Nieuwtjes - Archief-2
31-07-2000: Jan Terpstra 106e in Nijmegen
Met 8 punten uit 10 partijen is Jan Terpstra op de 106e plaats geëindigd in het Open NK te Nijmegen. Iets tegenvallend.
Vanaf vrijdag 4 augustus zal Anton Schotanus weer zijn best doen in Brunssum. Natuurlijk zal Jan Terpstra hier ook van de partij zijn.
In Gorredijk gaat Schotanus aan de leiding. Omdat hij zijn verplichte aantal van 10 partijen niet kan halen, zal hij geen kampioen worden.
Zie ook het nieuws op de pfdbside (home.hetnet.nl/~pfdbside).

09-07-2000: Huizum discussieert over onderlinge competitie
Niet omdat het moyenne-systeem verkeerd is, maar om eens te kijken of er verbeteringen in de toepassing van het systeem of in het computerprogramma mogelijk zijn, wordt er op dit moment door leden heen en weer gemaild om verschillende standpunten, inzichten en ervaringen uit te wisselen.
Op dit moment spelen spelers in de onderlinge bij Huizum gedurende 40 weken minimaal 18 partijen. Het eigen gemiddelde en tegenstandersgemiddelde worden bijelkaar geteld en gedeeld door 2. De paring geschiedt door een computerprogramma van Piet Bouma, die dit doet aan de hand van het eindgemiddelde.
Sommigen denken dat dit aan de hand van het eigen gemiddelde moet gebeuren, anderen vinden dat het eigen gemiddelde zwaarder (dubbel) moet tellen en weer anderen vinden dat partijen tegen spelers, die maar een paar keer hebben gespeeld (bijvoorbeeld tot 5 partijen) niet mee moeten tellen i.v.m. beïnvloeding van het gemiddelde.
Wie hier ook eens iets over kwijt wil, kan dit mailen.

08-07-2000: Harm Wiersma verliest Slachte-partij bij Lollum
Terwijl op de Slachtedyk achtduizend wandelaars langstrokken
speelden oud-wereldkampioen dammen Harm Wiersma en Fries kampioen dammen Fries Spel Marten Walinga een match van twee partijen in een weiland ernaast tussen Lollum en Kubaard.
Het dambord was 30 vierkante meter. De witte velden waren gemaakt met stukken wit plastic. De schijven waren vervangen door 20 spierwitte kunstkoeien en 20 Red Devil-koeien.
Lees meer erover op de nieuwspagina van de PFDB-site
(zie keuzemenu).

03-07-2000: Samenstelling Huizum-1
Het eerste 10-tal van Huizum ziet er als volgt uit:

 1. Anton Schotanus
 2. Henk Jan van der Let
 3. Erwin Heslinga
 4. Anne Kooistra
 5. Piet Bouma
 6. Auke Spijkstra
 7. Jan Bosselaar
 8. Jan Adema
 9. Bernard Post
10. Sietse Nagel

25-06-2000: Clubblad De Huizumer nr. 75 is uit
Op donderdag 15 juni is De Huizumer nr. 75 verschenen.
Als u hem nog niet hebt, dan kunt u contact opnemen met Jan Terpstra.

11-06-2000: Samenstelling 1e 10-tal Huizum donderdag bekend
A.S. donderdag wordt tijdens de ledenvergadering van Damclub Huizum in Zalen Tivoli de samenstelling van Huizum-1 bekend gemaakt. Ieder jaar is dit weer een bijzonder punt op de agenda, omdat er altijd meer kandidaten zijn dan dat er keuzeplaatsen zijn.
Het gaat om 3 keuzeplaatsen. De eerste 7 spelers van de onderlinge competitie plaatsen zich rechtstreeks. Geïnteresseerden kunnen de eindstand alvast aanschouwen door op de link te drukken op de Huizum-pagina.
De invoering van een voorafgaande enquete onder de leden m.b.t. wat zij het komende seizoen graag willen, was een grote verbetering binnen de procedure. Hierdoor kon het rijtje met in de picture zijnde keuzespelers slinken van 6 naar 4 spelers. In het verleden zijn dit er wel eens meer geweest.
Ondanks verbeteringen in de procedure dienen zich helaas af en toe toch nog lichte spanningen aan.
Voorheen was het geen probleem voor leden om in het tweede team plaats te nemen. Het tweede team was daardoor ook lekker op sterkte. Tegenwoordig zeggen de spelers gewoon: 'Ik wil niet in het tweede', met andere woorden: Dat is beneden mijn stand.
Bijkomende redenen: a. Het is door de week; b. Het wordt te laat 's avonds; c. Het tweede speelt 1e klasse Provinciaal en dat is beneden mijn sportieve ambities.
Huizum wordt hier als club niet beter van.
Het voordeel van de niet-gemakkelijke plaatsing voor het eerste is, dat er in de onderlinge flink geknokt moet worden, hetgeen weer goed is voor het spelpeil.

11-06-2000: Martijn de Jong 13e op NK Sneldammen
Martijn is in De Bildt 13e geworden op het NK Sneldammen in de Juniorenklasse. Rudolf Smedinga was de beste Fries met een 6e plaats. Bij de senioren toonde Rein van der Pal (9 pnt.) zijn klasse door 2e te worden achter de heldere Erno Prosman (11 pnt.)

08-06-2000: Rein van der Pal wint Einde Seizoens Sneldammen
Damclub Huizum organiseerde vanavond een sneldamtoernooi met aanvankelijk 48 deelnemers. Er vielen een paar deelnemers af, waardoor er uiteindelijk 42 dammers achter het bord zaten.
Er werden 7 ronden  gespeeld volgens het Zwitsers systeem.
Rein van der Pal en Tjalling Goedemoed gingen samen aan de leiding, maar door een slippertje van Goedemoed tegen Foeke Tiemensma in de laatste ronde kon Van der Pal via remise tegen Oege Dijkstra de eerste plaats opeisen.
Opvallende 4e werd Johannes Postma, die in de laatste ronde won van Piet Bouma. Kies in het keuzemenu op de Huizum-pagina 'Damclub Huizum' - 'Toernooien' voor de volledige eindstand.
Er deden dammers mee uit alle hoeken van Friesland.

26-05-2000: Henk Jan van der Let bekerkampioen Huizum
Niet alleen het feit dat Henk Jan kampioen is geworden was mooi en verrassend, maar ook dat hij dit bereikte via een mooie forcerende combinatie tegen de nummer 2 Anton Schotanus.
Stand: witte schijven op: 15, 28, 31-34, 36-38, 40, 42-45, 48-50 //
Zwarte schijven op: 2-4, 6-11, 13, 14, 16, 19, 21, 23, 25, 35.

Een 17-om-17-stand, waarin wit zojuist 39-33 heeft gespeeld.
Zwart slaat nu toe met ...................

