86 jaar
jong
Dorpshuis
Ien  en
Mien
Damclub Huizum        Opgericht  februari 1932                   www.damclubhuizum.nl      
Steun Damclub Huizum 
NL43INGB0003482516 t.n.v. penningmeester
Damclub Huizum te Leeuwarden
Clubavond: donderdag (sep - mei)
Word nu lid van Damclub Huizum

Word nu lid van Damclub Huizum

Huizum-nieuwtjes
 -  Oktober - December 2018 -

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Za. 8-12-2018:  Nationale Damcompetitie - ronde 7

Bornse Damvereniging - Huizum-1

 

Nico Rosink - Piet Bouma

 

Foto: SAN.

 

Redactie: Sietse Nagel.

 

23-12-2018:  Open Nieuwjaars Sneldamgala op donderdag 3 januari 2019

 

Op donderdagavond 3 januari 2019 organiseert Damclub Huizum weer het jaarlijkse Open Nieuwjaarssneldamtoernooi in dorpshuis Ien en Mien te Goutum met 7 ronden volgens het Zwitsers systeem, waarbij de spelers in drie categorieën kleine geldprijzen kunnen winnen. Inleg 4 euro.  Jeugd tot en met 16 jaar gratis.

Aanvang: 20.00 uur.

Aanmelden kan bij Sietse Nagel sanagel@planet.nl    of    06-33708991.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

09-12-2018/:  Huizum-1 wint in Borne en blijft koploper in 1e klasse A

                       Huizum-2 verliest tegen Warffum

 

Op zaterdag 8 december 2018 werd ronde 8 verspeeld van de Nationale Damcompetitie voor clubtientallen. De beide Huizum-tientallen zetten koers naar achtereenvolgens Borne en Warffum.

 

Huizum-1 won dikker van de Bornse Damvereniging dan van tevoren voor mogelijk werd gehouden. Hierdoor liep het team weer een paar bordpunten uit op Hijken DCT-2 dat ook blijft winnen.

Op zaterdag 5 januari staat er weer een thuiswedstrijd op het programma in Ien en Mien te Goutum tegen de nummer 3 in het klassement, damclub Harderwijk.

Het wordt steeds spannender. Gelukkig weten spelers met nadelige stellingen op het bord vaak nog keurig overeind te blijven. Dit scheelt punten.

Huizum-2 verloor met 12-8 van het team van damclub Warffum.

Gekgenoeg hadden beide tegenteams een Nico aan bord 1 gezet.

 

 

De wedstrijd tegen de Bornse Damvereniging in het Baptistengebouw De Fontein verliep bijna vlekkeloos. Oké, Jan Bosselaar kwam enigszins in moeillijkheden en Meinze Feenstra werd verrast met een doorbraakje, maar verder .... Beide spelers herstelden zich en bereikten nog remise.

Anton Schotanus had toen al gewonnen van Roelof-Jan de Haan, die een 2-om-3-slagzetje met doorbraak openzette. Op Toernooibase wordt aangegeven dat De Haan zelf verrassend had kunnen toeslaan. Kijk maar even.

Jan Bosselaar kreeg problemen op zijn linker vleugel. Anton Jurg stevende op winst af. Door adekwaat optreden, bleef de schade beperkt en eindigde de partij in remise.

 

Ook Tjalling van den Bosch trok de winst naar zich toe. Zijn tegenspeler Ton Keijzer had al een uitontwikkelde stand, waarbij Tjalling de vleugels beheerste. Het offer met kettingomknelling van Keijzer gaf Tjalling gelegenheid om te ombineren.

Bart Visser en Michiel Hagreis hadden het bord snel leeg en dan blijft er vaak niet veel anders over dan tot remise te besluiten.

 

Meinze Feenstra, die dus even werd verrast door de ervaren Leo Springer, bleef contact houden met de schijven. Zijn zijn doorzettingsvermogen werd beloond met een punt.

Hierna won Jan Adema. Niet door één van de twee mogelijke combinaties (zie Toernooibase), maar gewoon op een ambachtelijke manier. Het gaat goed met Jan.

Topscorer Jaob de Vries (13 p.) zette 3-11 op het scorebord. Jan Koerselman verloor de macht over zijn stand.

Anne Kooistra had één van de betere tegenspelers en bouwde een mooi centrumbolwerk op. Hierdoor kwam hij niet echt in gevaar.

 

Sietse Nagel daarentegen had een op papier minder krachtige tegenspeler, maar waar blijkt dit eigenlijk uit, als de partij rustig richting remise kabbelt. Uiteindelijk maakte Krijnen een miniem foutje. De coach had niet voor niets gezegd 'tot het uiterste gaan', terwijl in de hal foldertjes lagen die neerkwamen op 'vertrouw op de schepper'.
Remise was gemakkelijk te maken. Een verborgen zetje maakte een einde aan alle illusies.

Piet Bouma won ook nog en wel van Nico Rosink. Een op het oog dure doorbraak met uiteindelijk 2 schijven minder bleek goed genoeg voor de winst.

 

Na afloop was er weer een hartelijk weerzien met de medewerksters van Sun Palace in Staphorst. Onze Jannen waren hier niet bij.

Jan Bosselaar ging naar zijn vrouw en dochter op een niet nader te noemen locatie in Gelderland en Jan Adema besloot op de trein te stappen.

 

1e klasse A  KNDB

 

    BDV Borne                - Huizum-1                4-16

 1. Nico Rosink (1170)       - Piet Bouma (1194)       0-2 10

 2. Gertjan Kolsté (1238)    - Anne P. Kooistra (1238) 1-1 8

  3. Roelof-Jan de Haan (944) - Anton Schotanus (1269)  0-2 1

 4. Frank Eektimmerman (1136)- Jan Adema (1225)        0-2 6

  5. Michiel Hagreis (1049)   - Bart Visser (1139)      1-1 4

 6. Anton Jurg (1222)        - Jan Bosselaar (1073)    1-1 2

 7. Frank Krijnen (889)      - Sietse Nagel (1138)     0-2 9

 8. Leo Springer (1084)      - Meinze Feenstra (1021)  1-1 5

 9. Ton Keijzer (1011)       - Tjalling vd Bosch (1178)0-2 3

10. Jan Koerselman (938)     - Jacob de Vries (1192)   0-2 7

 

 

Gezien de sterkte van de tegenspelers kwam de 6-0 achterstand van Huizum-2 in Warffum niet uit de lucht vallen. Enige nattigheid was toen al wel voelbaar.

Fedde van der Laan verloor van Wim Dirks, Gerrit Reitsma van Herman Mulder en Henk Veldhorst van Nico Werkman.

Het tij leek te keren met een overwinning van Jan Terpstra op Gezinus Bottema, remise van Marcel de Vries tegen Berend Keizer en van Bart Adema tegen Rudolf Schwab.

De aansluitende treffer kwam van Marten Martens, die Joop van der Heide van het bord poetste. Wellicht was de remise van Thijs Talsma ietwat tegenvallend, gezien het rating verschil met Ploegman, maar soms moet je er gewoon tevreden mee zijn.

