Nieuwsarchief
maart, april en mei 2008
Redactie: Sietse Nagel
31-05-2008: Risselada en Terpstra in Thailand
Wie vroeger naar Thailand ging baarde opzien, maar tegenwoordig vinden we alles maar normaal.
Hidde Risselada en Jan Terpstra durfden de lange vliegreis aan en ze waren niet alleen, want er waren meer dammers uit Friesland en de rest van Nederland.

Ndjofang kampioen Thailand Open
Jomptien - Door in ronde 8 wereldkampioen Alexander Schwarzman te verslaan kon Jean-Marc Ndjofang zich met nog 1 ronde te gaan reeds tot kampioen van Thailand Open laten kronen. Michiel Kroesbergen, Ron Heusdens, Rik Keurentjes, Leopold Sekongo, Ivo de Jong en onze eigen Martijn de Jong kwamen door niet te verliezen net als Schwarzman op 11 punten. Martijn de Jong versloeg één van de initiatiefnemers van het toernooi, Andrew Tjon A Ong. Op plaats 9, vlak achter Martijn, staat Gabriël Heerema, die de kampioen van Nederland, Ron Heusdens, op remise hield. Hendrik Veenstra staat ook hoog in het klassement, om precies te zijn 12e. Hij had in Eep van Manen geen onaardige loting, maar kon hier niet meer dan remise uit halen. Gerben de Wit schoof op naar plaats 17 door te winnen van Harold Jagram. Sietse Terpstra verloor van Wim Vlooswijk, Hidde Risselada remiseerde tegen Piet Jonkers en Jan Terpstra won van Nerin Bessiswar.

30-05-2008: Tjalling vd Bosch wint Eindeseizoens Sneldammen
Tjalling van den Bosch uit Achlum, lid van Damclub Huizum, heeft gisteren in Zalen Tivoli te Huizum het 10e Einde Seizoens Sneldamtoernooi gewonnen. Hij bleef een haperende Erwin Heslinga (Leeuwarden) en een niet op scherp staande Tjalling Goedemoed voor op weerstandspunten. Alle drie rasdammers behaalden 11 punten.
Huizum-voorzitter Anton Schotanus (Leek) bleef steken op de 5e plaats na verlies tegen Tjalling Goedemoed (Leeuwarden).
Jan Bosselaar (Marrum) was de beste speler in de B-categorie.
De PFDB-voorzitter eindigde net achter last-minute-deelnemer Rein van der Wal (Surhuisterveen).
In de C-categorie werd Jilles van Kesteren (Leeuwarden) 1e.
Er waren 3 bescheiden geldprijzen per categorie.
Het aantal deelnemers was dit keer 28, terwijl Piet Bouma (Harlingen) en Meinze Feenstra (Leeuwarden), alsof er niets aan de hand was, een partij voor de onderlinge speelden. Deze partij eindigde in remise.
Een aantal spelers, dat normaal meedoet, zat in Thailand, moest werken of had geen vervoer. Eentje had  geen fiets en eentje verkondigde dat zijn bus vertraging had tussen Menaldum en Sneek.
Ondanks de mindere deelname was het toch een heel gezellig en sportief toernooi.
De meest succesvolle Sneker was Marcel de Vries. Hij werd 13e, dat wel.
De Nagel-kaas, een Edammer, werd na het trekken van een lotnummer door de moeder van Jilles, Reiny, gewonnen door de nummer 18 in de ranglijst, Nick de la Fonteyne uit Leeuwarden.

Top-3 Algemeen Klassement (rating 1100 en hoger)
1. Tjalling van den Bosch, Achlum     11 punten 62 wp
2. Erwin Heslinga, Leeuwarden         11 punten 58 wp
3. Tjalling Goedemoed, Leeuwarden     11 punten 57 wp

Top-3 B-categorie (rating 800 - 1099)
1. Jan Bosselaar, Marrum (8e)          9 punten 49 wp
2. Tjalling Oegema, Mûnein (11e)       8 punten 50 wp
3. Iskander Al Sarayfi, Drachten (12e) 7 punten 55 wp

Top-3 C-categorie (rating   0 -  799)
1. Jilles v.Kesteren, Leeuwarden (22e) 6 punten 43 wp
2. Brant Visser, Leeuwarden (25e)      4 punten 40 wp
3. Johan Bosgra, Leeuwarden (26e)      3 punten 38 wp

