Damclub Huizum
Nieuws-archief
maart-april 2005
Redactie: Sietse Nagel


15-04-2005: Sietze Hofman jeugdkampioen Huizum
Gisteren werden de diploma's en de prijzen uitgereikt tijdens het slotuur van de jeugddamclub Huizum in Husma Herne. Jilles van Kesteren, Martijn Schaafsma, Annika Andela, Nathalie v.d. Linden en Daniël v.d. Linden slaagden voor het Jannes van der Wal-diploma.
Jilles van Kesteren en Jillis Tingen behaalden het Wiersma-diploma-wit.
Algemeen kampioen werd Sietze Hofman. Hij won de Husma Herne wisselbeker voor de 2e keer. De Zalen Tivoli Meiden Wisselbokaal werd gewonnen door Nathalie v.d. Linden, die in de laatste competitieronden nog even toesloeg en Annika Andela voorbij stoof. De beste pupil was Jilles van Kesteren. De beste welp was Daniël v.d. Linden.
In het slotuur werd een wedstrijdje spijkerslaan gehouden. Lennard Akkerman en Sietze Hofman wisten de spijker er in 5 slagen in te krijgen. Sommigen maakten er een preciziewerkje van en gebruikten 60 tikjes.
De link naar de eindstand staat op de jeugdpagina.

09-04-2005: Huizum-3 landelijk in aantocht
Voor het komende seizoen heeft Huizum een 3e tiental ingeschreven voor de nationale clubcompetitie.
Dit 3e team is noodzakelijk om beginners en jeugd de kans te geven landelijk in teamverband te spelen op een voor hen dragelijk niveau. Ook spelers, die voorheen niet lid waren van Huizum, waarvan de eigen club niet landelijk kan of wil spelen, hebben nu de mogelijkheid om mee te doen in de zaterdagse clubteamcompetitie.
Geprobeerd wordt alle drie teams tegelijk thuis te laten spelen in beide zalen van Tivoli, zodat elke thuiswedstrijd een gezellige sportieve happening wordt.

09-04-2005: Nog 6 normale clubavonden
We hebben nog 6 clubavonden: 14, 21 en 28 april
en 12, 19 en 26 mei, meldt voorzitter Anton Schotanus.
Degenen, die hun 18 partijen nog willen halen, moeten nu in actie komen. Voordat het te laat is.
Laat je persoonlijke beslommeringen rusten en ga voor Damclub Huizum, voor Huizum-1, -2 of -3.

06-04-2005: Hoera, Huizum is vandaag jarig
Vandaag is het 73 jaar geleden, dat de Damclub Huizum werd opgericht in Lunchroom De Schrans.

Tevens zijn jarig vandaag de jeugdleden:
- Jillis Tingen:         11 jaar
- Nathalie v.d. Linden:   8 jaar

Gefeliciteerd allemaal !

25-03-2005: Huizum-teams liggen uit bekertoernooi
Na het 4-4 verlies van Huizum-1a in Gorredijk, heeft nu ook Huizum-1b voor de broek gekregen van Franeker.
Het werd gisteravond 5-3 voor de Franekers.
Beide overgebleven Huizum-teams liggen hiermee uit de beker. Dit jaar geen Griek in Arnhem, aldus Erwin Heslinga.
De eerste klap in de wedstrijd werd opgelopen aan bord 4, alwaar Katrinus Posthumus werd gevloerd door Watze Winsemius. De tegenstand was dusdanig, dat dit verlies op de overige borden niet goedgemaakt kon worden.

   Franeker-1a        - Huizum-1b          5-3
1. Foeke Tiemensma    - Rein van der Pal   1-1 (4)
2. Douwe Edelenbos    - Anton F. Schotanus 1-1 (2)
3. Bastiaan Hollander - Piet Bouma         1-1 (3)
4. Watze Winsemius    - Katrinus Posthumus 2-0 (1)

