januari t/m maart 2001

27-03-2001: Bekerfinale Huizum-Rinsumageest
De bekerfinale tussen Huizum en Rinsumageest zal plaatsvinden op woensdag 4 april a.s. om 20.00 uur in Hotel Eetcafé 't Anker aan de Eewal te Leeuwarden. Het belooft een spannend duel te worden. Toeschouwers zijn welkom. Het eerdere plan om de finale en de troostfinale tegelijkertijd te houden, kon geen doorgang vinden. Rinsumageest kon niet op donderdag en Huizum niet op dinsdag. De Oldehove speelt nu, als het doorgaat, op dinsdag 3 april a.s. tegen BEGB Cornjum voor de derde plaats.

27-03-2001: FK jeugd-4-tallen
Het kampioenschap van Friesland voor jeugd-4-tallen wordt gehouden op zaterdag 7 april a.s. in wijkcentrum De Lieuwe (Camminghaburen) te Leeuwarden. Aanvang 10.00 uur.

23-03-2001: Huizum wint bekerduel tegen De Oldehove
Gisteravond is in Zalen Tivoli de bekerwedstrijd gespeeld tussen Huizum en De Oldehove. Aan bord 1 won Anton Schotanus combinatief van Johannes Lemstra. De drie overige partijen eindigden in remise.
P. Bouma - R. Koot 1-1; J. Adema - W. Poot 1-1; H.J. v.d. Let - P. Tuik 1-1. Tuik had volgens Lemstra in de spannende tijdnoodfase wel betere voortzettingen kunnen doen. Bij 4-4 zou Huizum ook de finale halen, want een overwinning aan bord 1 is beslissend.

23-03-2001: Bernard Post weer thuis

21-03-2001: Bekerwedstrijd Huizum-De Oldehove
Donderdag 22-3-2001 (morgen dus) is de bekerwedstrijd tussen Huizum en De Oldehove. De revanche-partij zullen we maar zeggen.
Sijbrand de Groes vertrouwde mij toe dat hij de loting heeft verricht bij bekercompetitieleider Sjoerd Huitema thuis.

21-03-2001: Bernard Post in ziekenhuis
Ons actieve lid Bernard Post is onlangs na enige klachten voor onderzoek naar het ziekenhuis in Leeuwarden geweest. Dit heeft geresulteerd in een opname.
In Groningen was hij één dag voor een dotterbehandeling.
De komende week is hij in het MCL, waarna hij na een aantal dagen naar huis mag. Voorlopig moet Bernard het rustig aan doen.
Wij hopen dat hij spoedig weer zo goed als de oude zal zijn.

