86 jaar
jong
Dorpshuis
Ien  en
Mien
Damclub Huizum        Opgericht  februari 1932                   www.damclubhuizum.nl      
Steun Damclub Huizum 
NL43INGB0003482516 t.n.v. penningmeester
Damclub Huizum te Leeuwarden
Clubavond: donderdag (sep - mei)
Word nu lid van Damclub Huizum

Word nu lid van Damclub Huizum

Huizum-nieuwtjes
 -  januari t/m mei 2018  -

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3-3-2018:Na-competitie Nationale Damcompetitie

Hofstad Dammers (Den Haag) - Huizum-2 :   11-9

 

Jetse Veenstra - Thijs Talsma   0-2.

 

 

Foto: Meinze Feenstra.

 

Redactie: Sietse Nagel.

 

21-05-2018:  Algemene Verordening Gegevensbescherming

 

Per 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dat betekent dat er vanaf die datum dezelfde privacywetgeving geldt in de hele Europese Unie (EU).

 

Wij zijn als Damclub Huizum, net als andere organisaties, verplicht aan deze verordening te voldoen.

Uiteraard zullen wij nooit zomaar gegevens verstrekken aan derden, behalve als dit niet anders kan in verband met deelname aan wedstrijden of in verband met informatieuitwisseling met de PFDB of KNDB.

Om u als lid gerust te stellen, Damclub Huizum slaat geen gegevens op, waar we niets mee hoeven te doen. Dus geen medische gegevens e.d.

Van de KNDB ontvangen we ieder jaar een bijgewerkte ledenlijst, waarmee we bij wedstrijden kunnen aantonen dat u lid bent bij Damclub Huzium en dat u daarom speelgerchtigd bent.

De secretaris geeft mutaties door in het ledenbestand aan de bond. Hij houdt o.a. adreswijzigingen bij.

De penningmeester heeft behalve adresgegevens ook bankgegevens nodig om te kunnen functioneren.

 

In het verleden werd er nog wel eens een telefoonnummer of een e-mailadres aan een derde verstrekt in gevallen dat dit geen kwaad leek te kunnen.

Beter is het om betrokkene in te lichten en te vragen om zelf contact op te nemen met degene die contact zoekt.

 

Om te voldoen aan de verordeing plaatsen we een aantal links op deze voorpagina van de website naar de privacyverklaring, naar een toestemmingsverklaring en naar een geheimhoudingsverklaring., die we aan de hand van een aantal door de bond verstrekte modellen hebben opgesteld.

De toestemmingsverklaring zullen we waarschijnlijk naar ieder lid toezenden met het verzoek deze terug te zenden per e-mail of post.

 

Hiermee laten we zien dat Damclub Huizum ermee bezig is.

23-03-2018:  Erwin Heslinga Sneldamkampioen van Huizum 2018

 

Op donderdagavond 22 maart 2018 werd er door 14 leden van Damclub Huizum in dorpshuis 'Ien en Mien' te Goutum gespeeld om het Sneldamkampioenschap van Huizum. In Tivoli zijn veel toernooien verspeeld, waardoor de club daar diepgeworteld was. Maar inmiddels is 'Ien en Mien' na bijna een damseizoen al aardig ingewijd.

 

Na 7 speelronden volgens het Zwitsers systeem kwam Erwin Heslinga als winnaar uit de bus met 12 punten. Jan Adema en Anne Piet Kooistra konden goed volgen, maar kregen geen kans om hem bij te halen. Beide achtervolgers eindigden met 10 punten op de 2e en 3e plaats. Meinze Feenstra was goed op dreef en eindigde als 5e met 8 punten.

 

Dat het toernooi op 22 maart werd gehouden, was geen toeval, omdat het FK Sneldammen op zaterdag 24 maart wordt gehouden in Rinsumageest.

 

 

Pl Naam                    Rat Cat.  We Wi Re Ve Pu  Wp SB

 1 Erwin Heslinga MF       1251 Alg  7  5  2  0  12  53 88

 2 Jan Adema               1240 Alg  7  4  2  1  10  57 74

 3 Anne Piet Kooistra CMF  1235 Alg  7  4  2  1  10  50 62

 4 Bart Visser             1173 Alg  7  2  4  1   8  56 54

 5 Meinze Feenstra         1002 Alg  7  2  4  1   8  54 59

 6 Auke Spijkstra          1123 Alg  7  3  2  2   8  52 46

 7 Sietse Nagel            1123 Alg  7  4  0  3   8  45 38

 8 Jan T. Terpstra          997 Alg  7  3  1  3   7  49 34

 9 Jan Bosselaar           1067 Alg  7  3  1  3   7  37 26

10 Reinout Sloot           1121 Alg  7  2  2  3   6  57 44

11 Bram Scholma             929 Alg  7  3  0  4   6  42 18

12 Anne Langhout            984 Alg  7  2  2  3   6  41 19

13 Fedde van der Laan       816 Alg  7  1  0  6   2  47 0

14 Ton Bouwkamp             665 Alg  7  0  0  7   0  46 0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Huizum-2 in restaurant De Zingende Wielen in Den Oever na afloop van

het duel tegen Hofstad Dammers om degradatie / promotie.