26-05-2000: Anton Schotanus kampioen van Huizum
Na 37 avonden onderlinge competitie is Anton Schotanus 1e geworden. Alle gegevens vindt u via de keuze 'Damclub Huizum' of door direct te klikken op de startpagina op 'onderlinge Huizum'.

20-05-2000: Huizum verliest beker-NK-duel van Nieuwgein
Vandaag speelde het beker-4-tal van Huizum, het enige Friese team nog in de race, in het Gelderse Huissen bij Arnhem tegen Source+/NDG Nieuwegein in de 2e ronde van het nationale bekerkampioenschap voor club-4-tallen.
Nieuwegein speelde zonder Erik van Dusseldorp (zat in Salou) en zonder E. Kok. Huizum speelde zonder Anton Schotanus, Adema of Bouma. Huizum draaide lang niet slecht. De eerste drie partijen eindigden in gelijkwaardige remises. Henk Jan van der Let speelde een lange partij, waarbij hij ergens iets gemist moet hebben.

Source+/NDG Nieuwegein         -  Huizum                           5-3
1. L. Fijn van Draat (1361)          -  A.P. Kooistra (1130)    1-1
2. A. den Doop       (1207)          -  E. Heslinga     (1147)    1-1
3. A. Gooijer            (1161)          -  S. Nagel         (1177)    1-1
4. L. Hoffmann         (1074)          -  H.J. v.d. Let    (1085)    2-0

Theo Offinga (voorheen Franeker en een seizoen lid bij Huizum) speelde mee bij Bunschoten. Hij heeft 15 jaar lang niet gespeeld.
Het werd remise, zijn ploeg verloor.

15-05-2000: Einde seizoens-sneldamtoernooi Huizum 8 juni a.s
Zowel aan het begin van het nieuwe jaar als aan het einde van het seizoen organiseert Damclub Huizum in Zalen Tivoli aan de Huizumerlaan 59 een groot sneldamtoernooi.
De belangstelling hiervoor is over het algemeen redelijk groot.
Het toernooi is erg geschikt voor zowel de normale dammer als voor de Friese top. Op 8 juni a.s. is het weer zover. Aanvang 19.50 uur.

Het is een altijd prijstoernooi. De prijzen in natura worden door de organisatie ingekocht. De deelnemers betalen ƒ. 2,50 inleg !
Het toernooi wordt niet gesponsord. De club houdt er dan ook niets aan over. Sterker nog, vaak kost het een beetje geld.

U kunt zich opgeven via het e-mail-adres op de Huizumpagina of via de pagina van Piet Bouma (secretariaat).
http://www.homepages.hetnet.nl/~pietbou/

14-05-2000: Harm Wiersma meldt zich aan voor WK
Harm Wiersma, woonachtig in Goutum onder Leeuwarden, heeft zich alsnog aangemeld voor het W.K. te Riga. Eerder had de grootmeester laten weten niet mee te willen doen om meer tijd aan zijn gezin te kunnen besteden, aldus Teletext-pagina 614.
Ook wegen de inkomsten van zo'n toernooi vaak niet op tegen de inzet en de tijd, die in een dergelijk toernooi gaat zitten.

12-05-2000: Onderlinge competitie nog twee maal
Huizum-leden kunnen nog 2 keer proberen hogerop te komen in de stand van de onderlinge competitie en wel op 18 en 25 mei.
Anton Schotanus staat bovenaan, gevolgd door het beest in wording Henk Jan van der Let. Hierna komen Erwin Heslinga, Piet Bouma, Anne Kooistra, Jan Bosselaar en Bernard Post. In principe plaatsen deze spelers zich rechtstreeks voor het 1e tiental. Jan Bosselaar heeft echter zijn 18 partijen nog niet. Hij moet nog 2x spelen.
Dit zelfde geldt voor Jan Adema, die op de 8e plaats staat.
Auke Spijkstra kan alleen zijn partijen nog halen, als hij een extra mogelijkheid krijgt om te spelen.
Zeker is dat Jan de Vos geen ambities heeft om op zaterdag te spelen. Ook zeker is, dat Boele Land en Jan Terpstra voor BEGB Cornjum zullen uitkomen.
Voor het 1e tiental zijn drie keuzeplaatsen beschikbaar.
Op dit moment gaat de strijd hiervoor tussen Auke Spijkstra, Jan Adema, Thijs Talsma, Sietse Nagel, Ben Stenekes en Johannes Postma.  Degenen, die hun partijen halen, hebben in principe de meeste kans, maar iemand, die duidelijk sterk is en alle wedstrijden mee wil spelen, is uiteraard ook gegadigde.
Op 1 juni is het Hemelvaartsdag en dan wordt er niet gespeeld.

10-05-2000: Huizum loot Nieuwegein (Source+ NDG)
In de NK-bekerronde 2 heeft Huizum, als enige Friese ploeg nog in de strijd, Source+ NDG (Nieuwegein) geloot.
Deze club speelde het afgelopen seizoen in de tweede klasse C met o.a. Erik van Dusseldorp (rating 1356), B. Habets (1220), A. den Doop (1207) en E. Kok (1200).

10-05-2000: Dam- en schaakcafé in heropende Provinsjale Bibliotheek succes
H. Postma sprak namens de schakers, Homme Postma namens de 'gewone' dammers en Hein de Vries namens de Fries Spel dammers. Er werd gespeeld, opgelost en achter de computer gezeten en dat alles in een relaxte sfeer. Ook was er een vitrine met hele oude dam- en schaakzaken.
Geert Bosma heeft 35 dozen met damliteratuur aan de bibliotheek overgedragen. Iets wat hij bijeen scharrelde vanaf de bezettingstijd.
De organisatie was in handen van Amarens Hibma.

07-05-2000: NK Beker
Houdt Stand Hoogezand door Huizum verslagen.