Bram Scholma kon het met kunst en vliegwerk lang volhouden tegen de sterke Peter Hoeksema. Klassiek is echter verraderlijk. En ineens bleek dat de stand minder bruikbaar was dan gedacht. Ergens in het middenspel had het anders gemoeten, maar ja, gedane zaken nemen geen keer. Zo is het ook wel weer.

Martin de Vries was als laatste klaar tegen Klaas Tillema. Beide spelers kwamen er niet uit en er zat niets anders op dan tot remise te besluiten.

 

De komende ronde op 5 januari staat de regionale topper tegen Heerenveen-3 op het programma. Thuis in Ien en Mien te Goutum. Aanvang: 12.00 uur.

 

 

2e klasse A  KNDB

 

    Warffum                - Huizum-2                 12-8

 1. Nico Werkman (1180)    - Henk Veldhorst (934)     2-0 3

 2. Gezinus Bottema (885)  - Jan T. Terpstra (944)    0-2 4

  3. Peter Hoeksema (1114)  - Bram Scholma (887)       2-0 9

 4. Joop vd Heide (686)    - Marten Martens (1000)    0-2 7

 5. Herman Mulder (1129)   - Gerrit Reitsma (1011)    2-0 2

 6. Klaas Tillema (615)    - Martin de Vries (712)    1-1 10

 7. Berend Keizer (1148)   - Marcel de Vries (1077)   1-1 5

 8. Rudolf Schwab (719)    - Bart Adema (799)         1-1 6

  9. Wim Dirks (1011)       - Fedde van der Laan (772) 2-0 1

10. Geert Ploegman (800)   - Thijs Talsma (1013)      1-1 8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za. 24-11-2018:  Nationale Damcompetitie - ronde 6

Huizum-1  -  Dokkum

 

Willem Nuveld - Jan Adema

Arend Dijkstra - Anton Schotanus.

 

Foto: SAN.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nationale Damcompetitie - ronde 6

 

Huizum-2 - Troch Tinken Sterk Surhuisterveen

Hans van Dijk - Luitsen van der Heide

 

Foto: SAN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nationale Damcompetitie - ronde 6

 

Huizum-2 - Troch Tinken Sterk Surhuisterveen

Bram Scholma - Karel de Bruin

Fedde van der Laan - Anton van der Ploeg

 

Foto: SAN

25-11-2018:  Kleine overwinningen zijn ook overwinningen

 

Op zaterdag 24 november 2018 speelden de beide Huizum-tientallen thuis in dorpshuis 'Ien en Mien' te Goutum tegen de teams van Dokkum en Troch Tinken Sterk uit Surhuisterveen.

 

Iemand die zich deze dag nadrukkelijk liet gelden, was Jan Terpstra. Hij zette deze dag zijn bord in vuur en vlam, letterlijk bij de Chinees en figuurlijk in de speelzaal, waar hij Sietse Jonker op een rondslag trakteerde. Even ging het door hemzelf verspreide gerucht dat hij verkeerd had geslagen, dat hij in plaats van vijf stukken naar de damrij, zes stukken in een andere richting had moeten slaan. Tenminste dat probeerde zijn tablet, waarop de zetten werden ingevoerd tijdens de partij, hem te laten geloven.

Hoe goed er in de avonduren en de vroege zondagochtend ook werd gezocht, de zesslag kwam niet op tafel. De alternatieve slag was net zo goed een vijfslag als de slag, die in de partij werd uitgehaald. Het maakt ook allemaal niet uit, want Jan won.

 

Van tevoren was het goed te constateren dat Dokkum op de 4e plaats stond.

Best een taai team dus. Nou, dat hebben we geweten.

Dirk Sinnema is na bijna 20 jaar weer begonnen met dammen. Ooit speelde hij, net als zijn broer Anne, in Huizum-1 en bij Rinsumageest. Nu dus weer bij Dokkum.

Dokkum heeft een keerpunt, werd vorig jaar in het Sinterklaasjournaal nog eens nadrukkelijk vermeld. Zowel de stoomboot als de elfstedentocht maken hier rechtsomkeer. Gelukkig kwam het in de wedstrijd niet tot een keerpunt.

Meinze maakte netjes remise tegen Dirk Sinnema.

Jaob de Vries was tevreden met remise tegen Henk Bosgraaf, die gewend is om met hout om te gaan.

Na 40 zetten besloten Bart Visser en Binne Brouwer in een klassieke stand remise te doen. Sietse Nagel speelde remise tegen Dirk Albert Zijlstra. Het stond 4-4 toen er ineens een 2 op het scorebord kwam dankzij Piet Bouma, of dankzij Linze Houwink, die een even verrassende als onberekenbare ruil naar dam op het bord bracht. De dam ging er af ten koste van in ieder geval één schijf en een dodelijke tegenactie.

Dit zou de enige winstpartij blijven. Tjalling van den Bosch kwam niet langs Minze Osinga, Anne Piet Kooistra niet langs Jetze Hoogterp en Jan Bosselaar niet langs Bouwe Ringnalda. Er bleven twee partijen over, die allebei voordelig voor Huizum leken.

Maar dit viel tegen. Anton Schotanus kreeg het in het eindspel niet rond tegen Arend Dijkstra. Jan Adema, opgestaan van het ziekbed, probeerde wat tegen Willem Nuveld, maar deze wikkelde in het eindspel ook af naar een gelijkspel.

 

Eindstand 11-9 voor Huizum-1. Huizum-1 behoudt de koppositie in de 1e klasse A.

Er zijn nog 5 ronden te gaan. De eerstvolgende is op zaterdag 8 december a.s. uit tegen de Bornse Damvereniging.

 

1e klasse A  KNDB  -  ronde 6

 

    Huizum-1               - Dokkum                   11-9

 1. Jan Adema (1225)       - Willem Nuveld (1063)      1-1 10

 2. Anton Schotanus (1269) - Arend Dijkstra (992)      1-1 9

 3. Anne P.Kooistra (1238) - Jetze Hoogterp (1064)     1-1 7

 4. Piet Bouma (1194)      - Linze Houwink (1122)      2-0 5

 5. Sietse Nagel (1138)    - Dirk Alb. Zijlstra (1100) 1-1 4

 6. Jan Bosselaar (1073)   - Bouwe Ringnalda (959)     1-1 8

 7. Meinze Feenstra (1021) - Dirk Sinnema              1-1 1

 8. Bart Visser (1139)     - Binne Brouwer (1109)      1-1 3

 9. Jacob de Vries (1192)  - Henk Bosgraaf (1039)      1-1 2

10. Tjalling vd Bosch(1178)- Minze Osinga (1013)       1-1 6

 

 

 

 

2e klasse A  KNDB  -  ronde 6

 

    Huizum-2               - Troch Tinken Sterk Surh. 11-9

 1. Martin de Vries (712)  - Gerrit Terpstra (1035)    0-2 7

 2. Thijs Talsma (1013)    - Haye Wittermans (983)     1-1 2

 3. Bram Scholma (887)     - Karel de Bruin (935)      1-1 8

 4. Fedde vd Laan (772)    - Anton van der Ploeg (973) 0-2 6

 5. Jan T. Terpstra (944)  - Sietse Jonker (917)       2-0 1

 6. Marcel de Vries (1077) - Tsjidsger Veenstra (931)  2-0 5

 7. Hans van Dijk (981)    - Luitzen vd Heide (918)    2-0 10

 8. Marten Martens (1000)  - Jan Hoogsteen (805)       1-1 4

 9. Bart Adema (799)       - Joop de Graaf (807)       0-2 9

10. Henk Veldhorst (934)   - Jan Kunnen (766)          2-0 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za. 10-11-2018:  Nationale Damcompetitie - ronde 5

Damcombinatie Fryslân-2  -  Huizum-1

 

Meinze Feenstra - Bert Oegema.

