1.         J.M. v.d. Reest jr.          -           M. Martens       1 – 1 (6)

2.         T. van Olst                    -           P. Bouma         1 – 1 (3)

3.         J. Romkes                    -           T. Mulder          3 – 0 (8)

4.         J. Snijder                      -           T. Knoppers      0 – 3 (1)

5.         J. Post                         -           J. Terpstra        1 – 1 (5)

6.         T. Snoek                      -           Th. Talsma        1 – 1 (7)

7.         K. Post                        -           B. Land            1 – 1 (4)

8.         J.M. v.d. Reest sr.         -           J. Bosselaar      0 – 3 (2)

 

13-12-2001: Clubblad ‘De Huizumer’ nr. 79 is de afgelopen week verschenen

 

08-12-2001: NOAD Nijmegen – Huizum-1 blijft in evenwicht > 12-12

NOAD speelde zonder oud-wereldkampioen Piet Roozenburg, maar met Wadim Wirny, zijn vader Alexander Wirny en zijn echtgenote Elena Altsjoel. Op enkele belangrijke borden vergat Huizum om op rating te winnen. Andersom gebeurde dit ook.

Invaller Johannes Postma (bord 6) kwam ietwat raar aan het eerste punt. Er ontstond tumult en ophef en een oploopje bij zijn bord, nadat hij arbiter Van Brakel uit Heteren er op had geattendeerd, dat vader Wirny constant schijven aanraakte, maar niet zette.

Wirny sr. begon zich met luide stem te verweren, waarbij hij Johannes voor ‘lügner’ uitmaakte. De arbiter had echter persoonlijk gezien, dat hij de schijven aanraakte en dit mag nu eenmaal niet. ‘Aanraken is zetten’. Zoon Wirny kwam erbij. Daan van Os riep vanuit een hoek dat ze op moesten houden. De arbiter had het er even moeilijk mee. Terwijl vader Wirny voor afkoeling buiten de zaal werd gebracht, stelde Johannes maar voor om remise te doen, omdat hij zo niet verder wilde spelen.

Vader Wirny kwam al weer wat rustiger terug in de speelzaal en de vrede werd getekend. 1-1.

Jan Adema (bord 5) zette de eerste winst neer tegen invaller Ton Akkermans en werd daarmee topscorer van Huizum-1 (9 uit 6).

Na remises van Ben Stenekes (bord 9) tegen A. Kokke en van Anne Kooistra (bord 3) tegen Hans Ladage (spannende partij) verloor Sietse Nagel aan bord 4 van Wadim Wirny.

Sietse speelde tot een 9-om-9-stand bepaald niet onaardig, maar beging toen een oneffenheid, die grootmeester internationaal Wirny schijfwinst opleverde. Sietse haalde nog wel een dam, maar deze was onhoudbaar tegen de dam en schijvenmeerderheid van Wirny, die er nog een leuk slot aanbreide door zijn tegenspeler nog een dam te gunnen. Daarna gingen ze er allebei wel af met een rondslagje. Invaller voor Quido van Hazendonk Erwin Heslinga (bord 2) hield de sterke Michael Krasnjanski gemakkelijk op remise.

Huizum kwam op voorsprong door de overwinning van Bernard Post (bord 10) op Adri van Wel. Grappig genoeg wilde Jan Adema het bord met schijven al uit de speelzaal meenemen naar de analysezaal om daar een potje te dammen met wat kinderen tot half gespeelde verontwaardiging van Bernard Post: ‘Hé, wat doe je nou, je lijkt De Visser wel ’, met gevoel voor hilariteit.

Martijn de Jong bleef ongeslagen door remise te spelen tegen Ludger Buijs. Geheel tevreden was hij niet over zijn partij.

Aan bord 1 voltrok zich enige horror in de partij Daan van Os – Anton Schotanus. De laatste stond in een verloren positie, maar moest voor het team wel doorploeteren. Dit deed hij een hele tijd. Van Os maakte enkele of misschien wel één enkele fout.

Voldoende om de zaak remise te laten lopen. Hetzelfde deed Henk Jan van der Let (bord 8) tegen Elena Altsjoel.

Henk Jan had een dam en twee schijven tegen een dam en drie schijven voor Altsjoel. Opgepast moest worden voor de bekende Scouppe-stand. Deze moet je kennen en eventueel omzetten in een anti-Scouppe. Henk Jan verzuimde dit en ging er na 6 uur en 20 minuten nog af. Bij remise had Huizum met 10-13 gewonnen. Nu werd de eindstand 12-12.

Terecht, gezien de uitslag aan bord 1.

 

01-12-2001: Erwin Heslinga wint toernooi Bolsward

Het 73e Rabo Damtoernooi te Bolsward is gewonnen door Erwin Heslinga. Hij behaalde net als Sjoerd Huitema en Sietse Nagel

6 punten in zijn groep. In de barrage won Heslinga van Nagel en speelde hij gelijk tegen Huitema. In het derde potje versloeg Nagel Huitema, zodat Nagel de tweede plaats pakte. Er namen 40 spelers deel aan dit klassieke zaterdagtoernooi, waarmee de zaal helemaal vol zat.

 

We zullen meer aandacht geven aan de zaterdagtoernooien op Internet.

Er zijn klassieke toernooien, rapid-toernooien en sneldamtoernooien.

De laatste toernooien worden meestal gespeeld volgens het Zwitsers systeem, terwijl de klassieke toernooien nog steeds worden gespeeld in groepjes van vier met al dan niet een barrage. Het nadeel van de klassieke toernooien is het vroege aanvangstijdstip van 10.00 uur en het late einde zo rond half 8 ’s avonds.

Het mooiste zou zijn een toernooi te laten beginnen om 13.00 uur en te laten eindigen om uiterlijk 18.00 uur.

Voordelen:

a. meer mensen van buiten de provincie

b. meer mensen uit Friesland zelf, omdat ze ’s morgens nog tijd hebben voor andere dingen

c. jeugd kan weer meekomen met oudere dammers, want ze hoeven niet meer te wachten

 

Plannen:

a. inventarisatie toernooien (klassieke, rapid-, sneldamtoernooien)

b. kijken naar datums

c. onderzoek naar samenwerking (puntenklassement over het hele seizoen)

d. publicatie op Internet, in de PFDB’er en in de kranten.