Op 6 mei 2000 werd in het Koelhuis de eerste nationale bekerronde verspeeld.
Het viertal van Huizum moest enigszins verzwakt tegen een bijzonder sterk
team van Hoogezand aantreden.
Anne Kooistra wist Alex van Prinsenbeek in een klassieke stand vast te
zetten. Toen Van Prinsenbeek aan een kansloze offerande begon, wist Anne
fraai een dubbele oppositie op het bord te brengen. Henk-Jan van der Let
wist eveneens in een klassieke stand Hijlko Koning te verschalken. In
ziedende tijdnood van beiden had Henk-Jan alle mogelijkheden berekend,
waarna de winst betrekkelijk eenvoudig werd binnengehaald. Piet Bouma had
vanuit de opening moeilijk spel tegen Henk Kalk. In het late middenspel wist
Kalk voor twee schijven de damlijn te bereiken, maar dit bleek uiteindelijk
niet voldoende voor de winst. Inmiddels had Erwin Heslinga een vrijwel
gewonnen stand tegen Suup Bierke om zeep geholpen. Tegen zessen wist hij
zelfs de remise niet meer te vinden en moest hij toch nog het onderspit
delven. De gedetailleerde uitslagen:

1. H. Kalk           - P. Bouma      1-1 (3)
2. A. v. Prinsenbeek - A. Kooistra   0-2 (1)
3. S. Buurke         - E. Heslinga   2-0 (4)
4. H. Koning         - H.J. v.d. Let 0-2 (2)

Totaal                               3-5

De overige Friese teams deden het minder. Rinsumageest verloor met 3-5 van
Huissen, door nederlagen van Teake Kooistra tegen een Kemperman en Gabriel
Heerema tegen Baljakin. Tjalling Goedemoed speelde remise tegen Gerard
Jansen, terwijl Johan Teake Dekker (jawel!) won van
J(oost?) Hendriksen.
Gorredijk verloor kansloos met 1-7 tegen Cema/De Vaste Zet terwijl Cornjum
met 2-6 het onderspit dolf tegen Witte van Moort. Opmerkelijk was de remise
van Jelte Veld tegen Peter Hoopman.

Groeten van Piet Bouma.

02-05-2000: F.K. 55+ en 65+
Van 2 februari t/m 29 maart werd in De Lindehof te Gorredijk gespeeld om het F.K. voor 55- en 65-plussers.
In de eerste categorie was de heer S. de Jong uit Joure de beste.
Wel moest er een beslissingspartij tegen Jan de Vos aan te pas komen. Volgens 'De Voorpost' sloeg De Jong in deze partij één schijf, terwijl hij op dat moment er drie had kunnen slaan.
In de categorie 65+ was oud kampioen van Nederland Pieter Bergsma veruit de beste met 17 punten.

55+
 1. S. de Jong, Joure                14 pnt.
 2. J. de Vos, Akkrum               14
 3. B. v.d. Werff, Joure              13
 4. T. de Vries, Heerenveen     11
 5. J. Mulder, Nieuwehorne       10
 6. O. v.d. Wal, Oosterwolde       8
 7. T. Jaasma, Franeker              7
 8. E. Terpstra, Birdaard             7
 9. K. Mondria, Wolvega             6
10. C. Bergsma, Drachten          0

65+
 1. P. Bergsma, Terwispel       17
 2. B. Land, Jelsum                   12
 3. P. v.d. Sluis, Den Helder     10   (gastspeler + Fries om útens)
 4. G. Postma, Leeuwarden       9
 5. W. v.d. Velde, Ureterp           8
 6. H. Jelsma, Raerd                   8
 7. K. Koopman, Wergea           8
 8. A. Zandberg, Leeuwarden    8
 9. F. Maschke, Den Helder       7  (gastspeler)
10. J. de Boer, Wolvega             3

29-04-2000: NK Beker

Kantine Haeghe Groep, Kerketuinenweg 24, Den Haag,
tel (070) 308 11 11
    Schiedam                             De Lier
    CAB Holland/DEZ               Source+/NDG
    GDC Gorinchem                 DCA Amstelveen
    Astra Informatica                 RDC Rijnsburq
    Damiust Gouda                   PWG 's-Gravenpolder
    Lepelaar TBA                      RDG-DIO
    Goes                                    TDV
    OG Utrecht                          Univé Bunschoten

't Koelhuis, Koeihuisstraat 1, Huissen, tel (026) 325 26 28
    Rinsumageest                      Heijting Huissen
    Stadskanaal                           Nijverdal
    Troesoe                                 Houdt Stand Beiien
    BDV Bennekom                   Dios Eibergen
    Gorrediek                              Cema/De Vaste Zet
    Het Noorden                            Schaesberg
    Witte van Moort                     BEGB Cornium
    Houdt Stand Hoogezand     Huizum


18-04-2000: Secretaris Piet Bouma heeft nu ook een site
Piet Bouma houdt sinds kort diverse zaken bij op Internet, die bij zijn functie van secretaris aansluiten. U kunt een link vinden op de Huizum-site, maar u kunt ook www.homepages.hetnet.nl/~pietbou/  proberen

18-04-2000: Damkunstwerk wordt gewone damtafel
De plannen om een damkunstwerk in Huizum te realiseren zijn sinds kort aangepast. In principe zouden de kunstwerken komen in het hartje van de oude dorpskern. Buurtbewoners zagen dit liever niet.
De verstreken tijd en de vorderende plannen om in het Aebingapark een speeltuin te creëren, hebben het wijkbestuur doen besluiten een deel van het geld van het kunstwerk nuttiger te besteden en een simpeler soort damtafel in het speeltuinplan op te nemen.
Het voordeel hiervan is dat de tafel waarschijnlijk voor het dammen praktischer is dan het eerdere planontwerp.

09-04-2000: Sneldamtoernooi Huizum op 8 juni a.s.
Gelijk het toernooi in januari organiseert Huizum op donderdag 8 juni a.s. opnieuw een sneldamtoernooi. Het is niet alleen een uitstekende training, maar het is altijd ook erg gezellig. Echt een soort afscheid-van-het-seizoen-toernooi. De inleg is ƒ. 2,50. Iedereen gaat met iets naar huis in de consumptieve sfeer.
Het toernooi, dat altijd een goede bezetting kent en wellicht volgens het Zwitsers systeem zal worden verspeeld, vangt aan om 20.00 uur
's avonds. Natuurlijk is het in Zalen Tivoli, Huizumerlaan 59 te Leeuwarden/Huizum. Doe ook mee.

07-04-2000: Rinsumageest wint bekerpartij tegen Huizum
Op donderdag 6 april bestond Damclub Huizum precies 68 jaar.
Reden om er maar eens flink tegenaan te gaan tegen het beker-4-tal van Rinsumageest, dat aantrad in een shirt van een nieuwe sponsor, n.l. Club'94 uit Leek, de woonplaats van Huizum-voorzitter Anton Schotanus. Club'32 (Huizum) deed het helemaal niet zo slecht.
Henk Jan van der Let stond niet gek tegen Teake Kooistra, maar volgens de laatste was dit maar schijn. Kooistra won. Anton Schotanus kwam nadelig uit tegen Tjalling Goedemoed, maar zag nog een remisegaatje. Hierna won Piet Bouma van Gabriël Heerema, die in ploegendienst werkt en slechts anderhalf uur op bed had gelegen. Bij een tussenstand van 3-3 kwam de druk te liggen op de partij van Jan Adema tegen Rein van der Pal. Van der Pal trok voordeel uit de dubieuze verdediging van Adema en scoorde het volle  pond.
Rinsumageest mag het nu opnemen tegen  Gorredijk dat met 5-3 won van Cornjum-2

06-04-2000: Clubblad De Huizumer is donderdag verschenen

03-04-2000: De Nieuwe Huizumer, nr. 74, komt eraan
De redactie van de Huizumer heeft vandaag De Huizumer nr. 74 samengesteld. Het blad telt 72 pagina's.
Waarschijnlijk komt het blad donderdag over een week op de markt.