Huizum 1B ten onder in Franeker
(verslag Piet Bouma)
Afgelopen donderdagavond moest bekerhouder Huizum-1b ten strijde trekken tegen gastheer Franeker-1a.
Het werd een vijf-drie nederlaag. Katrinus Posthumus, daags na zijn nederlaag in de halve finale FK, verloor
toen hij in een scherpe klassieke stelling teveel doorspeelde op de winst (had eerst even een herstel-remise gepakt Kat!). Watze Winsemius was er als de kippen bij om na schijfwinst ook het eindspel vlekkeloos in winst om te zetten.
Anton Schotanus leek groot voordeel te hebben tegen Douwe Edelenbos. Douwe verdedigde zich evenwel nauwkeurig en wist de partij langzaam weer in
evenwicht te brengen. De doorbraak, die Schotanus uiteindelijk nam, bleek bij lange na niet voldoende voor de winst.
Piet Bouma speelde een kleurloze strategische partij tegen Bastiaan Hollander. Beide spelers zaten er ook wat bleekjes bij. Bastiaan ontwikkelde wel enige druk, maar de remise, werd in een vrijwel gelijkwaardige vier om vier stand overeengekomen.
Foeke Tiemensma - Rein v.d. Pal was een partij met spektakel. Rein speelde onnavolgbaar en Foeke moest zich (bewust) een kromme stelling met een hangende schijf op 45 laten aanleunen. Rein had de tempo's en het voordeel.
Het werd op een gegeven moment buigen of barsten.
De stand zat vol met combinaties voor beide spelers. Allebei kreeg men in tijdnood een dam. Foeke een schijf meer, Rein de randschijven. De witte golfformatie van Foeke achterin leek op een krachteloze tsunami, die door Rein op verschillende manieren kon worden opgeblazen. De explosie volgde ook, maar resulteerde in
remise. Bij analyse bleken er kansrijkere varianten voor Van der Pal aanwezig te zijn, maar de analytische winst konden zowel de Franekers als de Huizumers niet vinden. Het was een gezellige wedstrijd, zonder echte rookpauze. In de portiek bij de Heerengracht moesten de heren in eerste instantie hun verslaving botvieren.
Enige dissonant was de afwas, die tijdens de partijen al in gerommel en geplas resulteerde. Die had beter even na de wedstrijd gepland kunnen worden.
De Huizumers konden na het onthutsende verlies daar best even in mee helpen, als nieuwe variant op het gebruik: "de verliezer ruimt de schijven op".
Het bier na afloop was lekker.

23-03-2005: Gelijkspel in Gorredijk gelijk aan verlies
Gisteravond speelde het bekerviertal Huizum-a uit in de opgeknapte bovenzaal van 'De Vrolijke Keizer' tegen  Gorredijk-1a. Het zou een moeilijke wedstrijd worden, want Gorredijk beschikt over een aantal bijzonder slimme spelers. Erwin Heslinga merkte dat Pieter Bergsma zich niet liet meeslepen in een diepe openingsvariant, maar het overzicht wilde behouden.
De stand werd dunner en dunner. Er kwam een remise-aanbod van de kant van Bergsma en deze uitslag stond even later ook op papier.
Jan Adema kreeg te maken met een vijandelijke schijf van Sybren Kramer op veld 6. Adema houdt wel van dit spelletje. Het leverde hem niet het verwachte voordeel op. Henk Jan van der Let had het zwaar tegen Johan Teake Dekker, maar hield stand. Bij de ontstane 3-3-stand gingen alle ogen richting Sietse Nagel, die zich inmiddels in een moeilijke positie had gemanoeuvreerd tegen Jan Pander, die op zijn beurt in een zekere tijdnood tercht kwam. Bij bekerwedstrijden krijgt iedere speler anderhalf uur. Wiens vlag valt, heeft verloren. Met een offer wist Nagel de schade te beperken en zelfs na wat afwikkelingen op het eind een schijf meer te hebben. Met een blik op de klok en de weinige kans op het bord op meer, kwam als vanzelf een remisevoorstel, die meteen werd geaccepteerd, omdat Gorredijk aan de 4-4 eindstand genoeg had als lagerspelend team. Gorredijk is een ronde verder.