> > > EINDSTAND

25-05-2008: Bekerviertal Huizum verslaat Witte van Moort-2
(Verslag Piet Bouma)
Het was stralend mooi weer en we binne in moaie dei fuort west. Erwin speelde een rustig partijtje tegen Hin Wong, met remise als een logische uitslag. Meer kan ik er niet over vertellen. Het bier lokte waarschijnlijk. Rein van der Pal was grootmeesterlijk tegen Peter Hoopman. Met een voorpost op 23, die door hem geofferd werd, zoals ook wel bekend uit een matchpartij Wiersma-Gantwarg (of andersom) en ook nog
met verwisselde kleuren. Vervolgens kruipt Hoopman ergens achter (anders krijgt Van der Pal voordeel), waarna Rein een vrij eenvoudige dam op het bord toverde. Deze ging er weer met schijfwinst af. Het afspel was daarna nog wat ingewikkeld, maar Rein pakte de overmacht en de winst.
En ook onze tweede Nationale meester Anton Schotanus had de smaak te pakken. Ik durf bijna geen commentaar te geven, maar zijn opstelling tegen de halve hek van Danny Slotboom leek wat krakkemikkig. Maar toen Slotboom de halve hek verbrak, was Schotanus in een klassieke stand heer en meester. Ghestem werd er even bijgehaald en vervolgens een doorbraak, waarbij Slotboom alleen nog kon plakken om ook dam te halen. Anton had er inmiddels twee en het eindspel was met 1 seconde op de klok kansloos. Slotboom gaf aan dat hij anders had moeten plakken, maar durfde dit uit boosheid niet meer aan te tonen. Hij ging weg. Volgens Anton was
dit eindspel met twee schijven winst ook gewoon uit.
Zelf had ik inmiddels na een rustig begin plotseling en ook wel wat onterecht een schijfje afgepakt van Irene Stegeman. Ze ging stug door en in mijn haast om het snel af te maken, schoot ik een enorme bok. Totaal geen zetconrole gedaan. Ik was blij dat ze de remise aannam,
want de overblijvende stand leek me eigenlijk niet zo prettig.
Enfin, over veertien dagen mag Huizum weer naar het Koelhuis in Huissen. Als hommage aan onze nestor hebben we lekker gegeten bij restaurant Waanders in Staphorst. De gehaktballen waren niet meer zo groot als vroeger, maar verder was alles zeer traditioneel. Oude tijden herleefden weer even.

  Huizum             - Witte van Moort-2   6-2
1. Anton Schotanus    - Danny Slotboom      2-0
2. Rein van der Pal   - Peter Hoopman       2-0
3. Erwin Heslinga     - Hin Wong            1-1 (1)
4. Piet Bouma         - Irene Stegeman      1-1


Ronde 2 te Huissen op 24 mei 2008 :
Angarde Informatica    - Het Noorden            5-3
OG Utrecht             - CEMA/De Vaste Zet      6-2
DEZ Culemborg          - Roderland              8-0
Heijmans Excelsior     - RDC Rijnsburg          1-7
Dammers Uit Oost       - DC IJmuiden            6-2
Franeker *             - Van Stigt Thans-1      0-8 (R)
DES Lunteren           - Denk en Zet HG         5-3
Huizum                 - Witte van Moort-2      6-2

* Franeker is niet naar Huissen afgereisd.


Loting ronde 3 op 7 juni 2008 :
Huizum                 - Rijnsburg               -
Denk en Zet Culemborg  - Dammers uit Oost        -
Ons Genoegen Utrecht   - Angarde Inform.Tilburg  -
DES Lunteren           - Van Stigt Thans Schied. -

22-05-2008: Clubblad 'De Huizumer'nr. 89 is uit
Deze week is voor het eerst sinds 2006 weer een clubblad verschenen. 'De Huizumer' nummer 89 is deze week van de persen van Drukkerij Van der Let gerold.
In dit nummer zoveel mogelijk nieuws van het afgelopen seizoen. Behalve uitslagen, staan er ook leuke teksten  in en een flinke portie techniek. Problemen van Pieter Jongsma, Fragmenten van o.a. Rein van der Pal en een artikel met standen van Tjalling Goedemoed.
In het komende nummer, dat ergens na de zomer verschijnt hopen we nog aandacht aan de provinciale competitie te schenken en aan het persoonlijk kampioenschap van Friesland. Deze onderwerpen pasten er dit keer niet in. Het seizoen 2006-2007 is een beetje overgeslagen in het clubblad, maar grotendeels staat dit ook al op www.damclubhuizum.nl en in het Jubileumboek dat in november 2007 is verschenen.