 

Foto: Meinze Feenstra.

04-03-2018:  Flinterdun verlies Huizum-2 tegen Hofstad Dammers

 

Door Meinze Feenstra, teamleider Huizum-2.

 

De nacompetitiewedstrijd tegen De Hofstaddammer vond plaats op neutraal terrein in de speelzaal van Damcombinatie Zaanstreek. Er werd afgereisd zonder Jan Bosselaar en Henk Veldhorst die beide verhinderd waren. Gauke Dirk Nijholt en Jilles van Kesteren waren bereid om in te vallen. Op voorhand leek het een zware wedstrijd te worden, op 9 borden had de tegenstander een hogere rating.

Helaas liep Bram Scholma in een zetje, met een schijfachterstand als gevolg. Jaap van Hal speelde de wedstrijd koel uit. Meinze Feenstra werd verrast door een zet, waarna hij niet achter een schijf mocht lopen. Gelukkig was er een escape en middels een grote afruil bleef de stand gelijk. Daarna leek de stand van Meinze iets beter, maar het bleef gelijkwaardig. Na een 3 om 3 ruil van tegenstander Frans van der Velde resteerde een 5 tegen 5 stand en de vrede werd getekend. Marten Martens had toen al remise aangeboden aan Nizaam Muradin, maar deze wilde nog even doorspelen. Hij kreeg echter het deksel op de neus, want Martens kreeg voordeel met tenslotte een 4 om 1 stand. Murdadin speelde lang door maar moest toch capituleren. Fedde van der Laan en Piet Rozenboom speelden een partij waarbij de stand in evenwicht bleef. Een prima remise van Fedde.

Het was goed om te zien dat Jilles van Kesteren na lange tijd weer achter het bord zat. Jilles kreeg wat teveel randschijven en offerde een schijf met de bedoeling om door te breken. Jack Mondt vond echter de juiste verdediging. Met nog een offer probeerde Jilles toch nog dam te halen, maar Mondt bleef rustig en liep door naar dam waarna een overmachtseindspel ontstond. Bart Adema moest toestaan dat Harold Jagram naar dam schoof. Bart haalde ook nog een dam, maar de overmacht was te groot. Het rating verschil tussen Gauke Dirk Nijholt en Hugo Simons bedraagt ruim 300 punten. In een klassieke stand kon Gauke een doorbraak nemen met schijfvoordeel. Simons kon echter ook doorbreken, voordat de slag werd uitgevoerd werd tot remise besloten. Ook Gerrit Reitsma kwam in het blauw te staan door remise te spelen tegen de sterkste speler van De Hofstaddammers, Krijn Toet. In een grappig eindspelletje werd remise afgedwongen. Jan de Vos en de Fries om utens Bonne Douma kwamen na een spannend eindspel ook remise overeen. De Vos probeerde het nog wel maar winst zat er niet in. Jetse Veenstra en Thijs Talsma kregen een dammeneindspel op het bord. Veenstra was als eerste op dam en kon remise maken, hij ging echter voor de winst. Thijs haalde echter meerdere dammen en wist te winnen.

Einduitslag 11 – 9 voor De Hofstaddammers. Gezien het ratingverschil een verdienstelijke nederlaag.

Na afloop van de wedstrijd hebben we heerlijk gegeten bij de Zingende Wielen in Den Oever.

We kunnen terug kijken op een mooi seizoen, waarbij we de promotie net zijn misgelopen. Iedereen heeft goed gepresteerd, de sfeer was prima. Op naar het volgende seizoen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3-2-2018: Nationale Damcompetitie ronde 10

Heerenveen-1 - Huizum-1 :   10-10

 

Anne Kooistra - Peter Achterstraat   1-1.

Naast Anne Piet zit topscorer Rein van der Pal.

 

Foto: SAN.

04-02-2018: Huizum-1 tegengewerkt door hogere machten 10-10 Heerenveen-1

                     Huizum-2 wint  van Heerenveen-3 in spannende wedstrijd

 

In ronde 10 van de Nationale Damcompetitie voor clubtientallen speelden de Huizumer tientallen speelden tegen Heerenveen-1 en -3 in Het Hof van Schoterland te Mildam.

Huizum-1 zou een ultieme poging moeten doen om via een overwinning nog enige kans te maken op de nacompetitie. Huizum-2 heeft die na-competitie al zo goed als op zak.

 

Maar zoals altijd als het niet loopt voor een team in een seizoen, gaat alles tegenzitten.

De degradatieconcurrenten gaan opeens winnen, terwijl de eigen winstplannen sneuvelen om allerlei redenen. Huizum-1 speelt volgend jaar 1e klasse A.

Als Huizum-2 promoveert via de nacompetitie, dan hebben we in ieder geval  een thuiswedstrijd met 20 man in plaats van 40.

 

In het Hof van Schoterland te Mildam kwamen veel oude en jonge bekenden elkaar tegen. Zo was daar Marieke Altena, die voorheen voor de Sneeker Damclub uitkwam, maar nu op bezoek was met haar teamgenoten van de Enschedese Damclub.