01-04-2000: De Toer Grou heeft beste aspiranten-4-tal
De Oldehove wint bij de pupillen
Vanmorgen werd in het wijkgebouw a/d Oldegalileën gespeeld om het F.K. voor aspiranten en pupillen viertallen.
Daar de Achlumer Damclub zich moest terugtrekken bleven er bij de aspiranten slechts 3 teams over. Bij de pupillen was de belangstelling een flink stuk groter.
Het pupillenteam van De Oldehove was veruit de sterkste met de spelers Klaas-Hendrik Leijenaar, Robin Mills, Jonatan Rizal en Siebren Kramer (Heerenveen).

Bij de aspiranten ging de strijd vooral tussen Harlingen en Grou.
In de 1e ronde speelde men 4-4.
Huizum gaf Harlingen in de 2e ronde wel goed partij. Tjitte Bouma vergiste zich in een goede stand door twee weg te geven en dat kon het Huizumer team niet meer goedmaken. 3-5 voor Harlingen.
In de 3e ronde speelde De Toer Grou tegen Huizum. Er gebeurden weer allerlei gekke dingen op de borden. Huizum, dat voor een iets andere opstelling had gekozen à la Frank Rijkaard ging nu met 8-0 de boot in. Grou en Harlingen moesten een beslissingswedstrijd spelen om het kampioenschap. Het werd weer 4-4. Het aantal bordpunten van Grou (3 meer dan Harlingen) bepaalde toen, dat Grou Fries Kampioen werd.

01-04-2000: 1 april-grap Harm Wiersma en Mercurius
Vandaag publiceerde Harm Wiersma in zijn damrubriek in de Telegraaf een oproep om met een dambord naar de studio van Omrop Mercurius te komen om deel te nemen aan een simultaan.
Degene, die kon bewijzen, dat hij het oudste dambord had, zou een prijs kunnen winnen. Op de kabelkrant van de lokale omroep stond de tekst: 'Over enkele ogenblikken begint het programma over de simultaan met Harm Wiersma'. Iemand, die hier lang naar bleef kijken, kreeg op een bepaald moment de mededeling '1 april ' te zien.

30-03-2000: Barrages F.K. half op woensdag 29 maart 2000:

Groep A om de 3e + 4e plaats
A.P. Kooistra - R.Smedinga  0-2 (Smedinga door)
(Anne Kooistra in goede stand door de vlag)

Groep B om de 4e plaats
S. Doller - D. Douma        2-0 (Doller 4e)

Groep C om de 2e + 3e + 4e plaats
H.J.v.d. Let - Mart.de Jong 2-0
H.J.v.d. Let - T. Kooistra  1-1
T. Kooistra  - M. de Jong   2-0
(H.J. v.d. Let en T. Kooistra 2e en 3e finalist)

Barrage tussen de nummers 4 van elke groep:

M. de Jong   - A.P.Kooistra 1-1
S. Doller    - M. de Jong   2-0
A.P. Kooistra- S. Doller    1-1
(Doller door naar de finale (3 p.), Kooistra (2 p.), De Jong (1 p.).

28-03-2000: Jan Terpstra heeft aansluiting op Internet
Waar iedereen bang voor was is niet gebeurd. Jan Terpstra heeft sinds kort een Internetverbinding en een email-adres zonder dat de hele wereld daar iets van heeft gemerkt. Men dacht dat het hele systeem binnen de kortste keren plat zou liggen. Jan heeft de stap gewaagd, wie volgt.

25-03-2000: Invalster Lineke Grollé Noordelijk meisjeskampioen
Uitslag Noordelijk Meisjeskampioenschap (Halve Finale Nederland) Welpen (met dank aan Piet Bouma).

1.   Lineke Grollé, Hijken                       x 2 2 2 1 2 2 2 2 2   17  F
2.   Kim Ziengs, Hijken                          0 x 2 2 2 2 2 2 2 2   16  F
3.   Gautni Ghisaidoobee, Harlingen   0 0 x 0 2 2 2 2 2 2   12
4.   Dominque Verwaayen, Hijken       0 0 2 x 1 2 2 0 2 2   11
5.   Sahar Bahrami, Huizum                 1 0 0 1 x 0 2 2 2 2   10
6.   Aukje Sinnema, Wergea                0 0 0 0 2 x 2 2 0 2     8
7.   Mascha Streng, Hijken                   0 0 0 0 0 0 x 2 2 2     6
8/9. Lisette Moonen, Wergea              0 0 0 2 0 0 0 x 2 0     4
    Anke Hodes, Wergea                      0 0 0 0 0 2 0 0 x 2     4
10. Anouk Streng, Hijken                      0 0 0 0 0 0 0 2 0 x     2

Lineke Grollé hoefde alleen aan Sahar Bahrami van Damclub Huizum een punt af te staan in de eerste ronde. Sahar had in deze partij overigens duidelijk de overhand, want met twee dikke dammen had ze de winst in handen. Gautni Ghisaidoobee uit Harlingen was de beste Friezinne met een knappe derde plaats.
Hijken en Wergea waren goed vertegenwoordigd.

De eindstand van de pupillen en aspiranten is niet bekend op dit moment.

De leiding was in handen van Nadine van Tiel, jeugdcoördinator en Tjalling Goedemoed, terwijl Willem Leijenaar namens de plaatselijke damclub actief was.

25-03-2000: Loting halve finale Friese Bekercompetitie:

Donderdag 6 april:     Huizum 1a - Rinsumageast 1a !!
?? :                              Gorredijk - Cornjum-2 of andersom.


24-03-2000: Bekerteam Huizum landelijk
Donderdagavond speelden enkele clubs voor de bekercompetitie.
Huizum kreeg Achlum op bezoek. Het werd een spannende wedstrijd.
Adema en Kooistra deelden de punten, evenals Schotanus en Heslinga. Doordat Piet Bouma won van Tjalling van den Bosch werd de druk bij Gerrit Kloosterman gelegd, die tegen Henk Jan van der Let speelde. Kloosterman kwam wel beter te staan, maar in tijdnood kon Van der Let met de vlag op vallen een afwikkeling nemen, waarna Kloosterman hem alleen nog maar door de vlag kon drukken om te winnen. Dit laatste weigerde de sportjournalist. Zo laag wilde hij niet zakken. 5-3 voor Huizum derhalve.
BEGB Cornjum speelde thuis tegen Mildam-2. Met o.a. Boele Land en Thijs Mulder won Cornjum met 5-3.
Normaal plaatsen de eerste drie clubs zich voor de landelijke bekerwedstrijden. Omdat Rinsumageest zich al geplaatst had op grond van de resultaten van vorig jaar, mag ook de nummer vier van Friesland meedoen.