10-05-2008: Huizum en Franeker bekeren verder
De in Den Haag spelende Friese bekerteams Franeker en Huizum kwamen vandaag een ronde verder in de strijd om de KNDB-beker ten koste van Zaanstreek en Gorinchem. Franeker had hier wel twee sneldamwedstrijden voor nodig. Wanswerd verloor in Huissen van Het Noorden/Groningen. Alleen Gabriël Heerema kwam tot winst.

Een relaas van Piet Bouma:
Anton Schotanus won als eerste door een zeer subtiele omsingeling. Alle overige Huizumers vonden Anton niet zo goed staan, maar dat weerlegde hij bij analyse. Zijn omsingeling was gewoon goed. De Swart miste het beste eindspel, waarna het snel uit was.
Erwin trof in Voorspuij een sterke tegenstander. Het was de hele partij gelijkwaardig, ook de remise.
Zelf dacht ik in het klassieke standje voordeel te hebben maar dat stelde niks voor. In het eindspel werd mooi remise geforceerd door Houweling (al had ie 15-20 er beter niet bij kunnen offeren....).
Omdat Anne tegen jeugdspeler Martijn de Leeuw wat ingewikkeld en moeilijk stond, ging ik in de drie-om-een maar even door. En...verdorie, Houweling tuint erin! Anne had inmiddels al weer een redelijk eindspel (1 schijfje minder op het bord), wat daarna gelijk remise gegeven werd. 6-2 (waar 5-3 de krachtsverhoudingen beter had weergegeven).

   Huizum                 - Gorinchem               6-2
1. Anton Schotanus (1337) - Theo de Swart (1296)    2-0
2. Erwin Heslinga (1251)  - Theo Voorspuij (1342)   1-1
3. Piet Bouma (1241)      - Henk Houweling (1174)   2-0
4. Anne P.Kooistra (1208) - Martijn de Leeuw (1056) 1-1

26-04-2008: Data clubavonden
- do.  1 mei  2008 > GEEN CLUBAVOND > HEMELVAARTSDAG
- do.  8 mei  2008
- do. 15 mei  2008
- do. 22 mei  2008
- do. 29 mei  2008 > Open Eindeseizoens Snelddammen
- do.  5 juni 2008 > Laatste onderlinge competitie
- do. 12 juni 2008 > Ledenvergadering Damclub Huizum

12-04-2008: Jacob de Vries winnaar DCH-beker
Door op donderdag 10 april in de finale van de strijd om de interne beker te winnen van Jan Bosselaar is Jacob de Vries (Sneek) bekerwinnaar van Huizum geworden. Zijn naam zal worden bijgeschreven in de Cup met of zonder grote oren. De Vries toont hiermee aan dat hij meer in zijn mars heeft.

12-04-2008: Jillis Tingen jeugdkampioen Huizum
Op donderdag 10 april 2008 werd in wijkgebouw Husma Herne in het bijzijn van vele ouders, broertjes en zusjes het slot van het jeugddamseizoen gevierd met een diploma-uitreiking, een dobbelkampioenschap en een prijsuitreiking. Uiteraard werd daarna een groepsfoto gemaakt. Op donderdag 25 september begint het nieuwe seizoen.

Het Jannes van der Wal-diploma werd behaald door:
Xander van den Berg (19½ pnt.), Johannes van Zanten (18 pnt.) en Michael Noordhuis (14 pnt.).
Het Wiersma-wit-diploma werd behaald door:
Wieger Keulen (31 pnt.), Johan Sterzenbach (28 pnt.) en
Abe Alberts (27 pnt.).
Het Wiersma-zwart-diploma werd behaald door:
Anne-Sjoerd Bandstra (32 pnt.) en Elske Bak (29 pnt.).
Het Sijbrands-zwart-diploma werd behaald door:
Jillis Tingen (26 pnt.).

Nadat Johan Bosgra zijn handtekening onder de diploma's had gezet was het diploma helemaal geldig.