 

Foto: SAN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za. 10-11-2018:  Nationale Damcompetitie - ronde 5

Damcombinatie Fryslân-3  -  Huizum-2

 

Martin de Vries - Engel Vrouwe.

 

Foto: SAN.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za. 10-11-2018:  Nationale Damcompetitie - ronde 5

Damcombinatie Fryslân-3  -  Huizum-2

 

Bram Scholma - Theo Wolthers.

 

Foto: SAN.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za. 10-11-2018:  Nationale Damcompetitie - ronde 5

Damcombinatie Fryslân-3  -  Huizum-2

 

Hans van Dijk wacht op zijn dan nog onbekende tegenspeler.

Dit bleek de man achter de bar te worden, Age Scheffel.

 

Foto: SAN.

12-11-2018: De Vriesen scoren voor Huizum

 

Op zaterdag 10 november 2018 speelden de twee Huizum-tientallen samen uit / samen thuis in wijkcentrum Insulinde te Leeuwarden tegen Damcombinatie Fryslân-2 en -3 in ronde 5 van de Nationale Damcompetitie voor clubtientallen.

 

Opvallend puntje: Omdat een speler van DCF-3 niet kwam opdagen, werd naar voorbeeld van Hijken of eigenlijk WSDV in Hijken niet een bardame maar een barheer verzocht achter het bord plaats te nemen. Hans van Dijk was de gelukkige, die het op mocht nemen tegen Age Scheffel, die ooit in een onbewaakt ogenblik lid was gemaakt van de club. Age heeft zijn jeugdopleiding gehad van Jan Terpstra bij Damclub Huizum in de jaren zeventig en dit geheime wapen werd nu tegen ons gebruikt.

 

Huizum-1 handhaaft koppositie in 1e klasse A.

Later de details.

 

 

1e klasse A   KNDB  -  ronde 5

 

    Damcombinatie Fryslân-2   - Huizum-1               8-12

  1. Arnold Wiegersma (997)    - Marcel de Vries (1077) 0-2  9

 2. Munkhtuya Nasanbayar(1186)- Anton Schotanus (1269) 1-1  4

 3. Durk de Vries (1056)      - Anne P.Kooistra (1238) 1-1  8

 4. Hans Zondervan (1200)     - Piet Bouma (1194)      1-1  1

 5. Tjalling Oegema (1025)    - Sietse Nagel (1138)    1-1  5

 6. Bernard Post (1143)       - Bart Visser (1139)     1-1  6

 7. Albert van Keimpema (887) - Tjall. vd Bosch (1178) 0-2  3

 8. Kerst Hoekstra (1076)     - Jacob de Vries (1192)  0-2  7

 9. Nick de la Fonteyne (1107)- Jan Bosselaar (1073)   2-0  2

10. Bert Oegema (1050)        -  Meinze Feenstra (1021)1-1 10

 

 

2e klasse A  KNDB  -  ronde 5

 

    Damcombinatie Fryslân-3   - Huizum-2               9-11
  1. Geoff. de la Fonteyne(981)- Thijs Talsma (1013)    1-1  2

 2. Hylke Dykstra (1001)      - Gerrit Reitsma (1011)  1-1  7

 3. Jan Dantuma (981)         - Marten Martens (1000)  2-0  8

 4. Age Scheffel              - Hans van Dijk (981)    0-2  4

 5. Harm Terpstra (925)       - Jan T. Terpstra (944)  1-1  6

 6. Lucas Huitema (852)       - Henk Veldhorst (934)   1-1  3

 7. Theo Wolthers (831)       - Bram Scholma (887)     1-1  9

 8. Durk Douma (999)          - Bart Adema (799)       2-0  1

 9. Jan Sloot (720)           - Fedde vd Laan (772)    0-2  5

10. Engel Vrouwe (705)        -  Martin de Vries (712) 0-2  10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za. 27-10-2018:  Nationale Damcompetitie - ronde 4

Huizum-1  -  MTB Hoogeveen-2

 

Gert Bosker - Piet Bouma.

 

Foto: SAN.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za. 27 oktober 2018: Nationale Damcompetitie - ronde 4

Huizum-2 ontmoet MTB Hoogeveen-3.

MTB = Mijnheer Truck Banden

 

Foto: SAN

28-10-2018: Massakamp Huizum-1 + -2  -  MTB Hoogeveen-2 + -3 eindigt in 31-9

 

Op zaterdag 27 oktober 2018 speelden de tientallen van Huizum thuis in dorpshuis

Ien en Mien te Goutum tegen MTB Hoogeveen-2 en -3. Een soort van massakamp dus, zoals die vroeger veel tussen clubs werden gehouden.

 

De Hoogeveners konden niet op hun allersterkst uitkomen vanwege een jeugd WK in Witrusland. De Drenten, ook Bé Eggens, die de Afsluitdijk had genomen, arriveerden al om ongeveer 11.15 uur in het speellokaal en iedereen zat al om 11.50 uur popelend achter de borden.

De voorzitter hield een niet al te lange toespraak en nadat er nog wat klokken vervangen moesten worden ging iedereen om 11.55 uur van start.

 

Al na vijf zetten was Jacob de Vries klaar met zijn partij tegen Gerard Bruins.
Een achterloop werd Bruins fataal. Eigenlijk was er niets aan de hand was, maar Bruins sloeg 25x34 in plaats van met 16x27 en toen was er wel iets aan de hand, namelijk schijfwinst voor Jacob. In allerhaast werd het scorebord gebruiksklaar gemaakt en het wedstrijdformulier ingevuld. Doordat er geen arbiter is, moeten dit soort klusjes door een speler worden gedaan, evenals vooraf het inbrengen van de opstellingen.

Op de één of de andere manier lukt het ons niet om hiervoor een niet-spelend clublid te vinden. Maar ach, gelukkig kunnen we onze teams tot nu toe wel bemannen.

 

Anne Piet Kooistra won niet al te moeilijk een schijf van Jaap Hugen, die meteen opgaf.

Tjalling van den Bosch kreeg een mooie splijtschijf op het bord. Deze deed zijn werk, want alras verloor ook Alexander Slot een schijf en de partij.

De namen Bruins en Slot stonden onder elkaar op het scorebord. Anton Schotanus herkende hierin de naam Bruins Slot, een politicus.