11-03-2000: Jan Terpstra houdt Joop Rigterink op remise
De slotwedstrijd Huizum-LED Welding Wapenveld in De Schranskerk aan de Schrans te Huizum was 'om des keizers baard', zoals Marty van Houtert opmerkte na zijn vroege remise-aanbod aan Erwin Heslinga (bord 7). Op dat moment stond Bernard Post, die na nauwelijks 10 minuten spelen al een schijf tot dam mocht kronen, reeds twee schijven voor tegen H. Mostert (bord 10). Tussenstand 3-1 voor Huizum. Hierna was het Anton Schotanus, die zijn eerste winstpartij van de week kon incasseren tegen J. Heuvink (bord 6). Jan Adema (bord 5) kreeg tegen H.A. Mostert geen voordeel en nam remise aan. Omdat Schotanus had gewonnen, moest ook Henk Jan van der Let (bord 9) wel winnen van A.J. Lusink om de 1e positie op de topscorerslijst met hem te kunnen delen. Dit lukte. De stand was inmiddels 8-2.
Na een publiekspartij en -winst van Sietse Nagel (bord 8) op Hans Striker was in ieder geval 1 wedstrijdpunt binnen.
Ben Stenekes pakte het 11e punt tegen A. Klein (bord 4).
Maar het toetje in de wedstrijd kwam nog. Invaller Jan Terpstra ontmoette net als vorig seizoen aan bord 2 Joop Rigterink.
Hij moest zich met hand en tand verdedigen, maar kon naar dam plakken. De op slag staande Rigterink kon alleen maar toezien hoe Terpstra zich met zijn dam naar remise opleverende velden bewoog.
Terpstra solliciteert hiermee maar eens temeer naar een basisplaats in Huizum-1, hoewel hij zich ook al bij Cornjum heeft aangeboden.
Het zou wederom een dikke overwinning kunnen worden, ware het niet dat Anne P. Kooistra plotseling drie schijven moest geven om door te breken en de partij verloor.
De Visser en Schootstra voorzagen het kampioensteam van bloemen.
Een paar groepsfoto's werden geschoten vanaf een statief, waarna het gezelschap zich verplaatste naar Chinees Indisch Restaurant Sin Jah. Daar bleef het nog lang onrustig, hoewel Jan Terpstra hier geen vazen omgegooid heeft.

10-03-2000: Huizum-1 bekert verder na winst op Cornjum
Terwijl Huizum-1 speelde tegen BEGB Cornjum-1, speelde Huizum-2 tegen BEGB Cornjum-2. Het leek wel een 8 tegen 8 wedstrijd.
De totaalstand was ook 8-8. Huizum-2 ging er met 3-5 af.
Huizum-1 won met 5-3. Anton Schotanus kon rustig verliezen van Hans Zondervan.

Huizum-1             -  BEGB Cornjum-1          5-3

A.F. Schotanus   -  H. Zondervan                 0-2   !    (3)
J.G. Adema         -  O. Dijkstra                      2-0  !    (2)
P. Bouma            -   R. Sloot                          2-0       (1)
H.J. v.d. Let         -   J.W. Veld                       1-1       (4)

Huizum-2             -  BEGB Cornjum-2           3-5

1. J. Bosselaar   -  Th. Mulder                        0-2     (3)
2. Th. Talsma      -   L. v.d. Berg                     1-1     (1)
3. J.T. Terpstra   -  W. Lep                              2-0     (4)
4.  S.D. Schaaf  -   P. Dijkstra                        0-2     (2)


10-03-2000: Schotanus bovenaan in onderlinge competitie
Damclub Huizum heeft één van de beter bezochte onderlinge competitie-avonden. De spelers van het eerste team spelen regelmatig mee. Anton Schotanus gaat met 23 punten uit 15 partijen aan de leiding. Hij won 8 partijen en speelde er 7 remise.
Ondanks het feit dat hij nog niets heeft verloren, is het aantal remises best wel hoog. Zijn de andere spelers minder verliesgevoelig geworden of speelt Schotanus is minder fanatiek ?
Het maakt hem in ieder geval niet veel uit, beweert hij, wanneer hij eindigt als recreatiedammer. Hij blijft dammen, wat er ook gebeurt.
Op de 2e plaats staat Erwin Heslinga, die sinds kort 's avonds moet werken. Hij heeft 26 punten uit 18. Henk Jan van der Let en Anne Kooistra volgen.
We hopen binnenkort op de speciale pagina weer eens een verse stand te publiceren.

09-03-2000: Vandaag Bekerwedstrijden in Tivoli-Huizum
Huizum-1 en -2 spelen tegen Begint Eer Gij Begint Cornjum-1 en -2.

09-03-2000: Huizum gaat zaterdag uit eten
Om het kampioenschap in de 2e klasse A KNDB te vieren gaan de spelers van Huizum-1 zaterdag na afloop van de wedstrijd tegen Wapenveld samen uit eten.

08-03-2000: Jan Terpstra gooit beeld aan diggelen
Op zaterdag 4 maart j.l. na afloop van het F.K. Sneldammen te Sumar heeft Jan Terpstra bij de Chinees in Burgum een beeld van een muurtje afgewerkt door er heel dicht langs te lopen.
De bediening duurde Jan te lang, want hij wilde naar Cambuur.
Na het ongeval riep hij nog: 'se soeke ut mar uut'.
Foeke Tiemensma en Bastiaan Hollander hebben de brokstukken zo goed en zo kwaad als het kon teruggezet op het muurtje.

