Nieuwtjes - Archief
30-12-1999: Viertal Rinsumageest beste sneldammers van Friesland
Rinsumageest was gisteravond bij het Fries Kampioenschap Sneldammen voor club-4-tallen iedereen het snelste en beste af.
In 'De Bining' te Cornjum speelden ongeveer 18 viertallen plaatsings en finalewedstrijden, verdeeld over 3 groepen. Rein van der Pal, Gabriël Heerema, Tjalling Goedemoed en Jappy de Vries vormden het kampioensteam. 2. Huizum-1a;  3. De Oldehove, 4. Huizum-1b; 5. BEGB Cornjum-1; 6. Franeker.

Het team van Huizum-1a bestond uit Anton Schotanus, Jan Adema, Johannes Postma en Ben Stenekes.

In finalegroep-2 werd OG Drachten eerste.
Huizum-2 eindigde hier als vierde.
In finalegroep-3 ging Mearslach Giet Foar Bolsward er met de beker vandoor.

30-12-1999: Kloosterman en Tiemensma beste sneldammers in Achlum
Op maandag 27 december werd er in 'Op 'e Hichte' te Achlum een sneldamtoernooi gehouden. De deelnemers werkten 8 ronden af, waarbij de paring per ronde werd bepaald door het programma kompitie en wel met het Zwitsers systeem.
Gerrit Kloosterman (opgeroeid in Achlum), in het dagelijks leven sportjournalist bij de Leeuwarder Courant en oud-eerste team- speler van 'Constant' Rotterdam en Damclub Huizum, was samen met Foeke  Tiemensma (Franeker) enorm op dreef. Zij behaalden 13 punten.
Voor alle deelnemers was er kip, zelfs voor de vegetariërs onder hen.

24-12-1999: Damgala met vele prominenten op 6 januari 2000
Ter viering van het nieuwe millennium, de nieuwe eeuw of gewoon het nieuwe jaar houdt Damclub Huizum op donderdagavond 6 januari 2000 weer een groot sneldamtoernooi volgens het Zwitsers systeem.
Al diverse (jeugd-)kampioenen van Friesland, Nederland, Wereld hebben hun deelname toegezegd. Er worden zeven ronden afgewerkt.
Voor mensen, die puur voor de lol mee willen doen, wordt een aparte groep samengesteld.
Je kunt je per mond/brief/email opgeven bij Sietse Nagel of Piet Bouma.

24-12-1999: Wiebe van der Wijk Wereldkampioen Junioren
Gisteren is Wiebe van der Wijk uit Heerenveen wereldkampioen dammen bij de junioren geworden. Een prestatie, die het laatst door een Fries is geleverd in 1977 en wel door de dit jaar overleden Bauke Bies. KNDB-voorzitter Theo van den Hoek memoreerde hem nog even in zijn toespraak. In de laatste ronde, die donderdag om 13.00 uur begon speelde Van der Wijk tegen Europees jeugdkampioen Jeroen van den Akker. Directe achtervolger Roman Razumov speelde tegen de heersende jeugdwereldkampioen van dat moment Oleg Chernyak.
Doordat Chernyak (Oekraïne) de Rus Razumov uitschakelde, was
Van der Wijk al kampioen, terwijl hij nog zat te spelen. Jeroen van den Akker (Culemborg), die nog eigen belangen in het spel had, speelde nog een tijdje door, maar doorzag al dat Van der Wijk het spel gemakkelijk naar remise kon laten lopen.
Johan Teake Dekker had ook kans op een topplaats.
Jammergenoeg trof hij de Nederlander Dirk van Schaik, die een ronde eerder nog had verloren. Deze gaf geen krimp. Dekker moest een 6-om-4 afwikkeling nemen en verloor vervolgens zijn partij.

17-12-1999: Vandaag begint het WK Junioren in Leeuwarden
Na de nodige voorbereidingen in de afgelopen weken, gaat het WK, dan van 17 t/m 23 december in Leeuwarden wordt verspeeld, dan eindelijk van start. Er doen 20 deelnemers mee in het gebouw van Omrop Fryslân. Zie de speciale paginalink op de startpagina.
http://home.wxs.nl/~nagel080/wkjunioren/wkj1999.html.
Indien dit adres het niet doet kunt u i.p.v. wxs ook planet typen.
Het laatste nieuws is dat Dirk van Schaik de plaats inneemt van invaller Michiel Kroesbergen, die in eerste instantie de plaats innam van de Braziliaan Bifolco.
Favoriete Nederlander is Jeroen van den Akker (Europees jeugdkampioen). De Friese inbreng komt van Johan Teake Dekker en Fries senioren kampioen Wiebe van der Wijk (17 jr.).