   Gorredijk-1a     - Huizum-1a          4-4
1. Sybren B. Kramer - Jan G. Adema       1-1 (2)
2. Pieter Bergsma   - Erwin Heslinga     1-1 (1)
3. Henk Jan vd Let  - Johan Teake Dekker 1-1 (3)
4. Jan Pander       - Sietse A. Nagel    1-1 (4)

23-03-2005: Douwe de Jong overleden

In de nacht van zaterdag op zondag 20 maart is Douwe de Jong uit Groningen aan een hartstilstand overleden. Hij werd 63 jaar. De Jong groeide op in Huizum-west en werd lid van Damclub Leeuwarden. Hierna vertrok hij voor studie naar Groningen, alwaar hij later als docent wiskunde aan de Rijksuniversiteit was verbonden.
De vader van De Jong, Piet de Jong, was lid van Damclub Huizum. De moeder was een zus van Roel en Pieter Bergsma. Het dammen zat in de genen. De Jong werd jeugdkampioen van Nederland in 1957. Hij volgde daarmee Huizumer Oebele Hoekstra op, die dit in 1956 presteerde. De Jong was niet alleen een goede dammer, ook op het bestuurlijke en organisatorische vlak was hij een prominent. Hij stond bekend om zijn degelijke en nuchtere inslag, waarbij de humor niet vergeten werd. Op www.pfdb.nl kunt u meer lezen en foto's bekijken.

11-03-2005: Huizum-1 wint provinciaal slotduel tegen OG Drachten

Deze wedstrijd was een week uitgesteld op verzoek van OG Drachten. Gelukkig werd er nog wel gespeeld, ook al deed het er voor beide ploegen niet meer zoveel toe.
Alleen al de ontmoeting tussen de spelers was het waard.
Het is een vreemde gewaarwording. Anne Veenstra, die vanonder zijn vispet een remise-aanbod doet aan Rein van der Pal, die het aan bord 6 iets te bont had gemaakt. Gisteravond gebeurde het in de provinciale hoofdklasse-wedstrijd Huizum-1 tegen Ons Genoegen Drachten. Veenstra was met zijn aanbod behoorlijk bescheiden. Er gebeurden meer opzienbarende dingen.
Aan bord 3 werd Anton Schotanus verrast door opgave van Lútsen van der Heide. Er zou nog remise in de stand gezeten hebben. Met deze overwinning kwam Huizum op 2-0. Hierna verloor Katrinus Posthumus van Gerrit Klaseboer en stond het weer gelijk. Piet Bouma verkreeg de overhand tegen Henk Posthumus en na de remise van Van der Pal won Thijs Talsma van Pieter Tuinstra.
Ook Jan Adema slaagde hierin tegen Germ Kooi, die het best lang volhield. Aan bord 1 vochten Sietse Nagel en Kor Dijk om de ruimte op het bord. In het eind probeerde Nagel met een offer de in tijdnood verkerende Dijk te verrassen, maar deze vond hierop een antwoord. Ondanks veel schijven in het centrum en beiden een dam, was gaan voor de winst voor beiden geen doel meer.
Als laatsten tekenden Bernard Post en Jaap Tuinenga voor remise, waarmee de stand op 11-5 kwam.

   Huizum-1           - Ons Genoegen (Dracht.) 11-5
1. Sietse Nagel       - Kor Dijk               1-1 (7)
2. Katrinus Posthumus - Gerrit Klaseboer       0-2 (2)
3. Anton F. Schotanus - Lútsen v.d. Heide      2-0 (1)
4. Jan G. Adema       - Germ Kooi              2-0 (6)
5. Bernard J. Post    - Jaap Tuinenga          1-1 (8)
6. Rein v.d. Pal      - Anne Veenstra          1-1 (4)
7. Piet Bouma         - Henk Posthumus         2-0 (3)
8. Thijs Talsma       - Pieter Tuinstra        2-0 (5)

10-03-2005: Huizum-1a en -1b bekeren verder
Huizum-1b speelde maandagavond 7 maart uit tegen Oudebildtzijl-1a. Wie de einduitslag bekijkt ziet 3-5 staan en zal denken aan een doelpunt in de laatste minuut, waardoor Huizum nog net de winst heeft gepakt.
De werkelijkheid was anders. Jan Terpstra zette 0-2 op het scorebord en daarna won ook Jan Bosselaar. Auke Spijkstra, ooit speler bij Oudebildtzijl, deelde de punten met Sietse Bronger. De winst was hier al mee binnen. Oudebildtzijl scoorde  tegen aan bord 4, alwaar Marten Korf Sjoerd Schaaf op de knieën kreeg.