Ze studeert aan de technische universiteit in Twente. Het toeval koppelde haar aan de andere vrouw in de speelzaal, Iepie Poepjes-Koopman. van Heerenveen-2. Iepie won.

 

Henk Hosper stak aan het begin van de middag een welkomstwoord af, waarin hij zowel Heerenveen als Huizum met een identiteitscrisis opzadelde. Heerenveen speelt in Mildam en Huizum uit Leeuwarden speelt tegenwoordig in Goutum.

Vlak hierna klonk uit de tas van Aize Plantinga plotseling de melodie van het Fries Volkslied en stond iedereen acuut naast zijn/haar stoel, een enkeling uitgezonderd.

Heerenveen-2 speelde tegen EDC uit Twente, voor de gelegenheid FC Twente genoemd, omdat 's avonds een kilometer verderop de voetbalwedstrijd Heerenveen - FC Twente op het programma stond. Anders dan bij de damwedstrijd won Heerenveen met voetballen wel van de Tukkers.

 

De wedstrijd van Huizum-1 verliep strak. De ene remise na de andere kon worden opgeschreven. Opvallend was de remise tussen Jan Adema en Sjoerd Koopman.

Na enig geruil en een grote slotruil van Sjoerd, waren de heren al na 37 zover dat er een 3-tegen-2 eindspel overbleef en er niet meer in zat dan remise. Maar ze mochten geen remise doen, want ze hadden nog geen 40 zetten, en dat is de regel. Doe je wel remise dan moet de arbiter, in dit geval Ton Weenink, 0-0 als uitslag noteren.

Dus speelden ze nog even door. Als ik het goed zag, begon één van de spelers zelfs nog even na te denken. Een foutje is natuurlijk zo gemaakt. Drie zetten, die er eigenlijk niet meer toe doen,kunnen enger zijn dan drie normale zetten. Het werd remise.

Piet Bouma volgde met remise tegen Johan Teake Dekker. Even checken.

Ja, op de 40e zet.

Bart Visser en Oscar Veltman  kwamen hierna remise overeen. De partij kwam niet echt op gang. Tjalling van den Bosch loste het allemaal goed op tegen Peter Veltman en ook hier was remise daarna onomkoombaar. 4-4.

Wij brengen onze 'Van Persie' niet vijf minuten voor het einde in het veld, maar zetten hem meteen aan het werk. En hoe. Rond de 27e zet verloor Tjipke Smedinga definitief de controle in de partij en streek Rein van der Pal met een slinkse truc de twee punten op. Ruststand 4-6 en het kon nog alle kanten op.

 

Jacob de Vries hield goed stand tegen Gerben de Wit en dwong remise af.

De paring Schotanus-Plantinga leek op papier gunstig, maar de zwartspeler liet zich niet wegspelen. Sterker nog, hij kwam een paar zetten lang een schijf voor te staan.

Deze verdween van het bord, waarna de partij in remise eindigde.

 

Sietse Nagel had een paar engeltjes op zijn schouder. Tot twee keer toe gaf Hendrik Veenstra  hem een herkansing. Bij gewoon spel had Veenstra op de 44e zet gewoon gewonnen, maar hij zette een actie in, die voorafging met een offer. Dit pareerde Nagel met een tegenactie, die bij goed slaan gelijkwaardig spel opgeleverd zou hebben.

Natuurlijk ontstond er bij het maken van de keuze van slaan ineens het idee om 'die andere' te slaan, om bepaalde redenen, waarbij even die vrije zet vergeten werd.

Zo verpruts je een redding. Gelukkig verzuimde Veenstra in het eindspel wederom om de genadeklap te geven en kon Nagel met een tweede dam de remise binnenhengelen.

 

Over de partij tussen Sipke Doller en Jan Terpstra schreeff Doller op Toernooibase iets, waaruit we het volgende hebben gefilterd: Terpstra speelde zeer geconcentreerd, kwam goed te staan en bereikte uiteindelijk een eindspel, dat aan alle kanten remise was.
Er volgde dan ook een remiseaanbod, waarop Doller vroeg welke zet hij dan ging doen. Dit bleek een niet helemaal nodig offer te zijn, waarna Doller, die niet helemaal in topvorm is, alsnog de partij naar zich toetrok.
Hij redde daarmee de eer voor Heerenveen-1.

Anne Kooistra leek voordeel op het bord te hebben. Volgens insiders heeft hij zelfs de winst in handen gehad. Maar Peter Achterstraat dacht hier anders over en wikkelde in het eindspel keurig af naar remise. Eindstand 10-10.

 

Het klassement na 10 ronden geeft aan dat DES Lunteren bovenaan staat met 18 punten. Zij worden achtervolgdt door Damcombinatie Fryslân-1 dat 17 punten heeft.

Hijken/DCT-2 heeft Huizum-1 verdrongen van de laatste plaats.

 

Topscores na 10 ronden: 1. Rein van der Pal 17 uit 10, Anne Piet Kooistra 13 uit 10 en Tjalling van den Bosch 10 uit 10.

 

Opvallend is dat Hans van Dijk de hoogste tegenrating voor de kiezen heeft gehad.