11-03-2001: Huizum wint van buurclub De Oldehove 13-7
Er stond best wel een stukje spanning op de wedstrijd tegen De Oldehove. Niet alleen vanwege het altijd weer bijzondere feit, dat het een wedstrijd betreft tegen een sportieve concurrent uit dezelfde omgeving, maar vooral door het feit dat Huizum nog niet uit de degradatiezorgen was. De Oldehove kon de wedstrijd relaxt spelen. Aan Huizum-kant ontbraken Auke Spijkstra en  Bernard Post. Bernard verbleef in MCL-zuid en vanaf zijn ziekbed belde hij regelmatig om de tussenstanden te horen. Hiervan moet hij zienderogen zijn opgeknapt, want het ging goed met Huizum en ondanks alles met Bernard ook wel. Na twee remises tussen Piet Bouma - Frederik Veltman en Tjalling van den Bosch - Klaas Hendrik Leijenaar (14 jr.) opende Jan Adema de wedstrijd tegen De Oldehove-voorzitter Richard Koot. Koot gooide het spel wel erg op de wagen (of hoe gaat dat spreekwoord ook al weer) door zijn stand helemaal vol te proppen te beginnen met een soort Partie Bonnard.
Dit was voer voor Jan Adema, die daar wel pap van lust.
4-2 voor Huizum. Henk Jan van der Let-Piet Tuik 1-1. Tuik is dan wellicht niet meer zo fanatie als vroeger, er langs komen doe je niet zomaar.
Van der Let stond in de partij niet onaardig. In de slotfase moest hij enkele meerslagwendingen aan laten rukken om door te breken om de remise te pakken. Jan Bosselaar kreeg een schijf kado en maakte dit in een tijdnoodsessie af. De partij Jan Hoogterp-Sietse Nagel eindigde teleurstellend voor laatstgenoemde. In het middenspel stond hij bijzonder lekker na een randruil-opening. Onder tijdsdruk speelde hij een schijf weg, die nodig was voor een verdeding van de linker vleugel en na enige prutswerk kon hij opgeven. De enige verliespartij voor Huizum.
Johan Lemstra-Erwin Heslinga. De meester tegen de leerling.
De tussenstand stond inmiddels op 8-6. Anton Schotanus boekte een nuttige zege aan bord 9 op Peter Boonstra. 10-6. Huizum was veilig.
Toen ook Johannes Postma won van deadline-player Bobby Nuijs was de winst voor Huizum binnen. Nuijs maakte gebruik van twee tijdnoodfases. Een echte genieter.
Jan Algra - Anne Piet Kooistra 1-1. Anne moest even zoeken in het eindspel en vond. Een offer en een tussenloop met na een plakker van Jan goed slaan en een ruiltje voor het punt.
Hierna togen de meeste deelnemers en enkele supporters naar India's restaurant Lampuna aan de Weer te Leeuwarden.
Arbiter was Jan Bijl uit Tuk. Met dank aan Zalen Tivoli en de ca. 20 bezoekers.

Mildam wint met 17-3 van De Toer Grou
De verliesverwerking is begonnen in Grou. Door te verliezen in Mildam met 17-3 (dit soort uitslagen vallen wel vaker in Mildam !) is De Toer Grou gedegradeerd uit de 2e klasse A KNDB. Na de eerste drie ronden dit seizoen had niemand dit durven voorspellen, want toen ging Grou stevig aan de leiding met 6 punten uit 3 wedstrijden.

In de hoofdklasse heeft Rinsumageest zich weten te handhaven met een 6-14 overwinning op CEMA De vaste zet Geleen.
CEMA en PSV Dammen degraderen.
Witte van Moort-1 is de verrassende kampioen. Hiltex ging onderuit tegen Meurs Denk en Zet Culemborg.

In de 1e klasse B werd Franeker de beste Friese ploeg en dat is verrassend. De start van de Franekers in de competitie was niet best.
Door het sterke Lunteren met 9-11 te verslaan, en daar had men nog een appeltje mee te schillen, kwam de tellerstand bij Franeker op 10 punten. 1 punt meer dan Huizum. Huizum versloeg buurclub De Oldehove, die zich al geen zorgen meer hoefde te maken. Het Drents Tiental kon niet profiteren van de misstap van DES Lunteren, want zelf verloor men van NOAD Nijmegen met 11-9. DES dus kampioen.
De Oldehove bleef op 8 punten.
Degradatie is er voor Witte van Moort-2 (7 p.) en WSDV Wageningen (6 p.).

In de 2e klasse A KNDB liep het slecht af voor De Toer Grou dat zich genekt zag door BEGB Cornjum. Jan Terpstra himself veroorzaakte een en ander door te verliezen namens Cornjum in de wedstrijd tegen de club met de onmogelijk lange naam TAMEK Damkring NWO Marknesse.
Marknesse won de wedstrijd met 9-11.
Later vertelde hij hier smakelijk over tijdens het etentje van Huizum-De Oldehove bij India's restaurant Lumpura (of zoiets). Hij ledigde hier drie halve liters. Hierna is nog bij Jan thuis nageanalyseerd door de liefhebbers. En dan komen er niet alleen zinnige opmerkingen naar voren.
Wapenveld werd kampioen, mede doordat Fortuin Dokkum het ietwat liet zitten tegen Groningen. 11-9 verlies. Maar goed ook misschien, want zoals Erwin Heslinga pleegt te zeggen: 'Je moet van goede Huizum komen om je te handhaven in de eerste klasse B'.
Degradatie is er voor DEZ/NGKZ Hattem (5 p.), Houdt Stand Beilen (2 p.) en De Toer Grou (9 p.). Cornjum redt het op bordpunten.

