86 jaar
jong
Dorpshuis
Ien  en
Mien
Damclub Huizum        Opgericht  februari 1932                   www.damclubhuizum.nl      
Steun Damclub Huizum 
NL43INGB0003482516 t.n.v. penningmeester
Damclub Huizum te Leeuwarden
Clubavond: donderdag (sep - mei)
Word nu lid van Damclub Huizum

Word nu lid van Damclub Huizum

Huizum-nieuwtjes
 -  augustus - september 2018 -

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nationale Damcompetitie - ronde 2 - zaterdag 29-9-2018

 

Damkring Emmeloord - Huizum-1

Alex Boxum - Anne Piet Kooistra.

Jan Bosselaar, Arie Hoonstra en Marthy van Houtert kijken toe.

 

Foto: SAN.

 

Redactie: Sietse Nagel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nationale Damcompetitie 29 september 2018

Damkring Emmeloord - Huizum-1

Jan Bosselaar neemt het op tegen een kop en schotel.

 

Foto: SAN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nationale Damcompetitie - ronde 2 - 29 september 2018.

Damkring Emmeloord - Huizum-1

Jacob de Vries - Jan Marten van der Reest.

 

Foto: SAN.

29-09-2018: Huizum-1 wint in Emmeloord en Huizum-2 verliest in Kampen

 

Op zaterdag 29 september 2018 speelden de beide Huizum-tientallen uitwedstrijden tegen achtereenvolgens Damkring Emmeloord en Strijt Sonder Spijt Kampen.

 

De minuten voorafgaande aan de wedstrijd in Emmeloord stonden in het teken van de ontmoeting of het weerzien van oude bekenden.

Huizum-1 was compleet, wat was er deze wedstrijd mogelijk tegen het team van Damkring Emmeloord dat zich wat meer op de jeugd wil richten.

 

In de wedstrijd Damkring Emmeloord - Huizum-1 waren 8 beslissingen en 2 remises.

Anton Schotanus kwam als eerste tot winst tegen de pas 9 jarige Matheo Boxum, zoon van Alex Boxum. Wat opviel was de LEGO-broodbak , die Matheo tevoorschijn haalde tijdens de partij. Maar ook dat hij rustig achter het bord zat en dat zijn broer bij hem kwam kijken en Anton netjes feliciteerde met de winst op zijn broer.

Volgens zijn vader is Matheo uit zichzelf geïnteresseerd geraakt in het damspel.

Zoiets hoorde ik ook van de moeder van de kinderen Staal. Het advies is dan ook om, als je kinderen hebt, hier en daar in huis een dambord te laten slingeren.

 

Jan Bosselaar kwam plotsklaps een schijf achter en verloor van Theunis Snoek.

Meinze Feenstra had het geluk niet mee. Met de haven in zicht toch nog van het bord getikt.

Het volgende verlies was voor Sietse Nagel, die op een bepaald moment beide vleugels pakte en hoopte in het middenveld de centrumpositie van Cor Koene een halt toe te kunnen roepen. Het gekke is dat je op een bepaald moment zelf denkt dat het allemaal nog wel kan, maar de praktijk bewijst dan dat dit volkomen onterecht is.

 

Tjalling van den  Bosch beleefde de donderdagavond voorafgaande aan de wedstrijd een slechte generale repetitie. Zijn optreden op zaterdag tegen Jacob Post verliep fantastisch. Post ontwikkelde in eerste instantie een krachtige stand op het midden van het bord, maar deze stand leidde, mede door de omsingelende beweging van Tjalling, uiteindelijk tot niets. Tot nul dus en tot 2 punten voor Huizum.

 

Rond theetijd stond het 6-4 voor de polderdammers. Tijd voor een tegenoffensief ingezet door Bart Visser. Na een aftastend begin, vervlakte de partij  tegen Jan Snijder iets, maar alras veranderde het decor na een paar ruilen richting het eindspel, waarin Bart een waarschijnlijk beslissende voorpost innam. De stellingen grepen in ekaar en Snijder werd gedwongen een 2-om-2-ruil te doen, die slecht voor hem af zou lopen.

Hoewel op Toernooibase het echte eindspel ontbreekt, won Bart uiteindelijk met een Scouppe (genoemd naar Pierre Scouppe).

 

Jan Adema ontmoette Marthy van Houtert aan bord 2. We kennen Van Houtert nog van het team van Wapenveld uit het verleden. Het werd een partij vol ruilen ten einde geen positioneel nadeel op te lopen. Remise is dan ook een terechte uitslag.

 

Arie Hoonstra hield Piet Bouma lang bezig. In een 7-tegen-7-stand was het gebeurd met Hoonstra en greep Piet de macht en de 2 punten.

 

Bij de stand 7-9 werd de partij tussen Anne Kooistra en Alex Boxum na een interessant spelverloop vanuit de opening remise en waren de 10 punten binnen.

Jacob de Vries stond inmiddels overwegend, om er maar eens een Bandstra-term tussendoor te gooien. Tegenspeler Jan Marten van der Reest, kreeg het niet meer voor elkaar en moest offeren. Eerder had Jacob een linke voorpost op veld 22. Het kwam allemaal goed. 8-12 voor Huizum-1.

Huizum-1 staat na twee ronden nog bovenaan in de ranglijst in de wetenschap dat er nog een paar behoorlijk sterke teams op het programma staan, later in het seizoen.

 

De 3e ronde is op zaterdag 13 oktober 2018 thuis in Ien en Mien tegen Winschoten.

 

1e klasse A  KNDB - ronde 2

 

    Damkring Emmeloord      - Huizum-1                8-12

 1. Arie Hoonstra (902)     - Piet Bouma (1194)       0-2  8

 2. Marthy v.Houtert (1146) - Jan Adema (1225)        1-1  7

 3. Alex Boxum (1187)       - Anne P. Kooistra (1238) 1-1  9

 4. Matheo Boxum (715)      - Anton Schotanus (1269)  0-2  1

 5. Cor Koene (1108)        - Sietse Nagel (1138)     2-0  4

 6. Teunis Snoek (1032)     - Jan Bosselaar (1073)    2-0  2

 7. IJsbrand Haven (1216)   - Meinze Feenstra (1021)  2-0  3

 8. Jan Snijder (976)       - Bart Visser (1139)      0-2  6

 9. Jacob Post (1173)       - Tjalling vd Bosch(1178) 0-2  5

10. Jan Mart.vd Reest (1221)- Jacob de Vries (1192)   0-2 10

 

 

Huizum-2 toog naar Kampen en hoeft geen sorry te verwachten na het geleden verlies tegen Strijt Sonder Spijt.

We moeten echter nog wel op zoek naar excuses, die de spelers mogelijk hadden voor de geleden verliespartijen. Maar helaas zijn niet alle partijen in Toernooibase ingevoerd door SSS en ook niet door onze spelers. Daarom kunnen we niet veel zeggen over de wedstrijd. In ieder geval is bekend dat Bram Scholma als eerste in het zand beet.

Thijs Talsma en Marten Martens haalden van schrik elk een punt.

Hierna reageerde Hans iets te direct op een combinatie, die werd ingezet, nadat hij net had teruggeruild. Hij gaf op, om later te constateren dat er nog een mooie redding mogelijk zou zijn geweest met daarna een gelijkwaardig eindspel.

 

Gerrit Reitsma kwam er na de 37e zet niet meer uit, qua opbouw. Ineens stond er in het midden een blokje, waar niets mee viel te beginnen. 8-2 voor SSS op de helft van de wedstrijd.

Hierna haade Martin de Vries een prachtig punt tegen Piet Dijkstra en verscheen in het blauw (= opmerkelijke prestatie). Fedde van der Laan verloor hierna.

Bart Adema deed het goed met remise tegen Henk Kamminga.

De sterkste tegenspeler had Marcel de Vries. Dit verklaart zijn verlies.

Jan Terpstra, die aan zijn goede hand geblesseerd is, kan met dank aan het tablet toch nog noteren. Hij speelde weer een goede partij en lijkt in supervorm te zijn.

Omdat hij in de zomer niet kon spelen, profiteert hij nu van het 'op de reservebank-effect'.  Vaak komt een invaller, die lang op de reservebank heeft gezeten tot scoren. Ook een degeijke remise kan een goede score zijn.

Het werd zo 15-5 voor de Kampenaren.

 

In ronde 3, op 13 oktober 2018, speelt Huizum-2 thuis in Ien en Mien tegen Lelystad.

