Nieuwtjes

 
Nieuwsarchief t/m maart 2000††††††††††† Nieuwsarchief 27mrt t/m juli2001

Nieuwsarchief t/m okt. 2000

†††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††† Nieuwsarchief t/m jan. 2001

†††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††† Nieuwsarchief t/m mei 2001

 

 

29-06-2001: Oud-Huizumlid vandaag gepromoveerd tot doctor.

Vandaag verdedigde DaniŽl Paulusma (27 jr.) zijn proefschrift 'Complexity Aspects of CoŲperative Games' en kreeg de graad van doctor. Dit gebeurde in Enschede in het complex van de Universiteit Twente.Uw redacteur was erbij.Het proefschrift heeft iets te maken met toegepaste wiskunde.Het handelde over berekeningsconcepten, die op modellen losgelaten konden worden.'Speltheorie modelleert en analyseert conflictsituaties, waarin twee of meer individuen (de spelers) optreden, die gelijke of verschillende belangen hebben. In coŲperatieve speltheorie kunnen spelers coalities vormen om hun winst (of kosten) te optimaliseren.'In een hoofdstuk komt o.a. aan de orde de 3 punten voor een overwinning bij voetbalwedstrijden.Tijdens de verdediging, die gedeeltelijk in het Engels was, kon DaniŽl nog net even de damsport noemen (Draughts), waar thans eveneens 3 punten voor een overwinning worden gegeven.Het ging er hierbij om dat berekend kan worden wat het voordeel hiervan is boven het oude systeem van puntentoekenning.Bovendien wordt er afgevraagd, wat competitievervalsing voor invloed hierop heeft. Later op de dag gingen alle genodigden naar 'Het Paradijs vlakbij het rampgebied in Enschede. Dit is een eetgelegenheid in een pand, waarin de vorige eigenaar zijn eigen paradijs schiep met veel planten, tegeltjes, houten bruggetjes en o.a. een trapje van met cement gevulde wasbakken.

 

27-06-2001: Wiersma wint na loting NK dammen

(Bron Planet Internet)

ZWARTEWATERLAND (ANP)- Europees damkampioen Harm Wiersma mag zich voor de achtste keer kampioen van Nederland noemen. Die titel werd hem woensdagavond door loting toegekend. Wiersma eindigde in april samen met Hans Jansen en Hein Meijer op een gedeelde eerste plaats in het NK. In de eerste barrage werd Meijer door van beide tegenstanders een keer te verliezen uitgeschakeld. Wiersma en Jansen speelden vervolgens een reeks van twintig barragepartijen met een verkorte speeltijd. Die eindigde onbeslist. Het KNDB-bestuur besloot tijdens een vergadering in Zwartewaterland dat er geen nieuwe barrage zou worden gespeeld. Ook de suggestie van de spelers om beiden de titel toe te kennen werd niet overgenomen. De wethouder van Zwartewaterland, W. Eenkhoorn, verrichtte de loting waarbij Wiersma de gelukkige winnaar was.

 

09-06-2001: 7 spelers zeker van Huizum-1

De zeven eerste spelers van de onderlinge competitie, die recht hebben op een plaats in Huizum-1 zijn bekend.Het zijn: Anton Schotanus, Erwin Heslinga, Piet Bouma, Anne Kooistra, Boele Land, Quido van Hazendonk en Marten Martens.Quido van Hazendonk verbaasde zichzelf met zijn klassering.Hij had zichzelf ingeschat tussen plaats 8 en 12.Van Boele Land is al zeker dat hij geen gebruik van zijn recht zal maken en voor BEGB Cornjum zal spelen.De kans dat Marten Martens zijn plaats zal opeisen is klein. Hij wil in principe wel een keer zijn debuut in Huizum-1 maken, maar dan in eeninvallende rol.Het bestuur vergadert maandag 11 juni en op 14 juni zal in de ledenvergadering bekend worden gemaakt hoe het team eruit komt te zien. In de tussentijd kunnen zich nog spelers melden van buiten af.

 

09-06-2001: Sietze Hofman 4e in groep B = 12e van Nederland

De moeder van Sietze bestempelde de dag als vermoeiend.In totaal speelden de Welpen in het NK Sneldammen in Loenen a/d Vecht 12 potjes. 5 potjes in de plaatsingswedstrijden en daarna 7 potjes in de finalegroep. Sietze plaatste zich voor groep B en daarin bereikte hij de vierde plaats. Omdat de A-groepers 1 t/m 8 van Nederland werden, betekende dit dat Sietze 12e van Nederland is geworden. Best knap.Sommige tegenstanders gedroegen zich niet sportief door te praten en te zingen tijdens de partij, aldus Sietzes moeder. Sietze: 'Ik zat tegen iemand en die partij was echt crisis voor hem. Ik haalde een dam en toen gaf hij van schrik 3 schijven weg'.De Welpenkampioen van Friesland, Stefan Soekhoe uit Ureterp, eindigde in groep B op de 6e plaats.