Dit is allemaal op Toernooibase te bekijken. Klik op de clubnaam en dan op 'topscorers'.

 

 

In ronde 11 speelt Huizum-1 thuis tegen Gooi en Eemland, een samensmelting van Bunschoten en Soest-Baarn. Iedereen kan dan vrijuit spelen, want degradatie naar de 1e klasse A is voor zover we dit kunnen bekijken een feit.

 

 

Hoofdklassse A KNDB - ronde 10 - 3 februari 2018

 

    DCH Heerenveen-1         - Huizum-1               10-10

 1. Gerben de Wit (1225)     - Jacob de Vries (1191)   1-1 6

 2. Oscar Veltman (1133)     - Bart Visser (1173)      1-1 3

 3. Johan T. Dekker (1336)   - Piet Bouma (1188)       1-1 2

 4. Hendrik Veenstra (1206)  - Sietse Nagel (1123)     1-1 8

 5. Sjoerd Koopman (1264)    - Jan Adema (1240)        1-1 1

 6. Aize Plantinga (1071)    - Anton Schotanus (1296)  1-1 7

 7. Sipke Doller (1198)      - Jan T. Terpstra (997)   2-0 9

 8. Peter Veltman (1203)     - Tjalling vd Bosch(1180) 1-1 4

 9. Tjipke Smedinga (1208)   - Rein van der Pal (1422) 0-2 5

10. Peter Achterstraat (1119)- Anne P. Kooistra (1235) 1-1 10

 

 

Verslag op RTV NOF - G.J. Terpstra:

 

Huizumers laten kans op promotie niet glippen tegen TTS

 

Maandag 19-02-2018

LEEUWARDEN - Voor de landelijke zaterdagcompetitie moesten de Feanster schuivers hun laatste wedstrijd spelen tegen de reserves van Huizum uit Leeuwarden. Met een overwinning konden de Huizumers de 2e plaats afdwingen welke recht geeft om deel te nemen aan de nacompetitie en op die manier alsnog wellicht promotie te bereiken.

 

Aan Feanster zijde ontbraken een aantal cracks en bovendien bleek de griepgolf te hebben toegeslagen in Noord Oost Friesland zodat met een fantasieopstelling aan de match werd deelgenomen. Bart Adema aan bord 10 was de eerste Leeuwarder die de punten kon bijschrijven tegen super invaller Sape Hiemstra. Analisten gaven aan dat Sape halverwege de winst op een brikje heeft verzuimd. Henk Veldhorst maakte op bord 9 gehakt van de stand van Simen Atsma die duidelijk vandaag niet zijn dag had.

 

Op bord 3 was het Jan de Vos die zijn naam alle eer aandeed door zijn opponent Karel de Bruin zelfs helemaal vast de schuiven en de 6-0 te noteren voor de thuisclub.

 

Op bord 3 dacht Gerrit Terpstra Laat mij de eer in ieder geval maar redden en bij de eerste de beste gelegenheid tegen bondsvoorzitter Jan Bosselaar werd remise aangeboden. Omdat het vuur al uit de stand was verdwenen de meest verstandigste beslissing.

 

Ook Anton van der Ploeg kwam remise overeen nadat zijn tegenstander Marten Martens moest erkennen dat winst voor één der spelers waarschijnlijk een utopie was. Luitzen van der Heide bracht wat commotie tot stand. Tegen Fedde van der Laan bleek in eerste instantie zomaar een schuif in de mouw te zijn verdwenen. Tovenaar Luitzen ontdekte dit plaatste de schijf en won de partij. De enigste 2 punten voor TTS met een overwinning.

 

Thijs Talsma had geen kind aan Joop de Graaf. In een vorm van damblindheid had Joop eerst Thijs de vrije doortocht verleend naar dam en de resterende stand bood geen kans op verzet van betekenis.

 

De materiaal achterstand in de pot tussen Meinze Feenstra en Cees Dijkstra was ook verwonderlijk. Via toernooibase kan het vreemde verloop worden vervolgd wat hier precies is misgegaan.

 

Op bord 1 blijkt Sietse Jonker een gevaarlijk wapen te zijn. Tegen Bram Scholma speelde Sietse weer een berepartij . Aanvallen was de boodschap en dat resulteerde uiteindelijk in een zeer verdienstelijke remise.

 

Hilarisch vond uw verslaggever te moeten constateren dat Jan Kunnen nog bezig was. Eerdere waarneming tijdens de match gaf aan Gerrit Reitsma blindelings de volle buit zou binnen halen. Op miraculeuze wijze had Jan echter de losstaande dam van Gerrit ingenomen en leek zelfs nog winstkansen te hebben. Tot de laatste zet werd gestreden en door de remise verschijnt Jan Kunnen opnieuw in blauw in toernooibase en geeft zijn rating een geweldige boost. Uithuilen en opnieuw beginnen is de boodschap aan Feanster zijde.