Na de diploma-uitreiking volgde er een dobbeltoernooi, waarmee niet-prijswinnaars alsnog de kans kregen op het winnen van een ton drop, een appeltaartje of een cake.
Vol overgave werd er met 3 dobbelstenen door de jeugd geworpen. Iedereen mocht 3x gooien. Het lukte Michael Noordhuis om tijdens zijn eerste worp al 3x 6 te gooien. Wat een talent ! Deze worp bleek later zo goed als beslissend te zijn.
We geven het volledige toernooiverloop:

Dobbeltoernooi             1e r.  2e r.  3e r. Tot:
 1. Abe Alberts            15     10      6    31 pnt.
 2. Anne-Sjoerd Bandstra   12     11      9    32
 3. Bram-Paul Käller       12      7     15    34
 4. Elske Bak              13     13      8    34
 5. Jillis Tingen           6      9      9    24
 6. Johan Sterzenbach      10     12      7    29
 7. Johannes van Zanten    10     13      8    31
 8. Michael Noordhuis      18      7     13    38
 9. Nathalie v.d. Linden    7     10      8    25
10. Wieger Keulen           4      9      9    22
11. Xander van den Berg    10     10     12    32
12. Daniël van der Linden  14     12     12    38
13. Nienke Bak             12      7     11    30

Na de barrages op de 1e/2e plaats en om de 3e/4e plaats werd de top van de dobbeleindstand:
1. Michael Noordhuis  38 + 17 - prijs > Ton Drop
2. Daniël v.d. Linden 38 +  8 - prijs > Cake
3. Bram Paul Käller   34 + 12 - prijs > Appeltaartje
4. Elke Bak           34 + 11 - helaas geen prijs

Over naar de eindstand van de onderlinge jeugdcompetitie.
Jillis Tingen werd met ruime voorsprong jeugddamkampioen van Huizum. Hij won de Husma Herne Wisselbeker voor de 2e keer. Op de 2e plaats eindigde Anne Sjoerd Bandstra en op de 3e plaats Elske Bak, die ook voor de 3e keer de Zalen Tivoli Meiden Wisselbokaal mee naar huis mocht nemen. 2e in de pupillencategorie werd Johan Sterzenbach. De 3e plaats in deze categorie was voor Wieger Keulen. De 1e prijs in de welpencategorie werd in ontvangst genomen door de jongste deelnemer, Bram Paul Käller.
Aan de afscheid nemende Nathalie van der Linden werd de 2e prijs van het Meidenklassement uitgereikt.
De eindstand + de foto's van de slotbijeenkomst zijn te vinden via de link 'Jeugd'.

Voor iedereen was er verder een vaantje, een rol drop en een tuinfakkel, zodat in tegenstelling tot het Olympische vuur in Huizum wel een vlammetje kan blijven branden.

Jeugdleider Sietse Nagel dankte iedereen voor de aanwezigheid, ook wijkgebouwvrijwilliger Jelle Hoekema en de beide jeugdclubassistenten Gauke Dirk Nijholt, die een aantal weken in België verkeerd (stage bij Centre Parcs) en Johan Bosgra.

24-03-2008: FK Sneldamtitel voor Tjalling Goedemoed
Omdat Damclub Huizum het 75-jarig bestaan vierde, werd het persoonlijk Sneldamkampioenschap van Friesland dit jaar op zaterdag 22 maart 2008 in Zalen Tivoli verspeeld. Er waren 56 deelnemers.

Na 12 ronden volgens het Zwitsers Systeem kwam Tjalling Goedemoed uit Leeuwarden als overwinnaar te voorschijn door 21 punten te scoren. Gerlof Kolk (Leeuwarden) werd 2e met 18 punten en Bastiaan Hollander (Drachten) werd 3e met 17 punten. De beste speler in de B-categorie (900-1100 rating) werd Aize Plantinga uit Heerenveen met 13 punten en de 17e plaats.
De beste speler in de C-categorie werd Wim Riddersma uit Drachten met 12 punten en de 28e plaats.
Bij de Vrouwen werd Iepie Poepjes-Koopman uit Lemmer 1e met 12 punten en de 31e plaats.
Beste en enige juniorspeler was Jan van Dijk met,let wel, de 8e plaats. Hij haalde 16 punten. Een toppositie! Bij de aspiranten greep Iskander Al Sarayfi de 1e plaats met 12 punten en de 26e plaats.

Van de 15 deelnemende Huizum-leden won allen Siep Rintjema een prijs, n.l. de 3e in de B-Categorie.