26-02-2000: Huizum-1 kampioen in 2e klasse KNDB
Huizum mag in de 11e en laatste ronde met 0-20 verliezen en is dan nog kampioen. Dit dankzij het hoge aantal bordpunten.
Achtervolger Pekelsma heeft 109 bordpunten en dat is royaal minder.
Vandaag speelde Huizum uit in het Hof van Schoterland tegen het op volle oorlogssterkte uitkomende Mildam. Quido van Hazendonk en Tabe de Vries waren vervangen door de degelijke krachten Henk Hosper en Tjipke Smedinga.
De wedstrijd liep nogal onverwacht goed voor de Huizumers.
Sietse Nagel opende met een overwinning aan bord 10. Tegenstander Hans Zondervan liep vlak na de opening, in een stand met nogal wat ruimte tussen beide stellingen in een verraderlijk slagje.
Een half uur later won ook Bernard Post (bord 7) van Pfdb-voorzitter Ulbe Koopman met een zetje. Er werd gevreesd voor de tijd van Henk Jan van der Let (bord 2). Maar deze had tegen Siep Buurke, ook wel Suup Bierke genoemd, zo'n goede stelling, dat het Buurke was, die in een combinatie trapte. 0-6 voor Huizum. En dit ging door met winst van Piet Bouma (bord 3) op Rudolf Smedinga, met winst van Anton Schotanus (bord 4) op Reinout Sloot en winst van Bennie Stenekes (bord 9) op Tjipke Smedinga. Tussenstand 0-12 voor Huizum.
Anne Kooistra (bord 1) speelde een partij vol combinatiedreigingen tegen Aize Plantinga, maar deze trapte nergens in, ondanks het feit dat hij de dreigingen niet allemaal had gezien. 1-1.
Erwin Heslinga (bord 8) had weer ouderwets een voorpost geplaats tegen Henk Hosper. De laatste kwam steeds minder te staan en moest berusten in een minderheidseindspel met verlies tot gevolg.
Johannes Postma (bord 6) moest offeren tegen Sjoerd Koopman.
Het afspel was remise.
Jan Adema (bord 5) speelde een mooie partij tegen Gerben de Wit.
In het eind had hij met zwart 2 dammen en 2 schijven tegen 1 dam en 2 schijven. Het eindspel duurde lang, maar zou nooit in winst kunnen worden omgezet.
Omdat Pekelsma Nieuw Amsterdam 10-10 speelde tegen Groningen mag Huizum zich nu, met nog 1 ronde te gaan, al kampioen noemen.
Eindelijk na 4 jaar lang 2e te zijn geworden. Jippiiiieee  !!!

25-02-2000: Opstelling Huizum-1 tegen Mildam
Huizum-1 treedt zaterdag in Mildam aan in de 4-4-2 - opstelling.
De som hiervan is 10. Team-directeur Piet Bouma en de directeur opstellingen, Erwin Heslinga, hebben alle logica gelaten voor wat ie was. De bordvolgorde zal worden bepaald door het raden van getallen onder de 11. Dit raden zal plaatsvinden in Oranjewoud.
Bij gelijk raden van een getal zal de dag en de maand van geboorte bepalend zijn. Als dit ook gelijk is, moeten de betrokken spelers met de ruggen tegen elkaar gaan staan, waarna hun lengte zal worden opgemeten. Is deze ook gelijk dan is de kleur van de schoenen van doorslaggevende betekenis.

24-02-2000: Huizum-2 wint op Urk bekerduel van Urk-1b
De uitslagen:
1. J. Romkes    - J. Bosselaar 1-1
2. D. Snoek      - J. Terpstra     0-2
3. J. v.d. Reest - Th. Talsma    0-2
4. G. Withaar    - Sj. Schaaf     0-2

Achlum-1 won in Woudsend met 2-6.

22-02-2000: Huizum wint bekerduel tegen Achlum
These are the results of the draughts competition between:
Achlum           -    Huizum
Tj. Postma       -    A.F. Schotanus    0-2
J. de Vos         -    J.G. Adema          0-2
K. Rodenburg  -    P. Bouma             1-1
B. v.d. Sluis     -    H.J. v.d. Let           0-2
                                         Eindstand: 1-7

Greetings from Garijp (aldus Henk Jan van der Let)

14-02-2000: Rinsumageest wint Bondsavond PFDB
Op maandagavond werd in de Philipskantine te Drachten de traditionele Bondsavond gehouden. Het toernooi is een soort reünie, waarbij vijftallen in diverse klassen zoveel mogelijk punten proberen te vergaren. Iedere speler van een vijftal treft hierbij iemand van een andere club.
Het team van Rinsumageest bestond uit Teake Kooistra, Jappie de Vries en de huurlingen Gabriël Heerema, Tjalling Goedemoed en Rein van der Pal. Zij haalden in totaal 8 punten. Dit waren er twee meer dan Huizum-1. Voor Huizum-1 wonnen Piet Bouma van Watze Winsemius (Achlum) en Henk Jan van der Let van Rudolf Smedinga (Mildam). Erwin Heslinga speelde remise tegen Pieter Bergsma (Gorredijk) en Sietse Nagel deelde de punten met Lauran Rijk (Marknesse). De enige die verloor was Jan Adema en wel tegen Rein van der Pal.
Huizum-2 werd kampioen van groep 3. Hierin speelden dan ook kanonnen als Bernard Post, Boele Land, Jan Terpstra, Thijs Talsma en Johannes Talsma.

12-02-2000: Prins Mauritsschool-1 en -2 oppermachtig
De Prins Mauritsschool uit Bilgaard zijn 1e en 2e geworden in het damkampioenschap van Leeuwarden, dat vandaag is gehouden in de SSG Piter Jelles aan de Jacob Botkeweg.
Klik op de link 'schooldammen' (ook op de startpagina) voor de eindrangschikking.

29-01-2000: Huizum na winst op Pekelsma aan de leiding
Door met 13-7 te winnen van Pekelsma Nieuw Amsterdam heeft Huizum in de landelijke 2e klasse A de koppositie overgenomen.
Aangezien al wedstrijden lang het verboden woord K...... niet mag worden genoemd, zal ik dit hier ook niet doen, hoewel de kans hierop thans wel is gestegen. Mildam won zaterdag haar wedstrijd ook en is met 1 punt minder nog een groot gevaar voor Huizum.
De wedstrijd tussen deze beide ploegen staat geagendeerd op 26 februari. Mildam speelt thuis. Huizum heeft aan 10-10 genoeg, maar zal dan ook in de slotwedstrijd er nog flink tegenaan moeten.

Met een paar vroege remises van Bernard Post en Anton Schotanus en even later van Erwin Heslinga, tegen respectievelijk Otto Drent, Bé Eggens en Jan van Loenen jr. kon er in eerste instantie weinig misgaan voor Huizum. Eggens en Van Loenen waren op papier de sterkste spelers. Onderin, aan de borden 9 en 10, speelden Johannes Postma en Ben Stenekes ook al remise, zodat de tussenstand 5-5 werd.
Jan Adema had inmiddels, net als Anne Kooistra, voordeel bereikt.
Piet Bouma en Sietse Nagel waren in een enge droom beland.
Hoe de partij van Henk Jan van der Let zou aflopen was niet helemaal duidelijk. Adema won en Bouma pakte toch nog een punt.
Kooistra's overwinning zorgde voor het 10e punt.
Toen ook Sietse Nagel in het remisespoor bleef en tegenstander Hoekstra, deze uitslag nog iets versnelde, was de overwinning voor Huizum een feit. Henk Jan zag intussen steeds meer kans om te winnen tegen L.P. Kaïn en zo geschiedde het ook.
Een klein feestje aan Huizum-kant werd wreed verstoord toen bleek dan de heer Kaïn op de Huizumerlaan was gevallen.
Personeel van Zalen Tivoli verrichtte EHBO-werkzaamheden.
Er moest zelfs nog een brancard aan te pas komen.
(Intussen gaat het weer goed met de heer Kaïn).