 

20-05-2001: Rinsumageest en Cornjum verder in beker NK

Rinsumageest en BEGB Cornjum zijn een ronde verder gekomen zaterdag door in de 2e ronde te winnen van respectievelijk Dostal Vorden en Huizum. Rinsumageest kwam meteen al op een 2-0 voorsprong, doordat de tegenspeler van Teake Kooistra aan bord 4 niet kwam opdagen. Aangezien GabriŽl Heerema aan bord 3 mooi won van Henk Grotenhuis ten Harkel en Tjalling Goedemoed en Wiebe van der Wijk remise speelden tegen Gerrit Boom en Wieger Wesselink, won Rinsumageest de wedstrijd met 6-2.BEGB Cornjum leverde een grootse prestatie door zonder Oege Dijkstra van Huizum te winnen. Een 4-4 uitslag zou al voldoende zijn, maar de Cornjumers vonden 5-3 toch mooier. Namens Huizum won Piet Bouma van Hans Zondervan aan bord 1. Anton Schotanus verloor van het talent Gerlof Kolk. Schotanus stond eerst wel goed, maar verspeelde vervolgens zijn kansen. Jan Adema stond ook wel goed, maar uiteindelijk moest hij knokken voor remise tegen Pieter Dijkstra. Henk Jan van der Let verloor na een doorbraakactie van Reinout Sloot.Huizum ligt uit de beker en het team van Rinsumageest (met een gemiddelde nachtrust van 2,4 uur, alleen Wiebe van der Wijk sliep een uurtje of 7) gaat samen met BEGB Cornjum door.Huizum was met 6 spelers op komen dagen. Zij reisden in een busje van Anton Schotanus en aten net als Rinsumageest bij de Griek 'Rhodos'.Hierna woonden Erwin Heslinga, Henk Jan van der Let en Sietse Nagel een Salza-avond bij in Zalen Tivoli.

 

18-05-2001: Virus actief

Er is een virus actief. Via een vader van de jeugdclub is een mailtje plus bijlage bij Sietse Nagel binnengekomen. Dit leek vertrouwd.Na op de bijlage te hebben geklikt, heeft het virus zijn adresboek gebruikt om meer mensen een mail met bijlage te sturen.Als zij daar op hebben geklikt, dan gaat het virus verder.Bij sommigen heeft een virusmelder het virus weten te onderscheppen.Verwijder verdachte mailtjes direct.Bij mij, Sietse Nagel, is verder qua computer of programmatuur niets aan de hand. Het is dus waarschijnlijk een onschuldig mail-worm-virus.Maar wel hinderlijk zoiets.13-05-2001: Huizum kan dammen in de openluchtDe speeltuin van Huizum-oost in het Aebingapark is klaar.Zaterdag 12 mei heeft Huizum deze lang gewenste plek feestelijk in gebruik genomen met de bedoeling meer openheid en mensen in het park. Er staat o.a. een dam-tafel.Het eerder door Sietse Nagel geopperde idee om ergens in Huizum een damtafel of damkunstwerk neer te zetten, is niet helemaal doorgegaan volgens vergevorderde plannen, maar met de plaatsing van bovengenoemde speeltafel is er toch iets uit voortgevloeid.Jammergenoeg zijn beide speelborden een slag verkeerd in het tafelbladterechtgekomen.Wie daagt mij uit voor een potje op een stille zondagmorgen ?Damschijven meenemen !Laatste nieuws. Het bovenblad is reeds beklad met spuitbussen.

 

05-05-2001: Huizum wint in Huissen van Hoogeveen : 5-3

Vandaag speelde het viertal van Huizum in de eerste NK-bekerronde tegen Hoogeveen. In dit team onder meer Marcel Corba, die in de nationale competitie uitkomt voor het landelijk opererende Witte van Moort-2 (Westerhaar) en Jaap Akse (bekend van Beilen).Een gelijkspel zou goed zijn voor Hoogeveen, dus moesten de Huizum-heren er tegenaan. Het begon goed. Erwin kreeg een dam tegen.Deze wist hij weer van het bord te halen, maar belandde later in een 4 tegen 2 eindspel.Piet Bouma won intussen na wat gedreig van Geert Bruijns.Dit waren we niet van hem gewend;-)maar mooi meegenomen.Het eindspel van Erwin duurde nog even voort.Sietse Nagel moest het remise-aanbod van zijn jonge opponent Maikel Palmans accepteren. Maikel speelde zijn eerste echte partij buiten clubverband ! Hij wordt getraind door Tjalling Goedemoed.Erwin speelde nog even door.Henk Jan van der Let kwam even in nood, maar wrong zich door zowel de tijdnood als door het spel heen. Tegenspeler Akse kwam twee schijven voor, maar Van der Let had compensatie. Vlak nadat Erwin remise had afgedwongen (!), incasseerde ook Henk Jan een punt, zodat Huizum toch nog met 5-3 won.