De Huizum-spelers na 12 ronden:      WP   SB
 5. Erwin Heslinga      16 punten   180  219
 6. Jan Adema           16          174  214
12. Anton Schotanus     14          174  180
14. Sietse Nagel        14          165  180
15. Katrinus Posthumus  14          154  169
16. Tjalling vd Bosch   14          152  159
21. Siep Rintjema       13          149  147
22. Bart T. Visser      13          149  146
23. Jan Bosselaar       13          145  148
29. Marcel de Vries     12          138  128
40. Meinze Feenstra     11          118   83
42. Sjoerd D. Schaaf    10          142  110
47. Hidde Risselada      9          133   89
48. Jacob de Vries       9          124   80
49. Gauke Dirk Nijholt   9          112   79
         
De leiding was in handen van Rein van der Wal namens de PFDB en Sietse Nagel namens Damclub Huizum. PFDB-voorzitter Jan Bosselaar reikte de prijzen uit.
Volgend jaar is het FK Sneldammen te gast in Ureterp om het 60 jarig bestaan van damclub Oerterp luister bij te zetten. Achter de toernooilink op de PFDB-site kunt u de volledige eindstand vinden.

24-03-2008: Terpstra 55+ en Land 65+ kampioen van Friesland
Op woensdagmiddag 19 maart 2008 was in de bovenzaal van  De Bierhalle te Grou de slotronde van het Damkampioenschap van Friesland 55-plus en 65-plus.

Van tevoren verkondigde hij al: 'Wat Jan Peters kan, kan ik ook'. En het is hem gelukt, deze terriër van de honderd velden. De nieuwe kampioen heet Jan Tjeerd Terpstra en hij komt uit Leeuwarden. Terpstra, die één van de meest bekende dammers is van Nederland, is opgegroeid in de Dwarsstraat te Huizum en die dwarsigheid zit er nog steeds in.
In de slotronde versloeg Jan Terpstra Gerrit Terpsta (Bakkeveen), terwijl Jelte W. Veld (Britsum), die in het begin van dit FK nog zo mooi aan de leiding ging, strandde op Fokke Smid. Jan Peters versloeg intussen J. Hofman en werd na een barrage met Veld 3e.

Uitslagen ronde 8 - FK 55-plus
Jan Terpstra     - Gerrit Terpstra    2-0
Jelte W. Veld    - Fokke Smid         1-1
Jan Peters       - J. Hofman          2-0
Bouwe Ringnalda  - Hessel Postma      0-2
Gerben Alberts   - Joop Beetsma       1-1
Ysbrand Walstra  - Tabe de Vries      0-2
Jan van der Vegt - Sietse Terpstra    0-2

Eindstand FK 55-plus
 1. Jan Terpstra         13 punten < Goud >
 2. Jelte W. Veld        12 < Zilver >
 3. Jan Peters           12 na barrage < Brons >
 4. Hessel Postma        11
 5. Fokke Smid            9
 6. Joop Beetsma          8
     Gerrit Terpstra
     Bouwe Ringnalda
     Tabe de Vries
10. Sietse Terpstra       7
11. Gerben Alberts        6
12. Jan van der Vegt      5
13. J. Hofman             4
14. Ysbrand Walstra       1

Boele Land(Jelsum) prolongeerde hetm 65-plus-Kampioen van Friesland. Hij kon in de slotronde rustig remise spelen tegen Klaas Mondria, want de Joker inzetten in de slotronde konden Harm Terpstra en Bauke van der Werff toch niet meer. Zij werden na een barrage respectievelijk 2e en 3e.

Uitslagen ronde 8 - FK 65-plus
Klaas Mondria    - Boele Land         1-1
Anne Zandberg    - Cor Buma           2-0
Harm Terpstra    - J. de Graaf        2-0
Ruurd Winkel     - Bauke vd Werff     0-2
Eeltje Terpstra  - Jan T. de Vos      1-1
Hendrik Twijnstra- Klaas Koopman      0-2
Willem vd Velde  - Loek den Dekker    2-0

Eindstand FK 65-plus
 1. Boele Land          13 punten < Goud >
 2. Harm Terpstra       11 < Zilver >
 3. Bauke vd Werff      11 na barrage < Brons >
 4. Cor Buma             9
     Jan T. de Vos
     Klaas Koopman
 7. Ruurd Winkel         8
     Eeltje Terpstra
     Klaas Mondria
10. Anne Zandberg        6
    Willem vd Velde
12. Loek den Dekker      5
    Hendrik Twijnstra
14. J. de Graaf          4