09-03-2001: Autoplay partijen Huizum-De Oldehove
De partijen van de wedstrijd Huizum - De Oldehove zijn zaterdagnacht of de dag erna te volgen met de gebruikelijke autoplay diagrammen.
De link kunt u vinden op de beginpagina onder de dammende babies.

07-03-2001: Schotanus start met eigen site op Internet
De voorzitter van Huizum gaat met zijn tijd mee. Hij heeft vandaag een eigen homepage / website geopend.
Het is de bedoeling, dat hierop informatie komt te staan van de NK-club, een vereniging voor ex-NK-finalisten.
Het eerste nieuws betrof het overlijden van Oebele al snel gevolgd door het overlijdensbericht van Jan Melchior Bom.
Het adres van de pagina is http://home.hetnet.nl/~nkclubaschotanus.
Kopieer deze URL-regel en plaats deze in uw URL-vak.

06-03-2001: Oebele Hoekstra overleden
Op woensdag 28 februari j.l. is Oebele Hoekstra overleden.
Hij werd 63 jaar.
In 1956 werd hij jeugdkampioen van Nederland en gold als een talent.
Later werd hij twee maal kampioen van Friesland bij de senioren.
Na een hele poos gestopt te zijn, begon hij later weer bij Damclub Huizum zijn partijtjes mee te spelen. Tussentijds deed hij wel eens mee met de Huizumer Damdag, die hij dan ook won.
Zijn vader, Jurjen Hoekstra, was eveneens (bestuurs-)lid van Damclub Huizum.

06-03-2001: Huizum-1A stoomt door naar halve finale
Vanavond won Huizum-1A in Rinsumageest van R-2A met de cijfers 1-7.

Rinsumageest-2A    -    Huizum-1A        1 - 7
1. Th. Dijkstra        -    P. Bouma        1 - 1    (3)
2. Tj. Oegema    -    H.J. v.d. Let        0 - 2    (1)
3. B. Ringnalda    -    S. Nagel        0 - 2    (4)
4. D. Douma        -    J. Terpstra        0 - 2    (2)

Jan Terpstra speelde een wonderlijke partij. Piet Bouma moest remise aanbieden aan Thomas Dijkstra.

23-02-2001: Beker-4-tal Huizum-1 wint in Cornjum
Huizum 1A wist afgelopen donderdagavond een walk-over tegen Cornjum 2A te bewerkstelligen.
Als eerste overspeelde Jan Bosselaar zijn jeugdige tegenstander Hans Groenia. Uiteindelijk was een Coup Napoleon de doodsteek.
Nestor Tj. Bergsma verging het veel niet beter. Henk-Jan v.d. Let maakte goed gebruik van de foutieve gelijktijdige bezetting van veld 29 en 27 door zijn tegenstander. In een hekstelling werd via een kleine combinatie de winst afgedwongen.
Piet Bouma had al snel een dam op het bord, die tot zijn ontzetting met gelijk spel afgenomen kon worden. Willem Lep zag het niet. Nadat de dam met omzichtigheid in veiligheid gebracht was, werd - voordat een rondslag de zaak had kunnen beslissen - door Lep de handdoek in de ring gegooid. Het Huizumer trio had daarmee enige genoegdoening voor hun nederlagen in de tientalwedstrijd tegen Apeldoorn.
Pieter Dijkstra rekte tegen Jan Adema de wedstrijd nog het langst. Iets dat door insiders (grote Lubbert) al was voorspeld. In een gecompliceerde stelling besloot Pieter tot een wanhoopscombinatie, die door Jan met een verrassende tegencombinatie werd weerlegd. Bij analyse bleek dat Pieter met een tijdelijk offer de remise nog binnen handbereik had. De uitslagen:

Cornjum 2A      -       Huizum 1A               0 - 8
P. Dijkstra         -       J. Adema                  0 - 2
W. Lep              -       P. Bouma                 0 - 2
Tj. Bergsma      -       H.J. v.d. Let               0 - 2
H. Groenia        -       J. Bosselaar              0 - 2

Huizum-2 verloor thuis van Rinsumageest-2. Het werd 3-5.