 

1. E. Heslinga††††† - M. Corba††† 1-1 (3)

2. H.J. v.d. Let††† - J. Akse†††† 1-1 (4)

3. P. Bouma†† ††††††- G. Bruijns2-0 (1)

4. S. Nagel†††††††† - M. Palmans1-1 (2)

 

Dit werd gevierd bij de Griek in Arnhem.BEGB Cornjum won eveneens en wel van DVSB (Soest/Baarn).Oege Dijkstra speelde remise tegen Martijn Vissers.

De andere spelers van Cornjum waren Reinout Sloot (2 pnt.), Lubbert van den Berg, en Pieter Dijkstra (1). Cornjum mag verder bekeren tegen Huizum.Rinsumageest kwam een ronde verder door in Den Haag te winnen van het Leids Damgenootschap. Sjoerds Viertal Rinsumageest treft in de volgende ronde Dostal Vorden.

 

01-05-2001: Sietze Hofman mag meedoen aan NK-sneldammen

De Provinciale Friese Dambond heeft onze clubgenoot Sietze Hofman gevraagd voor Friesland mee te doen aan het Sneldam-kampioenschap van Nederland in Alphen aan de Rijn. Dit evenement vindt plaats ergens in juli. Sietze wil hier wel aan meedoen, maar dit hangt nog af van de datum. We wensen hem alvast veel succes toe in de Welpenklasse (t/m 10 jaar).

 

27-04-2001: Sjoerd Schaaf won van Anton Schotanus

Het is lang geleden dat Anton Schotanus in de onderlinge competitie van Huizum een partij verloor. Gedurende de lopende competitie stond er onder het kopje verliespartijen dan ook steeds een nul. Op donderdag 19 april, waarop Huizum bij uitzondering in de bovenzaal van Tivoli speelde, voerde Schotanus in zijn partij tegen Sjoerd Schaafeen actie uit, die niet klopte. Het plan was een schijf voor te komen, maar uiteindelijk kostte het twee schijven. Voor Sjoerd Schaaf was de rest van de partij geen probleem meer.

 

27-04-2001: Wiersma mag herkampen met Jansen en Meijer

Zoals iedereen ongetwijfeld zal weten, is het NK Dammen te Zwartsluis geŽindigd met drie man op de eerste plaats.Harm Wiersma speelde zelf remise tegen Paul Oudshoorn en Hans Jansen kwam niet langs talent Martin Dolfing. Hein Meijer kwam langszij door te winnen van Wim van der Kooij. Op 25 mei a.s. begint een dubbelrondige herkamp.

 

15-04-2001: Harm Wiersma nog steeds bovenaan in NK

Harm Wiersma staat met 9 punten uit 7 partijen nog steeds bovenaan in het NK te Zwartsluis. Hij moet de plaats inmiddels wel delen met de talentvolle Kees Thijssen. Kees is een aanwinst voor de damwereld. Hij mag zich dan wel eens verslapen, hetgeen vrij normaal is voor een mens, maar hij komt heel goed over. Vandaag kwam hij in beeld in het ochtendprogramma van Studio Sport. Wat hij vertelde kwam duidelijk en helder over. Prima. Goed gedaan Kees.Op 2e Paasdag mag Kees het opnemen tegen Jeroen van den Akker, terwijl Harm Gerard Jansen mag proberen te verslaan.

 

14-04-2001: De Huizumer nr. 77 is uit

Het clubblad 'De Huizumer' nr. 77 is donderdag uitgekomen. Distributeur Jan Terpstra is op dit moment in Berlijn. De verspreiding laat derhalve hier en daar op zich wachten.

 

14-04-2001: Chris van der Werf voor 2e maal clubkampioen

Op donderdag 12 april was de grote prijsuitreiking in Husma Herne.

Chris van der Werf veroverde de Husma Herne Wisselbeker. Eerder was hij kampioen in het seizoen 1997-1998. Daar tussenin was Robert Laskowski de sterkste. Robert kwam dit seizoen slecht toe aan 13 partijen en dit was te weinig voor de eindstand.De eindstand kun je vinden op de speciale competitie-pagina.