 

 

2e klasse A KNDB - ronde 10 - 3 februari 2018

 

    DCH Heerenveen-3         - Huizum-2                9-1

 1. Pieter de Vries (889)    - Fedde vd Laan (816)     2-0 4

 2. Wim Riddersma (856)      - Jan de Vos (1003)       0-2 5

 3. Marten Zijlstra (970)    - Marten Martens (996)    1-1 7

 4. Geert Rozenberg (879)    - Jan Bosselaar (1067)    0-2 9

 5. Tabe de Vries (883)      - Meinze Feenstra (1002)  0-2 10

 6. Klaas Mondria (883)      - Thijs Talsma (1022)     2-0 3

 7. Bouke van der Werff (944)- Henk Veldhorst (954)    2-0 1

 8. Sjouke Zijlstra (778)    - Bart Adema (796)        1-1 2

 9. Gerard Weinans (692)     - Gerrit Reitsma (1013)   0-2 6

10. Benno de Vries (886)     - Bram Scholma (929)      1-1 8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20-1-2018: Nationale Damcompetitie ronde 9

Huizum-1 - Dammers Uit Oost (Doetinchem) :   7-13

 

Anne Kooistra is nog bezig tegen Lambert Jan Koops in een haag van toeschouwers.

 

Foto: SAN.

20-01-2018:  DUO te sterk voor Huizum-1;  Huizum-2 verslaat Warffum

 

Op zaterdag 20 januari 2018 speelden Huizum-1 en -2 in ronde 9 van de Nationale Damcompetitie tegen Dammers Uit Oost uit Doetinchem en tegen Warffum.

 

Het verschil tussen DUO en Huizum-1 in de ranglijst betrof 10 punten, het verschil tussen plaats 4 en de onderste plaats. Desondanks werd het een strakke wedstrijd met verliespartijen aan borden, waar deze ook wel een beetje verwacht mochten worden, waarbij die aan bord 4 gezien de ratingverhouding een uitzondering vormde.
Helaas troffen onze spelers geen doel.

 

Na de vredetekening van Tjalling van den Bosch en Coen Donders kreeg Huizum-1 twee tikken op de neus. Jan Terpstra verloor van Dinant Spieker, die bij elke zet meer land veroverde om vervolgens de macht in handen te nemen.

Onverwacht was het verlies van Anton Schotanus tegen Gerrit Wassink, hoewel ooggetuigen hadden gezien dat de stand van onze speler al niet goed meer was.

De wedstrijd kabbelde hierna rustig verder met remises van Jan Adema tegen timmerman Hoekman, van topscorer Rein van der Pal (15 uit 9) tegen journalist Gep Leeflang, van Jacob de Vries, die de controle strak in handen hield, tegen Tim Hendriksen en van Toernooibasebaas Piet Bouma (in het blauw) tegen 1400-speler Wouter Ludwig.

Dit betekent dat Hans van Dijk nog steeds leefde tegen de sterker geachte Jochem Zweerink. En zolang er leven is, is er hoop. Een blik over de bordrand leerde echter dat Zweerink zijn tegenspeler het spelen al aardig onmogelijk had gemaakt en inderdaad even later gaf Van Dijk op. Bart Visser zat weer goed achter het bord, deed pogingen, maar moest na afloop erkennen dat, behalve dat hij zijn tegenspeler niet kende, deze een aardig potje kon dammen. En ditzelfde respect zullen Anne Piet Kooistra (APK) en Lambert Jan Koops voor elkaar hebben gehad. Ook hun partij mondde uit in remise.

De Doetinchemers wonnen met 0-3.

 

De volgende wedstrijd is op zaterdag 3 februari 2018 tegen Heerenveen in Mildam.

We vonden de nacompetitie altijd spannend, maar er niets gebeurd, is er aan een directe degradatie niet meer te ontkomen. Er tegenaan dus.

 

 

Hoofdklasse A

 

    Huizum-1                - DUO Doetinchem           7-13

 1. Rein vd Pal (1422)      - Gep Leeflang (1274)      1-1 5

 2. Anne P.Kooistra (1235)  - Lambert-Jan Koops (1224) 1-1 10

 3. Jan Adema (1240)        - Henk Hoekman (1265)      1-1 4

 4. Anton Schotanus (1296)  - Gerrit Wassink (1306)    0-2 2

 5. Piet Bouma (1188)       - Wouter Ludwig (1413)     1-1 7

 6. Bart Visser (1173)      - Ralf Richters (1080)     1-1 9

 7. Hans van Dijk (1003)    - Jochem Zweerink (1364)   0-2 8

 8. Jacob de Vries (1191)   - Tim Hendriksen (1136)    1-1 6   9. Jan T. Terpstra (997)   - Dinant Spieker (1296)    0-2 3

10. Tjalling vd Bosch (1180)- Coen Donders (1172)      1-1 1

 

 

Ja, ja. Huizum-2 wint andermaal. Koploper Hijken/DCT-3 zal nimmer achterhaalt worden, want dat team heeft een 100%-score, 18 uit 9 ! Huizum-2 volgt met 13 uit 8, met nog 2 ronden te gaan.

Marten Martens maakte gebruik van een tempozet en prikte in de linker vleugel van Groenhagen, die direct lam was. Warffum sloeg meteen terug, nadat Jan de Vos een slagzet openzette. Gezinus Bottema, die na de laatste aardschok wakker achter het bord zat, aarzelde niet en verwierf een blauwe status. Henk Veldhorst mocht vanuit het niets een schijf incasseren van Rudolf Schwab.