Het was de wedstrijd van de kleine foutjes, die dikwijls ook grote blunders zijn.

In de partij Jan Adema - Aike Smid kon Jan met een paar krachtzetten ontzettend gevaarlijk worden, nou ja, ontzettend. Hij stichtte gevaar en wellicht wat lichte paniek.

Het leverde schijfwinst en later partijwinst op.

 

Het offensief van Huizum-1 was nog niet afgelopen. Bart Visser was de volgende in de rij, die tot winst kwam. Mathijs Sprakel zette een flankaanval op met een voorpost, die onhoudbaar bleek. 10-0 op het scorebord als tussenstand.

Op de vijf overige borden was alleen op het bord van Sietse Nagel enig nadeel zichtbaar.

Meinze Feenstra kreeg klassiek voordeel, maar maakte het zichzelf nog lastig tegen Meint de Vries. Uiteindelijk werd de vrede getekend en was het 11e en winnende punt binnen.

 

Dan de partij tussen Sietse Nagel en Renco Oostindjer, die in de onderstaande uitslagentabel oplicht met blauwe inkt. Niet voor niets, want hij won. Gekscherend werd er na afloop geroepen dat er weer een jeugdspeler was doorgebroken, refererend aan de verloren partijen tegen 11-12 jarige jongens als Roel Boomstra en Jan Groenendijk, die een jaar geleden nog samen om de wereldtitel speelden. Renco Oostindjer in korte broek was dan wel niet naar het WK Jeugd, maar we moeten toegeven dat hij na de grafiek ontregelende blunderzet en de met een 3-om-4 genomen schijfwinst goed volhield en zich de partijwinst niet meer liet afpakken. Hij redde hiermee de eer van zijn team.

 

Anton Schotanus herstelde zich van de slechte generale repetitie op de donderdag, maar het was Bé Eggens zelf, die eraan te pas moest komen om de winst binnen te halen. Eggens koos niet voor de meest fraaie doorbraakactie, die er, zie opmerking met autoplay diagram Piet Bouma op Toernooibase, wel in zat.

 

Jan Bosselaar maakte er 15-3 van. Zijn rechter vleugelopsluiting zou uiteindelijk winnen tegen Nicole de Vries, maar zo spannend als het nog werd, had het niet gehoeven.

Op Toernooibase geeft Anne Kooistra aan dat er eerder een variant mogelijk was met een mooie rondslag.

 

De partij tussen Gert Bosker en Piet Bouma ontwikkelde zich in de opening volgens gebaande paden. Tijdens het naspelen viel de naam Sijbrands en er werd een blauw boekje genoemd. Anne Piet Kooistra vermoedde een betere spelgang.
Op Toernooibase geeft hij een variant, die voordeel geeft voor de zwartspeler.

Piet Bouma geeft aan dat er op de 49e zet voordeel is te behalen voor de witspeler.

Hoe het ook zij, de partij eindigde in remise en de wedstrijd in 16-4 voor Huizum-1.

 

Een ploegje spelers, waaronder BEGB speler Reinout Sloot, sloot de dag af bij de Chinees in Bilgaard.

 

Huizum-1 staat op bordpunten nog steeds op de 1e plaats. Harderwijk is (tijdeliji) afgehaakt na verlies tegen Hijken/DCT-2.

Op zaterdag 10 november staat de wedstrijd Damcombinatie Fryslân-2 op het programma. Het is een uitwedstrijd in Wijk- en speeltuingebouw 'Insulinde', tenminste daar was sprake van. De competitie wordt nu serieus.

 

1e klasse A  KNDB  -  ronde 4

 

    Huizum-1                - MTB Hoogeveen-2         16-4

 1. Anne P. Kooistra (1238) - Jaap Hugen               2-0 2

 2. Piet Bouma (1194)       - Gert Bosker (1256)       1-1 10

 3. Jan Adema (1225)        - Aike Smid (1033)         2-0 4

 4. Anton Schotanus (1269)  - Bé Eggens (1245)         2-0 8

 5. Meinze Feenstra (1021)  - Meint de Vries (966)     1-1 6

 6. Jan Bosselaar (1073)    - Nicole de Vries (972)    2-0 9

 7. Sietse Nagel (1138)     - Renco Oostindjer (855)   0-2 7

 8. Bart Visser (1139)      - Mathijs Sprakel (956)    2-0 5

 9. Jacob de Vries (1192)   - Gerard Bruins (1004)     2-0 1

10. Tjalling vd Bosch (1178)- Alexander Slot (1077)    2-0 3

 

 

2e klasse A  KNDB  -  ronde 4

 

Niet alleen Huizum-1 ging goed van start. Huizum-2 begon ook met 6-0 op het scorebord. Marten Martens ruilde zich na de opening naar schijfwinst tegen Bé Brakels.

Fedde van der Laan won nadat Wilmer Oostindjer een klassiek foutje beging met een Coup Philippe (voorheen ook wel Blokzet genoemd).

Gerrit Reitsma kreeg ineens een aantal schijven cadeau  van Wout van Geest, die inzag dat verder spelen niet veel zin meer had.

 

Hoogeveen-3 sloeg terug met een overwinning van Elzo de Vries op Bart Adema.

Bart was eigenlijk heel goed bezig in de opening. Maar ..... er kwam een combinatie in de stand. Bart combineerde naar dam ten koste van twee schijven.  Dit kon, maar in een poging om zijn dam niet af te laten pakken, deed Bart enkele zetten, die hij beter niet had kunnen doen, want in plaats van te winnen moest hij zijn tegenspeler de hand schudden.

 

Marcel de Vries bleef met een iets te volle linker vleugel zitten, maar elk nadeel heb z'n voordeel, want Johan Koetse koos voor een verkeerde afruil, waarna het Marcel was, die de winst binnenhengelde. Tussenstand 8-2.

Over de partij van Thijs Talsma kan niets worden gezegd.

Bram Scholma profiteerde van een onoplettendheidje van Hans van Gijssel en won.

Het 11e punt !

Martin wist de remise veilig te stellen tegen Marcel Zwiers en Hans van Dijk tegen Geert Kleine. Hans had net als Marcel last van de linker vleugel, waar één of meer overbodige schijven stonden, die zich niet of te laat in de strijd konden mengen, waardoor de partij niet gedirigeerd kon worden. Soms is dit zo.

De wedstrijd eindigde in maar liefst 15-5 na de overwinning van Jan Terpstra op Cor Darwinkel.

 

Huizum-2 speelt op 10 november tegen Damcombinatie Fryslân-3. Alweer een massakamp dus. Ook deze wedstrijd zal wel in Insulinde te Leeuwarden worden gespeeld.