11-12-1999: Huizum-1 vermorzeld Provinciaal Gronings Team: 18-2    
In de 7e ronde van de nationale competitie won Huizum met een dikke score. Slechts Jan Adema verloor van Alex van Prinsenbeek. Door de 18-2 overwinning liep de ploeg weer een paar bordpunten uit op Mildam, dat toch wel hardnekkig op plaats 3 blijft staan en nog meer plannen lijkt te hebben.
Buurclub De Oldehove verloor van IJmuiden met kleine cijfers.
De IJmuidenaren zaten goedgemutst bij de Chinees op de Schrans in Huizum.

27-11-1999: Huizum-1 wint gedegen van Warffum met 8-12                        Huizum-1 trad vandaag aan tegen angstgegner Warffum. Opstellingmaker Erwin Heslinga had iedereen achter het juiste bord geplaatst. Nico Werkman keek ervan op dat hij aan bord 6 Anton Schotanus tegen zich kreeg en Berend Keizer had aan bord 8 niet Jan Adema verwacht. Nee, Warffum wilde eigenlijk met een tactische opstelling spelen. Zo had Henk Jan van der Let niet gerekend op topschaker Erik Hoeksema aan bord 7. Sterker hij wist niet eens dat deze zo'n hoge rating had. Anders was hij er niet zo ingevlogen als nu.
Erwin Heslinga, die al lang niet bang meer is voor bord 1, pakte als eerste 2 punten tegen G. Bottema, waarna Anne Kooistra een punt moest laten aan Jouke de Haan. Ook Ben Stenekes kwam niet verder dan remise tegen Herman Mulder.
Sietse Nagel en Lieuwe Riddersma speelden aan bord 10.
Na ongeveer drie uren waren ze nog druk bezig met de afronding van de opening, maar daarna ging het toch wel snel. Riddersma gaf een schijf prijs en later nog eentje. Maar van opgeven wilde hij, in dienst van het team, niets weten. Nou ja, op een bepaald moment wel natuurlijk.
Piet Bouma tekende zijn vijfde remise op rij aan tegen Berend Plijter.
Hij denkt erover te rade te gaan bij een paardenfluisteraar of iets wat daar op lijkt. Winnen lijkt hem ook wel eens leuk. Soms moet je niet zoeken naar de winst, laat de winst jou maar zoeken. (3-7).
Jan Adema was de winner of the match door in een mooie partij Berend Keizer te onttronen. Nog twee punten waren nodig.
Theo Knoppers en Henk Jan van der Let hadden echter nog maar een paar seconden op de klok. Knoppers verloor een klassiek afspel van P. Hoeksema, maar Van der Let vond een weg naar de damrij, waarmee hij een punt veilig stelde.
Eerder al waren uit Bernard Post en Anton Schotanus. Post stond wel beter in de partij, maar zijn tegenstander G. Drent wist net als Post ook nog door te breken. Schotanus bouwde een kansenscheppend standje op, maar Werkman wist het spel in evenwicht te houden.

De dikste klappers in ronde 6 van de nationale competitie in de 2e klasse A waren van Fortuin Dokkum tegen De Toer Grou en van Mildam tegen LED Welding Wapenveld. Pekelsma, die met 12-8 won van Gorredijk, blijft aan de leiding (11), gevolgd door Huizum (10) en Mildam (9).

25-11-1999: Heerema en Van der Wijk in versneld tempo naar vier remises
Ook de vierde partij is in remise geëindigd. Gabriël Heerema gaf toe slechter te hebben gestaan in de 2e en 4e barragepartij.
Een kwestie van meer risico's nemen dan Wiebe van der Wijk.
A.s. woensdag gaat de strijd om de Friese titel verder.

24-11-1999: Eerste drie partijen versneld tempo barrage FK gelijk
Gabriël Heerema en Wiebe van der Wijk speelden woensdagavond in Hotel Eetcafé 't Anker de eerste drie partijen met elk een half uur op de klok gelijk. Om half 11 ging de vierde partij van start. Om kwart over elf was deze partij nog niet uit, aldus Matty Zijlstra, kelner van het etablisement voor de telefoon.

24-11-1999: Pupillen De Oldehove kampioen van Nederland                Onder aanvoering van de nationale pupillenkampioen Klaas Hendrik Leijenaar is het pupillenviertal van Damclub De Oldehove nationaal kampioen geworden. De andere drie spelers waren Jhonatan Rizal, Robin Mills en Andreas van der Meer.

24-11-1999: Andries Bakker opnieuw vader                                                             Op donderdagavond 18 november 1999 is Paola geboren. Zij is dochter van Alice Caldelari en Andries Bakker en zusje van Chiara.
Moeder en kind maken het goed. De vader en zijn andere dochter ook trouwens. Damclub Huizum feliciteert de familie Bakker & Caldelari.