 

 

2e klasse A  KNDB - ronde 2

 

    Strijt Sonder Spijt     - Huizum-2                15-5

 1. Teun van Gelder (1041)  - Bram Scholma (887)      2-0  1

 2. Nico Lugthart (1213)    - Marcel de Vries (1077)  2-0  9

 3. Antoine Koster (1147)   - Gerrit Reitsma (1011)   2-0  5

 4. Harm Kist (897)         - Thijs Talsma (1013)     1-1  2

 5. Gerlof de Jong (995)    - Marten Martens (1000)   1-1  3

 6. Wim Dekker (1104)       - Hans van Dijk (981)     2-0  4

 7. Henk Ramon (895)        - Jan T. Terpstra (944)   1-1 10

 8. Henk Kamminga (982)     - Bart Adema (799)        1-1  8

 9. Harwin Reuvekamp (932)  - Fedde vd Laan (772)     2-0  7

10. Piet Dijkstra (981)     - Martin de Vries (712)   1-1  6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nationale Damcompetitie - ronde 1

 

Namens Huizum-1 Jacob de Vries tegen Edward Kuiper van Roden/Leek.

 

Foto: SAN.

18-09-2018:  Goede opening Nationale Damcompetitie Huizum-1 en Huizum-2

 

Op zaterdag 15 september 2018 speelde Damclub Huizum in de 1e ronde thuis in dorpshuis 'Ien en Mien' te Goutum tegen Roden/Leek in de 1e klasse A en tegen
Bezint Eer Gij Begint uit Britsum.

Voorafgaand aan de beide wedstrijden reikte voorzitter Sietse Nagel de kampioensbeker van het FK Hoofdklas uit aan Jacob de Vries, wat nog een keer moest gebeuren vanwege de inscriptie in de beker. Ook de beker voor het kampioenschap van Huizum was nog niet uitgereikt, omdat de clubkampioen, Anne Kooistra, op het moment van de ledenvergadering in mei niet aanwezig kon zijn. Ook hij kreeg nu de eer.

 

Roden/Leek speelde tot voorkort nog met twee teams, maar door zeven sterfgevallen bij de vereniging, komt men nog maar met één team uit. Verder is Bert Begeman is getransfereerd naar Winschoten en moesten twee spelers om gezondheidsredenen al dan niet tijdelijk afhaken. Voor de wedstrijd tegen Huizum-1 kon men vanwege een begrafenis Bert Honderd niet opstellen.

Huizum-1 speelde voor het eerst zonder kopman Rein van der Pal, die dit seizoen uitkomt voor hoofdklasser Heerenveen-1. Voor de eerste wedstrijd viel Hans van Dijk in voor de afwezige Jan Bosselaar.

 

Al snel in de wedstrijd stonden spelers van Huizum op diverse borden een schijf voor.

Tjalling van den Bosch zette de eerste 2 op het scorebord neer. In de opening accepteerde tegenspeler Henk van den Berg licht nadeel. Na een afruil werd hij opgezadeld met een niet verdedigbare voorpost, waar Tjalling wel raad mee wist.

Voor 4-0 zorgde Anton Schotanus. Al na enkele zetten stond er een Kettingstelling op het bord. Anton speelde alle tempi uit en kwam een schijf voor. Het afspel ging snel.

Sietse Nagel maakte er 6-0 van. Ook hier bracht een Kettingstelling tegenspeler Rob Helwerda in de problemen. Helwerda offerde een schijf en dit was de voorbode van verlies.

8-0 werd het na winst van Anne Piet Kooistra tegen Dennie van Dijk. Dennie is een speler, die tegen een rating van 1100 aanhikt. Normaal kan hij een aardige pot dammen, maar in deze wedstrijd laat hij zich zomaar een schijf afsnoepen.

Ai , 10-0 voor Huizum-1. Meinze Feenstra bereikte na lange tijd weer eens een overwinning. Lange tijd was er niet veel aan de hand voor Tom Huizinga. Maar plotseling raakte zijn stand in onbalans. En toen een 3-om-3-tje niet werd gezien, was een doorbraak van Meinze niet meer te voorkomen en gaf Huizinga op.

Het 11e en winnende punt kwam van Piet Bouma. Jaap Huizinga was in de verdedigende ro. We weten niet of het door de twee pilletjes kwam, die hij innam, maar hij hield stand.

Ook Jan Adema speelde remise en wel tegen Evert Faber, die hierdoor in het blauw in de uitslagentabel staat Jan leek het betere van het spel te hebben, maar rond de 50e zet liet hij Faber glippen.

Invaller Hans van Dijk kwam toevalligerwijs aan bord 8 te spelen tegen de op papier sterkste speler van Roden/Leek, Roel de Vries. Ooit waren ze bij Dokkum clubgenoten.

Ergens moet er remise haalbaar zijn geweest, maar het was De Vries, die het voordeel naar zich toetrok en won.

Aan bord 9 had Jacob de Vries het moeilijk met Edward Kuiper. Op de 58e zet kwam eindelijk de vraagtekenzet van Kuiper en kon Jacob met een uitroepteken winnen.

Ook de partij van Bart Visser eindigde in de gloria en wel doordat Smid opgaf.

Smid moest in een 5-tegen-5-stand offeren en gaf er om begrijpelijke redenen even later nog maar eentje. Omdat hij hierna alleen nog maar met zijn dam kon spelen, niks kon aanvallen en Bart een tweede dam ging halen, was opgave een teken van spelinzicht.

16-4 voor Huizum-1.

 

In ronde 2 op zaterdag 29 september staat de uitwedstrijd tegen Damkring Emmeloord op het programma.

 

 

    Huizum-1                - Roden/Leek               16-4

1. Anton Schotanus (1269)   - Jouke de Haan (1024)     2-0 2

2. Jan Adema (1225)         - Evert Faber (990)        1-1 7

3. Sietse Nagel (1138)      - Rob Helwerda (1020)      2-0 3

4. Piet Bouma (1194)        - Jaap Huizinga (1057)     1-1 6

5. Anne P. Kooistra (1238)  - Dennie van Dijk (1097)   2-0 4

6. Meinze Feenstra (1021)   - Tom Huizinga (756)       2-0 5

7. Bart Visser (1139)       - Fokke Smid (964)         2-0 10

8. Hans van Dijk (981)      - Roel de Vries (1147)     0-2 8

9. Jacob de Vries (1192)    - Edward Kuiper (931)      2-0 9

10. Tjalling vd Bosch (1178)- Henk van den Berg (824)  2-0 1

 

 

Huizum-2 had een meevaller, want BEGB Britsum had een speler te weinig.

Bart Adema streek zo zonder een zet te spelen 2 punten op. Niet erg bevredigend voor de speler en niet voor de club met een tekort aan spelers. Het is een geluk dat de boete die hier eerder op stond, door de KNDB is afgeschaft.

 

Goed, die 2 punten aan het begin waren toch dure punten voor BEGB, gezien de einduitslag. Bram Scholma won van Yke Miedema. Miedema deed in een 13-om-13-stand een dubieuze zet. Bram sloeg hierna toe met een combinatie naar dam.

Debutant in Huizum-2 Martin de Vries gaf zijn visitekaartje af met winst op Sipke de Boer. Het was een lastige klassieke stand, waarin Martin zich de vraag moest stellen wat er zou gebeuren als hij de slag naar dam niet zou nemen. Hij nam hem, waarna

De Boer ook op de damrij belandde. Wat zich hierna ontspon was misschien niet in in de berekeningen opgenomen, maar mondde wel uit in winst voor Martin.


Henk Veldhorst luidde op de 11e zet een zeker nadeel in. Pieter Dijkstra greep het centrum en het was aan de jarenlange ervaring van Henk te danken dat de partij toch nog in remise eindigde.

Gauke Dirk Nijholt, invaller voor de afgelopen vrijdag aan zijn pols geopereerde Jan Terpstra, zette iets te optimistisch een voorpost op het bord tegen Reinout Sloot.

Sloot is de man die zijn woord houdt. Zijn woord is: 'Als je geen gekke dingen tegen mij doet, haal je wel remise.' Tenminste dat hoorde ik hem zeggen tijdens het Mello Koolman-toernooi. Gauke kwam een schijf achter en verloor.

Marten Martens kreeg last van een vreemde opbouw. In het slot van de partij maakte Sietse Bronger korte metten met Marten.

Fedde van der Laan won van Sjoerd Schaaf. Schaaf had een op het oog robuuste stand opgebouwd, een omgekeerde piramide. Maar binnen enkele zetten ging alle kracht eruit en kwam Fedde een schijf voor.

Thijs Talsma en Jan Peters hielden elkaar in evenwicht.

De rentree van Marcel de Vries in Huizum-2 strandde in remise. Willem Lep wordt blauw weergegeven in de uitslagentabel. Beide spelers kwamen niet in gevaar en Marcel scoorde het 11e en winnende punt !

Gerrit Reitsma kwam eveneens tot remise tegen Eeltje Terpstra. En hier was geen speld tussen te krijgen. 12-8 voor Huizum-2.