 

    Huizum-2                - MTB Hoogeveen-3         15-5

 1. Marcel de Vries (1077)  - Johan Koetse (896)       2-0 5

 2. Thijs Talsma (1013)     - Alberto Waterink (831)   1-1 6

 3. Gerrit Reitsma (1011)   - Wout van Geest (801)     2-0 3

 4. Marten Martens (1000)   - Bé Brakels (878)         2-0 1

 5. Hans van Dijk (981)     - Geert Kleine (867)       1-1 9

 6. Jan T. Terpstra (944)   - Cor Darwinkel (842)      2-0 10

 7. Bram Scholma (887)      - Hans van Gijssel (842)   2-0 7

 8. Bart Adema (799)        - Elzo de Vries            0-2 4

 9. Fedde van der Laan (772)- Wilmer Oostindjer (822)  2-0 2 10. Martin de Vries (712)   - Marcel Zwiers            1-1 8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za. 13-10-2018:  Nationale Damcompetitie - ronde 3

Huizum-1  -  Winschoten

Janck Lanting, Johan Mulder - Bart Visser.

 

Foto: SAN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13-10-2018: Huizum-2 - Lelystad

Oud-lid Wiebren de Vries, spelende voor Lelystad, schudt de hand van Jan Adema.
Zoon Bart Adema zit er klaar voor.

 

Foto: SAN.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13-10-2018: Huizum-2 - Lelystad

Gerrit Reitsma - Cyril Sluisdom

Marten Martens - Huub Nollet

 

Foto: SAN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13-10-2018:  Huizum-1 - Winschoten

Jilles van Kesteren - Geert Lubberdink

Marcel de Vries.

 

Foto: SAN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13-10-2018: Huizum-1 - Winschoten

Tjalling van den Bosch - Jan Tuenter

Jacob de Vries - Demi Peters

 

Foto: SAN

14-10-2018:  Huizum-1 op schot tegen Winschoten; Huizum-2 mindere dag

 

Op zaterdag 13 oktober 2018 waren er twee thuiswedstrijden in dorpshuis 'Ien en Mien' te Goutum.  Deze keer kwamen Winschoten en Lelystad op bezoek.

 

Het weer was zomers op deze speeldag in oktober. Jean en Elma ontvingen ons in het dorpshuis met koffie en thee.

Jan Terpstra kwam aanlopen in korte woesteinbroek, sandalen met blote voeten en de linker pols in een blauwe bandage.

In de zaal was het warm en de deur naar buiten stond open.

Van de gastteams was Winschoten als eerste gearriveerd. Even later kwam ook het team van Lelystad binnen. Winschoten was licht gehavend. Zeven spelers konden niet.

Wel waren er de jeugdspelers Janick Lanting en Demi Peters. Ze deden het goed, hoewel dat niet in de punten tot uitdrukking kwam.

Bij Lelystad speelt Wiebren de Vries, ons voormalige lid en jeugdleider. Hij mocht het opnemen tegen Bart Adema.

 

Van tevoren was duidelijk dat er iets meer power in Huizum-1 zat dan in Winschoten.

Dit kwam er ook uit. Jan Adema won van Harrie Molthoop, die de partij spannend opzette door zich op te laten sluiten op zijn rechter vleugel. Ook op de linkervleugel werd het druk. De stand deed mij denken aan hoe Fedde van der Laan zijn partijen wel eens wil neerzetten. Jan deed een ruil en ineens was er geen redden meer aan voor Molthoop.

Jeugdspeler Janick Lanting speelde goed tegen Meinze Feenstra en de stand was zo goed als remise, als Janick in het eindspel nog even op de kleinigheden in de stand had gelet. Bart Visser maakte er 6-0 van met winst op Johan Mulder. Mulder kwam niet goed tot een planstand, ruilde een keer niet goed, kwam aan de rand te staan en een schijf achter.

Invaller Marcel de Vries hield Bert Begeman op remise of andersom. Qua rating maakt het niet uit, maar Bert Begeman is tot nu toe de topscorer van Winschoten en dat is toch andere koek.

Demi Peters deed lange tijd niets verkeerd. Haar tegenspeler Jacob ook niet.

Maar op een bepaald moment ging er toch iets niet goed, ook al ging dit heel geleidelijk.

Demi liep een beetje vast op de stand van Jacob. Soms moet je er wat geluk bij hebben om je eruit te kunnen ruilen, maar dit geluk had Demi helaas niet.

Dan Jilles van Kesteren. Hij werd gevraagd om in te vallen en deed dat met verve.

Een keurige opbouw, goede ruiltjes en in een flexibele positie remise aanbieden. Misschien kwam het aanbod van Geert Lubberink.

 

Anne Kooistra werd al voor de eerste slok koffie geconfronteerd met de openingszet
33-28 van Jan Aeilkema. Aeilkema ruilde even later vlot naar het kerkhofveld en maakte daar vervolgens een wolk van een stand van, die net iets boven de basisrij zweefde.

Al spoedig verloor Aeilkema de controle over de stand. Anne Piet haalde met een ruil diverse schijven binnen. Aeilkema verkreeg wel een dam, maar stond teveel materiaal achter. 12-2 voor Huizum-1.

Tjalling van den Bosch zorgde met remise tegen Johan Tuenter voor 13-3. Tjalling hield Tuenter in een hekstelling, een soort houdgreep, wat een schijf opleverde. Om de partij daarna te winnen is niet altijd even gemakkelijk. Tuenter had op een bepaald moment twee dammen en kon daarmee wat schijven van het bord ruilen, waarna de winst er niet meer in zat.

Sietse Nagel kwam per ongeluk in het voordeel, maar die het niet af kon maken.
Na afloop zat er natuurlijk wel een winstgang in, maar dat telt niet. Het voordeel was per ongeluk, omdat ik helemaal niet had verwacht dat mijn tegenspeler Braakhuis de Coup Royal zou nemen. De vraag is 'Waarom eigenlijk niet', want als hij hem niet nam, kwam hij ook nadelig uit. 14-4 was het toen Anton ook nog won van Benny Dekens en de eindstand op 16-4 bepaalde

 

Huizum-1 voert nog steeds de ranglijst aan met 2 bordpunten meer dan Harderwijk.

Hijken/DCT-2 heeft ook 6 wedstrijdpunten en 10 bordpunten minder.

 

Op zaterdag 27 oktober 2018 speelt Huizum-1 thuis tegen MTB Hoogeveen-2.

 

1e klasse A  KNDB - ronde 3

 

    Huizum-1                - Winschoten              16-4

 1. Sietse Nagel (1138)     - Han Braakhuis (957)      1-1 9

 2. Anne P.Kooistra (1238)  - Jan Aeilkema (979)       2-0 7

 3. Meinze Feenstra (1021)  - Janick Lanting           2-0 2

 4. Bart Visser (1139)      - Johan Mulder (901)       2-0 3

 5. Anton Schotanus (1269)  - Benny Dekens (1075)      2-0 10

 6. Jan Adema (1225)        - Harrie Molthoop          2-0 1

 7. Marcel de Vries (1077)  - Bert Begeman (1077)      1-1 4

 8. Jilles v.Kesteren (910) - Geert Lubberink (992)    1-1 6

 9. Jacob de Vries (1192)   - Demi Peters              2-0 5

10. Tjalling vd Bosch (1178)- Johan Tuenter (835)      1-1 8

 

 

Het scorebord was nog niet eens op orde toen Gerrit Reitsma de hand schudde van Cyril Sluisdom. Zet 11 was de boosdoener. Een 20 kilometer lange fietstocht naar huis volgde.