Eerder dit jaar is Johan Beuker vader geworden. Nadere gegevens ontbreken.

21-11-1999: Huizumer reserves presteren onder de maat
Huizum-2 speelde dinsdag 16-11-99 uit tegen Rinsumageest.
Rinsumageest nam voorsprong door winst van J. vd Leeuw tegen Johannes Talsma. Met het verlies van Sjoerd Schaaf erbij moest Huizum vier punten terugpakken. Dit lukt via Jan Bosselaar en Theo Knoppers. Rinsumageest-2 nam het heft weer in handen met winst van Elgersma op Minze Dijkstra (invaller). Gelukkig won teamleider Jan Terpstra de tiende partij aan bord 4.
Eindstand: 10-10.

Huizum-3 speelde donderdag 18-11-99 thuis tegen De Toer Grou.
Jan Koops won van Dik Terpstra. Grou kwam terug door winst van Jan de Groot op Brant Visser. Fedde van der Laan bracht Huizum weer aan de leiding. Henk Jansen kon zich wel voor de kop slaan.
Maar andermaal kwam Grou terug, nu via winst van C. de la Ferté op Roelof van Dijk. Toen zakte ook teamleider Johannes Schootstra weg tegen A. van der Ploeg. Eindstrand : 5-7.

18-11-1999: De Huizumer  nr. 73 is uit
Donderdag verscheen 'De Huizumer' nr. 73. Hierin onder meer een special over Bauke Bies (met foto's). En verder natuurlijk veel standjes, wetenswaardigheden en humor.

18-11-1999: Johan Teake Dekker plaatst zich voor de halve finale
Door te barrage tegen Tjalling Goedemoed te winnen met 3-1 plaatst Johan Teake Dekker zich voor de halve finale van het kampioenschap van Nederland. Gabriël Heerema speelde zijn tweede partij tegen Wiebe van der Wijk remise. De stand hier is 2-2.
Zij spelen woensdagavond 24-11-1999 met versneld tempo in Hotel Eetcafé 't Anker te Leeuwarden.

13-11-1999: Huizum-1 wint zonder remises van Groningen                            Het werd 8-12 voor Huizum in het 'Jannes van der Wal'-denksportcentrum te Groningen. Huizum had voor Piet Bouma, die met de kinderen naar de intocht van Sinterklaas moest en voor Johannes Postma twee invallers opgesnord, t.w. Auke Spijkstra en Thijs Mulder, beiden ooit leden van het roemruchte landskampioensteam in 1974. De klokken waren deze dag digitaal. Op een bepaald moment begon er in de zaal iets te piepen. Het was niet een klok, maar het mobiele telefoontoestel van Paul Germain. Het apparaat piepte eerst nog een beetje dof, maar toen Douwe met de woorden: 'Uut dat ding' zelf een greep in de jas van Germain deed, die over het handvat van zijn rollator ning, werd het piepen feller. Hierna ging iedereen weer over tot de orde van de stilte van de digitale klokken. Het is erg hinderlijk dat deze apparaten niet tikken.
Henk Jan van der Let haalde een mooie combinatie uit tegen Jaap Huizinga en zette Huizum op voorsprong. Paul Germain trok de stand gelijk tegen Anne Kooistra. Groningen kwam op voorsprong nadat de geslepen Thijs Mulder verloor van Douwe de Jong.
De bedenker van de Huizumer opstelling, Erwin Heslinga, greep toen aan bord 2 zelf in. Hij vloerde K. van der laan, die zijn favoriete 20-25 opening weer eens probeerde. Anton Schotanus deed er een schepje bovenop aan bord 6, ten koste van Rein Halbersma.
Bij de tussenstand van 4-6 won Ben Stenekes aan bord 10 van T. Huizinga. Jan Adema maakte het weer spannend aan bord 3 door te verliezen in een redelijke stand tegen Johannes van der Veer.
Bernard Post had intussen voordeel bereikt tegen Jan Aeilkema, maar raakte bijna buiten zinnen, bij het aanschouwen van het wegtikken van de seconden op Sietse Nagel zijn klok. Hierop stonden  nog maar 7 seconden, toen deze eindelijk zijn 50e zet produceerde.
Auke Spijkstra stond intussen gekraakt tegen Ton Koopman en zou verliezen. Er moest nu wel wat gebeuren. Nagel won aan bord 9 van A. Wildvank. En hierdoor werd het 8-12 voor Huizum.
Door de 10-10 van Pekelsma tegen Wapenveld is Huizum het team van Pekelsma tot op 1 punt genaderd.