 

De volgende wedstrijd is op 29 september a.s. tegen Strijd Sonder Spijt te Kampen.

 

 

    Huizum-2                - Bezint Eer Gij Begint    12-8

1. Gauke Dirk Nijholt (845) - Reinout Sloot (1068)     0-2 5

2. Marcel de Vries (1077)   - Willem Lep (832)         1-1 9

3. Marten Martens (1000)    - Sietse Bronger (983)     0-2 6

4. Thijs Talsma (1013)      - Jan Peters (952)         1-1 8

5. Henk Veldhorst (934)     - Pieter Dijkstra (964)    1-1 4

6. Gerrit Reitsma (1011)    - Eeltje Terpstra (911)    1-1 10

7. Bram Scholma (887)       - Yke Miedema (744)        2-0 2

8. Fedde van der Laan (772) - Sjoerd Schaaf (856)      2-0 7

9. Martin de Vries (712)    - Sipke de Boer (519)      2-0 3

10. Bart Adema (799)        - niet opgekomen           2-0 1 R

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Auke Spijkstra

* 28 april 1937   -   19 augustus 2018

 

Tijdens de onderlinge competitie van Damclub Huizum in de Wiardazaal van dorpshuis 'Ien en Mien' te Goutum op donderdag 22 maart 2018

 

Foto: SAN.

24-08-2018:  Afscheid Auke Spijkstra trekt 200 belangstellenden

 

Om 17.00 uur vandaag begon de afscheidsbijeenkomst van Auke Spijkstra in de Oldehovezaal van Yarden te Goutum.

Het aantal belangstellenden, 200 personen, was dusdanig groot dat een deel in de ontvangstzaal de plechtigheid via een TV-scherm  moest volgen.

We zagen dat de sporten, waarmee hij zich vermaakte, een plekje hadden gekregen voor de lichthouten kist. Zo lag er een kaatsballetje, een voetbal, een aantal bridgekaarten en een uitgeklapt dambord. Op de kist stond een foto van vorig jaar, van de dag waarop hij 80 jaar werd.

 

Een broer van Auke schetste zijn leven. Hun ouders woonden in de pastoriewoning in Idaard. Het was een rood arbeidersgezin. Ze verhuisden al snel naar Roordahuizum en woonden aan de Haven. Hier kon volop gespeeld worden. Om wat bij te verdienen werkte hij o.a. bij de slager en zat er vaak een snee in de vingers.

Auke ging naar de kweekschool (de arbeidersuniversiteit) en haalde later in de avonduren een akte, waarmee hij wiskundeles kon geven.

Auke werkte tot zijn 55e, hoorden we, en ging daarna met pensioen.

 

Auke hield van het land ingaan om kievitseieren te zoeken met zijn zwager en probeerde de kunst van het kijken naar 'hijkes en sijkes' over te brengen op zijn zoon.  Deze had hiervoor niet veel talent, maar ze lieten hem dan met opzet daar in het land lopen, waar een nest was.

Auke deed wel aan sport maar hield eigenlijk niet zo van veel bewegen.
Als balkeerder kon hij wel meedoen op het kaatsveld.
Hij kwam in aanraking met de damsport in Roordahuizum. Onderwijzer Pieter Bergsma stimuleerde hem. Alleen Damclub Huizum werd genoemd, maar Auke speelde ook voor Damclub Leeuwarden en damclub Set Troch te Oudebildtzijl.

Zijn echtegenote Jantsje van der Mark leerde Auke kennen op de kweekschool. Zij was van een jongere lichting en ze waren allebei bleu. Maar tijdens het uitgaan in 's Lands Welvaren in Wartena raakten ze aan het dansen en hadden ze verkering. Het hield niet meteen stand. Maar door elkaar een tijd niet te zien, beseften ze hoe ze elkaar misten en raakte het weer aan.

 

Eigenlijk was Auke nooit ziek, behalve in 1998 toen hij tijdens een wandeltocht een hartstilstand kreeg en door twee militairen werd gereanimeerd. Hij blaakte tot op het laatst toe van gezondheid en had van alles bij het eind.

 

Een kleinzoon haalde herinneringen op aan pake, o.a. de herinneringen aan logeerpartijen bij pake en beppe kwamen aan bod. Ze mochten als kleinkinderen dingen doen, die zoon Anne en dochter Sibrecht beslist niet mochten doen, zoals een bal tegen het hoogste raam van het huis proberen te gooien. Auke ging altijd kijken bij hun voetbalwedstrijden en zei dan altijd dat ze een goede wedstrijd hadden gespeeld, ook als dat niet zo was, en daar hadden ze wel eens de pest over in.

 

Zijn zoon Anne sprak ook. Zijn vader reed hem altijd naar jeugdkaatswedstrijden.

Van anderen hoorde hij dan wel eens dat zijn vader trots op hem was.

Toen hij op school wiskundeles kreeg van zijn vader en even niet wist hoe hij verder moest, wilde hij de hulp 's avonds van zijn vader inroepen. Auke zei dan dat hij het zelf moest uitzoeken, want de andere leerlingen in zijn klas hadden ook geen wiskundeleraar thuis om te helpen.

 

De teneur was dat Auke graag wilde dat mensen zich aan afspraken hielden.

Toen er een keer 3 tweepersoons hotelkamers waren geboekt en men bij aankomst 6 eenpersoons kamers aangeboden kreeg, liep hij rood aan en liet hij weten dat dat niet de afspraak was.

 

Zoals het gegaan is, was misschien maar het beste, omdat hij, als het al was gelukt, niet meer de oude zou kunnen worden en als stumper door het leven had gemoeten.

Dat zou hij nooit hebben gewild.

 

Hierna sprak dochter Sibrecht, voor wie Auke de nodige moeite bij de burgerlijke stand had moeten doen om haar een naam te geven. De naam die hij indiende, werd niet geaccepteerd. Hij kreeg een boek mee naar huis om daar eentje uit te zoeken.

'Maar uiteindelijk heb ik een naam gekregen', aldus Sibrecht.

Ze vertelde van de laatste momenten van haar vader op de intensive care. Ze konden hem niet meer helpen. Een bloedpropje in de longen werd hem fataal.

 

Tot slot verwoordde vrouw Jantsje Spijkstra-van der Mark hoe plotseling en snel het allemaal was gegaan. Ze dankte de aanwezigen.

 

De muziek was van een plaatselijke luisterliedjeszanger.

Het slotstuk was 'Barcelona' van Freddie Mercury en Montserat Caballé

 

Na afloop was er koffie/thee, broodjes, suikerbrood e.d. en kon de familie worden gecondoleerd.

 

We zagen Jeppe Bronger van voorheen Oudebildtzijl en thans BEGB Britsum.

Reinout Sloot was er en het complete bestuur van Damclub Huizum.

De overige aanwezigen waren kaatsers, bridgers, familieleden, kennissen, buurt- / dorpsgenoten, wellicht mensen uit de politiek, oud-collega's enz.

22-08-2018:  Auke Spijkstra overleden

 

*  Idaard,  28 april 1937     -    †  Heerenveen, 19 augustus 2018

 

Op dinsdagmorgen stuurde Sjoerd Schaaf een bericht, waarin hij vertelde dat hij van zijn broer Hylke had gehoord dat Auke Spijkstra zondag 19 augustus was overleden, als supporter in de rust van de wedstrijd Heerenveen-Vitesse

 

'Ynienen stiet ús wrâld stil ….’ staat er vandaag boven de advertentie in de Leeuwarder Courant van zijn vrouw Jantsje, kinderen en kleinkinderen.

 

Auke  Spijkstra is niet meer onder ons. Hij is overleden op 81 jarige leeftijd, maar als je hem zag, zou je dit niet zeggen. Hij was nog  volop actief.

 

Auke is geboren in het dorpje Idaard, dat langs de weg ligt als je van Leeuwarden komt tussen Wirdum en Grou.

Begin jaren 50 woonde hij in Roordahuizum (Reduzum). Vanaf de tweede helft van de jaren 60 tot nu woonde hij in Sint Annaparochie. Auke was leraar wiskunde.

Hij gaf onder meer les aan het Magister Alvinuscollege te Sneek.

 

Wij kennen Auke als dammer, die onderdeel uitmaakte van het roemruchte eerste tiental van Damclub Huizum dat in 1974 landskampioen werd. Hij was net als wijlen Jacob Spoelstra een speler, die het goed had gedaan in de hoogste landelijke damklasse als er niet werd verloren. En die degelijkheid bezat hij.
De topspelers van het team, zoals Harm Wiersma, Frank Drost, Sjoerd Visser, Johan Capelle, Menno Bandstra en Anton Schotanus zorgden  wel voor een plusscore.