Verder deze zaterdag:
Rinsumageest - De Lier                                8-12
Franeker - Dostal Vorden                             7-13
De Oldehove - Nijverdal                              13-7
Gorredijk-Stadskanaal                                15-5
Fortuin Dokkum-Led Weld. Wapenveld      9-11
Mildam - Tamek Marknesse                       12-8
De Toer Grou - Groningen                            8-12

Lees vooral de officiële site over de nationale competitie
of natuurlijk de pagina van Bernard Post met de partijen van Huizum-1.

28-01-2000: Damrubriek Leeuwarder Courant voortaan op donderdag
Zoals u wellicht heeft vernomen, is de weerrubriek van Johan Habekoté verhuisd van de service-pagina naar de pagina met Frysk Mozaiek. De denksportrubrieken (Dammen, Schaken, Bridge) staan niet langer in de zaterdagse bijlage, maar zijn op diverse dagen verspreid te vinden op de servicepagina naast de rubrieken 'zon en maan' en de waterstanden. De Damrubriek van Auke Scholma is te lezen in de LC van donderdag. Of dit voor- of nadelen heeft is niet helemaal duidelijk.

28-01-2000: Huizum-2 verliest van Eensgezindheid Woudsend
Er moest wat gebeuren donderdagavond in Zalen Tivoli te Huizum.
Huizum-2, ooit een stevige landelijke 2e klasser, stond op degradatie in de Provinciale Hoofdklasse van Friesland.
De Oldehove-2 had het lijf al gered, door wat gelegenheidsspelers op te stellen op het meest belangrijke moment. Drachten was mede degradatiekandidaat. Huizum-2, kwalitatief duidelijk zwakker dan voorgaande seizoenen, kon de druk niet aan, want het ene vergissinkje loste de andere blunder af. Dit kostte o.a. Martens, Eel. v.d. Bosch en Schaaf een punt. Ook captain Jan Terpstra zag even een zetje over het hoofd. Onacceptabel. Er moet weer gewerkt worden aan een sportmentaliteit, wil Huizum-2 weer aansluiting krijgen met Huizum-1.
Na remise van Marten Martens tegen Siep Berkenpas won Theo Knoppers namens Huizum van J. Haga. Aan bord 1 deelden Thijs Talsma en Geale Stoker de punten. Hierna won Jan Bosselaar van A. Verhoef en werd het duel tussen Eel. v.d. Bosch en Bauke van der Werff 1-1. Tussenstand 7-3 voor Huizum-2.
Edze van den Bosch - Henk Lansbergen  1-1
Jan Terpstra - Sibbele Reekers 0-2
Johannes Talsma - F. Verhoef 0-2
Sjoerd Schaaf - Klaas Lijklema 0-2
Piet Jongsma - S. Altena 1-1
Woudsend kwam in de tweede helft goed terug en won met 9-11.
Een zwarte bladzijde voor Huizum-2, dat nu degradeert.

28-01-2000: Achlum weer kampioen Prov.Friese Hoofdklasse
Na een spannend duel met Begint Eer Gij Begint Cornjum, dat in 10-10 eindigde, is Achlum evenals in 1999 kampioen geworden in de Provinciale Hoofdklasse van Friesland. Een duel met 'thriller-allure' stond er in de Franeker Courant. Achlum ging de strijd in met een punt voorsprong op Cornjum. Cornjum moest dus in de aanval. Grote animator bij Achlum, Tjalling van den Bosch, zat voor aanvang van de wedstrijd als een zielig vogeltje in een hoek van de speelzaal. Volgens ingewijden was het deel van zijn gezicht dat nog tussen muts en sjaal uitstak lijkbleek. Hij speelde zijn partij snel naar remise en vertrok daarna snel naar zijn bed. De langste partij was die tussen Anne Kooistra en Gerlof Kolk. De laatste probeerde van alles, maar na 5 en een half uur spelen werd de vrede getekend.
Voor Cornjum wonnen: Lubbert van den Berg tegen Klaas Rodenburg, Oege Dijkstra van Tjerk Postma, Jan Hoekstra van Bauke van Sluis. Voor Achlum wonnen: Watze Winsemius van Reinout Sloot, Foeke Tiemensma van Pieter Dijkstra en Gerrit Kloosterman van Boele Land.

22-01-2000: Finalisten 1e Welpenkampioeschap van Friesland
Sahar Bahrami en Sietze Hofman hebben zich geplaatst voor het eerste Welpenkampioenschap van Friesland 2000.
In 'De Wier' te Ureterp speelden zaterdag 22 januari twee groepen van 8 spelers tegen elkaar, waarvan de bovenste vier zich konden plaatsen voor de finale. In Groep A was Bernd Jager (Cornjum) de sterkste, gevolgd door Brahim Maghoudi (De Oldehove), Sahar Bahrami (Huizum) en Harbert Blokland (Cornjum). De laatste moest hiervoor eerst nog een beslissingswedstrijd winnen van clubgenoot Geert Homsma.
In Groep B was Wimer Visbeek (Rinsumageest) oppermachtig.
Hij haalde 14 punten uit 7 partijen. Gedeeld tweede werden Leon Trustram (De Oldehove) en Gelf de Jong (Cornjum), terwijl Sietze Hofman (Huizum) hier vierde werd. De leiding was in handen van Nadine van Tiel.
De aspiranten en de junioren zijn al een tijdje bezig met hun finalewedstrijden. Op 5 februari vinden van alle leeftijdsklassen de slotwedstrijden plaats.

15-01-2000: Oud-Huizum-speler Lico Hoekema promoveert
Vrijdag a.s. promoveert oud-Huizum-lid Lico Hoekema (32 jr.) aan de Universiteit van Maastricht in de biochemie. Hoekema studeerde scheikunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarna vertrok hij naar Maastricht om zich in de biofysische chemie te specialiseren. Voor zijn promotie heeft Hoekema onderzoek gedaan naar de trombinevorming in plasma.
Voor degenen, die Lico Hoekema niet kennen, hij was het dammaatje van Johannes Postma.

14-01-2000: Huizum-3 wint van de Sneker Damclub
Door te winnen van het eerste team van Sneek is Huizum-3 ontsnapt aan degradatie. Donderdagavond won het zestal van Huizum met 8-4 van de Snekers. Gaatze Postma won van D. de Leeuw en Roelof van Dijk van Wim Oldekamp. Remises waren er voor Jan Koops tegen S. de Groes, Fedde van der Laan tegen K.J. de Vries, Minze Dijkstra tegen Y. Kroes en Johannes Schootstra tegen B. Boschma.
Minze vergallopeerde zich nog, terwijl hij gewonnen stond.