 

30-11-2001: Huizum-2 wint van Aldeboarn-1

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat het wel enigzins geflatteerd is, er had

zeker meer in gezeten voor Oldeboorn.

 

E. Heslinga       - K de Jong                   3-0

B. Land            - K Spinder                   1-1

T. Knoppers      - S Wagenaar               1-1

J Bosselaar       - D Smidstra                 1-1

J Terpstra         - H Dijkstra                   3-0

T Mulder           - K Lolkema                  3-0

M Martens        - Hylke Dykstra             3-0

S Schaaf          - M van Norel                1-1

                                                           -----

                                                           16-4

We werden al gefeliciteerd met het kampioenschap!!! Laten we nuchter

blijven, en ons realiseren dat we de 3 sterkste ploegen nog krijgen, aldus Erwin Heslinga.

 

30-11-2001: Ben Stenekes in het nieuws na oplossing naamloze skeletten

We hebben ons er even niet mee bemoeid, maar nu Ben is geïnterviewd door Omrop Fryslân radio, op de kabelkrant van Nieuws TV en vandaag met foto in de Leeuwarder Courant, kunnen en moeten wij ook wel.

Ben Stenekes (57) woont op Vlieland en werkt daar voor het museum. Hij heeft altijd veel archiefzoekwerk gedaan, ook voordat hij voor het museum dingen ging doen. De conservator heet Bert Huiskes (49).

Onlangs werden in de duinen van Stortemelk 16 skeletten aangetroffen. Dit riep vraagtekens op. Ben wilde wel uitzoeken van wie deze skeletten waren en wanneer ze daar zijn begraven. Huiskes verstrekte echter geen informatie.

Stenekes zocht in zijn vrije tijd in enkele archieven in het land en vond uit hoe het moest zitten. Met zijn theorie kwam hij naar buiten. Zijn verhaal kwam met zijn naam in o.a. de Leeuwarder Courant. Intussen had conservator Huiskes enkele wachtwoorden gehangen aan bestanden, die Stenekes in zijn computer had opgeslagen. Stenekes kon zodoende niet eens meer bij zijn eigen bestanden komen. Vlieland is een klein eiland met maar één dorp. Het is dan ook het gesprek en de roddel van de dag, nu na een woordenwisseling en een aansluitend ontslag Ben Stenekes in een vlaag van woede conservator Huiskes heeft geslagen. De climax. Een baliemedewerkster, die de boel wilde sussen kreeg ook een tik mee.

Het boterde al lange tijd niet tussen de ‘geleerde wetenschapper’ (Huiskes) en de ‘onbeduidende archiefonderzoeker’ (Stenekes).

LC: Dat de spanning in een ordinair robbertje vechten zou uitmonden had hij niet voorzien. ‘Ik sta bekend als een kalm type’, aldus Stenekes, die in zijn vrije tijd een fervent dammer is. ‘Het is echt verkeerd geweest om hem te slaan, dat besef ik best, maar het is  in een soort roes gebeurd.’ Op Nieuws TV noemde Huiskes zijn medewerker een heel agressief persoon met diepe frustraties.

Stenekes beseft dat hij fout is geweest, maar hoopt wel zijn baan, die hij nu anderhalf jaar heeft, te behouden. De gemeente zou moeten bemiddelen. Tegen hem is een aanklacht ingediend. Zelf schrijft hij nu ook een beklag met grieven omtrent zijn opponent.

Er zijn al vaker medewerkers bij het museum vertrokken om de conservator.

 

30-11-2001: Johannes Folmer te Balk overleden

Op 28 november j.l. is Johannes Folmer uit Balk overleden. Deze maand (15-11-2001) was hij net 45 jaar geworden.

Met zijn harige uiterlijk was hij de Ton Sijbrands van Woudsend. Door een spierziekte moest hij zich voortbewegen in een rolstoel.

Clubgenoten regelden, dat hij in de speelzaal op zijn plaats terecht kwam en brachten hem na de wedstrijd weer keurig thuis, o.a. Siep Berkenpas hield zich hier wel mee bezit. Johannes kreeg er ook nog suikerziekte bij. Vorig seizoen haalde de familie Folmer de krant. Moeder Folmer werd te oud om haar zoon nog langer te verzorgen en broer Fimme en schoonzus Hyke zouden Johannes gaan verplegen in het huis waarin hij met moeder woonde en waarin allerlei aanpassingen waren aangebracht. De Gemeente wilde de familie er echter uit hebben, omdat het huis op een bedrijventerrein stond. Ze vonden dat Johannes naar een Verpleeghuis moest. Friesland heeft weer een dammer verloren, iemand, die ondanks zijn handicap zijn sport met inzet en plezier uitoefende voor zichzelf en voor zijn club.

 

30-11-2001: Harm Wiersma in boek ‘101 markante Friezen’

Maandagavond om 18.15 uur werd ik in de supermarkt herkent door Harm Wiersma. Hij had net een bak mosselen gepakt en vroeg zich vervolgens sterk af hoe deze te bereiden. Aangezien ik net bij de vegetarische afdeling stond, kon ik hem daar niet bij helpen.

Wiersma speelde vorig weekend en speelt komend weekend enkele simultaans, o.a. in het winkelcentrum van Assen.

Hij is ook weer in gesprek met toernooiorganisaties, zo vertelde hij uw redacteur vrijdagavond thuis.

Dat hij is opgenomen in het boek ‘101 markante Friezen uit de twintigste eeuw’, dat vlak voor Sinterklaas in de boekenwinkels ligt, is mooi, maar Wiersma zelf is niet erg onder de indruk van de wijze, waarop de samenstellers te werk zijn gegaan. Het verhaaltje over Wiersma zou niet helemaal kloppen of niet meer up te date.

 

24-11-2001: Lent – Huizum-1 :  8-17  > Invallers winnen (zie ook de actiefoto’s –link

 

Hier  ging de flits af in de auto van Bernard Post.

Reactie: ‘ Hé, hoe kan dat nou, ik reed niet te hard ’. (Foto: Sietse Nagel).