Fedde van der Laan zag vervolgens zijn stand niet meer lopen en besloot om zijn tegenspeler Don Khedoe een dam te geven en daarnog kreeg deze nog drie schijven cadeau. Aardige vent, moet Khedoe gedacht hebben, alvorens hij de felicitaties in ontvangst nam.

Het werd 0-6 voor Lelystad na verlies van Henk Veldhorst. Henk liep in de opening in het Zetje van Lochtenberg. Maar eens even met Lochtenberg-specialist Hidde Risselada praten, Henk.

Hidde was er overigens als toeschouwer, net als Foeke Tiemensma en Sieds Tjepkema, die Gerrit net misliep.

 

Bram Scholma kwam in het klassieke spelgenre op vaag terrein terecht, maar hield de remise tegen Wijnand Groen nog net binnen het bereik.

Het zat Hans van Dijk niet mee tegen Boike Mathoera. De klassieke stand leek speelbaar, maar het blijft een verraderlijk moeras. 1-9 voor Lelystad.

Gelukkig deed Thijs Talsma mee. Hij won het loopgravengevecht van Ricardo Tong Sang, die in de dunne eindfase niet goed uitkwam met zijn zetten.

 

Jan Terpstra had na wat ruilen ineens een hele grote T op het bord staan met een ietwat kale rechter vleugel. Hier werd het lastig. Maar er was hoop. Als Valentino Tjokro achter zou lopen, kon Jan ook ergens achterlopen. Dit gebeurde ook, waarna Jan een schijf voorkwam. Het manoeuvreren met de dam was gecompliceerd, waarna besloten werd tot een afruil, die schijfverlies opleverde. De stand was hierna nog steeds remise, maar in de praktijk gelden dit soort waarheden niet. Jan verloor. en het stond 3-11.

 

Bij Bert Zijlstra van Lelystad zagen we ook een T op het bord, die later een kruis werd, die het opnam tegen een omgekeerde piramide van Martin de Vries. Het zijn rare standen, waarvan de afloop troebel is. Maar Martin redde zich tijdig met een ruil, waarna het nog precies remise was.

 

Marten Martens laveerde zich in een nadelig eindspel en verloor 4-14.

Bart Adema hield het vervolgens niet vol tegen Wiebren de Vries. Direct na de opening begon De Vries aan zijn offensief. Een tijdelijk offer en een ruil in het centrum, kostte Bart een schijf en later de partij, hoewel hij nog wel naar de damrij mocht schuiven.

Toen was de overmacht voor De Vries al een feit. 4-16 derhalve voor Lelystad.

Een duidelijke uitslag.

 

Op zaterdag 27 oktober 2018 speelt Huizum-2 thuis tegen MTB Hoogeveen-3.

Het wordt dus weer een massakamp-dagje.

 

 

2e klasse A  KNDB - ronde 3

 

    Huizum-2                - Lelystad                 4-16

 1. Gerrit Reitsma (1011)   - Cyril Sluisdom (1021)    0-2 1

 2. Marten Martens (1000)   - Huub Nollet (1196)       0-2 9  3. Jan T. Terpstra (944)   - Valentino Tjokro (1052)  0-2 7

 4. Thijs Talsma (1013)     - Ricardo Tong Sang (1080) 2-0 6

 5. Bart Adema (799)        - Wiebren de Vries (1012)  0-2 10

 6. Henk Veldhorst (934)    - Sam Pryor (1038)         0-2 3

 7. Martin de Vries (712)   - Bert Zijlstra (1040)     1-1 8

 8. Fedde vd Laan (772)     - Don Khedoe (1007)        0-2 2

 9. Bram Scholma (887)      - Wijnand Groen (900)      1-1 4

10. Hans van Dijk (981)     - Boike Mathoera (963)     0-2 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nationale Damcompetitie - ronde 2 - zaterdag 29-9-2018

 

Damkring Emmeloord - Huizum-1

Alex Boxum - Anne Piet Kooistra.

Jan Bosselaar, Arie Hoonstra en Marthy van Houtert kijken toe.

 

Foto: SAN.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nationale Damcompetitie 29 september 2018

Damkring Emmeloord - Huizum-1

Jan Bosselaar neemt het op tegen een kop en schotel.

 

Foto: SAN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nationale Damcompetitie - ronde 2 - 29 september 2018.

Damkring Emmeloord - Huizum-1

Jacob de Vries - Jan Marten van der Reest.

 

Foto: SAN.

29-09-2018: Huizum-1 wint in Emmeloord en Huizum-2 verliest in Kampen

 

Op zaterdag 29 september 2018 speelden de beide Huizum-tientallen uitwedstrijden tegen achtereenvolgens Damkring Emmeloord en Strijt Sonder Spijt Kampen.

 

De minuten voorafgaande aan de wedstrijd in Emmeloord stonden in het teken van de ontmoeting of het weerzien van oude bekenden.

Huizum-1 was compleet, wat was er deze wedstrijd mogelijk tegen het team van Damkring Emmeloord dat zich wat meer op de jeugd wil richten.

 

In de wedstrijd Damkring Emmeloord - Huizum-1 waren 8 beslissingen en 2 remises.

Anton Schotanus kwam als eerste tot winst tegen de pas 9 jarige Matheo Boxum, zoon van Alex Boxum. Wat opviel was de LEGO-broodbak , die Matheo tevoorschijn haalde tijdens de partij. Maar ook dat hij rustig achter het bord zat en dat zijn broer bij hem kwam kijken en Anton netjes feliciteerde met de winst op zijn broer.

Volgens zijn vader is Matheo uit zichzelf geïnteresseerd geraakt in het damspel.

Zoiets hoorde ik ook van de moeder van de kinderen Staal. Het advies is dan ook om, als je kinderen hebt, hier en daar in huis een dambord te laten slingeren.

 

Jan Bosselaar kwam plotsklaps een schijf achter en verloor van Theunis Snoek.

Meinze Feenstra had het geluk niet mee. Met de haven in zicht toch nog van het bord getikt.

Het volgende verlies was voor Sietse Nagel, die op een bepaald moment beide vleugels pakte en hoopte in het middenveld de centrumpositie van Cor Koene een halt toe te kunnen roepen. Het gekke is dat je op een bepaald moment zelf denkt dat het allemaal nog wel kan, maar de praktijk bewijst dan dat dit volkomen onterecht is.

 

Tjalling van den  Bosch beleefde de donderdagavond voorafgaande aan de wedstrijd een slechte generale repetitie. Zijn optreden op zaterdag tegen Jacob Post verliep fantastisch. Post ontwikkelde in eerste instantie een krachtige stand op het midden van het bord, maar deze stand leidde, mede door de omsingelende beweging van Tjalling, uiteindelijk tot niets. Tot nul dus en tot 2 punten voor Huizum.