 

We kennen hem ook als iemand, die hield van het analyseren van zijn partijen.
Hij voerde ze allemaal in in Turbodambase.

Hij had een damrubriek in De Kollumer, hij was ook bezig met probleemstandjes en eindspelen. Ook had hij rubrieken in de PFDB'er en in 'De Huizumer'.

In 1967 voerde hij de redactie van het eerste clubblad van Damclub Huizum.

Er verschenen 6 nummers, waarvan het laatste nummer 5 / 6  was.  
15 jaar later volgden Wim Kieffer en Jan Terpstra hem na en had Huizum weer voor een aantal jaren een clubblad.

 

Auke kwam voort uit een juniorenlichting met o.a. Oebele Hoekstra, Douwe de Jong,
Jan de Vos, Thijs Mulder en Klaas Rozema. Met hen speelde hij in 1956 zijn eerste jeugd FK. Auke werd 5
e in dit gezelschap voor Klaas Rozema.

Gedurende zijn damcarrière was hij 20x deelnemer in de finale van het persoonlijk damkampioenschap van Friesland. Met onderbrekingen in de periode van 1966 tot 2006.

Hij kreeg daarbij te maken met de Friese top van die tijd, waardoor het halen van de finale al een grote eer was.

 

Hij speelde bij damclub Oudebildtzijl. Deze club is opgericht op 21 december 1957 als damclub ‘Set Troch’., maar heeft deze naam verder nooit gebruikt.

Voordien werd er in ‘Het Grauwe Paard’ Fries Spel beoefend.

In 1966 werd Auke Spijkstra hier clubkampioen.

Tot 1965 speelde Auke bij Roordahuizum en DCL (Damclub Leeuwarden) , waar ook Pieter Bergsma en Douwe de Jong speelden. Sinds 1 september 1966 is Auke lid van Damclub Huizum, 52 jaar lang !

Hij was 61 jaar lid van de KNDB. In 2007, het jaar waarin Damclub Huizum 75 jaar bestond, ontving Auke de ‘gouden’ speld met oorkonde van de KNDB.

 

Auke was waardevol als speler in de onderlinge en in de teams.

Nadat hij alweer jaren terug een hartstilstand had gehad bij een wandeltocht, waar hij gelukkig na reanimatie goed van herstelde, deed hij niet meer mee met teamwedstrijden, waarbij hij een eind van huis zou zijn.

Vanwege een andere hobby, Bridge, kwam hij niet meer elke week naar de clubavond, maar één keer in de 14 dagen.

Auke was een meedenkend lid en liet zich horen als hij het ergens niet mee eens was. Hij was het niet altijd eens met de paring van de onderlinge competitie.

In diverse perioden was hij zelf competitieleider, in het bestuur en buiten het bestuur.

 

Naast het dammen en bridgen was hij een groot kaatsliefhebber. Hiermee was hij net als met het dammen vergroeid.

Hij was o.a. keurmeester bij kaatswedstrijden en werd onderscheiden door de kaatsbond voor zijn jarenlange bestuurs- en commissiewerk.

Zijn zoon Anne schopte het tot de finale van de belangrijkste kaatswedstrijd van het jaar in Friesland, de PC (Permanente Commissie) te Franeker.

Politiek was Auke een tijdje als raadslid actief voor de Partij van de Arbeid in het Bildt

Hij was verder de grootste supporter van zijn kleinzonen.

 

Tjalling van den Bosch heeft enige tijd terug aandacht aan Auke besteed in weblog ‘Huizumer Highlights’.

Hierbij staan ook enkele ‘standjes’. Bekijk deze bijdrage nog eens.

 

Op vrijdag 24 augustus,  aan het eind van de middag (17.00 uur), wordt er afscheid genomen van Auke in de Oldehovezaal van Yarden te Goutum.
Na de bijeenkomst is er de mogelijkheid tot condoleren.

 

We wensen echtgenote Jantsje, zoon Anne, dochter Sibrecht, hun partners en kinderen sterkte in deze periode van verlies.

 

Ook wij zullen Auke missen als lid, als collega in de sport, als dammer met kennis van het spel en de historie en bovenal als aardig mens met wie je altijd wel een praatje kon maken.

21-05-2018:  Algemene Verordening Gegevensbescherming

 

Per 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dat betekent dat er vanaf die datum dezelfde privacywetgeving geldt in de hele Europese Unie (EU).

 

Wij zijn als Damclub Huizum, net als andere organisaties, verplicht aan deze verordening te voldoen.

Uiteraard zullen wij nooit zomaar gegevens verstrekken aan derden, behalve als dit niet anders kan in verband met deelname aan wedstrijden of in verband met informatieuitwisseling met de PFDB of KNDB.

Om u als lid gerust te stellen, Damclub Huizum slaat geen gegevens op, waar we niets mee hoeven te doen. Dus geen medische gegevens e.d.

Van de KNDB ontvangen we ieder jaar een bijgewerkte ledenlijst, waarmee we bij wedstrijden kunnen aantonen dat u lid bent bij Damclub Huzium en dat u daarom speelgerchtigd bent.

De secretaris geeft mutaties door in het ledenbestand aan de bond. Hij houdt o.a. adreswijzigingen bij.

De penningmeester heeft behalve adresgegevens ook bankgegevens nodig om te kunnen functioneren.

 

In het verleden werd er nog wel eens een telefoonnummer of een e-mailadres aan een derde verstrekt in gevallen dat dit geen kwaad leek te kunnen.

Beter is het om betrokkene in te lichten en te vragen om zelf contact op te nemen met degene die contact zoekt.

 

Om te voldoen aan de verordeing plaatsen we een aantal links op deze voorpagina van de website naar de privacyverklaring, naar een toestemmingsverklaring en naar een geheimhoudingsverklaring., die we aan de hand van een aantal door de bond verstrekte modellen hebben opgesteld.

De toestemmingsverklaring zullen we waarschijnlijk naar ieder lid toezenden met het verzoek deze terug te zenden per e-mail of post.

 

Hiermee laten we zien dat Damclub Huizum ermee bezig is.

23-03-2018:  Erwin Heslinga Sneldamkampioen van Huizum 2018

 

Op donderdagavond 22 maart 2018 werd er door 14 leden van Damclub Huizum in dorpshuis 'Ien en Mien' te Goutum gespeeld om het Sneldamkampioenschap van Huizum. In Tivoli zijn veel toernooien verspeeld, waardoor de club daar diepgeworteld was. Maar inmiddels is 'Ien en Mien' na bijna een damseizoen al aardig ingewijd.

 

Na 7 speelronden volgens het Zwitsers systeem kwam Erwin Heslinga als winnaar uit de bus met 12 punten. Jan Adema en Anne Piet Kooistra konden goed volgen, maar kregen geen kans om hem bij te halen. Beide achtervolgers eindigden met 10 punten op de 2e en 3e plaats. Meinze Feenstra was goed op dreef en eindigde als 5e met 8 punten.

 

Dat het toernooi op 22 maart werd gehouden, was geen toeval, omdat het FK Sneldammen op zaterdag 24 maart wordt gehouden in Rinsumageest.

 

 

Pl Naam                    Rat Cat.  We Wi Re Ve Pu  Wp SB

 1 Erwin Heslinga MF       1251 Alg  7  5  2  0  12  53 88

 2 Jan Adema               1240 Alg  7  4  2  1  10  57 74

 3 Anne Piet Kooistra CMF  1235 Alg  7  4  2  1  10  50 62

 4 Bart Visser             1173 Alg  7  2  4  1   8  56 54

 5 Meinze Feenstra         1002 Alg  7  2  4  1   8  54 59

 6 Auke Spijkstra          1123 Alg  7  3  2  2   8  52 46

 7 Sietse Nagel            1123 Alg  7  4  0  3   8  45 38

 8 Jan T. Terpstra          997 Alg  7  3  1  3   7  49 34

 9 Jan Bosselaar           1067 Alg  7  3  1  3   7  37 26

10 Reinout Sloot           1121 Alg  7  2  2  3   6  57 44

11 Bram Scholma             929 Alg  7  3  0  4   6  42 18

12 Anne Langhout            984 Alg  7  2  2  3   6  41 19

13 Fedde van der Laan       816 Alg  7  1  0  6   2  47 0

14 Ton Bouwkamp             665 Alg  7  0  0  7   0  46 0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Huizum-2 in restaurant De Zingende Wielen in Den Oever na afloop van

het duel tegen Hofstad Dammers om degradatie / promotie.

 

Foto: Meinze Feenstra.

04-03-2018:  Flinterdun verlies Huizum-2 tegen Hofstad Dammers

 

Door Meinze Feenstra, teamleider Huizum-2.