 

De beide invallers van Huizum-1 wonnen vandaag in clubgebouw ‘Het Klaverblad’ van Damclub Lent.

Jan Bosselaar en Johan Postma vielen in voor Auke Spijkstra en Henk Jan van der Let.

Bosselaar (bord 8) opende de score met een combinatie tegen  Willem van Oosterwijk.

Naast hem (bord 7) zat het Sietse Nagel ook al mee. Na een klassieke opening kon Nagel na twee ruiltjes zomaar een schijf innen en later de partijwinst.

 

 

Luxe invaller Johannes Postma (bord 6) profiteerde lanzaam maar zeker van enkele foutjes van tegenstander Anton Janssen en won de derde partij voor Huizum op rij. De toon was gezet. Martijn de Jong (bord  1) hield vervolgens kopman Remco van Zelst, met weinig moeite, op remise. Aan bord 10 trof Bernard Post Willem van den Berg. De partij bleef in evenwicht.

Voor Quido van Hazendonk was het een weerzien van zijn oude club. Aan bord 2, tegen jeugdtalent Jasper Lemmen, kreeg hij klop.

Speelde het toeziend oog van vader Van Hazendonk een rol ? Of is Jesper gewoon bezig zijn rating op peil te brengen ?

Wie zal het zeggen. Quido kwam gewoon moeilijk te staan tegen het einde van het spel.

De partijen tussen Anton Schotanus-Maarten Nas (bord  4) en Ben Stenekes- Rob Everts (bord 9) bleven in evenwicht.

Jan Adema (bord 5) bouwde hierna de stand uit. Hij won met een versluierde Coup Philippe en maakte het eindspel op een leuke manier af. Samen met de remise van Anne Kooistra (bord 3) tegen Frans Kalsbeek, die eerder al Martin Dolfing en Willem Leijenaar op remise hield, kwam de eindstand uit op 8-17 voor Huizum.

Veel is Huizum nog niet opgeschoten met deze overwinning, althans de middenmoot is tot op één punt genaderd, maar nog niet voorbijgestreefd.

 

24-11-2001: Harlingen – Huizum-3: 9-9

Op dinsdag 13 november speelde Huizum-3 uit tegen Excelsior Harlingen.

Huizum-3 speelde met één man minder i.v.m. het overlijden van de broer van Johannes Talsma, Anne Talsma.

1. J. Leijenaar               -           lege stoel                     3-0

2. Willem Leijenaar        -           Roelof van Dijk              3-0

3. E. van Keimpema      -           Minze Dijkstra               0-3

4. K. van Keimpema      -           Jan de Vos                   0-3

5. H. Leijenaar              -           Thijs Talsma                 0-3

6. Jessica Vos              -           Fedde v.d. Laan            3-0

 

 

15-11-2001: Huizum-2 – Workum: 16-4

De topborden van Huizum-2 konden de Workumers nog wel op remise houden, maar op de onderste helft ging het mis.

Voor Huizum wonnen hier Jan Bosselaar (van Douwe van der Meer), Jan Terpstra (van Anne van Dijk), Marten Martens (van Age Folkertsma) en Sjoerd D. Schaaf (van Yme Hiemstra). Schaaf, die met een oostblok opereerde, maakte het af met een slagje.

Theo Knoppers trof aan bord 1 het vroegere jeugdtalent Durk de Vries, die zich in een opsluiting liet nemen.

Er waren veel meer opsluitinkjes te bespeuren. Zo had Erwin Heslinga er eentje zonder schijf op 11 tegen pottenbakker en aardewerkschilder Douwe Kunst (1-1). Thijs Mulder speelde weer degelijk als altijd, ditmaal tegen Sake Talsma (1-1).

Aan bord 4 speelde Boele Land tegen Danny Ruiter. Ruiter is een soort herintredende dammer, die Land knap partij gaf (1-1).

 

 

(Foeke Tiemensma-Ben Stenekes)

 

10-11-2001: Huizum-1 – Franeker-1 :  12-12

Huizum-1 trad vandaag in Zalen Tivoli aan tegen het jeugdige team van Franeker.

Franeker deed het zonder Frank Lodewijk en zonder Soerish Badal. Hun vervangers waren Saskia Veltman en Jan Peters.

Huizum stelde ook twee invallers op en wel voor Quido van Hazendonk en Auke Spijkstra. Hun plaatsen werden ingenomen door Piet Bouma en Erwin Heslinga.

Anne Kooistra (Franeker) won namens Huizum van Henry Offenga (oud-Franeker).

‘Een gelukje’, beweerde Kooistra. Offenga offerde onterecht.

 

Anton Schotanus zorgde voor de tweede overwinning. Jan Peters kon het even niet houden.

6-0 voor Huizum. Aan bord 7 opende Jan Adema met een witte Roozenburg-aanval. Hester Poot-de Boer zag het cooltjes aan.

Er kwamen wat ruiltjes en wat overbleef kabbelde naar remise toe.

Franeker kwam terug in de strijd met winst van Willem Leijenaar tegen Bernard Post. ‘Een 1-om-2-tje’, mompelde Bernard ietwat teleurgesteld in zichzelf. Liever had hij ook op een lager bord gezeten, maar ja daar zitten ook geen slechte spelers.

Maar misschien had hij op bord 6 meer bereikt dan Sietse Nagel. Nagel trof angstgegner (nu al !) Saskia Veltman (15 jaar).

Vorig jaar tijdens het Rapid-toernooi van De Oldehove verloor hij van haar en dat spookte nog door zijn hoofd.

De partij volgde de bekende klassieke sporen. Op een gegeven moment leek Nagel het stramien te kunnen doorbreken, maar Saskia bouwde een slimme formatie op, waarmee ze ineens flink dreigde. Nagel moest creatief worden, terwijl zijn tijd wegtikte.

Hij dacht een paar zetten vooruit, ervan uitgaande dat Saskia de 2-om-2 in de stand wel zou beletten. Saskia deed echter een heel ander zet, waarna Sietse Nagel 3-8 schoof, direct door hebbende dat hij de 2-om-2 doorbraak niet had genomen.