 

Rond theetijd stond het 6-4 voor de polderdammers. Tijd voor een tegenoffensief ingezet door Bart Visser. Na een aftastend begin, vervlakte de partij  tegen Jan Snijder iets, maar alras veranderde het decor na een paar ruilen richting het eindspel, waarin Bart een waarschijnlijk beslissende voorpost innam. De stellingen grepen in ekaar en Snijder werd gedwongen een 2-om-2-ruil te doen, die slecht voor hem af zou lopen.

Hoewel op Toernooibase het echte eindspel ontbreekt, won Bart uiteindelijk met een Scouppe (genoemd naar Pierre Scouppe).

 

Jan Adema ontmoette Marthy van Houtert aan bord 2. We kennen Van Houtert nog van het team van Wapenveld uit het verleden. Het werd een partij vol ruilen ten einde geen positioneel nadeel op te lopen. Remise is dan ook een terechte uitslag.

 

Arie Hoonstra hield Piet Bouma lang bezig. In een 7-tegen-7-stand was het gebeurd met Hoonstra en greep Piet de macht en de 2 punten.

 

Bij de stand 7-9 werd de partij tussen Anne Kooistra en Alex Boxum na een interessant spelverloop vanuit de opening remise en waren de 10 punten binnen.

Jacob de Vries stond inmiddels overwegend, om er maar eens een Bandstra-term tussendoor te gooien. Tegenspeler Jan Marten van der Reest, kreeg het niet meer voor elkaar en moest offeren. Eerder had Jacob een linke voorpost op veld 22. Het kwam allemaal goed. 8-12 voor Huizum-1.

Huizum-1 staat na twee ronden nog bovenaan in de ranglijst in de wetenschap dat er nog een paar behoorlijk sterke teams op het programma staan, later in het seizoen.

 

De 3e ronde is op zaterdag 13 oktober 2018 thuis in Ien en Mien tegen Winschoten.

 

1e klasse A  KNDB - ronde 2

 

    Damkring Emmeloord      - Huizum-1                8-12

 1. Arie Hoonstra (902)     - Piet Bouma (1194)       0-2  8

 2. Marthy v.Houtert (1146) - Jan Adema (1225)        1-1  7

 3. Alex Boxum (1187)       - Anne P. Kooistra (1238) 1-1  9

 4. Matheo Boxum (715)      - Anton Schotanus (1269)  0-2  1

 5. Cor Koene (1108)        - Sietse Nagel (1138)     2-0  4

 6. Teunis Snoek (1032)     - Jan Bosselaar (1073)    2-0  2

 7. IJsbrand Haven (1216)   - Meinze Feenstra (1021)  2-0  3

 8. Jan Snijder (976)       - Bart Visser (1139)      0-2  6

 9. Jacob Post (1173)       - Tjalling vd Bosch(1178) 0-2  5

10. Jan Mart.vd Reest (1221)- Jacob de Vries (1192)   0-2 10

 

 

Huizum-2 toog naar Kampen en hoeft geen sorry te verwachten na het geleden verlies tegen Strijt Sonder Spijt.

We moeten echter nog wel op zoek naar excuses, die de spelers mogelijk hadden voor de geleden verliespartijen. Maar helaas zijn niet alle partijen in Toernooibase ingevoerd door SSS en ook niet door onze spelers. Daarom kunnen we niet veel zeggen over de wedstrijd. In ieder geval is bekend dat Bram Scholma als eerste in het zand beet.

Thijs Talsma en Marten Martens haalden van schrik elk een punt.

Hierna reageerde Hans iets te direct op een combinatie, die werd ingezet, nadat hij net had teruggeruild. Hij gaf op, om later te constateren dat er nog een mooie redding mogelijk zou zijn geweest met daarna een gelijkwaardig eindspel.

 

Gerrit Reitsma kwam er na de 37e zet niet meer uit, qua opbouw. Ineens stond er in het midden een blokje, waar niets mee viel te beginnen. 8-2 voor SSS op de helft van de wedstrijd.

Hierna haade Martin de Vries een prachtig punt tegen Piet Dijkstra en verscheen in het blauw (= opmerkelijke prestatie). Fedde van der Laan verloor hierna.

Bart Adema deed het goed met remise tegen Henk Kamminga.

De sterkste tegenspeler had Marcel de Vries. Dit verklaart zijn verlies.

Jan Terpstra, die aan zijn goede hand geblesseerd is, kan met dank aan het tablet toch nog noteren. Hij speelde weer een goede partij en lijkt in supervorm te zijn.

Omdat hij in de zomer niet kon spelen, profiteert hij nu van het 'op de reservebank-effect'.  Vaak komt een invaller, die lang op de reservebank heeft gezeten tot scoren. Ook een degeijke remise kan een goede score zijn.

Het werd zo 15-5 voor de Kampenaren.

 

In ronde 3, op 13 oktober 2018, speelt Huizum-2 thuis in Ien en Mien tegen Lelystad.

 

 

2e klasse A  KNDB - ronde 2

 

    Strijt Sonder Spijt     - Huizum-2                15-5

 1. Teun van Gelder (1041)  - Bram Scholma (887)      2-0  1

 2. Nico Lugthart (1213)    - Marcel de Vries (1077)  2-0  9

 3. Antoine Koster (1147)   - Gerrit Reitsma (1011)   2-0  5

 4. Harm Kist (897)         - Thijs Talsma (1013)     1-1  2

 5. Gerlof de Jong (995)    - Marten Martens (1000)   1-1  3

 6. Wim Dekker (1104)       - Hans van Dijk (981)     2-0  4

 7. Henk Ramon (895)        - Jan T. Terpstra (944)   1-1 10

 8. Henk Kamminga (982)     - Bart Adema (799)        1-1  8

 9. Harwin Reuvekamp (932)  - Fedde vd Laan (772)     2-0  7

10. Piet Dijkstra (981)     - Martin de Vries (712)   1-1  6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nationale Damcompetitie - ronde 1

 

Namens Huizum-1 Jacob de Vries tegen Edward Kuiper van Roden/Leek.

 

Foto: SAN.

18-09-2018:  Goede opening Nationale Damcompetitie Huizum-1 en Huizum-2

 

Op zaterdag 15 september 2018 speelde Damclub Huizum in de 1e ronde thuis in dorpshuis 'Ien en Mien' te Goutum tegen Roden/Leek in de 1e klasse A en tegen
Bezint Eer Gij Begint uit Britsum.

Voorafgaand aan de beide wedstrijden reikte voorzitter Sietse Nagel de kampioensbeker van het FK Hoofdklas uit aan Jacob de Vries, wat nog een keer moest gebeuren vanwege de inscriptie in de beker. Ook de beker voor het kampioenschap van Huizum was nog niet uitgereikt, omdat de clubkampioen, Anne Kooistra, op het moment van de ledenvergadering in mei niet aanwezig kon zijn. Ook hij kreeg nu de eer.

 

Roden/Leek speelde tot voorkort nog met twee teams, maar door zeven sterfgevallen bij de vereniging, komt men nog maar met één team uit. Verder is Bert Begeman is getransfereerd naar Winschoten en moesten twee spelers om gezondheidsredenen al dan niet tijdelijk afhaken. Voor de wedstrijd tegen Huizum-1 kon men vanwege een begrafenis Bert Honderd niet opstellen.