10-11-1999: Dekker wint 1e barragepartij om de derde plaats
Tegelijk met de barrage om de 1e plaats, speelden Johan Teake Dekker uit Gorredijk en Tjalling Goedemoed uit Leeuwarden hun partij om de 3e plaats. Tjalling Goedemoed ging lelijk onderuit en zal nu alles op alles moeten zetten om in de 2e partij terug te komen.

10-11-1999: 1e barragepartij Heerema en Van der Wijk 1-1
Gisteravond is de 1e barragepartij gespeeld tussen 25 jarige Gabriël Heerema uit Terwispel en de 17 jarige Wiebe van der Wijk uit Heerenveen. De strijd eindigde in een onbeslist.
De heren spelen woensdag 17 november a.s. in Hotel Eetcafé 't Anker te Leeuwarden de 2e partij.

07-11-1999: Fries Kampioen nog niet bekend                                                         Het was een drukte van belang in Hotel Eetcafé 't Anker tijdens de laatste ronde van het F.K.  Alleen Erwin Heslinga, Henk Jan van der Let en Jan Terpstra waren niet van de partij. Zij zaten op een toernooi in Garijp. Van de koplopers won zowel Gabriël Heerema als Wiebe van der Wijk. Heerema liet in de opening een 2-om-2-ruil toe naar de rand van het bord. In het eind van het middenspel trapte Sjoerd Huitema in een 2-om-3 naar dam. Van der Wijk trof Johannes Lemstra op zijn pad richting titel. Vakkundig werd deze naar een mindere positie gespeeld. Met behulp van een dam was de klus snel geklaard. Dit is verrassend te noemen. De debuterende Van der Wijk is naar verluidt pas 17 jaar. Hij begon als jeugdpupil van Willem Leijenaar, maar verhuisde een aantal jaren terug naar Heerenveen.
Vanuit Heerenveen kwam hij onder de hoede van Henk Hosper in Mildam. Via Mildam kwam hij in contact met zijn huidige trainer Herman Spanjer, die verre familie is van Maarten Spanjer.
De derde koploper, Tjalling Goedemoed, kreeg te maken met Foeke Tiemensma. Beide oud-kampioenen gaven elkaar geen duimbreed toe. Foeke werd op het eind wel nog even gevaarlijk. Vanuit de tweede linie rukte Johan Teake Dekker op door Quido van Hazendonk te verslaan.
Heerema en Van der Wijk moeten nu een barrage spelen om uit te maken wie zich kampioen van Friesland 1999 mag noemen.
De eerste partij wordt a.s. dinsdag in Gorredijk gespeeld. Wanneer de tweede wordt gespeeld is nog niet bekend.
Dekker en Goedemoed moeten barrageren om de derde plaats, die recht geeft op een halve finale plaats voor het NK.
Titelverdediger Anton Schotanus speelde in de slotronde remise tegen Rein van der Pal. Schotanus kwam in dit toernooi twee punten te kort. Van der Pal eindigde tegen zijn gewoonte in  op de 10e plaats.
Voor Martijn de Jong was dit kampioenschap een mooie ervaring.
8 punten is gezien het deelnemersveld helemaal niet slecht.
Zie verder de speciale F.K.-pagina.

01-11-1999: Huizum wint van Stadskanaal                                       Zaterdag 30 oktober j.l. speelde Huizum-1 uit tegen Stadskanaal. De speelzaal in het Golden Tulip Hotel was luxe voor dambegrippen. Door winst van Schotanus, Adema, Heslinga en Van der Let kreeg Huizum een 0-8 voorsprong. Johannes Postma verloor onverwacht van E. Schulting. Piet Bouma remiseerde, net als Ben Stenekes. Nagel won, Post pakte een punt en Kooistra maakte er 5-15 van.
Doordat Grou won van het sterke Wapenveld, staat Huizum ineens weer gewoon op de tweede plaats.

24-10-1999: De Oldehove wint UFO-cup 1999
Vandaag, zondag 24 oktober, organiseerde Damclub De Oldehove voor de tweede maal het UFO-cup jeugdtoernooi voor club-4-tallen.
Ieder team mocht maximaal uit twee aspiranten bestaan en verder uit twee pupillen of welpen. Na zo'n vier uurtjes dammen kwam het team van De Oldehove als eerste uit de bus. Dit team bestond uit Gerlof Kolk (van oorspronk Cornjum), Frank Helmus, Nationaal pupillenkampioen Klaas Hendrik Leijenaar en Robin Mills.
De eindstand: 1. De Oldehove (12/37), 2. Damschool N.W.-Friesland (Achlum, Franeker, Harlingen) 9/34), 3. Prins Mauritsschool Leeuwarden (7/30), 4. Den Helder (6/24), 5. De Toer Grou (6/22), 6. Huizum-1 (1/9), 7. Huizum-2 (1/6).