Het werd moeilijk, maar uiteindelijk, nadat Saskia een 2-om-2 doorbraak had genomen, stond er een gelijkwaardig eindspel op het bord. Knap gespeeld van Saskia.

Foeke Tiemensma bracht Franeker langszij door te winnen van Ben Stenekes, die op de belangrijke 50e  zet voor de tijdcontrole zichzelf in het nadeel bracht. Martijn de Jong speelde gelijk tegen Watze Winsemius en dit resultaat kon ook door arbiter Kor Dijk worden genoteerd voor de partijen Erwin Heslinga-Douwe Edelenbos, Henk Jan van der Let-Bas Hollander en Piet Bouma-Sjoerd Huitema. Eindstand: 12-12. De partijen kunt u weer autoplay achteroverleunend aanschouwen via de link op de beginpagina onder het fotootje.

 

02-11-2001: Huizum-3 – Sneek-1 :  10-7

Huizum-3 ontmoette gisteravond het zestal van de Sneeker Damclub.

 

1. Thijs Talsma             -           K.J. de Vries                 1-1  (2)

2. Fedde van der Laan   -           D. de Leeuw                 3-0  (1)

3. Johannes Talsma      -           J.W. Oldekamp             3-0  (4)

4. Minze Dijkstra           -           Menno de Block            0-3  (6)

5. Gaatse Postma         -           J. Laanstra                   3-0  (3)

6. Roelof van Dijk          -           B. Boschma                 0-3  (5)

 

De eerste oploop ontstond rond bord 2, alwaar De Leeuw een dure dam nam in zijn partij tegen Fedde van der Laan.

Deze was inderdaad duur. Van der Laan won later. Na de winst van Gaatse Postma voerde Johannes Talsma weer eens een Talsmatische slagzet uit. Wim Oldekamp had het nakijken.

Sneek kwam terug met verschrikkelijk vergeldingsacties, die op naam kwamen van Boschma en Menno de Block.

Menno is de jongste speler bij Sneek. Af en toe is hij nog wat onstuimig. Ook op het bord. Hij vond zichzelf niet zo goed staan tegen Minze Dijkstra, maar door vol te houden, kreeg hij Dijkstra er nog af.

De Block is naast partijspeler ook componist van damproblemen. Gisteravond liet hij een probleemstand zien, waar we nog even op moeten puzzelen. Auke Spijkstra toonde aan, dat het probleem nog niet deugde door een bijvariant.

We wachten af of Menno het probleem nog iets kan aanscherpen.

 

28-10-2001: Partijen door Bernard Post na te spelen op Internet (autoplay); nu ook de Turkstratoernooien

Bernard Post heeft naast de actuele partijen van Huizum-1 ook een link gezet naar partijen en gegevens van de drie Turkstratoernooien. Het wordt steeds leuker op Internet voor dammers.

 

27-10-2001: Huizum-1 haalt uit in Wapenveld tegen LED Welding

In de vierde ronde van de nationale competitie in de 1e klasse B KNDB speelde Huizum-1 een uitwedstrijd in Wapenveld.

Arbiter was de heer L.H. Moorman uit Zwartsluis. Johannes Postma viel in voor Auke Spijkstra.

De penningmeester van Wapenveld trad even op als voorzitter. Hij bekende, dat hij niet wist dat Huizum in Leeuwarden lag.

Ooit verloor Huizum in Wapenveld en dat zat nog goed in de achterhoofdjes.

Twee jaar terug in de uitwedstrijd won Huizum, waarbij Jan Terpstra nog een punt scoorde tegen Joop Rigterink.

Nu speelde Rigterink aan bord 5 tegen Ben Stenekes. Het werd een snelle remise. Rigterink, zag aankomen, dat hij in een slechtere positie zou belanden en bood remise aan. Gezien het ratingverschil accepteerde Stenekes dit.

De scheids dacht dat dat niet kon, omdat men de 40 zetten niet had gehaald, maar dit geldt alleen bij persoonlijke wedstrijden.

Jan Adema (bord 2) was als tweede uit tegen A.J. Klein. Hij dwong volgens meereizend teamleider Erwin Heslinga een blunder af en won.

Erwin werd overigens nog bij de borden weggestuurd. Hij wilde als toeschouwer graag zien hoe de stand er bij stond, maar dit mocht niet van de scheids.

Wel kon Erwin iemand nog een pen verstrekken en de clubpenningmeester attenderen op het feit dat er op de kast een ding lag te piepen, een brandmelder of iets dergelijks.

Er mocht wel meer niet van de scheids, zoals het analyseren van een partijstand in de analyseruimte (apart zaaltje).

De spelers, die die stand op het bord hadden in de speelzaal waren daar niet bij. Mag dat nu ook al niet meer ?

Dat is toch de lol van zo’n wedstrijd ?

Johannes Postma (bord 6) speelde voor het eerst sinds lange tijd weer een partij. Hij kreeg hiervoor vrijaf van Liesbeth.

Het ging hartstikke goed. Tegenspeler Hans Striker kreeg te maken met een slagzet, die winnend was voor Postma.

Remise was er voor Anne Kooistra tegen Albert Lusink (bord 3). Hierna won Bernard Post (bord 10) van Freek Jongerman, die al een paar keer remise had aangeboden. Een beetje geforceerd naar voordeel.

Sietse Nagel (bord 9) probeerde de nadeeltjes in de opstelling van tegenspeler Henk Mostert er in te houden met een paar kromme zetten, maar geheel zonder risico’s was dit niet. Even vreesde hij ook voor zijn damleven, maar na wat mindere zetten van Mostert kantelde de partij net op tijd. Schijfwinst zorgde later voor partijwinst.

Verrassend was de winst van Henk Jan van der Let (bord 7) op de ervaren Marty van Houtert, niet te verwisselen met trompettist Marty en ook niet met Henk Mostert, want daar lijkt hij helemaal niet op.

Henk Jan won doordat Van Houtert een 2-om-1 nam, waarschijnlijk een verplicht offer.

Martijn de Jong hield Aalt Mostert in bedwang. Op het briefje met aantekeningen per bord staat hier bij bord 4 > 26e zet 41-37.