17-02-2001: Huizum-1 hier en daar stuntelig ten onder

Huizum-1                    -  Apeldoorn              8-12
1. Tj. v.d. Bosch          - A. Presman            0-2   (  1)
2. J. Bosselaar           - H. v.d. Zee              0-2   (  3)
3. A. Spijkstra             - G. Leeflang            1-1   (  6)
4. S. Nagel                  - A. v. Tongeren       2-0   (  4)
5. E. Heslinga             - M. Knipper             1-1   (  8)
6. A. Kooistra             - D. Beking               1-1   (  7)
7. H.J. v.d. Let            - J. Knipper               0-2   (  5)
8. P. Bouma               - D. Kogan                0-2   (  9)
9. J. Adema                - A. Chorosjenko      1-1  (10)
10. A. Schotanus         - Henk Meijer             2-0  (  2)

Alexander Presman had ook iets aan bodybuilding gedaan en veegde de vloer aan met onze Sterke Man Tjalling van den Bosch. Tjalling kreeg een dam, maar kon even later opgeven.
Anton kreeg geen enkele vat op de nestor van Apeldoorn. Meijer had zelfs een winnend zetje kunnen nemen, maar deed dit niet. De niet scherpe Schotanus kreeg hierdoor alsnog de kans om te winnen.
Jan Bosselaar kwam een eind tegen de oud-Leeuwarder grootmeester Hendrik van der Zee. Het positiespel van Bosselaar was niet optimaal.
Sietse Nagel trof invaller Allard van Tongeren. Deze liep ergens achter , waarna Sietse een schijf voorkwam.
Met de overwinning van Jaap Knipper op Henk Jan van der Let kwam de tussenstand op 4-6 voor Apeldoorn. Henk Jan dacht aan een roze wolk. sinds Valentijnsdag.
Auke Spijkstra pakte netjes een punt tegen Gep Leeflang, hetzelfde deed Anne Kooistra tegen Beking en Erwin Heslinga tegen Marcel Knipper.
Strakke partijtjes. Piet Bouma beweerde dat hij niet meer kon dammen.
Kogan had hem mooi tuk. Piet's stand liep op het eind niet meer.
Jan Adema's partij tegen mevrouw A. Chorosjenko ging gelijk op.
Alles komt nu aan op de laatste ronde als stadgenoot De Oldehove op bezoek komt. Het wordt weer een thriller.
De uitslagen van de 10e ronde stonden nog niet op de KNDB-pagina vandaag, zodat we niet helemaal weten hoe het er in de 1e klasse B voorstaat. Bekend is wel dat de wedstrijd Franeker-De Oldehove 11-9 is geworden. Franeker is Huizum nu voorbij in de stand.  

13-02-2001: Harm Wiersma nu toch maar weer niet naar WK
'Te amateuristisch' of 'ik krijg geen antwoord op mijn vragen', zo luiden de redenen van Wiersma's afzegging voor het aanstaande WK in Moskou. Wiersma is nog altijd profdammer en ziet daarom het liefst alles goed geregeld, zowel de omstandigheden van het 3 weken durend toernooi, alsook de financiën.