22-10-1999: Clubavond Huizum met uitpuilende zaal                     De clubavond van Huizum was donderdag goed bezocht. Huizum-2 moest aantreden tegen Oerterp uit Ureterp en Huizum-3 tegen Oldeboorn. Ureterp won het hoofklasse duel met 9-11. Winst was er voor de Huizumers Thijs Talsma op Rein van der Wal, Marten Martens op Rene Veenstra en Theo Knoppers op Gebbo Wagenaar. Aan Ureterp kant scoorden Gerben de Wit, Hendrik Veenstra, A.J. de Jong en Ultsje Hosper (directeur van het Fryske Gea) het volle pond. Oldeboorn won het tweede klas duel met 4-8. Koops, Visser en Dijkstra verloren. Fedde van der laan won als enige.                    Verder werden er twee partijen vooruit gespeeld voor het kampioenschap van Friesland. Piet Bouma speelde remise tegen Johan Teake Dekker, die zich er meer van had voorgesteld, maar misgreep, d.w.z. hij greep zijn dam raak, hetgeen hij niet had moeten doen. Martijn de Jong speelde in een strijd om de laatste plaats tegen Quido van Hazendonk eveneens remise. Tjalling Goedemoed en Oege Dijkstra hadden al gespeeld op de clubavond van De Oldehove. Ook remise. De spanning neemt toe.

22-10-1999: Spelers F.K. verrassen met winst en verlies                           Woensdagavond kreeg de argeloze toeschouwer in Hotel Café 't Anker aan de Eewal te Leeuwarden vreemde beelden voorgeschoteld. Een verliezende Anton Schotanus en een verliezende Reinder van der Pal. Dit hoort niet. Schotanus speelde tegen Sjoerd Huitema en liet zich in een nadelige positie drukken. Van der Pal mocht het opnemen tegen de nog naar zijn kunnen zoekende Martijn de Jong. De Jong had de wereld al geshockeerd door zich in de finale te spelen, via een barrage met Nagel en Oegema, nu liet hij zich andermaal gelden. Toen uw verslaggever voor het laatst de stand aanschouwde had De Jong al een onafwendbare doorbraak in het verschiet. Tjalling Goedemoed deed goede zaken door te winnen van Sjoerd Koopman. Hetzelfde geldt voor Foeke Tiemensma, die al even verrassend won van Gabriël Heerema. De laatste staat nu samen met Wiebe van der Wijk (!) en Goedemoed op de eerste plaats (13 pnt.), gevolgd door vier spelers met 12 punten. Zie de speciale pagina: Friesland Damland.

16-10-1999: Huizum voert strafexpeditie uit op Tamek Damkring Marknesse               Het verlies van Rein van der Pal, die weer speelt voor Rinsumageest, wordt natuurlijk gevoeld in Marknesse. Aan de andere kant is de verantwoordelijkheid dit seizoen weer meer bij de andere spelers komen te liggen. Vaak is het zo, dat je rekent op je aanvoerder. 'Als hij maar wint, dan hoeven wij niet alles uit de kast te halen', wordt er dan onbewust gedacht. Welnu, na het teleurstellende verlies tegen Fortuin Dokkum, is Huizum weer op het rechte pad beland door flink uit te halen in De Breehof te Marknesse. Overwinningen waren er voor Jan Adema, Bernard Post, Ben Stenekes, Henk Jan van der Let en Sietse Nagel. Schotanus, Heslinga, Bouma, Kooistra en invaller Spijkstra speelden keurig remise. Zie de auto-play partijen. Druk op de knop op het startscherm. Arbiter was Henk Lansbergen. Gegeten werd bij pizzeria Pompeï.

09-10-1999: Harm Wiersma speelde simultaan in de Noordelijke Hoge School te Leeuwarden         De NHL te Leeuwarden afdeling CE hield een reünie voor de oud-studenten vanaf 1986 (activiteiten 's middags, feesten 's avonds). Iedere jaargroep kon meedoen aan diverse onderdelen en hiermee punten verzamelen. Er waren wedstrijden in bekvechten, bierpulschuiven, de kop van Jut, touwtrekken met Tjalling van den Bosch, een wedstrijd in wie de meest gewichtige jaargroep was en een simultaan tegen Harm Wiersma. Men kon punten verdienen in de volgorde, waarin de partijen uit waren. Ondergetekende was aangetrokken om de zaak te begeleiden. Met drie kwartier vertraging ging de strijd, na een speech van Wiersma, van start. Reinder Rodenhuis bood remise aan en dit initiatief werd door de grootmeester beloond met een handdruk. Hij verdiende hiermee het 'Wiersma-diploma'. Het bleef de enige remise. Er was nog wel iemand, die hetzelfde probeerde, maar zei Harm na afloop: 'Ja, zie, ha ha, ik had maar één diploma bij me'.