21-03-2008: Rein van der Pal Sneldamkampioen Huizum
Op donderdag 20 maart 2008 werd in Zalen Tivoli het eerste Sneldamkampioenschap van Huizum gehouden. Gauke Dirk Nijholt leidde de avond. De enorme beker, die hij had aangeschaft ging na 7 ronden volgens het Zwitsers systeem naar Rein van der Pal. In de slotronde versloeg hij Sietse Nagel, terwijl nummer 2 Anton Schotanus zijn partij remise speelde tegen Bernard Post. Jan Adema, die tegen Theo Knoppers niet verder kwam dan remise, werd 3e. Hij bleef Bernard Post voor op weerstands-punten. Bernard Post speelde zich alvast in voor het komende seizoen, waarin hij zijn 'come-back' zal maken.
Reinder Langhout denkt na over een lidmaatschap. Hij bleef enkele geroutineerde spelers voor.

Pl. Naam                 AW  +  =  -   Pt   WP   SB
 1. Rein van der Pal      7  5- 2- 0   12   64  108
 2. Anton Schotanus       7  4- 3- 0   11   60   91
 3. Jan Adema             7  4- 2- 1   10   61   79
 4. Bernard Post          7  4- 2- 1   10   59   73
 5. Theo Knoppers         7  2- 5- 0    9   54   68
 6. Jan Bosselaar         7  3- 3- 1    9   51   55
 7. Auke Spijkstra        7  4- 1- 2    9   51   52
 8. Piet Bouma            7  3- 2- 2    8   55   52
 9. Bart Visser           7  3- 2- 2    8   52   46
10. Sjoerd Schaaf         7  3- 2- 2    8   51   46
11. Fedde van der Laan    7  4- 0- 3    8   45   42
12. Siep Rintjema         7  2- 3- 2    7   61   56
13. Sietse Nagel          7  3- 1- 3    7   55   44
14. Marten Martens        7  3- 0- 4    6   50   30
15. Hidde Risselada       7  3- 0- 4    6   46   22
16. Gauke Dirk Nijholt    7  3- 0- 4    6   44   24
17. Meinze Feenstra       7  2- 2- 3    6   40   22
    Brant Visser          7  3- 0- 4    6   40   22
19. Fedde Piet Huitema    7  2- 1- 4    5   50   27
20. Jan de Vos            7  1- 3- 3    5   45   29
21. Ton Bouwkamp          7  1- 2- 4    4   33   11
22. Reinder Langhout      7  1- 1- 5    3   38    7
23. Johan Bosgra          7  0- 3- 4    3   35    9
24. Minze Dijkstra        7  0- 2- 5    2   36    7

18-03-2008: Sneldamkampioenschap van Huizum
Op donderdagavond 20 maart wordt het Sneldam-kampioenschap van Huizum gehouden. Aanvang 20.00 uur).
Aan dit kampioenschap kunnen alleen leden meedoen.
Het is een intern toernooi, dat tevens dient als training voor het FK Sneldammen, dat twee dagen later in Zalen Tivoli aan de Huizumerlaan 59 te Leeuwarden wordt gehouden (aanvang 10.00 uur).

18-03-2008: Bekerteam Huizum-1 wint van Lemmer
Op maandagavond 17 maart won Huizum-1a de bekerwedstrijd van Lemmer-1a.
Anton Schotanus won door een slagzetje.
Jan Adema boekte een klokoverwinning.
Tjalling van den Bosch moest in remise berusten.

   Lemmer             - Huizum-1a           1-7
1. Iepie Poepjes      - Rein van der Pal    0-2 (4)
2. Joop Beetsma       - Anton Schotanus     0-2 (1)
3. Peter Achterstraat - Jan Adema           0-2 (2)
4. Hans Poepjes jr.   - Tjalling vd Bosch   1-1 (3)

Op donderdag 20 maart wordt de wedstrijd Franeker-Wanswerd gespeeld.

17-03-2008: Rein van der Pal blijft Huizum trouw
Hoewel Franeker onlangs in diverse artikelen ventileerde onder meer Huizum-speler Rein van der Pal te willen contracteren, heeft Frieslands nummer 3 te kennen gegeven daar geen behoefte aan te hebben. Hij verkiest de breedte en de diepte van Damclub Huizum boven het avontuur van een onduidelijk aantal jaren bij een gesponsorde ploeg. 'Dat heb ik al eens gezien bij Rinsumageest en Mildam', aldus Van der Pal, die bij zijn huidige club secretaris is.