 

De nacompetitiewedstrijd tegen De Hofstaddammer vond plaats op neutraal terrein in de speelzaal van Damcombinatie Zaanstreek. Er werd afgereisd zonder Jan Bosselaar en Henk Veldhorst die beide verhinderd waren. Gauke Dirk Nijholt en Jilles van Kesteren waren bereid om in te vallen. Op voorhand leek het een zware wedstrijd te worden, op 9 borden had de tegenstander een hogere rating.

Helaas liep Bram Scholma in een zetje, met een schijfachterstand als gevolg. Jaap van Hal speelde de wedstrijd koel uit. Meinze Feenstra werd verrast door een zet, waarna hij niet achter een schijf mocht lopen. Gelukkig was er een escape en middels een grote afruil bleef de stand gelijk. Daarna leek de stand van Meinze iets beter, maar het bleef gelijkwaardig. Na een 3 om 3 ruil van tegenstander Frans van der Velde resteerde een 5 tegen 5 stand en de vrede werd getekend. Marten Martens had toen al remise aangeboden aan Nizaam Muradin, maar deze wilde nog even doorspelen. Hij kreeg echter het deksel op de neus, want Martens kreeg voordeel met tenslotte een 4 om 1 stand. Murdadin speelde lang door maar moest toch capituleren. Fedde van der Laan en Piet Rozenboom speelden een partij waarbij de stand in evenwicht bleef. Een prima remise van Fedde.

Het was goed om te zien dat Jilles van Kesteren na lange tijd weer achter het bord zat. Jilles kreeg wat teveel randschijven en offerde een schijf met de bedoeling om door te breken. Jack Mondt vond echter de juiste verdediging. Met nog een offer probeerde Jilles toch nog dam te halen, maar Mondt bleef rustig en liep door naar dam waarna een overmachtseindspel ontstond. Bart Adema moest toestaan dat Harold Jagram naar dam schoof. Bart haalde ook nog een dam, maar de overmacht was te groot. Het rating verschil tussen Gauke Dirk Nijholt en Hugo Simons bedraagt ruim 300 punten. In een klassieke stand kon Gauke een doorbraak nemen met schijfvoordeel. Simons kon echter ook doorbreken, voordat de slag werd uitgevoerd werd tot remise besloten. Ook Gerrit Reitsma kwam in het blauw te staan door remise te spelen tegen de sterkste speler van De Hofstaddammers, Krijn Toet. In een grappig eindspelletje werd remise afgedwongen. Jan de Vos en de Fries om utens Bonne Douma kwamen na een spannend eindspel ook remise overeen. De Vos probeerde het nog wel maar winst zat er niet in. Jetse Veenstra en Thijs Talsma kregen een dammeneindspel op het bord. Veenstra was als eerste op dam en kon remise maken, hij ging echter voor de winst. Thijs haalde echter meerdere dammen en wist te winnen.

Einduitslag 11 – 9 voor De Hofstaddammers. Gezien het ratingverschil een verdienstelijke nederlaag.

Na afloop van de wedstrijd hebben we heerlijk gegeten bij de Zingende Wielen in Den Oever.

We kunnen terug kijken op een mooi seizoen, waarbij we de promotie net zijn misgelopen. Iedereen heeft goed gepresteerd, de sfeer was prima. Op naar het volgende seizoen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3-2-2018: Nationale Damcompetitie ronde 10

Heerenveen-1 - Huizum-1 :   10-10

 

Anne Kooistra - Peter Achterstraat   1-1.

Naast Anne Piet zit topscorer Rein van der Pal.

 

Foto: SAN.

04-02-2018: Huizum-1 tegengewerkt door hogere machten 10-10 Heerenveen-1

                     Huizum-2 wint  van Heerenveen-3 in spannende wedstrijd

 

In ronde 10 van de Nationale Damcompetitie voor clubtientallen speelden de Huizumer tientallen speelden tegen Heerenveen-1 en -3 in Het Hof van Schoterland te Mildam.

Huizum-1 zou een ultieme poging moeten doen om via een overwinning nog enige kans te maken op de nacompetitie. Huizum-2 heeft die na-competitie al zo goed als op zak.

 

Maar zoals altijd als het niet loopt voor een team in een seizoen, gaat alles tegenzitten.

De degradatieconcurrenten gaan opeens winnen, terwijl de eigen winstplannen sneuvelen om allerlei redenen. Huizum-1 speelt volgend jaar 1e klasse A.

Als Huizum-2 promoveert via de nacompetitie, dan hebben we in ieder geval  een thuiswedstrijd met 20 man in plaats van 40.

 

In het Hof van Schoterland te Mildam kwamen veel oude en jonge bekenden elkaar tegen. Zo was daar Marieke Altena, die voorheen voor de Sneeker Damclub uitkwam, maar nu op bezoek was met haar teamgenoten van de Enschedese Damclub.

Ze studeert aan de technische universiteit in Twente. Het toeval koppelde haar aan de andere vrouw in de speelzaal, Iepie Poepjes-Koopman. van Heerenveen-2. Iepie won.

 

Henk Hosper stak aan het begin van de middag een welkomstwoord af, waarin hij zowel Heerenveen als Huizum met een identiteitscrisis opzadelde. Heerenveen speelt in Mildam en Huizum uit Leeuwarden speelt tegenwoordig in Goutum.

Vlak hierna klonk uit de tas van Aize Plantinga plotseling de melodie van het Fries Volkslied en stond iedereen acuut naast zijn/haar stoel, een enkeling uitgezonderd.

Heerenveen-2 speelde tegen EDC uit Twente, voor de gelegenheid FC Twente genoemd, omdat 's avonds een kilometer verderop de voetbalwedstrijd Heerenveen - FC Twente op het programma stond. Anders dan bij de damwedstrijd won Heerenveen met voetballen wel van de Tukkers.

 

De wedstrijd van Huizum-1 verliep strak. De ene remise na de andere kon worden opgeschreven. Opvallend was de remise tussen Jan Adema en Sjoerd Koopman.

Na enig geruil en een grote slotruil van Sjoerd, waren de heren al na 37 zover dat er een 3-tegen-2 eindspel overbleef en er niet meer in zat dan remise. Maar ze mochten geen remise doen, want ze hadden nog geen 40 zetten, en dat is de regel. Doe je wel remise dan moet de arbiter, in dit geval Ton Weenink, 0-0 als uitslag noteren.

Dus speelden ze nog even door. Als ik het goed zag, begon één van de spelers zelfs nog even na te denken. Een foutje is natuurlijk zo gemaakt. Drie zetten, die er eigenlijk niet meer toe doen,kunnen enger zijn dan drie normale zetten. Het werd remise.

Piet Bouma volgde met remise tegen Johan Teake Dekker. Even checken.

Ja, op de 40e zet.

Bart Visser en Oscar Veltman  kwamen hierna remise overeen. De partij kwam niet echt op gang. Tjalling van den Bosch loste het allemaal goed op tegen Peter Veltman en ook hier was remise daarna onomkoombaar. 4-4.

Wij brengen onze 'Van Persie' niet vijf minuten voor het einde in het veld, maar zetten hem meteen aan het werk. En hoe. Rond de 27e zet verloor Tjipke Smedinga definitief de controle in de partij en streek Rein van der Pal met een slinkse truc de twee punten op. Ruststand 4-6 en het kon nog alle kanten op.

 

Jacob de Vries hield goed stand tegen Gerben de Wit en dwong remise af.

De paring Schotanus-Plantinga leek op papier gunstig, maar de zwartspeler liet zich niet wegspelen. Sterker nog, hij kwam een paar zetten lang een schijf voor te staan.

Deze verdween van het bord, waarna de partij in remise eindigde.

 

Sietse Nagel had een paar engeltjes op zijn schouder. Tot twee keer toe gaf Hendrik Veenstra  hem een herkansing. Bij gewoon spel had Veenstra op de 44e zet gewoon gewonnen, maar hij zette een actie in, die voorafging met een offer. Dit pareerde Nagel met een tegenactie, die bij goed slaan gelijkwaardig spel opgeleverd zou hebben.

Natuurlijk ontstond er bij het maken van de keuze van slaan ineens het idee om 'die andere' te slaan, om bepaalde redenen, waarbij even die vrije zet vergeten werd.

Zo verpruts je een redding. Gelukkig verzuimde Veenstra in het eindspel wederom om de genadeklap te geven en kon Nagel met een tweede dam de remise binnenhengelen.

 

Over de partij tussen Sipke Doller en Jan Terpstra schreeff Doller op Toernooibase iets, waaruit we het volgende hebben gefilterd: Terpstra speelde zeer geconcentreerd, kwam goed te staan en bereikte uiteindelijk een eindspel, dat aan alle kanten remise was.
Er volgde dan ook een remiseaanbod, waarop Doller vroeg welke zet hij dan ging doen. Dit bleek een niet helemaal nodig offer te zijn, waarna Doller, die niet helemaal in topvorm is, alsnog de partij naar zich toetrok.
Hij redde daarmee de eer voor Heerenveen-1.