   Oudebiltzijl-1a - Huizum-1b         3-5
1. Sietse Bronger  - Auke Spijkstra    1-1 (3)
2. Ruurd Winkel    - Jan Bosselaar     0-2 (2)
3. Roel Toering    - Jan Terpstra      0-2 (1)
4. Marten Korf     - Sjoerd Schaaf     2-0 (4)

Huizum-1a speelde op woensdagavond 9 maart in Bakhuizen tegen het Zuidwesthoek-damteam en won eveneens.

   ZWHD            - Huizum-1a         0-8
1. Durk de Vries   - Anne P. Kooistra  0-2 (3)
2. Cor Buma        - Johan Beuker      0-2 (4)
3. Sjouke Reekers  - Henk Jan vd Let   0-2 (2)
4. J. de Graaff    - Bart Visser       0-2 (1)

Commentaar: Henk Jan van der Let.

Volgens mij is het wel duidelijk dat het 0-8 is geworden. Toch wat geflatteerd daar de Zuidwesthoekers behoorlijk taai waren.
Johan boekte een klokoverwinning. Anne Kooistra en zijn tegenstander hadden tot een uur of half elf beiden nog 18 schijven op het bord. Het mag duidelijk zijn dat beide spelers nogal aan hun schijven gehecht waren. Bart Visser behaalde na het middenspel een beheerste
schijfwinst met winst als gevolg. Henk-Jan van der Let had zijn tegenstander in een hekstelling.
Helaas kon hij hier geen voordeel uit halen en moest deze stand afbreken. Er ontstond een half klassieke stand, waarin Reekers een 6 om 5 uithaalde (schijfoffer dus). Hij had gehoopt dat dit remise zou worden maar moest helaas het onderspit delven.

06-03-2005: Sietze Hofman 3e FK Snel aspiranten

Op zaterdag 5 maart 2005 vond in Dorpshuis 'De Kamp' te Sumar het Sneldamkampioenschap van Friesland plaats.
In de Zwitserse groep zaten 38 deelnemers na enkele afvallers. Hiernaast waren er nog een welpen en een pupillenklasse.
Kampioen werd Taeke Kooistra, die dit jaar geen last had van Foeke Tiemensma, Gabriël Heerema of Gerlof Kolk.
De concurrentie kwam van Johannes Lemstra en Willenaar, waarbij nummer 4 oomzegger Klaas-Hendrik Leijenaar niet onvermeld mag blijven. Ook de lage rating-houder Menno de Block deed het goed met een 5e plaats en evenveel punten als Bastiaan Hollander en beste Huizum-speler Sietse Nagel.
Klaas-Hendrik Leijenaar woont overigens ook vlak bij de Huizumer dorpstoren. Klaas-Hendrik werd de beste junior. Sietze Hofman werd met de 26e plaats 3e bij de aspiranten. De Huizum-spelers eindigden op de volgende plaatsen:
 7. Sietse Nagel       14
 9. Erwin Heslinga     13
11. Jan Bosselaar      13
15. Siep Rintjema      12
24. Jan T. Terpstra    10
26. Sietze Hofman      10
37. Gauke Dirk Nijholt  6

Bij de pupillen eindigde Jilles van Kesteren, voor het eerst deelnemend aan een FK Sneldammen, op de 8e plaats.

03-03-2005: Huizum-2 wint in Haulerwijk
Huizum-2 speelde dinsdag voor de provinciale competitie, 1e klasse noord, uit tegen Haulerwijk.

   Haulerwijk       - Huizum-2            3-13
1. Sipke Doller     - Jan Bosselaar       1-1  (7)
2. Chris Folkertsma - Ed. van den Bosch   1-1  (1)
3. Jan Kuijer       - Jan T. Terpstra     0-2  (8)
4. Eltjo Graanstra  - Theo Knoppers       0-2  (4)
5. Jan Doller       - Jan T. de Vos       0-2  (2)
6. Evert Boersma    - Thijs Talsma        0-2  (5)
7. L. v.d. Sluis    - Arie hoekstra       0-2  (3)
8. Jan Sikkens      - Sjoerd D. Schaaf    1-1  (6)

Nieuws-archief