Wat we hiermee kunnen weten we niet, maar door de autoplay-partijen even via Internet op te roepen via de link op de hoofdpagina komt u er waarschijnlijk wel achter.

Aan bord 1 speelden Jacob de Greef en Anton Schotanus een lang potje, waarin het evenwicht niet werd verbroken. 1-1.

Tijdverslinder Quido van Hazendonk, die in de Coup Royal werd geloodst, zou tijdens zijn partij twee maal verloren hebben volgens

volgens analytici .

De eerste keer, omdat hij eigenlijk door ‘de vlag’ ging zonder dat hij of zijn tegenstander dit merkte. We speelden met de Digital Game Timer (electronische klok) en daarmee is op een bepaald moment het aantal seconden op. Tijdens de wedstrijd geen getik of het geluid van een vallende vlag. De tweede keer stond hij op het bord verloren in een 4 tegen 2 positie met elk een dam.

Het resultaat was echter 1-1, doordat tegenspeler Gerard Blok het eindspelboek van o.a. Moser waarschijnlijk ook niet uit zijn hoofd kent. De eindstand kwam daarmee op 5-20 voor Huizum. De eerste overwinnng voor Huizum en de dikste score tot nu toe.

Na afloop gegeten met 9 man in het Indonesisch Restaurant Bali in Zwolle. Volgens Quido goedkoop, volgens anderen nogal prijzig.

Deelname aan het pruttelende buffet kostte sowieso al 32 gulden. Velen moesten dan ook spontaan pinnen in de bijbehorende Toko naast het restaurant. De bediening zag er verder leuk uit.

 

19-10-2001: Huizum-3 slaat toe in Woudsend

Gisteravond gespeeld. In Huizum-3 zitten te sterke spelers voor Woudsend-2, maar ja wij moeten onze leden ergens in op kunnen stellen.

 

    Woudsend-2            - Huizum-3                   5-11

1  J. v. Berkum              - Thijs Talsma               0-3

2  P. Yntema                - Joh. Talsma                0-3

3  M. Feenstra              - Fedde v/d Laan           3-0

4  P. Bijl                       - Minze Dijkstra             1-1

5  H. Osinga                 - Gaatze Postma           0-3

6  J. Kramer                  - Roelof v Dijk                1-1

 

17-10-2001: Huizum-2 verslaat Mildam-2

Gisteravond speelden de reserves van Huizum een uitwedstrijd in Mildam.

Huizum-2 is vast van plan om kampioen te worden.

Jan Terpstra verloor van oud-aspirantenkampioen van Nederland (1975), Henk Ale Hosper.

Winnen aan bord 1 is altijd sterk. Maar zonder de overwinningen van Boele Land en Marten Martens zou de totaaloverwinning

er niet zijn gekomen. Sjoerd D. Schaaf speelde tegen een rattenvanger. Sjoerd liet zich niet in een kooitje stoppen.

 

1  Tjipke Smedinga        - Erwin Heslinga            0 – 3

2  Henk Hosper             - Jan Terpstra                3 – 0

3  Hessel Postma         - Thijs Mulder                1 – 1

4  Herman Bredewout    - Theo Knoppers            1 – 1

5  Marten Zijlstra           - Boele Land                 0 – 3

6  Wietse v/d Molen       - Jan de Vos                 1 – 1

7  Geert Rozenberg       - Sjoerd Schaaf             1 – 1

8  A.... Boek                 - Marten Martens           0 – 3

                                                           7 – 13

 

13-10-2001: Bernard Post en Quido van Hazendonk balen na verlies tegen Het Noorden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Donkere rookwolkjes boven de hoofden van Bernard Post en Quido van Hazendonk na de wedstrijd Huizum-1 – Het Noorden (Groningen). Beiden verloren hun partij door onnozelheden. Zij zagen hun team ook nog een nederlaag lijden. Het werd 9-15 voor Het Noorden. Vlak na de opening zag Post ineens, dat hij iets fout had gedaan. Zijn hoofd maakte nee-schuddende bewegingen.

Van Sonderen kwam een schijf voor. Post had eigenlijk een heel andere zet willen doen, maar in een opwelling ruilde hij dubbel, waarna schijfverlies niet meer viel te ontlopen. Bij Quido viel de vlag in de wedstrijdklok wegens tijdoverschrijding. Eigenlijk had hij de klok ‘per ongeluk’ van de tafel moeten zwaaien. Maar ja, Friesland kent al een klokkensmijter en één is wat dat betreft meer dan genoeg. Het wedstrijdverloop was ongeveer als volgt. Aan bord 9 haalde Henk Jan van der Let een zetje uit tegen Owen Donkers en zette Huizum daarmee op voorsprong. Dit werd tenietgedaan door Jan Bosselaar, die een noodzakelijke dubbele ruil verzuimde tegen Paul Wijninga. Het Noorden kwam op voorsprong na het verlies van Quido van Hazendonk tegen Jorien Alink, die haar partij aanvallend begon. Van horen zeggen speelden Sietse Nagel en Siep Buurke samen de mooiste partij van de wedstrijd, een Keller-opening, maar dan eentje van een wat oudere soort. Het spannende duel met voor beiden tijdnood (secondenwerk) eindigde vredig in 1-1. Eenzelfde uitslag boekten Erwin Heslinga en Henk Stroetinga. De laatste hoorden we op de 20e zet al een verboden remise-aanbod doen. Dit mag pas na de 40e zet. Erwin trapte er niet in, maar het eindresultaat bleef hetzelfde.

Hierna gaf Bernard Post op tegen Erik van Sonderen. Met een schijf minder knokte hij nog voor een punt, maar het mocht niet baten. Aan bord 1 kwam Anton Schotanus beter te staan tegen Jan van Meggelen. Een foutje zorgde ervoor dat Van Meggelen zijn punt veilig kon stellen.

Anne Kooistra had tegen Rene Paauw in het eindspel, met elk een dam, een schijf meer en probeerde zijn vier stukken nog iets artistieks te laten doen, maar winst werd het niet.