Anne Kooistra leek voordeel op het bord te hebben. Volgens insiders heeft hij zelfs de winst in handen gehad. Maar Peter Achterstraat dacht hier anders over en wikkelde in het eindspel keurig af naar remise. Eindstand 10-10.

 

Het klassement na 10 ronden geeft aan dat DES Lunteren bovenaan staat met 18 punten. Zij worden achtervolgdt door Damcombinatie Fryslân-1 dat 17 punten heeft.

Hijken/DCT-2 heeft Huizum-1 verdrongen van de laatste plaats.

 

Topscores na 10 ronden: 1. Rein van der Pal 17 uit 10, Anne Piet Kooistra 13 uit 10 en Tjalling van den Bosch 10 uit 10.

 

Opvallend is dat Hans van Dijk de hoogste tegenrating voor de kiezen heeft gehad.

Dit is allemaal op Toernooibase te bekijken. Klik op de clubnaam en dan op 'topscorers'.

 

 

In ronde 11 speelt Huizum-1 thuis tegen Gooi en Eemland, een samensmelting van Bunschoten en Soest-Baarn. Iedereen kan dan vrijuit spelen, want degradatie naar de 1e klasse A is voor zover we dit kunnen bekijken een feit.

 

 

Hoofdklassse A KNDB - ronde 10 - 3 februari 2018

 

    DCH Heerenveen-1         - Huizum-1               10-10

 1. Gerben de Wit (1225)     - Jacob de Vries (1191)   1-1 6

 2. Oscar Veltman (1133)     - Bart Visser (1173)      1-1 3

 3. Johan T. Dekker (1336)   - Piet Bouma (1188)       1-1 2

 4. Hendrik Veenstra (1206)  - Sietse Nagel (1123)     1-1 8

 5. Sjoerd Koopman (1264)    - Jan Adema (1240)        1-1 1

 6. Aize Plantinga (1071)    - Anton Schotanus (1296)  1-1 7

 7. Sipke Doller (1198)      - Jan T. Terpstra (997)   2-0 9

 8. Peter Veltman (1203)     - Tjalling vd Bosch(1180) 1-1 4

 9. Tjipke Smedinga (1208)   - Rein van der Pal (1422) 0-2 5

10. Peter Achterstraat (1119)- Anne P. Kooistra (1235) 1-1 10

 

 

Verslag op RTV NOF - G.J. Terpstra:

 

Huizumers laten kans op promotie niet glippen tegen TTS

 

Maandag 19-02-2018

LEEUWARDEN - Voor de landelijke zaterdagcompetitie moesten de Feanster schuivers hun laatste wedstrijd spelen tegen de reserves van Huizum uit Leeuwarden. Met een overwinning konden de Huizumers de 2e plaats afdwingen welke recht geeft om deel te nemen aan de nacompetitie en op die manier alsnog wellicht promotie te bereiken.

 

Aan Feanster zijde ontbraken een aantal cracks en bovendien bleek de griepgolf te hebben toegeslagen in Noord Oost Friesland zodat met een fantasieopstelling aan de match werd deelgenomen. Bart Adema aan bord 10 was de eerste Leeuwarder die de punten kon bijschrijven tegen super invaller Sape Hiemstra. Analisten gaven aan dat Sape halverwege de winst op een brikje heeft verzuimd. Henk Veldhorst maakte op bord 9 gehakt van de stand van Simen Atsma die duidelijk vandaag niet zijn dag had.

 

Op bord 3 was het Jan de Vos die zijn naam alle eer aandeed door zijn opponent Karel de Bruin zelfs helemaal vast de schuiven en de 6-0 te noteren voor de thuisclub.

 

Op bord 3 dacht Gerrit Terpstra Laat mij de eer in ieder geval maar redden en bij de eerste de beste gelegenheid tegen bondsvoorzitter Jan Bosselaar werd remise aangeboden. Omdat het vuur al uit de stand was verdwenen de meest verstandigste beslissing.

 

Ook Anton van der Ploeg kwam remise overeen nadat zijn tegenstander Marten Martens moest erkennen dat winst voor één der spelers waarschijnlijk een utopie was. Luitzen van der Heide bracht wat commotie tot stand. Tegen Fedde van der Laan bleek in eerste instantie zomaar een schuif in de mouw te zijn verdwenen. Tovenaar Luitzen ontdekte dit plaatste de schijf en won de partij. De enigste 2 punten voor TTS met een overwinning.

 

Thijs Talsma had geen kind aan Joop de Graaf. In een vorm van damblindheid had Joop eerst Thijs de vrije doortocht verleend naar dam en de resterende stand bood geen kans op verzet van betekenis.

 

De materiaal achterstand in de pot tussen Meinze Feenstra en Cees Dijkstra was ook verwonderlijk. Via toernooibase kan het vreemde verloop worden vervolgd wat hier precies is misgegaan.

 

Op bord 1 blijkt Sietse Jonker een gevaarlijk wapen te zijn. Tegen Bram Scholma speelde Sietse weer een berepartij . Aanvallen was de boodschap en dat resulteerde uiteindelijk in een zeer verdienstelijke remise.

 

Hilarisch vond uw verslaggever te moeten constateren dat Jan Kunnen nog bezig was. Eerdere waarneming tijdens de match gaf aan Gerrit Reitsma blindelings de volle buit zou binnen halen. Op miraculeuze wijze had Jan echter de losstaande dam van Gerrit ingenomen en leek zelfs nog winstkansen te hebben. Tot de laatste zet werd gestreden en door de remise verschijnt Jan Kunnen opnieuw in blauw in toernooibase en geeft zijn rating een geweldige boost. Uithuilen en opnieuw beginnen is de boodschap aan Feanster zijde.

 

 

2e klasse A KNDB - ronde 10 - 3 februari 2018

 

    DCH Heerenveen-3         - Huizum-2                9-1

 1. Pieter de Vries (889)    - Fedde vd Laan (816)     2-0 4

 2. Wim Riddersma (856)      - Jan de Vos (1003)       0-2 5

 3. Marten Zijlstra (970)    - Marten Martens (996)    1-1 7

 4. Geert Rozenberg (879)    - Jan Bosselaar (1067)    0-2 9

 5. Tabe de Vries (883)      - Meinze Feenstra (1002)  0-2 10

 6. Klaas Mondria (883)      - Thijs Talsma (1022)     2-0 3

 7. Bouke van der Werff (944)- Henk Veldhorst (954)    2-0 1

 8. Sjouke Zijlstra (778)    - Bart Adema (796)        1-1 2

 9. Gerard Weinans (692)     - Gerrit Reitsma (1013)   0-2 6

10. Benno de Vries (886)     - Bram Scholma (929)      1-1 8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20-1-2018: Nationale Damcompetitie ronde 9

Huizum-1 - Dammers Uit Oost (Doetinchem) :   7-13

 

Anne Kooistra is nog bezig tegen Lambert Jan Koops in een haag van toeschouwers.

 

Foto: SAN.

20-01-2018:  DUO te sterk voor Huizum-1;  Huizum-2 verslaat Warffum

 

Op zaterdag 20 januari 2018 speelden Huizum-1 en -2 in ronde 9 van de Nationale Damcompetitie tegen Dammers Uit Oost uit Doetinchem en tegen Warffum.

 

Het verschil tussen DUO en Huizum-1 in de ranglijst betrof 10 punten, het verschil tussen plaats 4 en de onderste plaats. Desondanks werd het een strakke wedstrijd met verliespartijen aan borden, waar deze ook wel een beetje verwacht mochten worden, waarbij die aan bord 4 gezien de ratingverhouding een uitzondering vormde.
Helaas troffen onze spelers geen doel.

 

Na de vredetekening van Tjalling van den Bosch en Coen Donders kreeg Huizum-1 twee tikken op de neus. Jan Terpstra verloor van Dinant Spieker, die bij elke zet meer land veroverde om vervolgens de macht in handen te nemen.

Onverwacht was het verlies van Anton Schotanus tegen Gerrit Wassink, hoewel ooggetuigen hadden gezien dat de stand van onze speler al niet goed meer was.

De wedstrijd kabbelde hierna rustig verder met remises van Jan Adema tegen timmerman Hoekman, van topscorer Rein van der Pal (15 uit 9) tegen journalist Gep Leeflang, van Jacob de Vries, die de controle strak in handen hield, tegen Tim Hendriksen en van Toernooibasebaas Piet Bouma (in het blauw) tegen 1400-speler Wouter Ludwig.