12-03-2008: Harm Wiersma gaat spelen voor Franeker
Vandaag is het al langer rondzingende gerucht dat profdammer Harm Wiersma komend seizoen voor het tiental van Franeker/Wanswerd zal uitkomen door Omrop Fryslân Radio wereldkundig gemaakt.
Harm Wiersma speelde in de afgelopen jaren o.a. voor DAVO (Tilburg), Lent, Cote D'Or (IJmuiden), Maas van 't Hoog, Info Engineering (Tilburg) en DVSB (Soest-Baarn).
Wiersma heeft een contract van vier jaar getekend.

08-03-2008: Pupillenteam Huizum 6e van Friesland
Het pupillenteam van Ons Genoegen uit Drachten is vanmiddag in MFC De Wier te Ureterp kampioen van Friesland geworden. Tegen vier teams werd er gewonnen, alleen in ronde 2 eindigde de wedstrijd tegen concurrent Opeinde-1 in 4-4. Opeinde-1 draaide goed en bouwde een flinke voorraad bordpunten op, maar bleef tegen De Toer uit Grou ook op 4-4 steken. Ons Genoegen  haalde 9 wedstrijdpunten, tegen 8 voor Opeinde-1. Oudega Sm. eindigde als 3e met 6 punten, De Toer Grou als 4e met 5 punten, Opeinde-2 met 1 punt op de 5e plaats en Huizum met 1 punt op de 6e plaats.
Volgend jaar doen er natuurlijk meer clubs mee.

FK Dammen Pupillen-4-tallen
Eindstand 2008            AW + = - Pt 1 2 3 4 5 6 BP
1. Ons Genoegen Drachten   5 4 1 0  9 x 4 6 5 6 7 28
2. Opeinde-1               5 3 2 0  8 4 x 8 4 7 8 31
3. Oudega Sm.              5 3 0 2  6 2 0 x 6 8 8 24
4. De Toer, Grou           5 2 1 2  5 3 4 2 x 6 8 23
5. Opeinde-2               5 0 1 4  1 2 1 0 2 x 4  9
6. Huizum                  5 0 1 4  1 1 0 0 0 4 x  5

Het team van Huizum zat geconcentreerd te dammen.
Hier lag het niet aan. De anderen hadden gewoon wat meer ervaring. Voor Xander van den Berg was dit zijn eerste kennismaking met wedstrijden buiten clubverband.
Vlak voor aanvang gingen de spelers van Huizum zomaar achter een bord zitten. Jeugdleider Sietse Nagel dacht op dat moment dat wisselen nog mogelijk was, maar de jeugdcoördinator van de PFDB, Richard Koot, gaf toen aan dat er met een vaste opstelling gespeeld ging worden. Daarmee zat Xander vast aan bord 1, waaraan hij het o.a. mocht opnemen tegen de Friese pupillenkampioen Wopke de Vries. Een te zware klus.

R1 Huizum               - Ons Genoegen (Drachten) 1-7
1. Xander van den Berg  - Wopke de Vries          0-2
2. Anne Sjoerd Bandstra - Jorn Kruit              1-1
3. Johan Sterzenbach    - Iris Jaarsma            0-2
4. Wieger Keulen        - Gerbrich Turkstra       0-2

R2 Huizum               - Oudega Sm.              0-8
1. Xander van den Berg  - Harmen Jonker           0-2
2. Anne Sjoerd Bandstra - Popke van der West      0-2
3. Johan Sterzenbach    - Henk van der West       0-2
4. Wieger Keulen        - Welmer Dijkshoorn       0-2

R3 Opeinde-1            - Huizum                  8-0
1. Thimo Werkman        - Xander van den Berg     2-0
2. Auke van der Wal     - Anne Sjoerd Bandstra    2-0
3. Reinder Talsma       - Johan Sterzenbach       2-0
4. Hidde Hoekman        - Wieger Keulen           2-0

R4 Opeinde-2            - Huizum                  4-4
1. Erik Span            - Xander van den Berg     0-2 (1)
2. Gerlof Werkman       - Anne Sjoerd Bandstra    2-0 (3)
3. Bram Smaling         - Johan Sterzenbach       2-0 (4)
4. Anne Jaap Jacobi     - Wieger Keulen           0-2 (2)

R5 Huizum               - De Toer                 0-8
1. Xander van den Berg  - Joeri Beke              0-2
2. Anne Sjoerd Bandstra - Sietse Post             0-2
3. Johan Sterzenbach    - Jorrit Brolsma          0-2
4. Wieger Keulen        - Bart Kerkhoven          0-2

Topscorers Huizum:
1. Xander van den Berg    2 pnt.
   Wieger Keulen          2 pnt.
3. Anne Sjoerd Bandstra   1 pnt.
4. Johan Sterzenbach      0 pnt.