Ook Martijn de Jong lukte het niet Danny Staal te buigen. Martijn studeert in Groningen en door de week is Martijn clubgenoot van Danny. Als laatste (na 5 uur en 45 minuten) haalde Ben Stenekes een punt tegen Gert Bosker. Stenekes (Vlieland) speelde dit seizoen zijn eerste partij. Door een passieve opening was hij een schijf achter gekomen. Hij liep in een 3-om-2 slagje. Zijn compensatie was overigens dusdanig, dat Bosker later op moest passen niet te verliezen. 9-15  voor de Groningers.

De volgende wedstrijd is tegen LED Welding in Wapenveld op zaterdag 27 oktober a.s.

 

13-10-2001: Achlum – Huizum-3 :   8 – 8

Het enige wat we over deze wedstrijd kunnen vertellen, is dat Gaatse Postma verloor door tijdsoverschrijding van Sj. Faber.

Roelof van Dijk was als eerste uit. Een mooie om en om wedstrijd verder.

    Achlum         - Huizum-3

1. Dirk Kooistra - Thijs Talsma               1-1       (3)

2. Kor Vrieswijk - Edze v.d. Bosch          1-1       (6)

3. Sj. Faber      - Gaatse Postma           3-0       (2)

4. Hans Selie   - Fedde v.d. Laan          3-0       (4)

5. P. Faber       - Minze Dijkstra             0-3       (5)

6. Tj. Fennema  - Roelof van Dijk            0-3       (1)

                                                           8-8 

 

07-10-2001: Piet Bouma vader van zoon

Al een paar weken werd hij door zijn clubgenoten gekweld met de vraag: ‘Wanneer wordt je vierde dochter geboren ?’,

maar in de afgelopen week nam hij revanche, althans vrouw Tryntsje, want zij werd vrijdag 5 oktober moeder van een zoon, die de naam Jan Yde heeft gekregen. Jan Yde Bouma, onthoud die naam.

Wij feliciteren Tryntsje, Piet, Amerins, Marije en Nynke, met de nieuwe gezins-aanwinst.

 

05-10-2001: Huizum-2 te sterk voor Wolvega 16-7

Gisteravond ontving Huizum-2 in Zalen Tivoli het achttal van de damclub Wolvega. Voorzitter Anton Schotanus memoreerde iedereen eraan, dat Huizum-2 graag wil promoveren van de eerste klasse naar de hoofdklasse in verband met de nieuwe competitie-opzet het aankomende seizoen, waarbij de provinicale competitie weer het karakter krijgt van een kampioenschap van Friesland voor clubs. Huizum mag dan de sterkste spelers opstellen in het hoogst spelende team in de provincie.

We weten niet hoeveel Wolvega zich heeft aangetrokken van deze woorden, maar verliezen deed men wel.

Misschien was het ook een waarschuwing voor de Huizum-2-spelers. Zo van: jullie worden straks vervangen door eerste tientalspelers. Hierdoor hebben ze natuurlijk extra hun best gedaan.

Erwin Heslinga won vrij vlot van J. Hennipman. Hierna volgde een overwinning van Jan Bosselaar op J. Bosch. Theo Knoppers tekende voor de derde overwinning op de 71 jarige J. de Boer, die we ook kennen van de zomerkompetitie in Gorredijk.

Aan bord 4 speelde zich iets af tussen FK-finalist Jan T. Terpstra en mevrouw M. Rops. De laatste stond ineens een aantal schijven voor en blikte haar tegenspeler helemaal in. 3 punten voor Wolvega. Vele bewonderaars van de tegenpartij drukten haar de hand.

Boele Land en Hans Brouwer hielden elkaar in evenwicht, 1-1 dus.

Marten Martens had iets goed te maken van afgelopen zaterdag, toen hij als invaller verloor in de wedstrijd tegen het Drents Tiental. A. Teeuw kon er dus ook niets aan doen, dat hij verloor. Wolvega kwam terug in de strijd toen Sjoerd D. Schaaf, wij zullen zijn naam goed spellen, op Mondriaanse wijze, met kolommen, rijen en gekleurde vlakken, opzij werd geschoven door K. Mondria.

Helaas voor Wolvega was Thijs Mulder aan bord 1 net iets ervarener dan John Folkers en kwam de eindstand op 16-7.

Er ontstond nog een kleine woordenwisseling, toen Erwin Heslinga grinnikte om het babyzetje waar De Boer in liep, maar dit was helmaal niet denigrerend bedoeld. Erwin geniet van het dammen, zowel van de sterke staaltjes als van de blunders. De Boer wees op zijn leeftijd van 71 jaar en op het feit dat de jeugd misschien alles wel beter ziet, maar niet om mag lachen als de ouderen het allemaal niet zo goed weten. Het punt is, denken wij, dat Erwin de heer De Boer veel hoger heeft zitten dan het blundertje dat hij beging. Om zulk soort dingen mag gelachen worden. Ook om blunders van Schotanus, Bergsma of wie dan ook. Dammen is lol.

En aan verschil in leeftijd wordt in de damsport niet zwaar getild. Het respect is er wel, maar met dammen gaat het om het spel. Daar wordt om gelachen. Dit is niet hetzelfde als uitlachen. Dat zou kwalijk zijn. Dus De Boer, neem het Erwin maar niet kwalijk.

 

29-09-2001: Drents Tiental – Huizum-1 : 14-11.  Slechts 1 winstpartij verschil

Het ging wonderbaarlijk goed met Huizum-1 in de 2e ronde van de nationale competitie 1e klasse B.

Op de heenweg werd het team direct bij de afslag bij Hemriksein al geconfronteerd met een wegversperring en moest er omgereden worden.

Huizum kwam uit met twee invallers, t.w. Marten Martens (die zich via de competitie heeft geplaatst, maar zijn plaats ter beschikking had gesteld) en Jan Bosselaar.

Marten Martens vertelde onderweg over zijn hoogtevrees (daarom staat hij nooit bovenaan de ranglijst).

Ook beweerde hij dat hij horrorfilms eng vond.

 


 


Uitspelend in het dorpshuis te Hijken gingen de eerste 3 punten naar Alex van Prinsenbeek van de tegenpartij,

die Marten Martens (bord 9) slachtofferde.

Dit werd gevolgd door een nederlaag van Anne Kooistra (bord 3), die het heel lang goed deed tegen topper Martin Dolfing (Groningen).