12-01-2000: Klaas Hendrik Leijenaar moet drie weken naar Minsk
Talentvolle sporters kunnen in aanmerking komen voor ondersteuning uit het Leo van der Karfonds. Dit overkwam ook de Leeuwarder pupil Klaas Hendrik Leijenaar. Hij krijgt drie weken training van Alexander Baljakin aangeboden, maar moet daarvoor wel naar Minsk afreizen.
Dit terwijl Baljakin erg vaak in Nederland is.

09-01-2000: FK Halve finales vanaf 9 februari 2000
Op woensdag 9 februari spelen 3 groepen van 8 spelers de 1e ronde van de halve finale om het damkampioenschap van Friesland.
Plaats van handeling: Hotel Eetcafé 't Anker, Eewal 69-73 te Leeuwarden. Op de PFDB-pagina kunt u de resultaten volgen.
http://home.wxs.nl/~nagel080/pfdb/pfdbpagina.html
De grootste kanshebbers voor de finale in groep A zijn: Rein van der Pal en Johannes Lemstra. In groep B zijn dat: Anton Schotanus en Sjoerd Koopman. In groep C zijn dat: Teake Kooistra en Foeke Tiemensma.  

08-01-2000: Huizum damt De Toer Grou eraf met 16-4
Al maanden werd er naar deze wedstrijd uitgekeken. Op 8 januari zou het uur der waarheid aanbreken, althans dat hoopte voorzitter Thomas Kuipers van De Toer in een optimistische bui. Maar in Zalen Tivoli te Huizum, alwaar ook de vereniging van Schippers en Bemanningsleden van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen vergaderde,  zag hij, dat Klaas Koopman binnen twee uren werd opgerold door Anne Kooistra.  De sinds donderdagavond ontketende Erwin Heslinga walste vervolgens over Sieds Tjepkema heen. Hierna duurde het 40 minuten tot de volgende uitslag. Piet Bouma, anders altijd goed voor remise, won van Cor Hof, die veel te veel respect heeft voor zijn oude idolen. Het werd erg vervelend (voor Grou) toen Henk Jan van der Let tegenspeler H. Meester uit positie speelde en hem letterlijk 'overmeesterde'. Hierna was het de beurt aan Jan Adema met winst op Thomas Kuipers.
Ben Stenekes, weer speciaal van Vlieland gekomen, en dit was naar eigen zeggen te ruiken ook, hij had namelijk met de hond langs het strand gewandeld en daarbij met zijn schoenen in het water gezeten, dat een vieze geur had, deelde de punten met Douwe Op de Hoek en bezorgde Huizum daarmee het belangrijke 11e puntje.

Invaller Jan Terpstra kon niet winnen van Loek den Dekker, Sietse Nagel niet van Harm Jelsma en Bernard Post niet van Jelle Stobbe.
Aan bord 1 knokten Anton Schotanus en Martijn de Jong nog lang door. De stand leek remise te gaan worden, maar de slimme Schotanus had iets verder gezien en won.
Detail, Martijen speelt ook mee in de onderlinge van Damclub Huizum.

07-01-2000: Rein van der Pal beste sneldammer van 2000
Zie voor de ranglijst onder 'Toernooien'. Van de 60 deelnemers verschenen uiteindelijk 58 dammers achter de borden in Zalen Tivoli. Aan het begin van de avond werden de kampioenen van 1999 nog eenmaal ten tonele gevoerd, althans ze stonden voor het toneel, want op het toneel waren de prijzen in natura al uitgestald. Harm Wiersma, Wiebe van der Wijk, Saskia Veltman, Klaas Hendrik Leijenaar en Gerlof Kolk ontvingen ieder uit blijk van waardering een bos bloemen. Ook het pupillen-4-tal van De Oldehove, dat in 1999 de landstitel veroverde, was aanwezig. Bovendien werd van hen een groepsfoto gemaakt. Tjalling Goedemoed bood Pfdb-wedstrijdleider Wim Meijer het eerste boek aan van de wellicht sterkst bezette Friese senioren finale van het Millennium, en wel die van 1999.
Aan het boek, met tekst, foto's, partijen en diagrammen, is bijzonder veel werk besteed. Voor liefhebbers is het te verkrijgen voor slechts
ƒ. 20,-- bij Tjalling Goedemoed.

Rein van der Pal bewees in de slotronden over het echte kampioensbloed te beschikken. Lange tijd ging Huizum-speler Erwin Heslinga aan de leiding. In de zesde ronde speelde hij remise tegen clubgenoot Anton Schotanus, terwijl Rein van der Pal de punten deelde met Sterke Man Tjalling van den Bosch. Heslinga had toen11 punten !
1 punt meer dan de achtervolgers Rein van der Pal, Anton Schotanus, Oege Dijkstra en Jan Adema.  In slotronde 7 pakte Heslinga (12 p.) een punt van Oege Dijkstra (11 p.). Van der Pal (12 p.) won echter van Tjalling Goedemoed en Schotanus won van Jan Adema (10 p.). Heslinga werd hierdoor derde, achter Schotanus (12 p.).

Het was een sterk bezet toernooi. Kanshebbers als Foeke Tiemensma en Willem Leijenaar zakten een beetje af.
De Wereldkampioen bij de junioren, Wiebe van der Wijk, vond het niet echt zijn discipline en eindigde ook niet bij de top (9 uit 7).
Het was verder een geslaagd toernooi met voor iedereen een prijs.

05-01-2000: Topbezetting morgenavond bij sneldam-gala in Zalen Tivoli te Huizum
Onder de bijna 60 deelnemers aan het Nieuwjaars Sneldam-gala van Damclub Huizum nemen 5 kampioenen deel, waaronder enkelen met dubbele titels. Zo is regerend seniorenkampioen van Friesland Wiebe van der Wijk present, die onlangs ook wereldkampioen bij de junioren werd. Verder meisjeskampioen van Nederland Saskia Veltman, pupillenkampioen van Nederland Klaas Hendrik Leijenaar, aspirantenkampioen van Friesland Gerlof Kolk en last but nog least Europees kampioen Harm Wiersma. Om 20.00 uur worden zij in het zonnetje gezet. Daarna barst de strijd los over 7 ronden volgens het Zwitsers systeem.

05-01-2000: Johan Teake Dekker stopt met dammen, of ......
Zoals het nu staat houdt Johan Teake Dekker het na dit seizoen voor gezien. Hij is erg afgeknapt wat de begeleiding van de Nederlanders betreft tijdens het onlangs gehouden WK Dammen Junioren 1999 te Leeuwarden.
Wij vragen ons intussen af: 'Waar is die enthousiaste Johan Teake van voorheen ?'

05-01-2000: Jan Algra achterstevoren de sloot in
Vanmorgen is Jan Algra met zijn auto door gladheid van de weg geraakt. Hij kon de auto droog en ongedeerd verlaten zij het door wat bosjes met wild hout. Hierdoor kwam hij iets later dan normaal op zijn werk aan.