08-03-2008: Huizum-3 sluit seizoen af met verlies

   Huizum 3           - Twijzelerheide         5-7
1. Gauke Dirk Nijholt - Jan Zwaagstra          2-0 (3)
2. Fedde v/d Laan     - Gijs Koelstra          0-2 (5)
3. Hidde Risselada    - Piet Wiersma           1-1 (4)
4. Meinze Feenstra    - Eelke Steringa         2-0 (6)
5. Minze Dijkstra     - Jan v/d Meulen         0-2 (1)
6. Johan Bosgra       - Leo v/d Galien         0-2 (2)

Topscorerslijst Huizum-3 provinciaal:

Pl Naam                    We   Pt    Rat   TRat Bgem    
 1. Meinze Feenstra        5   7      972  902  3.40  
 2. Hidde Risselada        7   6      845  918  3.14  
 3. Gauke Dirk Nijholt     5   5      685  877  4.60  
 4. Johan Bosgra           5   4           914  4.80  
 5. Erwin Heslinga         2   3     1251 1014  1.00  
 6. Fedde van der Laan     6   3      770  949  2.67  
 7. Brant Visser           1   2           710  1.00  
 8. Theo Knoppers          1   2     1101  932  3.00  
 9. Andreas van der Meer   2   2     1008  990  1.00  
10. Hidzer van der Tuin    3   1      669  877  5.00  
11. Minze Dijkstra         4   1           854  5.00  
12. Jilles van Kesteren    1   0      713 1073  2.00  

02-03-2008: Schotanus 7e in halve finale NK groep 4
Door in de slotronde te verliezen van Gerlof Kolk is Anton Schotanus met 9 uit 9 als 7e geëindigd in groep 4 van de halve finale van het damkampioenschap van Nederland dat de afgelopen maanden in Beekbergen werd gehouden.
Gerlof Kolk deed wat hij moest doen om de kans op een finaleplaats in eigen hand te houden. Concurrent Jochem Zweerink won intussen van Gerbrand Hessing, waardoor beide spelers op de 2e plaats eindigden. Een herkamp moet nu bepalen wie zich plaatst. Als Kolk 3e wordt kan hij zich alsnog plaatsen indien hij zich de beste toont van alle nummers 3.
In groep 3 had Friesland nog een ijzer in het vuur, namelijk Bastiaan Hollander. Zonder verval draaide hij zijn rondjes mee en iedere keer kwam hij met een punt over de streep. Zo niet op zaterdag 1 maart. Gerrit Boom strooide roet in het eten, waardoor Hollander ineens het toernooi moest besluiten met een min-1-score.
Het NK Dammen vindt dit jaar plaats van 9 t/m 19 april in 't Voorhuys te Emmeloord. Geplaatst hiervoor waren al Kees Thijssen, Auke Scholma, Jeroen van den Akker en Alexander Baljakin. Hierbij komen in ieder geval Frits Luteyn, Wim van der Kooij, Sven Winkel en Hein Meijer.
In diverse groepen moet nog worden geherkampt om de overige plaatsen.

02-03-2008: FK 55+ en 65+ - Boele Land voert veld aan
Na 5 ronden voert Boele Land (Jelsum) het veld aan in het FK 65-plus. Hij heeft 9 punten. Op de gedeelde 2e plaats staat Jan de Vos (Akkrum) met 7 punten, evenveel als Harm Terpstra (Veenwouden) en Cor Buma (Workum).

In het FK 55-plus heeft Jelte W. Veld (Britsum) de kop behouden na het duel tegen zijn naaste bedreiger Jan T. Terpstra (Huizum). Terpstra moest winnen om de kop over te kunnen nemen, maar de partij eindigde in remise.
Terpstra blijft op de 2e plaats staan met 8 punten, voor Hessel Postma (Wolvega) die 7 punten heeft.

Nieuws-archief