Hierna was het de beurt van Henk Jan van der Let (bord 1) om te verliezen en wel van Erna Wanders.

Huizum kwam terug in de strijd met een overwinning van de debuterende Martijn de Jong. Aan bord 10 trof hij Bert Dollekamp.

Een ervaren rot. Maar even liet de ervaring hem in de steek en kon  Martijn combineren en winnen.

Sietse Nagel (bord 8) speelde gelijk tegen Luurd Hummel, qua rating een gelijkwaardige tegenspeler.

Aan bord 7 ging Jan Bosselaar met schijfwinst het eindspel in. Tegenstander Benjo Verberkt zag hierna niet wat hij dacht te zien. Een blunder waarmee hij verloor. De tweede 3 voor Huizum.

De partijen Jan Adema - Jacob Okken (bord 2), Anton Schotanus – Evert Dollekamp (bord 4), Bernard Post – Jan Alkema (bord 6) en Quido van Hazendonk – Jan Ekke de Vries (bord 5) eindigden in remise.

Van Jan Adema en Quido (Kwido) van Hazendonk was dit knap, gezien de rating(sterkte)cijferverschillen.

Na afloop gechineesd bij De Lange Muur te Heerenveen. Voorbij Grou reden we in een sluis van een grote politiecontrôle.

Bernard had zijn radardetector nog vrolijk op het voorraam hangen, maar wij mochten zonder controle doorrijden. Jammer.

 

19-09-2001: Joure – Huizum-2 uitslag 3-18

Huizumers, na de nederlaag van ons eerste afgelopen zaterdag tegen Nijverdal valt er ook nog goed nieuws te melden:

  1. M. Raap                 - Thijs Mulder                0 – 3

  2. A. v/d Wal               - Boele Land                 0 – 3

  3. B. v/d Werff             - Erwin Heslinga            0 – 3

  4. S. de Jong              - Theo Knoppers            1 – 1

  5. J. de Haan              - Jan Terpstra                0 – 3

  6. H. Haagsma            - Jan Bosselaar             0 – 3

  7. U. Venema             - Jan De Vos                 1 – 1

  8. G. Brouwer             - Sjoerd Schaaf             1 – 1

                                                                       -------

                                                                       3 – 18       Een eerste stap in de richting van een kampioenschap

 

15-09-2001: Huizum – Nijverdal 9-15

Huizum-1 heeft de eerste wedstrijd van het seizoen met 9-15 verloren.

 


 


Martijn de Jong en Ben Stenekes lieten zich vervangen door Piet Bouma en Erwin Heslinga. Jan Adema, die niet topfit was, verloor aan bord 10 van Jan Groeneveld in een partij waarin een paar keer verkeerd gekeken en geslagen werd.

Anne Kooistra verloor van Vitalia Doumesh en Sietse Nagel van Vaidas Stasytis (Litouwen). Henk Jan van der Let kon hier als enige met winst op antwoorden tegen Jan van Buiten. Het wedstrijdverloop was Bouma 1 (>Everloo), Heslinga 1 (> Van Heun), Adema 0 (> Groeneveld), Kooistra 0 (> Doumesh), Nagel 0 (> Stasytis), tussenstand 2-9 ! (nieuwe telling – 3 punten voor overwinning), Schotanus 1 (> Neven), Spijkstra 1 (> Van Marle), Van der Let 3 (> Van Buiten), Van Hazendonk 1 (> Damman; goed debuut als vaste kracht), Post 1 ( plusremise > Morsink).

Lees verder de pfdbside en de speciale site van de Nationale competitie via de kndb-site. Zie ook autoplay-partijen.

 

Huis aan Huis komende woensdag 19 september:

Huizum – De eerste ronde van de nationale damcompetitie leverde het eerste tiental van Huizum in de 1e klasse B meteen een nat pak op.

De wedstrijd in Zalen Tivoli tegen Nijverdal moest op een gelijkspel gehouden kunnen worden, maar een paar onverwachte nederlagen aan de borden 2 en 10 brachten het eindresultaat op 9-15 voor de Overijsselnaren.

Dit lijkt een gekke uitslag, maar dit komt doordat de KNDB heeft bepaald, dat een overwinning thans 3 punten oplevert in plaats van de oude vertrouwde 2 punten.

Het huidige seizoen kent meer veranderingen.

Zo komt er volgend seizoen een andere klasse-indeling. Er komt een Ere-klasse met daaronder een hoofdklasse. De bovenste 6 teams in de beide 1e klassen zullen komend seizoen in de hoofdklasse spelen. De onderste 6 teams blijven 1e klassers. De inschrijving voor de landelijke 2e klassen is opengesteld voor alle belangstellende clubteams.

 

Piet Bouma en Erwin Heslinga openden de wedstrijd met elk 1 remisepunt. De niet fitte Jan Adema was op eigen verzoek opgesteld aan het laatste bord. Hier trof hij Jan Groeneveld. Beiden maakten er een Janboel van, want Jan Groeneveld leidde een slagzet in, waar Jan Adema helemaal in meeging, terwijl hij in werkelijkheid een meerslag had kunnen nemen. Adema verloor, terwijl hij had kunnen winnen. Het breekpunt van de wedstrijd, want dit kon Huizum niet meer goedmaken.

Anne Kooistra trapte namelijk even later tegen Vitalia Doumesh in een combinatie en kon opgeven.

Zo snel kan het gaan met dammen.

Eén foutje is voldoende. In de partij van Sietse Nagel tegen Vaidas Stasytis (Litouwen) lag de fout meer in de passieve sfeer. In feite kreeg de Huizumer geen kans om gevaarlijk te worden en werd vakkundig op een nul getrakteerd.

Na twee puntendelingen van Schotanus en Spijkstra won Henk Jan van der Let van Jan van Buiten op de tric-trac-lijnen. De remise van debutant basisspeler Quido van Hazendonk en de voordeelremise van Bernard Post tegen superinvaller Marinus Morsink konden het gat niet meer dichten.

Op 29 september speelt Huizum uit in Hijken tegen het sterke Drents Tiental.