13-02-2001: Huizum 2e op PFDB-Bondsavond Drachten
Huizum-1:
1. B. Post                  - W. v.d. Wijk (Rinsumageest)    0-2
2. E. Heslinga           - A. Dekker   (Gorredijk)              1-1
3. P. Bouma              - Tj. v.d. Bosch (Achlum)              2-0
4. H.J. v.d. Let           - B. Postma (Mildam)                   1-1
5. S. Nagel                - L. Rijk      (Tamek Marknesse)  2-0

Huizum-2:
1. B. Land                 - H. Jonker (Oudega Sm.)             ?
2. J. Terpstra            - F. Heidsma (Ureterp)                 0-2
3. M. Martens           - Tj. Oegema (Rinsumag.-2)         1-1
4. Th. Talsma           - L. v.d. Heide (Drachten)              2-0
5. R. van Dijk           - B. v.d. Werff  (Woudsend)           0-2

11-02-2001: Harm Wiersma wint twee blindpartijen
Harm Wiersma traint zich in het blinddammen. Vandaag waren Theo Knoppers en Sietse Nagel zijn oefenpartners.
De verbinding verliep via de babyfoon, die niet erg veel geluid voortbracht. Terwijl de Friese staart klok tikte en de soep van moeder Wiersma borrelde, kraakte de stem van Wiersma door de babyfoon.
Het verschil met donderdag was, dat Wiersma zijn partijen nu zonder notaties speelde. Theo Knoppers ging er als eerste af na een aparte partijopzet. Sietse Nagel volgde een half uur later. Even leek Nagel in de partij een leuke mogelijkheid te hebben. Maar deze was niet winnend en zelfs verliezend. Daarom werd ook een andere zet gedaan. Wiersma gaf later ook aan dat het een lokzet was geweest.
En hij liet nog veel meer zien. Net alsof niet hij maar Knoppers en Nagel aan het blinddammen waren geweest.

10-02-2001: Wiardaskoalle Goutum kampioen

- zie de speciale pagina 'schooldammen' (link startpagina) -
Vandaag speelden 28 school-vijftallen om het Gomila Schooldamkampioenschap van Leeuwarden.
De Wiardaskoalle won alle 9 partijen (Zwitsers systeem) en verzamelde maar liefst 81 bordpunten. Zij bleven de regerend kampioen de Prins Mauritsschool twee wedstrijdpunten voor. Het onderlinge duel eindigde in 7-3 voor de Wiardaskoalle. In dit team speelde o.a. Sietze Hofman mee van Damclub Huizum. In de schooldamcommissie hebben zitting Jappie Valk (onderwijs), Hidde Risselada (De Oldehove) en Jan Terpstra.
Zij worden ondersteund door de BV Sport. Sietse Nagel zorgde voor het computertechnische deel van het damevenement, dat duurde van 9.00 uur tot 13.15 uur.

09-02-2001: Huizum-1 - Oerterp   7-1
1. Anton Schotanus - Hendrik Veenstra    2-0
2. Jan Adema          - Gerben de Witt        2-0
3. Piet Bouma          - Wietze v.d. Veen    2-0
4. Bernard Post        - André de Jong        1-1

09-02-2001: Harm Wiersma speelde een blind-klok-simultaan
Gisteravond in Huizum speelde Harm Wiersma blind simultaan tegen Henk Jan van der Let, Jan Bosselaar en Sjoerd D. Schaaf. Wiersma zat eenzaam op het toneel in Zalen Tivoli en had via netmeeting contact met de spelers in de Tuinzaal. Op het beeldscherm stonden drie kolommen en daarin werden de gespeelde zetten getikt.
Aangezien Sjoerd Schaaf zich bediende van een foute notatie, liep zijn partij krom en verloor hij. Ook zijn tweede potje ging verloren.
Henk Jan van der Let haalde remise. 7-1 voor Harm dus.
De tijd op de klokken, anderhalf uur, bleek te kort.
Samen met het bekerduel Huizum-Ureterp en de Half-FK-duels tussen Anne Kooistra-Sijbrand de Groes en tussen Sietse Nagel-Jan Terpstra, was het een aparte avond. Vooral als men bedenkt, dat Jan Terpstra 5 maal moest offeren en dat Sietse Nagel het hierna presteerde om nog te blunderen, waardoor de partij remise liep.