08-10-1999: Tjalling Goedemoed wint van Quido van Hazendonk         Er stond nog een partij open in de 5e ronde van het damkampioenschap van Friesland. Op donderdagavond 7 oktober is de partij Van Hazendonk-Goedemoed ingehaald in Zalen Tivoli. De 2 punten gingen naar Goedemoed. Hij kon hier blij mee zijn, want Quido van Hazendonk weerde zich uitstekend en pakte bijna een punt. Door deze overwinning springt Goedemoed een aantal plaatsen omhoog en beland daarmee op de gedeelde tweede plaats.

06-10-1999: Wiersma gehuldigd door Gemeente Leeuwarden                Wethouder Hetty Hafkamp was er trots op Harm Wiersma te mogen huldigen, want haar zoontje stond bij een simultaan nog met hem op de foto. Het was gezellig druk in de luxe Nassau-zaal van het Stadhouderlijk hof. Naast familieleden, waren er afgevaardigden van de damclubs, de dambond en verder enkele goede kennissen van Harm, zoals psycholoog Engel Vrouwe, Bassirou Ba, N'Diaga Samb, Wim Anker enz. Van de Gemeente Leeuwarden ontving Harm een derde zilveren stadspenning en een ingelijste kaart van Leeuwarden (1650). Van Damclub Huizum ontving hij na een toespraak van Anton Schotanus uit handen van ondergetekende een tot dambord gepromoveerde oranjekoek (een soort taart).

03-10-1999: Huldiging Harm Wiersma op woensdag 6 oktober a.s.          De huldiging van Europees Kampioen Harm Wiersma begint woensdagmiddag om 16.00 uur in het Leeuwarder Stadhuis, maar dit kan ook het Stadhouderlijk hof zijn aan het Raadhuisplein aan het einde van de Eewal.

03-10-1999: Leeuwarder clubs verliezen                                                            De favoriet in de 2e klasse A KNDB heeft zaterdag met 9-11 verloren van het tiental van Fortuin Dokkum. De eerste vijf partijen brachten geen beslissing. Anton Schotanus lukte het gelukkig om Henkie Bosgraaf te verslaan en toen kreeg ook Johannes Postma invaller Fokke van Leijen op de knieën. Huizum dus op voorsprong. De overige partijen stonden echter flink beroerd. Bosselaar, Kooistra en Van der Let waren in een minderheidspositie beland. Kentjtra trapte in een simpel molooise (2-om-4). Naar verluidt miste Bosselaar een remisegang. Het is weer spannend in de 2e klas. De andere ploegen deden, behalve Mildam, geen wilde dingen. De Oldehove trad aan tegen Franeker. Het werd een 8-12 nederlaag, o.a. door de overwinning van de jonge Watze Winsemius. Watze komt van oorsprong uit Achlum en is een pupil van Anne Kooistra. Zie voor de Huizumer partijen al op zaterdagavond de pagina van Bernard Post met autoplay-diagrammen. http://users.telekabel.nl/bpost/huizum.html

29-09-1999: Meindert Talma schreef: 'Dammen met ome Hajo'          Meindert Talma is opgegroeid in Surhuisterveen. Hij ging studeren in Groningen. Thans presenteert hij zijn nieuwste CD en een roman, beide met de titel 'Dammen met ome Hajo'. Meindert beschrijft de jaren 70 en 80 in de Friese Wouden met onderkoelde humor. Het gaat over zijn liefde voor de dochter van zijn orgeldocent, dammen, de popmuziek, het plaatselijke gospelkoor en radiopiraat De Stille Genieter. De CD telt 15 nummers en dient als soundtrack bij de roman. Meindert Talma geeft samen met Niek de Vries het literaire tijdschrift De Blauwe Fedde uit. Vorig jaar won hij de Friese Popprijs voor de CD De Ferhudduker. Een eerdere CD heet Honderd Punten. Boek en plaat worden vrijdag gepresenteerd in Hotel Winston in Amsterdam en zondag in Vera te Groningen.