Als 50e zet deed de tegenspeler van Fedde van der Laan, Joop van der Heide, precies de goede zet om het damgeven en op slagzetten voor een eigen te halen dam door Fedde te laten slagen. Pats, boem en uit.

Het werd 6-4 toen Ton Bouwkamp geen uitweg meer zag op de 44e zet. Een dreigende tussenloop, was vermoedelijk nog wel te pareren geweest.

Aan bord 2 maakte een nieuwe speler zijn opwachting. Eigenlijk wachte Meinze Feenstra daar op hem. Het bleek A. Sleeboom te zijn. De auto waarin hij zat, kwam later aan en bovendien ging hij eerst achter een verkeerd bord zitten. Maar wat Meinze ook probeerde, de partij bleef volstrekt gelijkwaardig. Remise was derhalve een mooie uitslag. Thijs Talsma hield Nico Werkman in bedwang. Werkman moest zelfs nog een klein offer doen, maar had daarna wel een normale remise voorhanden.

De partijen van Bram Scholma verlopen soms langs risicovolle wegen, maar tijdens deze wedstrijd kwam hij toch op zijn bestemming aan.

Gerrit Reitsma was gemakkelijk een schijf voorgekomen tegen Anko Sterenberg.

Dit speelt iets gemakkelijker dan normaal .... zou je zeggen.  De bliksemse Sterenberg wist echter gewoon remise te halen en blauw uit te stralen.

Bart Adema werd ook blauw door Peter Hoeksema op remise te houden.

Al met al een mooie 12-8 overwinning.

 

De volgende wedstrijd is op zaterdag 3 februari 2018 tegen Heerenveen-3 in Mildam.

 

 

2e klasse A

 

    Huizum-2                - Warffum                 12-8

 1. Bart Adema (796)        - Peter Hoeksema (1122)    1-1 10

 2. Meinze Feenstra (1002)  - A. Sleeboom              1-1 6

 3. Thijs Talsma (1022)     - Nico Werkman (1177)      1-1 7

 4. Gerrit Reitsma (1013)   - Anko Sterenberg (742)    1-1 9

 5. Marten Martens (996)    - Eddy Groenhagen (619)    2-0 1

 6. Fedde vd Laan (816)     - Joop van der Heide (730) 2-0 4

 7. Jan de Vos (1003)       - Gezinus Bottema (894)    0-2 2

 8. Henk Veldhorst (954)    - Rudolf Schwab (698)      2-0 3

 9. Bram Scholma (929)      - Fenno Werkman (883)      2-0 8

10. Ton Bouwkamp (665)      - Wim Dirks (1035)         0-2 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nationale Damcompetitie

Harderwijk - Huizum-1 :   10-10

Piet Bouma - Ruurd Wuestman

Bart Visser - Jan van der Star

 

Foto: SAN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nationale Damcompetitie - ronde 8

Harderwijk - Huizum-1

Anne Piet Kooistra - Gerwin van der Meer

Verder Tjalling, Jan Anton en Jan.

 

Foto: SAN

06-01-2018: Huizum-1 gelijk tegen Harderwijk; Huizum-2 wint van Roden/Leek-2

 

Huizum-1 voegde in ronde 8 van de Nationale Damcompetitie tegen en in Harderwijk

1 wedstrijdpunt toe aan de score tot nu toe. Een verdubbeling, waardoor het totaal nu op 2 punten staat. Aangezien de concurrentie in het staartstuk van de Hoofdklasse A  KNDB af en toe wel een overwinning boekt, blijft Huizum-1 de rode lantaarndrager.

 

Maar o, o, o, o, wat waren we dichtbij een overwinning. In de slotpartij zat het Jacob de Vries niet mee tegen Fred Elgersma. Nee, daar lag misschien ook niet de kans.

De gemiste kans voor open doel was in de partij van Jan Terpstra tegen Henri Offenga.

Offenga had een 1-om-2-slag toe moeten laten, waarbij Jan een schijf voor zou zijn gekomen. Toen Jan niet toesloeg, sloeg Henri een paar zetten later toe met een vernietigende rondslag.
Ook teamleider Sietse Nagel zat te knutselen tegen C.N.R. (Kees) de Jong.

Hij ging teveel op in het idee dat zijn tegenspeler een kettingstelling in wilde gaan nemen en op de 30e zet een leep zetje meevlocht. De verdediging wiebelde en de vraag is of er nog redding mogelijk was op het fatale 32.34-30 ! De rest van de partij werd afgemaakt omdat het moest en om de tijd voor te blijven. Aan opgeven viel niet te ontkomen.

Zo dit waren de verliespartijen. Over naar het zoet.

 

Na de remises van Jan Adema en Piet Bouma was de eerst binnenkomende overwinning van Anton Schotanus, die als een tijger achter het bord zat te loeren op zijn kans. Gezien zijn zwarte jas moeten we denk ik spreken van een panter.