Tjitte Bouma is tweede geworden en Igo Galama derde.Naast het algemeen klassement zijn er nog drie klassementen. Bij de B-tjes (11 t/m 13 jaar) was Marjolein Postma de beste, voor Gauke Dirk Nijholt en Arno Zijlstra. Bij de C-tjes (t/m 10 jaar) deed Sietze Hofman het heel goed met zijn vierde plaats in het algemeen klassement. Dit leverde hem de eerste plaats in de C-klasse op. Sahar Bahrami werd hier tweede en Bastiaan Zijlstra derde.In het Meidenklassement eindigde Marjolein Postma voor de derde maal bovenaan. Zij mag de Zalen Tivoli Meiden Wisselbokaal voorgoed houden. Sahar Bahrami werd ook hier tweede en de derde prijs ging naar Linda Gerritse. De voorzitter van Damclub Huizum, Anton Schotanus, reikte de prijzen uit op de hem zeer toevertrouwde manier.Wat de leeftijds-indeling betreft, was de leeftijd, die je bereikt(e) in het jaar 2001 bepalend.Het spel 'Raad de damschijven in de glazen pot' werd gewonnen door Igo Galama. Vier deelnemers waren er erg dichtbij door 175 te raden. Igo was er net ietsje dichter bij met 176. In werkelijkheid zaten er 176Ĺschijf in de pot. Igo won een grote chocolade Paashaas.

Examen Sijbrands-wit: Diploma's werden er uitgereikt aan Chris van der Werf (29 goed), Tjitte Bouma (29 goed), Bernd Jager (21 goed), Marjolein Postma (19 goed), Igo Galama (19 goed).Examen Wiersma-zwart:Gauke Dirk Nijholt slaagde met 18 goede antwoorden.Examen Jannes van der Wal:Eerder slaagden Simon Uilkema en Paulien Uilkema voor het Jannes van der Wal-diploma.Jeugdleider Sietse Nagel speelde als pauzenummer een dampartij uit zijn hoofd, zonder bord en schijven.

Hij noemde de veldnummers van de schijven op. Wim Kieffer verplaatste de schijven op het publieksbord.

 

14-04-2001: Huizum-delegatie reist af naar Berlijn

Op dit moment spelen Erwin Heslinga, Jan Terpstra en Henk Jan van der Let mee in een toernooi te Berlijn.

 

04-04-2001: 'Schokeffect' Wiersma werkte niet voor Huizum

Al 27 jaar (sinds het landskampioenschap in 1974) was Harm Wiersma niet meer voor een Huizum-team uitgekomen.Woensdagavond speelde het erelid mee als breekijzer in het beker-4-tal van Huizum in de finalewedstrijd tegen Rinsumageest. Een historisch moment en een mooie oefening voor het NK, dat zaterdag begint in Zwartsluis.Jammergenoeg was het meedoen van Wiersma een beetje uitgelekt, dus echt schrikken deden de Rinsumageest-spelers niet.Onder het publiek bevonden zich diverse leden van de damclubs Huizum-en De Oldehove.Zij zagen dat Harm Wiersma aan bord 1 snel door de hem beschikbaar gestelde anderhalf uur vloog. Zijn tegenspeler, Fries kampioen Wiebe van der Wijk, speelde zijn zetten vlot. Bij het bekerdammen is de partij uit zodra ťťn der vlaggen op de klok na anderhalf uur valt. Wiersma moest toch even wennen aan dit speeltempo. De partij eindigde, als eerste, na 37 zetten in een puntendeling. Huizum had aan een 4-4 uitslag voldoende. Jan Adema bracht Teake Kooistra aan bord 3 zwaar in moeilijkheden, maar ook hier was de druk van de klok spelbreker. Adema moest remise toestaan. Rinsumageest kwam op voorsprong door een overwinning van Rein van der Pal op Anton Schotanus (bord 2). De partij kenmerkte zich door diverse randschijven, waarbij de witte schijf van Van der Pal op veld 6 toch als een voordeeltje moet worden beschouwd. Schotanus moest te veel schijven offeren om door te kunnen breken.Aan bord 4 voerde Tjalling Goedemoed namens Rinsumageest de druk hoog op bij Henk Jan van der Let. De laatste kwam in tijdnood een schijfachter, probeerde dit te compenseren, maar moest uiteindelijk zijn tegenspeler feliciteren met de persoonlijke en de teamoverwinning.Rinsumageest won met 2-6 totaal.Beide teams gaan samen met BEGB Cornjum door naar het NK voor club-4-tallen. De eerste wedstrijd is op 5 mei a.s.

 

27-03-2001: Bekerfinale Huizum-Rinsumageest

De bekerfinale tussen Huizum en Rinsumageest zal plaatsvinden op woensdag 4 april a.s. om 20.00 uur in Hotel Eetcafť 't Anker aan de Eewal te Leeuwarden. Het belooft een spannend duel te worden. Toeschouwers zijn welkom. Het eerdere plan om de finale en de troostfinale tegelijkertijd te houden, kon geen doorgang vinden. Rinsumageest kon niet op donderdag en Huizum niet op dinsdag. De Oldehove speelt nu, als het doorgaat, op dinsdag 3 april a.s. tegen BEGB Cornjum voor de derde plaats.