05-02-2001: Uitslag 1e ronde Pfdb beker

Achlum 1b                 -   Huizum 2a           1-7
Bauke v.d. Sluis          -  Theo Knoppers     0-2
Klaas Rodenburg        -  Boele Land           0-2
Tjerk Postma               -  Thijs Talsma          0-2
Watze Winsemius       -  Jan Terpstra          1-1

Tussenstand  Achlum 1a   - Cornjum 1a      2-4

05-02-2001: Wiersma gaat oefenen in blinddammen
Harm Wiersma gaat binnenkort testen of hij in staat is partijen blind te spelen. Hij heeft hiervoor enkele leden van Damclub Huizum benaderd.

03-02-2001: Sietze Hofman 3e in FK-Welpen
Net als in 2000 is Sietze Hofman 3e geworden in de finale van de Welpen. Hij versloeg de nummer twee en stond op winst tegen de lateren kampioen Stefan Soekhoe. Helaas verloor hij het nog.
Lees er alles over op de PFDB-pagina, keuze 'jeugd'.

28-01-2001: Toestand Huizum kritiek na verlies in Wageningen
In de 9e ronde van de nationale damcompetitie moest het gebeuren.
Het eerste 10-tal van Damclub Huizum ging zaterdag in Wageningen tegen WSDV op jacht naar het achtste wedstrijdpunt, dat nodig is om zeker niet te degraderen.  Speciaal voor dit doel had Sietse Nagel zijn plaats in het team beschikbaar gesteld. Als toeschouwer zag hij het doel volledig in rook opgaan.
Met nog twee ronden te gaan is de spanning in de onderste helft van de 1e klasse-B KNDB om te snijden. Maar liefst zeven teams kunnen nog degraderen. Huizum heeft nog vier teams onder zich staan, maar krijgt nog twee sterke clubs op bezoek, waaronder stadgenoot De Oldehove.  Was het deze druk, die ervoor zorgde dat Anne Kooistra na een kwartier dammen al in een licht slagzetje tuinde en zijn partij verloor ?
Aanvoerder Anton Schotanus had intussen de punten gedeeld met Dr.Ir. Geert E. van Dijk. Van Dijk behoorde in de periode 1946 t/m 1968 tot de top van dammend Nederland. Naast diverse tweede en derde plaatsen werd hij in 1958 kampioen van Nederland. Jan Bosselaar, ooit lid van WSDV, ging aan bord 10 onnodig kopje onder tegen Derk Kleinrensink. Jan Adema speelde remise tegen de 16 jarige Johan Sterrenburg. Op dit moment zou Huizum terug in de wedstrijd kunnen komen. Piet Bouma liet Henk Kromhout volkomen vastlopen. Bouma kreeg een schijf kado en zou hebben gewonnen als hij zelf ook een schijf zou hebben geofferd. Toen hij dit vergat liep het helemaal verkeerd en kreeg Huizum een derde nul op het scorebord. Henk Jan van der Let en Ben Stenekes (tegen oud-Huizumlid mr. Hans Dammingh) misten eveneens de winst. De partij van Auke Spijkstra liep kalm naar remise. Huizum stond in de overige twee partijen op voordeel. Alleen Bernard Post kon dit verzilveren. Erwin Heslinga sloot de strijd af met een voordeelremise tegen Arie Janssen van Doorn. Op 17 februari a.s. speelt Huizum thuis in Zalen Tivoli tegen Apeldoorn. Aanvang: 12.00 uur

28-01-2001: Huizum-2 tweede achter Fortuin Dokkum-2
Huizum-2 heeft de laatste wedstrijd tegen Opeinde gewonnen.
Het ging vrij gemakkelijk. Fortuin Dokkum-2 werd kampioen in de eerste klasse Noord. Zij promoveren. Huizum-2 mag het nog eens proberen.