Tegenspeler René Schaafsma kwam nog wel op dam, maar Anton kon een vangstelling opbouwen en zo snel de twee punten binnenloodsen. Anne Piet Kooistra volgde met winst op Gerwin van der Meer. Tussenstand 4-6 voor Huizum.

Het verlies van Sietse werd gevolgd door remises van Bart Visser tegen Jan van der Star en van Tjalling van den Bosch tegen Jan Willem Hoeve. Prima prestaties.

Rein van der Pal maakte zijn faam weer waar met een overwining op Harderwijks kopman Niek Kuijvenhoven. Oud-Huizum-1-speler Erwin Heslinga berichtte op Facebook: Wat een beest. Respekt !  8-10 voor Huizum met nog die ene partij te gaan.

Zou Huizum dan eindelijk die overwinning pakken ? Er rustte een zware last op de schouders van Jacob de Vries in een zaal, die niet meer de stilte kende van het begin van de wedstrijd. Niet dat de naastliggende garage weer een motor liet draaien, zoals halverwege de wedstrijd. Nee, de wedstrijd tussen Harderwijk-2 en WSDV-3 was klaar, mensen liepen heen en weer naar de kantine of namen afscheid. Dit brengt altijd wat reuring teweeg. Het kan zijn dat Jacob het niet eens heeft gemerkt en als de remise tegen Fred Elgersma er helemaal niet in heeft gezeten, dan maakte het allemaal niet uit. Ik had het gevoel dat het er niet gemakkelijker op wordt in zo'n slotpartij. De tijd loopt naar het eind, een direct goed plan is niet direct voor handen, maar je moet toch zetten en dat onder het toeziend oog van een groep volgers. Het werd 10-10 en dat zal wel een terechte uitslag zijn. Ergens zullen we ook het geluk aan onze kant hebben gehad.

 

De volgende ronde, ronde 9,  speelt Huizum-1 thuis in dorpshuis 'Ien en Mien' in Goutum tegen Dammers Uit Oost (DUO) uit Doetinchem.

 

Hoofdklasse A  KNDB - ronde 8

 

    Harderwijk              - Huizum-1               10-10   

 1. Ruurd Wuestman (1165)   - Piet Bouma (1188)       1-1 3

 2. Jan van der Star (1182) - Bart Visser (1173)      1-1 7

 3. Niek Kuijvenhoven (1398)- Rein van der Pal (1422) 0-2 9

 4. Gerwin vd Meer (1185)   - Anne P. Kooistra (1235) 0-2 5

 5. Jan Willem Hoeve (1203) - Tjalling vd Bosch(1180) 1-1 8

 6. Fred Elgersma (1171)    - Jacob de Vries (1191)   2-0 10

 7. Kees de Jong (1223)     - Sietse Nagel (1123)     2-0 6

 8. Henry Offenga (1180)    - Jan T. Terpstra (997)   2-0 1

 9. Jan Hendrik Kok (1210)  - Jan Adema (1240)        1-1 2

10. René Schaafsma (1160)   -  Anton Schotanus (1296) 0-2 4

 

Huizum-2 weet wel wat winnen is. In Leek werd met 7-13 gewonnen van Roden/Leek-2.

Het reserveteam staat op plaats 2 in de 2e klasse A achter Hijken/DCT-3 dat al 16 wedstrijdpunten heeft. Dit zijn 5 punten meer dan Huizum-2.

 

Bart Adema opende de score met een overwinning op Martijn Matthezing, die in het team van Roden/Leek-2 de plaats inneemt voor de overleden heer Ten Damme, de vader van zangeres/entertainer Ellen ten Damme.

Remises van Gerrit Reitsma en Henk Veldhorst volgden. Hierna vergrootten Thijs Talsma en Marten Martens de voorsprong met overwinningen tegen achtereenvolgens Lodewijk de Hei en Herman Scholte.  Fedde van der Laan, Meinze Feenstra, Jan Bosselaar, Bram Scholma en Jan de Vos lieten geen steken vallen. De totale score kwam uit op  7-13.

 

De volgende ronde speelt Huizum-2 thuis in dorpshuis 'Ien en Mien' tegen Warffum.

 

2e klasse A  KNDB - ronde 8

 

    Roden/Leek-2            - Huizum-2                7-13

 1. Germ Poortinga (938)    - Gerrit Reitsma (1013)   1-1 2

 2. Dick Holtman (1036)     - Jan Bosselaar (1067)    1-1 8

 3. Edward Kuiper (999)     - Bram Scholma (929)      1-1 9

 4. Dennis Rietsema (896)   - Jan de Vos (1003)       1-1 10

 5. Pieter Dijkstra (836)   - Fedde vd Laan (816)     1-1 6

 6. Herman Scholte (800)    - Marten Martens (996)    0-2 5

 7. Lodewijk de Hei (683)   - Thijs Talsma (1022)     0-2 4

 8. Tom Huizinga (739)      - Henk Veldhorst (954)    1-1 3

 9. Jan Hofman (827)        - Meinze Feenstra (1002)  1-1 7

10. Martijn Matthezing      - Bart Adema (796)        0-2 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4-1-2018: Open Nieuwjaars Sneldamgala

De latere kampioen Rein van der Pal tegen Anton Schotanus.