25-09-1999: Huizum-1 goed van start tegen Gorredijk: 4-16                        Arbiter: Jan Bijl. Gorredijk was compleet, met de opmerking dat hun twee beste spelers, Gabriël Heerema en Johan Teake Dekker twee klassen hoger bij Rinsumageest spelen. Huizum trad aan met twee invallers: Jan Bosselaar en Jan Terpstra. Bosselaar won als eerste van Henk van der Veen; Terpstra was als laatste uit en kon Anne Dekker nog remise afdwingen. Daar tussendoor wonnen voor Huizum Anne Kooistra, Anton Schotanus (van Pieter Bergsma !), Bernard Post, Erwin Heslinga en Henk Jan van der Let. Remises waren er voor Piet Bouma, Jan Adema, Sietse Nagel en Jan Terpstra. Bernard Post heeft een pagina geopend, waarop de partijen van de wedstrijd zo snel mogelijk (de 1e keer dezelfde avond al) zullen worden gepubliceerd (autoplay): http://users.telekabel.nl/bpost/huizum.html       Zie natuurlijk ook naar de pagina van de competitieleider Bob van der Mark voor de andere uitslagen: http://users.castel.nl/~bvdmark/home.htm

23-09-1999: Huizum-2 wint stadsderby van De Oldehove-2          De reserves van De Oldehove traden aan zonder Douwe Edelenbos en Walon Poot. Huizum-2 nam brutaal voorsprong via o.a. winst van Edze v.d. Bosch op Henk Posthumus en van Piet Jongsma op Anne Zandberg. De Oldehove kwam terug doordat Sjoerd Huitema Jan Bosselaar met de neus op de feiten drukte, maar direct daarop overmeesterde Sjoerd Schaaf Hidde Risselada. De iets later binnengekomen Hans Selie sloeg terug namens De Oldehove met winst op Johannes Talsma. Opvallend waren remises van Martens tegen Lemstra, Eelze v.d. Bosch tegen Jaap Stenekes en Thijs Talsma tegen Tjalling Goedemoed ! Jan Terpstra had een overmacht op het bord tegen Gaatse Postma, maar ja. Theo Knoppers was als eerste uit tegen Frederik Veltman, remise. Zie ook de wedstrijdpagina onder keuze 'Damclub Huizum'.

23-09-1999: Huizums erelid Harm Wiersma Europees kampioen             Het was donderdag tijdens de slotronde van het E.K. druk in het gemeentehuis van Hoogezand-Sappemeer. De NOS maakte opnamen voor het avondnieuws. Sijbrands speelde remise tegen Getmanski en dat was een gelukje voor Harm Wiersma, want deze kwam ook niet verder dan een puntendeling tegen Raoul Bubbi. Hierdoor bleef Wiersma met 23 punten een punt voor op de man, die het toernooi extra glans gaf, Ton Sijbrands. Guntis Valneris kwam nog naast Sijbrands op de tweede plaats. In de eerste helft van het toernooi deed de Litouwer Eduard Boezinski nog lekker mee, later zakte hij iets terug. Ook Gantwarg presteerde goed. In de één na laatste ronde verloor hij echter verrassend van Wiersma. Sijbrands verspeelde in dezelfde ronde een belangrijk punt. Een eindspel met vijf schijven meer bleek plots niet meer te winnen door een onpareerbare afruil.

15-09-1999: PFDB bestraft clubs bij overtreding                                            De propagandacommissie van de Friese Dambond is op zoek naar nieuwe krachten. Pieter Bergsma, Kor Dijk en Willem van der Velde hebben bedankt na jarenlange inzet. De jeugdcommissie bestaat thans uit coördinatrice Nadine van Tiel, Jan Terpstra (aspiranten) en Harrie Mennema (pupillen). Naar een Junioren-coördinator wordt nog gezocht. En hoe zit het met de welpen ? Welpen worden gerekend tot de pupillen, alleen ze mogen niet ouder zijn dan 10 jaar. Naast de genoemde vacante posten in de organisatie wordt het aantal arbiters verontrustend laag. De leden van de dambond worden gestimuleerd zich aan te melden voor de hiervoor opgezette cursussen. Omdat de KNDB de contributies verhoogt, gaat de PFDB hierin mee. Dit betekent dat er vijf gulden per seniorlid bijkomt. Clubs die te laat betalen moeten een boete betalen. Dit zal als dreiging door penningmeester Anne Kooistra op de nota's worden vermeld. De clubkampioen van Friesland zal niet direct promoveren naar de landelijke 2e klas. Er zal een beslissingswedstrijd gespeeld moeten worden met de kampioen van Overijssel. Clubs, die in de provincie landelijke spelers opstellen als invaller, zullen worden bestraft met 10 gulden boete en/of vermindering van wedstrijdpunten. Hiermee wil men voorkomen, dat clubs, om niet te degraderen, ineens hele sterke spelers opstellen. Dit zou competitievervalsend kunnen werken. Wel mogen landelijke spelers meedoen, indien zij de helft plus 1 van het totaal aantal wedstrijden present zijn. E.e.a. geldt voor de hoofdklasse en de eerste klasse. De Roel Bergsma-propagandaprijs (tinnen wandbord) gaat dit jaar naar de School voor Beroepsonderwijs in Heerenveen, die zich ieder jaar een geweldige gastheer toont voor de wedstrijden van het voortgezet onderwijs. Munnikezijl doet dit seizoen toch maar niet mee met de bondscompetitie. De jeugddamclub Itens e.o. van Gerrit Reitsma uit Rien heeft zich aangemeld bij de bond. In de rondvraag van de PFDB-vergadering komt nog even aan de orde, dat veel clubs slappe bestuurders hebben, die de post voor de club niet doorgeven aan de leden van de vereniging.