Dit betekent dat Hans van Dijk nog steeds leefde tegen de sterker geachte Jochem Zweerink. En zolang er leven is, is er hoop. Een blik over de bordrand leerde echter dat Zweerink zijn tegenspeler het spelen al aardig onmogelijk had gemaakt en inderdaad even later gaf Van Dijk op. Bart Visser zat weer goed achter het bord, deed pogingen, maar moest na afloop erkennen dat, behalve dat hij zijn tegenspeler niet kende, deze een aardig potje kon dammen. En ditzelfde respect zullen Anne Piet Kooistra (APK) en Lambert Jan Koops voor elkaar hebben gehad. Ook hun partij mondde uit in remise.

De Doetinchemers wonnen met 0-3.

 

De volgende wedstrijd is op zaterdag 3 februari 2018 tegen Heerenveen in Mildam.

We vonden de nacompetitie altijd spannend, maar er niets gebeurd, is er aan een directe degradatie niet meer te ontkomen. Er tegenaan dus.

 

 

Hoofdklasse A

 

    Huizum-1                - DUO Doetinchem           7-13

 1. Rein vd Pal (1422)      - Gep Leeflang (1274)      1-1 5

 2. Anne P.Kooistra (1235)  - Lambert-Jan Koops (1224) 1-1 10

 3. Jan Adema (1240)        - Henk Hoekman (1265)      1-1 4

 4. Anton Schotanus (1296)  - Gerrit Wassink (1306)    0-2 2

 5. Piet Bouma (1188)       - Wouter Ludwig (1413)     1-1 7

 6. Bart Visser (1173)      - Ralf Richters (1080)     1-1 9

 7. Hans van Dijk (1003)    - Jochem Zweerink (1364)   0-2 8

 8. Jacob de Vries (1191)   - Tim Hendriksen (1136)    1-1 6   9. Jan T. Terpstra (997)   - Dinant Spieker (1296)    0-2 3

10. Tjalling vd Bosch (1180)- Coen Donders (1172)      1-1 1

 

 

Ja, ja. Huizum-2 wint andermaal. Koploper Hijken/DCT-3 zal nimmer achterhaalt worden, want dat team heeft een 100%-score, 18 uit 9 ! Huizum-2 volgt met 13 uit 8, met nog 2 ronden te gaan.

Marten Martens maakte gebruik van een tempozet en prikte in de linker vleugel van Groenhagen, die direct lam was. Warffum sloeg meteen terug, nadat Jan de Vos een slagzet openzette. Gezinus Bottema, die na de laatste aardschok wakker achter het bord zat, aarzelde niet en verwierf een blauwe status. Henk Veldhorst mocht vanuit het niets een schijf incasseren van Rudolf Schwab.

Als 50e zet deed de tegenspeler van Fedde van der Laan, Joop van der Heide, precies de goede zet om het damgeven en op slagzetten voor een eigen te halen dam door Fedde te laten slagen. Pats, boem en uit.

Het werd 6-4 toen Ton Bouwkamp geen uitweg meer zag op de 44e zet. Een dreigende tussenloop, was vermoedelijk nog wel te pareren geweest.

Aan bord 2 maakte een nieuwe speler zijn opwachting. Eigenlijk wachte Meinze Feenstra daar op hem. Het bleek A. Sleeboom te zijn. De auto waarin hij zat, kwam later aan en bovendien ging hij eerst achter een verkeerd bord zitten. Maar wat Meinze ook probeerde, de partij bleef volstrekt gelijkwaardig. Remise was derhalve een mooie uitslag. Thijs Talsma hield Nico Werkman in bedwang. Werkman moest zelfs nog een klein offer doen, maar had daarna wel een normale remise voorhanden.

De partijen van Bram Scholma verlopen soms langs risicovolle wegen, maar tijdens deze wedstrijd kwam hij toch op zijn bestemming aan.

Gerrit Reitsma was gemakkelijk een schijf voorgekomen tegen Anko Sterenberg.

Dit speelt iets gemakkelijker dan normaal .... zou je zeggen.  De bliksemse Sterenberg wist echter gewoon remise te halen en blauw uit te stralen.

Bart Adema werd ook blauw door Peter Hoeksema op remise te houden.

Al met al een mooie 12-8 overwinning.

 

De volgende wedstrijd is op zaterdag 3 februari 2018 tegen Heerenveen-3 in Mildam.

 

 

2e klasse A

 

    Huizum-2                - Warffum                 12-8

 1. Bart Adema (796)        - Peter Hoeksema (1122)    1-1 10

 2. Meinze Feenstra (1002)  - A. Sleeboom              1-1 6

 3. Thijs Talsma (1022)     - Nico Werkman (1177)      1-1 7

 4. Gerrit Reitsma (1013)   - Anko Sterenberg (742)    1-1 9

 5. Marten Martens (996)    - Eddy Groenhagen (619)    2-0 1

 6. Fedde vd Laan (816)     - Joop van der Heide (730) 2-0 4

 7. Jan de Vos (1003)       - Gezinus Bottema (894)    0-2 2

 8. Henk Veldhorst (954)    - Rudolf Schwab (698)      2-0 3

 9. Bram Scholma (929)      - Fenno Werkman (883)      2-0 8

10. Ton Bouwkamp (665)      - Wim Dirks (1035)         0-2 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nationale Damcompetitie

Harderwijk - Huizum-1 :   10-10

Piet Bouma - Ruurd Wuestman

Bart Visser - Jan van der Star

 

Foto: SAN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nationale Damcompetitie - ronde 8

Harderwijk - Huizum-1

Anne Piet Kooistra - Gerwin van der Meer

Verder Tjalling, Jan Anton en Jan.

 

Foto: SAN

06-01-2018: Huizum-1 gelijk tegen Harderwijk; Huizum-2 wint van Roden/Leek-2

 

Huizum-1 voegde in ronde 8 van de Nationale Damcompetitie tegen en in Harderwijk

1 wedstrijdpunt toe aan de score tot nu toe. Een verdubbeling, waardoor het totaal nu op 2 punten staat. Aangezien de concurrentie in het staartstuk van de Hoofdklasse A  KNDB af en toe wel een overwinning boekt, blijft Huizum-1 de rode lantaarndrager.

 

Maar o, o, o, o, wat waren we dichtbij een overwinning. In de slotpartij zat het Jacob de Vries niet mee tegen Fred Elgersma. Nee, daar lag misschien ook niet de kans.

De gemiste kans voor open doel was in de partij van Jan Terpstra tegen Henri Offenga.

Offenga had een 1-om-2-slag toe moeten laten, waarbij Jan een schijf voor zou zijn gekomen. Toen Jan niet toesloeg, sloeg Henri een paar zetten later toe met een vernietigende rondslag.
Ook teamleider Sietse Nagel zat te knutselen tegen C.N.R. (Kees) de Jong.

Hij ging teveel op in het idee dat zijn tegenspeler een kettingstelling in wilde gaan nemen en op de 30e zet een leep zetje meevlocht. De verdediging wiebelde en de vraag is of er nog redding mogelijk was op het fatale 32.34-30 ! De rest van de partij werd afgemaakt omdat het moest en om de tijd voor te blijven. Aan opgeven viel niet te ontkomen.

Zo dit waren de verliespartijen. Over naar het zoet.

 

Na de remises van Jan Adema en Piet Bouma was de eerst binnenkomende overwinning van Anton Schotanus, die als een tijger achter het bord zat te loeren op zijn kans. Gezien zijn zwarte jas moeten we denk ik spreken van een panter.

Tegenspeler René Schaafsma kwam nog wel op dam, maar Anton kon een vangstelling opbouwen en zo snel de twee punten binnenloodsen. Anne Piet Kooistra volgde met winst op Gerwin van der Meer. Tussenstand 4-6 voor Huizum.

Het verlies van Sietse werd gevolgd door remises van Bart Visser tegen Jan van der Star en van Tjalling van den Bosch tegen Jan Willem Hoeve. Prima prestaties.

Rein van der Pal maakte zijn faam weer waar met een overwining op Harderwijks kopman Niek Kuijvenhoven. Oud-Huizum-1-speler Erwin Heslinga berichtte op Facebook: Wat een beest. Respekt !  8-10 voor Huizum met nog die ene partij te gaan.

Zou Huizum dan eindelijk die overwinning pakken ? Er rustte een zware last op de schouders van Jacob de Vries in een zaal, die niet meer de stilte kende van het begin van de wedstrijd. Niet dat de naastliggende garage weer een motor liet draaien, zoals halverwege de wedstrijd. Nee, de wedstrijd tussen Harderwijk-2 en WSDV-3 was klaar, mensen liepen heen en weer naar de kantine of namen afscheid. Dit brengt altijd wat reuring teweeg. Het kan zijn dat Jacob het niet eens heeft gemerkt en als de remise tegen Fred Elgersma er helemaal niet in heeft gezeten, dan maakte het allemaal niet uit. Ik had het gevoel dat het er niet gemakkelijker op wordt in zo'n slotpartij. De tijd loopt naar het eind, een direct goed plan is niet direct voor handen, maar je moet toch zetten en dat onder het toeziend oog van een groep volgers. Het werd 10-10 en dat zal wel een terechte uitslag zijn. Ergens zullen we ook het geluk aan onze kant hebben gehad.