 

03-09-2001: Jeugdclub begint op donderdag 27 september a.s. 18.30 uur

Wijkgebouw Husma Herne, Huizumerlaan 146-a te Leeuwarden/Huizum.

Van half 7 tot half 8  een kwartiertje uitleg en verder spelen voor de competitie.

Natuurlijk doen we mee aan de Friese jeugdwedstrijden.

 

03-09-2001: Verhaal over Bauke Bies nu ook te lezen in boek

Meindert Talma en Nyk de Vries hebben de interviews, die eerder al verschenen in hun in Groningen gemaakte Friese tijdschrift ‘De Blauwe Fedde’, gebundeld.

Het boek heet ‘De Blauwe Fedde yn petear’ – libbensferhalen fan 15 eigensinnige Friezen. O.a. het aandoenlijke interview met Bauke Bies, een aantal maanden voor zijn dood, is hierin terug te vinden.

Het beslaat zo’n 22 pagina’s. Omdat ook de andere verhalen wellicht interessant zijn om te lezen, mag deze uitgave niet op uw boekenplank ontbreken.

Eindelijk een aardig kado-idee voor Sinterklaas.

Damclub Huizum met Anton Schotanus, Harm Wiersma en Auke Scholma worden genoemd. Het boek ligt in iedere normale boekhandel in Friesland en kost ƒ. 35,-- .

De teksten zijn geschreven in de Friese taal.

 

26-08-2001: Huizum hanteerde in 1937 al een modern puntensysteem

Opgravingen, …herstel…, op bladzijde 26 van het pfdb-jubileumboek wordt kond gedaan van het feit, dat Huizum in 1937 een aparte puntentoekenning hanteerde bij de Zomercompetitie. 5 punten voor een overwinning, 2,5 punten voor een gelijkwaardige remise en 3-2 voor een meerderheidsremise.

Voorstanders voor een andere waardering waren in het verleden (C. Stams 1894), A.K.W. Damme (1922), H. Hoogland (1923), Tj. de Reus (1972 en 1988) en verder A. Renooij, W.C.J. Polman, H. de Jongh, K.W. Kruijswijk en I. Koeperman.

In dit millennium is vooral Henk de Witt (Delft) voorstander van een andere waardering. In het laatste toernooi in Delft kreeg men voor een winstpartij 5 punten, voor remise 2 punten en voor een meerderheidsremise 3-1.

Dit is helemaal zo gek niet. Het aantal 1-1 uitslagen zal afnemen.

 

23-08-2001: Pas op. 30 augustus a.s. is de ledenvergadering

Deze waarschuwing is vooral voor ondergetekende (Sietse Nagel) bedoelt, want hij vergat de bestuursvergadering van vanavond. Hij kwam 1 uur te laat.

Ook dit is nieuws.

Verder heeft Huizum een nieuw enthousiast lid erbij in de persoon van Johan Eisma.

Welkom. Julius van der Werf heeft bedankt. Hij was al jaren een papieren lid.

 

23-08-2001: Quido en Sita van Hazendonk bevallen van zoon

Op vrijdag 10 augustus j.l. is Friesland een nieuwe inwoner rijker.

Om 13.45 uur werd op die dag Yorick van Hazendonk geboren.

Yorick is de zoon van de trotse vader Quido en een even trotse moeder Sita.

Ook is hij het broertje van Cédric.

Damclub Huizum feliciteert de Van Hazendonk’s met deze gezinsuitbreiding.

We leven met hen mee. ‘Zoiets groots, in zoiets kleins’.

Voor Quido kan het seizoen nu al niet meer stuk.

 

14-08-2001: Bernard Post Zomerkampioen Gorredijk

De A-klasse werd gewonnen door Bernard Post, de B-klasse door Bram Klijnstra. Aangetekend moet hierbij worden dat Oebele van der Wal normaal gesproken dik eerste zou zijn geworden in de B-klasse, ware het niet dat hij het verplichte minimum van 10 partijen net niet haalde.Hij bleef met zijn overwinning (!) tegen Erwin Heslinga, die in een flankspelzetje trapte, steken op 9 partijen. De oorzaak hiervan is bij het organisatiecomité bekend, maar regels zijn regels. Bernard Post kwam niet in actie in ronde 15. Hij kwam wel vanuit zijn vakantieadres in Duitsland over om de eerste prijs in ontvangst te nemen. Rein van der Pal, de directe concurrent, nam het op tegen Bram Klijnstra. Klijnstra verweerde zich moedig in de langste partij van de avond, maar moest toch beleis geven.Hans Brouwer won van Boele Land en dat mag in de krant. Zie verder op de uitslagenpagina en de pagina met de eindstand

(via de pfdbside > link Gorredijk actueel, ook voor foto’s !!!).

 

Top-4 van de A-klasse:

1. B. Post (1.391), 2. R. vd Pal (1.365), 3. R. Sloot (1.267), 4. J. Pander (1.182)

 

Top-4 van de B-klasse:

1. B. Klijnstra (1.184), 2. Tj. Roorda (1.111), 3. H. Brouwer (1.077), 4. K. Mondria (1.064)

Onder de streep eindigden: A.F. Schotanus, Oebele van der Wal, Tjipke Smedinga en Jelle Jongsma. Zij haalden hun 10 partijen niet.De prijs van de mooiste combinatie (zie autoplay 2001 - pagina) werd gewonnen door Tjerk Roorda. In zijn partij tegen Sietse Nagel haalde hij een oogstrelende remise-opleverende combinatie uit, waarbij twee dammen  betrokken waren van de tegenstander.

 

05-08-2001: Huizumer openlucht damtafel beklad

 


 


De damtafel, die onlangs samen met andere speeltoestellen in het Aebingapark is geplaatst, is meteen door de hangjeugd beklad met onzin. Het ging meteen al niet goed met de tafel, omdat de twee damborden een slag verkeerd in het blad liggen.

 

05-08-2001: Selectie Huizum-1

Anton Schotanus, Auke Spijkstra, Ben Stenekes, Jan Adema, Bernard Post, Sietse Nagel, Piet Bouma, Quido van Hazendonk, Anne Kooistra, Erwin Heslinga, Henk Jan van der Let, Martijn de Jong.