17-08-1999: Echtgenote Valneris vond Veenhoop festival vreselijk    Na afloop van het Open toernooi in Nijmeggn gingen Guntis Valneris en echtgenote met Teake Kooistra mee naar Friesland. Teake dacht dat het wel leuk voor hen zou zijn om ze mee te nemen naar een boeren popfestival. Daar aangekomen kon vrouw Valneris haar tranen niet tegenhouden. Zoiets ergs had ze nog niet eerder meegemaakt. Eerlijk is eerlijk, het past ook helemaal niet bij de familie Valneris. Deze mensen hebben stijl.

26-06-1999: Bauke Bies overleden.                                          Op zondagavond 20 juni1999 is de Friese damgrootmeester Bauke Bies overleden. Bauke lag vorige week al in het Academisch Ziekenhuis te Groningen met, zoals hij mij zelf voor de telefoon vertelde, uitputtingsverschijnselen. Al een aantal jaren kampte hij met hartproblemen. Bauke was een groot damtalent uit Donkerbroek. Huizum vroeg hem omstreeks 1977 om toe te treden tot het eerste team. Kort daarna vertrok Bauke naar Groningen om sterrenkunde te gaan studeren. Dit heeft hij een paar jaar gedaan, maar daarna besloot Bauke zijn leven niet langer in te zetten voor de wetenschap. Hij kon wel wat bereiken, maar hij wilde dit niet. In 1989 speelde Bauke in het NK mee te Leeuwarden. Tegen Schotanus speelde hij een partij van bijna negen uren. Het was een sympathieke speler. Na Jannes is dit wederom een grote slag voor de damwereld. Op donderdag 24 juni 1999 vond in Groningen de crematieplechtigheid plaats. Het hele team van Rinsumageest was aanwezig, evenals Ron Heusdens. Verder veel dammers uit Groningen, Friesland en naar alle waarschijnlijkheid kennissen uit schaak- en bridgewereld. In totaal ongeveer 200 mensen. De plechtigheid werd geleid door een humanistisch spreekster. Bauke had vlak voor zijn dood gezegd: 'Als mijn familie zo komt, doe ze dan de groeten....'. Bauke vond dat het leven er voor was om van te genieten. Dat mensen voor een baas konden werken, kon hij niet begrijpen. Bauke was een kleurrijk persoon, die zijn wereld zo inrichtte als hij wilde en die met weinig genoegen nam. Hij bleef, naar buiten toe, altijd opgewekt en was daardoor voor anderen een plezierige persoonlijkheid, wat niet van alle (top-)dammers kan worden gezegd.

02-02-2000: Nog geen nieuws over de damkunstwerken (kubussen) van kunstenaar Gerlof Hamersma, die na een gezamenlijke inspanning van de Stichting Wijkorganisatie Huzum en Damclub Huizum ergens in Huizum geplaatst gaan worden.
Nadat Sietse Nagel bij de Gemeente had gepolst wat er eventueel mogelijk zou zijn op het gebied van een damtafel/kunstwerk, werd verwezen naar het bestuur van de Stichting Wijkorganisatie Huzum.
De voorzitter van deze Stichting, de heer Ben Adema, zag wel iets in het idee. Een doe-kunstwerk in de wijk paste wel in het beleid van de wijk om o.a. meer voor de jeugd te doen.
Nagel beschouwt het als een goede mogelijkheid om het dammen uit het achterzaaltje te halen. De drempel is voor veel mensen te hoog om eens naar binnen te komen. In de openlucht bestaat er de mogelijkheid om samen met passanten in gesprek te komen over het spel. Velen denken, dat dammers elkaars vijanden zijn als zij elkaar bestrijden, maar in wezen is het praten na afloop over de mogelijkheden, die een partij in zich had minstens zo leuk.
Op straat op in het park zou zo'n praatje met omstanders een leuk sociaal contact kunnen opleveren met jong en oud.