 

De volgende ronde, ronde 9,  speelt Huizum-1 thuis in dorpshuis 'Ien en Mien' in Goutum tegen Dammers Uit Oost (DUO) uit Doetinchem.

 

Hoofdklasse A  KNDB - ronde 8

 

    Harderwijk              - Huizum-1               10-10   

 1. Ruurd Wuestman (1165)   - Piet Bouma (1188)       1-1 3

 2. Jan van der Star (1182) - Bart Visser (1173)      1-1 7

 3. Niek Kuijvenhoven (1398)- Rein van der Pal (1422) 0-2 9

 4. Gerwin vd Meer (1185)   - Anne P. Kooistra (1235) 0-2 5

 5. Jan Willem Hoeve (1203) - Tjalling vd Bosch(1180) 1-1 8

 6. Fred Elgersma (1171)    - Jacob de Vries (1191)   2-0 10

 7. Kees de Jong (1223)     - Sietse Nagel (1123)     2-0 6

 8. Henry Offenga (1180)    - Jan T. Terpstra (997)   2-0 1

 9. Jan Hendrik Kok (1210)  - Jan Adema (1240)        1-1 2

10. René Schaafsma (1160)   -  Anton Schotanus (1296) 0-2 4

 

Huizum-2 weet wel wat winnen is. In Leek werd met 7-13 gewonnen van Roden/Leek-2.

Het reserveteam staat op plaats 2 in de 2e klasse A achter Hijken/DCT-3 dat al 16 wedstrijdpunten heeft. Dit zijn 5 punten meer dan Huizum-2.

 

Bart Adema opende de score met een overwinning op Martijn Matthezing, die in het team van Roden/Leek-2 de plaats inneemt voor de overleden heer Ten Damme, de vader van zangeres/entertainer Ellen ten Damme.

Remises van Gerrit Reitsma en Henk Veldhorst volgden. Hierna vergrootten Thijs Talsma en Marten Martens de voorsprong met overwinningen tegen achtereenvolgens Lodewijk de Hei en Herman Scholte.  Fedde van der Laan, Meinze Feenstra, Jan Bosselaar, Bram Scholma en Jan de Vos lieten geen steken vallen. De totale score kwam uit op  7-13.

 

De volgende ronde speelt Huizum-2 thuis in dorpshuis 'Ien en Mien' tegen Warffum.

 

2e klasse A  KNDB - ronde 8

 

    Roden/Leek-2            - Huizum-2                7-13

 1. Germ Poortinga (938)    - Gerrit Reitsma (1013)   1-1 2

 2. Dick Holtman (1036)     - Jan Bosselaar (1067)    1-1 8

 3. Edward Kuiper (999)     - Bram Scholma (929)      1-1 9

 4. Dennis Rietsema (896)   - Jan de Vos (1003)       1-1 10

 5. Pieter Dijkstra (836)   - Fedde vd Laan (816)     1-1 6

 6. Herman Scholte (800)    - Marten Martens (996)    0-2 5

 7. Lodewijk de Hei (683)   - Thijs Talsma (1022)     0-2 4

 8. Tom Huizinga (739)      - Henk Veldhorst (954)    1-1 3

 9. Jan Hofman (827)        - Meinze Feenstra (1002)  1-1 7

10. Martijn Matthezing      - Bart Adema (796)        0-2 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4-1-2018: Open Nieuwjaars Sneldamgala

De latere kampioen Rein van der Pal tegen Anton Schotanus.

 

Foto: SAN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4-1-2018: Open Nieuwjaars Sneldamgala

Bert Oegema - Bert Begeman.

Heddy Andringa - Douwe Douma.

 

Foto: SAN.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4-1-2018: Open Nieuwjaars Sneldamgala

De Edammer was voor Sietse Bronger.

Gepke Koopman zorgt voor de overhandigiing.

 

Foto: SAN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4-1-2018: Open Nieuwjaars Sneldamgala - winnaar Rein van der Pal

 

Sietse Nagel werd 2e en René Wypkema werd 3e.

 

Foto: SAN.

06-01-2018: Rein van der Pal blinkt uit op Open Nieuwjaars Sneldamgala 2018


Op donderdagavond 4 januari 2018 was het Open Nieuwjaars Sneldamgala, voor het eerst in Dorpshuis ‘Ien en Mien’ in Goutum, met uiteindelijk 40 deelnemers.

De organisatie leek alles voor elkaar te hebben totdat vlak voor aanvang bleek dat de toernooicomputer geen verbinding kreeg met de beamer.
De reservecomputer pakte hem wel. Echter, deze bleek niet samen te werken met de printer, maar dat was niet rampzalig.

Vervolgens was de paring voor de eerste ronde niet meer goed, omdat er een aantal deelnemers onverwacht niet waren. Na een herschikking bleek er een loting een beetje ongelukkig uit te zijn vallen. De toernooileider, Sietse Nagel, zou eigenlijk niet meespelen, maar om de zaak even te maken, ging hij met een hoofd vol adrenaline
toch van start, wat neerkwam op snel schuiven. Dit bleek voor een sneldamtoernooi niet eens zo’n gekke manier om een dampartij te spelen. Het resulteerde in een prima tweede plaats. Er was echter maar één dammer, die snel kan schuiven en daarbij ook nog tijd heeft om na te denken, en dat was Rein van der Pal,
die met 12 punten uit 7 ronden weer eens bewees tot de Friese top te horen.

René Wypkema won de strijd om de weerstandspunten van Johan Teake Dekker, Piet Bouma en Bert Honderd, die net als Sietse Nagel tot 10 punten kwamen, en kwam op podiumplaats 3 terecht.

De beste speler in categorie B was Bert Honderd uit Uithuizen met de 6
e plaats en 10 punten.
De beste speler in categorie C was Wim Riddersma uit Drachten met de 15
e plaats en 8 punten.
De beste speler in categorie D was Theo Wolthers uit Leeuwarden met de 33
e plaats en 5 punten.

Naast Rein van der Pal en Sietse Nagel, bleven Piet Bouma en Reinout Sloot ongeslagen.

Anton Schotanus verslikte zich in de slotronde in Bert Honderd. Een zekere 2
e plaats ging in rook op.

Ondanks de vertraging bij de start, kon de prijsuitreiking toch om 23.10 uur beginnen.Eerst trok Gepke Koopman even twee lotnummertjes.
De plaats in de eindranglijst was een gratis lotnummer.
Het slaapkamerspel ging na een hertrekking naar Meinze Feenstra.
De Edammer kaas, de Nagel-kaas kwam in handen van Sietse Bronger.
De troostprijs, een pak bitterkoekjes, ging aan de deelnemende beheerder van ‘Ien en Mien’, Fred Bouma, voorbij, toen hij ineens begon te scoren en Fedde van der Laan voorbij stoof. De bitterkoekjes gingen dus naar Fedde.

Dank gaat uit aan iedereen die heeft meegeholpen dit toernooi mogelijk te maken.
We noemen de deelnemers en niet in de laatste plaats de medewerkers van ‘Ien en Mien’. Jan Adema en Meinze Feenstra zorgden ervoor dat het materiaal op tijd klaarstond.

Op Toernooibase is de eindstand te bekijken en ook via de toernooilink is deze te zien.

De verdeling van de prijzen per categorie was als volgt.

Categorie A
1. Rein van der Pal    Heerenveen         12 punten  63 wp
2. Sietse Nagel        Leeuwarden         10         63
3. René Wypkema        Groningen          10         60

Categorie B
1. Bert Honderd        Uithuizen          10         46
2. Nick de la Fonteyne Leeuwarden          9         52
3. Bert Begeman        Groningen           9         53

Categorie C
1. Wim Riddersma       Drachten            8         53
2. Douwe Douma         Twijzelerheide      8         47
3. Jan Terpstra        Leeuwarden          7         47

Categorie D
1. Theo Wolthers       Leeuwarden          5         39
2. Gepke Koopman       Sneek               4         36
3. Fred Bouma          Goutum              2         37

 

Algemene Verordening Gegevensbescherming

 

Vanaf 25 mei 2018 wil Damclub Huizum voldoen aan de Algemene Verordening Gegevens-bescherming, de AVG.

 

De onder staande linken verwijzen naar de diverse verklaring van club en van lid:

 

- Privacyverklaring

 

- Geheimhoudingsverklaring

 

- Toestemmingsverklaring van het lid