Opeinde               -   Huizum-2        3-13
1.  P Meijer           -   B.Land              0-2     4
2.  H.Kort               -   Th.Mulder         0-2     1    
3.  K.Koopman     -   Th Knoppers    1-1     6
4.  E Roosma       -   J.Terpstra         2-0     8
5.  Ha  Scholte      -   TH. Talsma      0-2      3
6.  Hi Scholte        -   J.de Vos           0-2     7
7.  J.Wijma            -   P.Jongsma      0-2      5
8.  G.Pander         -   Sj Schaaf         0-2      2

28-01-2001: Loting 1e ronde P.F.D.B.-beker

Donderdag  8-2  Huizum 1A  - Ureterp 1A
maandag     5-2  Achlum  B    - Huizum 2A

19-01-2001: Huizum-3 vijfde in 2e klasse A
Door 6-6 te spelen tegen Franeker-2, is Huizum-3 voor Sneek en Harlingen (Excelsior) geëindigd met 5 punten. Via de pfdbside komt u op de door Piet Bouma bijgehouden bladzijden met competitiestanden.

   Franeker-2            -  Huizum-3                      6-6
1.  T. Jaasma             -  M. Dijkstra                    1-1
2.  A. Hillebrand         -  G. Postma                    0-2
3.  Jap. Lemstra        -  F. van der Laan            1-1
4.  D. Oegema           -  J. Talsma                      1-1
5.  M. Zijlstra               -  R. van Dijk                    1-1
6.  K. de Vries            -  J. Schootstra                2-0

Teamleider van Huizum-3 is : Johannes Schootstra.

16-01-2001: Harm Wiersma doet mee aan WK
Harm Wiersma staat inmiddels op de deelnemerslijst van het WK in Moskou. Het toernooi is echter twee weken uitgesteld.
Volgens de FMJD is het wellicht beter, dat men het vier weken uitsteld om zo meer tijd te krijgen voor een goede organisatie.
Er zijn nog wat moeilijkheden rond de visa van de Afrikaanse deelnemers.

13-01-2001: Huizum loopt tegen verlies op in Nijmegen
Het eerste tiental van Damclub Huizum speelde zaterdag in de 8e ronde van de nationale competitie een uitwedstrijd tegen NOAD Nijmegen.
Tot nu toe had deze met vier voormalige Oostblokspelers versterkte ploeg nog niet veel laten zien.
De opstellingen van beide teams waren aardig op elkaar afgestemd en het werd dan ook een spannende wedstrijd.

Al in een vroeg stadium besloten Piet Bouma en Alexander Wirny de punten te delen. Anton Schotanus kwam een schijf voor en ronde zijn partij tegen Daan van Os af met een grappige combinatie. Deze voorsprong was van korte duur. Aan bord 2 probeerde Bernard Post zijn favoriete opening uit tegen grootmeester Wadim Wirny. Dit mondde uit in een fraaie partij. Beide spelers haalden een dam, alleen die van Post kon direct worden afgenomen. Jan Adema werd in de omsingeling gedreven door Krasnjanski, maar hield alles binnen de remisegrenzen. De tegenspeler van Henk Jan van der Let, A. Kokke, deed zichzelf de das om met een doorbraak, die schijfverlies opleverde. Huizum kwam hiermee opnieuw op voorsprong en opnieuw had Nijmegen de veerkracht om terug te komen. Opgejaagd door de elektronische klok, waarvan het display nog maar 7 seconden aangaf voor 7 zetten, schoof Sietse Nagel snel één van zijn schijven naar de rand.
Ergens had hij een dreiging gesignaleerd. Achteraf had hij deze op een andere, veel betere, manier kunnen weerleggen. Nu kon Hans Ladage een afwikkeling naar dam nemen in een partij, die tegen het einde toch al vergiftigd was met de ene forcing na de andere.
Nagel liep hiermee tegen zijn vijfde verliespartij op en heeft zichzelf tot nu toe duidelijk nog niet kunnen hervinden. En meer spaarpunten had Huizum niet, waardoor het verlies van Jan Bosselaar tegen oud-wereldkampioen Piet Roozenburg beslissend werd.
Erwin Heslinga, Ben Stenekes en Anne Kooistra scoorden elk een punt. Kooistra was hier wel tevreden mee, want hij speelde tegen de sterke Elena Altsjoel, de echtgenote van Wadim Wirny. Huizum blijft met deze nipte 11-9 nederlaag met 7 punten in de middenmoot hangen. Op 27 januari a.s. staat er een uitwedstrijd op het programma tegen WSDV Wageningen. Voor de veiligheid is een overwinning niet onwelkom.