 

Foto: SAN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4-1-2018: Open Nieuwjaars Sneldamgala

Bert Oegema - Bert Begeman.

Heddy Andringa - Douwe Douma.

 

Foto: SAN.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4-1-2018: Open Nieuwjaars Sneldamgala

De Edammer was voor Sietse Bronger.

Gepke Koopman zorgt voor de overhandigiing.

 

Foto: SAN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4-1-2018: Open Nieuwjaars Sneldamgala - winnaar Rein van der Pal

 

Sietse Nagel werd 2e en René Wypkema werd 3e.

 

Foto: SAN.

06-01-2018: Rein van der Pal blinkt uit op Open Nieuwjaars Sneldamgala 2018


Op donderdagavond 4 januari 2018 was het Open Nieuwjaars Sneldamgala, voor het eerst in Dorpshuis ‘Ien en Mien’ in Goutum, met uiteindelijk 40 deelnemers.

De organisatie leek alles voor elkaar te hebben totdat vlak voor aanvang bleek dat de toernooicomputer geen verbinding kreeg met de beamer.
De reservecomputer pakte hem wel. Echter, deze bleek niet samen te werken met de printer, maar dat was niet rampzalig.

Vervolgens was de paring voor de eerste ronde niet meer goed, omdat er een aantal deelnemers onverwacht niet waren. Na een herschikking bleek er een loting een beetje ongelukkig uit te zijn vallen. De toernooileider, Sietse Nagel, zou eigenlijk niet meespelen, maar om de zaak even te maken, ging hij met een hoofd vol adrenaline
toch van start, wat neerkwam op snel schuiven. Dit bleek voor een sneldamtoernooi niet eens zo’n gekke manier om een dampartij te spelen. Het resulteerde in een prima tweede plaats. Er was echter maar één dammer, die snel kan schuiven en daarbij ook nog tijd heeft om na te denken, en dat was Rein van der Pal,
die met 12 punten uit 7 ronden weer eens bewees tot de Friese top te horen.

René Wypkema won de strijd om de weerstandspunten van Johan Teake Dekker, Piet Bouma en Bert Honderd, die net als Sietse Nagel tot 10 punten kwamen, en kwam op podiumplaats 3 terecht.

De beste speler in categorie B was Bert Honderd uit Uithuizen met de 6
e plaats en 10 punten.
De beste speler in categorie C was Wim Riddersma uit Drachten met de 15
e plaats en 8 punten.
De beste speler in categorie D was Theo Wolthers uit Leeuwarden met de 33
e plaats en 5 punten.

Naast Rein van der Pal en Sietse Nagel, bleven Piet Bouma en Reinout Sloot ongeslagen.

Anton Schotanus verslikte zich in de slotronde in Bert Honderd. Een zekere 2
e plaats ging in rook op.

Ondanks de vertraging bij de start, kon de prijsuitreiking toch om 23.10 uur beginnen.Eerst trok Gepke Koopman even twee lotnummertjes.
De plaats in de eindranglijst was een gratis lotnummer.
Het slaapkamerspel ging na een hertrekking naar Meinze Feenstra.
De Edammer kaas, de Nagel-kaas kwam in handen van Sietse Bronger.
De troostprijs, een pak bitterkoekjes, ging aan de deelnemende beheerder van ‘Ien en Mien’, Fred Bouma, voorbij, toen hij ineens begon te scoren en Fedde van der Laan voorbij stoof. De bitterkoekjes gingen dus naar Fedde.

Dank gaat uit aan iedereen die heeft meegeholpen dit toernooi mogelijk te maken.
We noemen de deelnemers en niet in de laatste plaats de medewerkers van ‘Ien en Mien’. Jan Adema en Meinze Feenstra zorgden ervoor dat het materiaal op tijd klaarstond.

Op Toernooibase is de eindstand te bekijken en ook via de toernooilink is deze te zien.

De verdeling van de prijzen per categorie was als volgt.

Categorie A
1. Rein van der Pal    Heerenveen         12 punten  63 wp
2. Sietse Nagel        Leeuwarden         10         63
3. René Wypkema        Groningen          10         60

Categorie B
1. Bert Honderd        Uithuizen          10         46
2. Nick de la Fonteyne Leeuwarden          9         52
3. Bert Begeman        Groningen           9         53

Categorie C
1. Wim Riddersma       Drachten            8         53
2. Douwe Douma         Twijzelerheide      8         47
3. Jan Terpstra        Leeuwarden          7         47

Categorie D
1. Theo Wolthers       Leeuwarden          5         39
2. Gepke Koopman       Sneek               4         36
3. Fred Bouma          Goutum              2         37

 

Algemene Verordening Gegevensbescherming

 

Vanaf 25 mei 2018 wil Damclub Huizum voldoen aan de Algemene Verordening Gegevens-bescherming, de AVG.

 

De onder staande linken verwijzen naar de diverse verklaring van club en van lid:

 

- Privacyverklaring

 

- Geheimhoudingsverklaring

 

- Toestemmingsverklaring van het lid