11-01-2001:     Huizum-2      - De Harste Sumar    9-7
1.    Th. Mulder                  - J. Algra                    0-2       (1)
2.    Th. Knoppers            - G. Tjeerdsma          2-0       (7)
3.    J.T. Terpstra              - H. Stapert                0-2       (6)
4.    J. de Vos                    - Sj. Algra                  1-1       (3)
5.    Th. Talsma                 - W. Steenhuizen      1-1       (2)
6.    Q. van Hazendonk     - W. Bloemhof           2-0      (8)
7.    S.D. Schaaf               - F. Reitsma               2-0      (4)
8.    P. Jongsma               - J. Bruinenberg         1-1      (5)

09-01-2001: Harm Wiersma wacht af wat deelname WK oplevert
Het WK-Dammen zal in tegenstelling tot eerdere berichten worden gehouden in de Russische hoofdstad Moskou. Harm Wiersma (Goutum) houdt nog een slag om de arm wat deelname betreft. Aan de ene kant wil hij wel laten zien dat hij het nog kan, aan de andere kant is drie weken dammen voor noppes ook niet alles. Er moet iets tegenover staan, daarvoor is hij prof. Wiersma heeft allerlei plannen in de nabije toekomst. In Brazilië wil hij blindwedstrijden spelen, in Zwartsluis het NK en voor de lichamelijke oefening is een wintersportvakantie gepland.
Verder is hij met behulp van anderen bezig met een trainingsprogramma voor Internet. Hij denkt daarbij aan een virtuele speelzaal. De streefdatum hiervoor ligt ergens in de maanden mei/juni 2001.

09-01-2001: Anton Schotanus 2 maal remise in half-NK
Anton Schotanus is de halve finale van het NK in Papendal het afgelopen weekend begonnen met twee remises. Zijn tegenstanders waren Sven Winkel (voorheen Beugelink) en Jan Dallinga (een oudgediende).
Van de andere Friezen (Goedemoed, Heerema en Scholma) verloor Scholma van Olga Kamysleeva. De rest van de partijen eindigden in remise.

06-01-2001: Saskia Veltman scoort 100% in aspirantenfinale
- Huizumer Sietze Hofman door naar Welpen-finale -
Vandaag is in Ureterp de aspirantenfinale begonnen. Er werden 3 ronden verspeeld.
Klaas Hendrik Leijenaar (Leeuwarden) heeft een puntje gelekt tegen Age Cnossen (Achlum).
Saskia Veltman (Harlingen) profiteerde hiervan. Zij won haar eerste 3 partijen. Op de derde plaats staat voorlopig Johan Oosterhof (Grou).

De pupillen speelden de halve finale in twee groepen.
De volgende spelers hebben zich in de finale gespeeld:
Groep A > Simon Zeilstra, Yeb Reitsma en Frâns de Vries.
Groep B > Wiemer Visbeek, Jan van Dijk en Bernd Jager.

De Welpen speelden voor het eerst en wel de halve finale.
Door naar de finale op 3 februari zijn gegaan:
groep A > Leon Trustram, Ewout Jager en Sietze Hofman
groep B > nog niet bekend
groep C > nog niet bekend

04-01-2001: Foeke Tiemensma ook sterkste in Huizum
Het Nieuwjaars Sneldamtoernooi in Zalen Tivoli Huizum met 60 deelnemers achter de borden is gewonnen door Foeke Tiemensma.
Tiemensma eindigde met 13 punten uit 7 partijen voor een groepje aangevoerd door Reinout Sloot, waarin ook Rein van der Pal en Tjalling Goedemoed zaten.
De eindranglijst kunt u vinden onder het kopje Toernooien of op de PFDB-side onder het kopje toernooi-sites.