Huizum-1 speelde voor het eerst zonder kopman Rein van der Pal, die dit seizoen uitkomt voor hoofdklasser Heerenveen-1. Voor de eerste wedstrijd viel Hans van Dijk in voor de afwezige Jan Bosselaar.

 

Al snel in de wedstrijd stonden spelers van Huizum op diverse borden een schijf voor.

Tjalling van den Bosch zette de eerste 2 op het scorebord neer. In de opening accepteerde tegenspeler Henk van den Berg licht nadeel. Na een afruil werd hij opgezadeld met een niet verdedigbare voorpost, waar Tjalling wel raad mee wist.

Voor 4-0 zorgde Anton Schotanus. Al na enkele zetten stond er een Kettingstelling op het bord. Anton speelde alle tempi uit en kwam een schijf voor. Het afspel ging snel.

Sietse Nagel maakte er 6-0 van. Ook hier bracht een Kettingstelling tegenspeler Rob Helwerda in de problemen. Helwerda offerde een schijf en dit was de voorbode van verlies.

8-0 werd het na winst van Anne Piet Kooistra tegen Dennie van Dijk. Dennie is een speler, die tegen een rating van 1100 aanhikt. Normaal kan hij een aardige pot dammen, maar in deze wedstrijd laat hij zich zomaar een schijf afsnoepen.

Ai , 10-0 voor Huizum-1. Meinze Feenstra bereikte na lange tijd weer eens een overwinning. Lange tijd was er niet veel aan de hand voor Tom Huizinga. Maar plotseling raakte zijn stand in onbalans. En toen een 3-om-3-tje niet werd gezien, was een doorbraak van Meinze niet meer te voorkomen en gaf Huizinga op.

Het 11e en winnende punt kwam van Piet Bouma. Jaap Huizinga was in de verdedigende ro. We weten niet of het door de twee pilletjes kwam, die hij innam, maar hij hield stand.

Ook Jan Adema speelde remise en wel tegen Evert Faber, die hierdoor in het blauw in de uitslagentabel staat Jan leek het betere van het spel te hebben, maar rond de 50e zet liet hij Faber glippen.

Invaller Hans van Dijk kwam toevalligerwijs aan bord 8 te spelen tegen de op papier sterkste speler van Roden/Leek, Roel de Vries. Ooit waren ze bij Dokkum clubgenoten.

Ergens moet er remise haalbaar zijn geweest, maar het was De Vries, die het voordeel naar zich toetrok en won.

Aan bord 9 had Jacob de Vries het moeilijk met Edward Kuiper. Op de 58e zet kwam eindelijk de vraagtekenzet van Kuiper en kon Jacob met een uitroepteken winnen.

Ook de partij van Bart Visser eindigde in de gloria en wel doordat Smid opgaf.

Smid moest in een 5-tegen-5-stand offeren en gaf er om begrijpelijke redenen even later nog maar eentje. Omdat hij hierna alleen nog maar met zijn dam kon spelen, niks kon aanvallen en Bart een tweede dam ging halen, was opgave een teken van spelinzicht.

16-4 voor Huizum-1.

 

In ronde 2 op zaterdag 29 september staat de uitwedstrijd tegen Damkring Emmeloord op het programma.

 

 

    Huizum-1                - Roden/Leek               16-4

1. Anton Schotanus (1269)   - Jouke de Haan (1024)     2-0 2

2. Jan Adema (1225)         - Evert Faber (990)        1-1 7

3. Sietse Nagel (1138)      - Rob Helwerda (1020)      2-0 3

4. Piet Bouma (1194)        - Jaap Huizinga (1057)     1-1 6

5. Anne P. Kooistra (1238)  - Dennie van Dijk (1097)   2-0 4

6. Meinze Feenstra (1021)   - Tom Huizinga (756)       2-0 5

7. Bart Visser (1139)       - Fokke Smid (964)         2-0 10

8. Hans van Dijk (981)      - Roel de Vries (1147)     0-2 8

9. Jacob de Vries (1192)    - Edward Kuiper (931)      2-0 9

10. Tjalling vd Bosch (1178)- Henk van den Berg (824)  2-0 1

 

 

Huizum-2 had een meevaller, want BEGB Britsum had een speler te weinig.

Bart Adema streek zo zonder een zet te spelen 2 punten op. Niet erg bevredigend voor de speler en niet voor de club met een tekort aan spelers. Het is een geluk dat de boete die hier eerder op stond, door de KNDB is afgeschaft.

 

Goed, die 2 punten aan het begin waren toch dure punten voor BEGB, gezien de einduitslag. Bram Scholma won van Yke Miedema. Miedema deed in een 13-om-13-stand een dubieuze zet. Bram sloeg hierna toe met een combinatie naar dam.

Debutant in Huizum-2 Martin de Vries gaf zijn visitekaartje af met winst op Sipke de Boer. Het was een lastige klassieke stand, waarin Martin zich de vraag moest stellen wat er zou gebeuren als hij de slag naar dam niet zou nemen. Hij nam hem, waarna

De Boer ook op de damrij belandde. Wat zich hierna ontspon was misschien niet in in de berekeningen opgenomen, maar mondde wel uit in winst voor Martin.


Henk Veldhorst luidde op de 11e zet een zeker nadeel in. Pieter Dijkstra greep het centrum en het was aan de jarenlange ervaring van Henk te danken dat de partij toch nog in remise eindigde.

Gauke Dirk Nijholt, invaller voor de afgelopen vrijdag aan zijn pols geopereerde Jan Terpstra, zette iets te optimistisch een voorpost op het bord tegen Reinout Sloot.

Sloot is de man die zijn woord houdt. Zijn woord is: 'Als je geen gekke dingen tegen mij doet, haal je wel remise.' Tenminste dat hoorde ik hem zeggen tijdens het Mello Koolman-toernooi. Gauke kwam een schijf achter en verloor.

Marten Martens kreeg last van een vreemde opbouw. In het slot van de partij maakte Sietse Bronger korte metten met Marten.

Fedde van der Laan won van Sjoerd Schaaf. Schaaf had een op het oog robuuste stand opgebouwd, een omgekeerde piramide. Maar binnen enkele zetten ging alle kracht eruit en kwam Fedde een schijf voor.

Thijs Talsma en Jan Peters hielden elkaar in evenwicht.

De rentree van Marcel de Vries in Huizum-2 strandde in remise. Willem Lep wordt blauw weergegeven in de uitslagentabel. Beide spelers kwamen niet in gevaar en Marcel scoorde het 11e en winnende punt !

Gerrit Reitsma kwam eveneens tot remise tegen Eeltje Terpstra. En hier was geen speld tussen te krijgen. 12-8 voor Huizum-2.

 

De volgende wedstrijd is op 29 september a.s. tegen Strijd Sonder Spijt te Kampen.

 

 

    Huizum-2                - Bezint Eer Gij Begint    12-8

1. Gauke Dirk Nijholt (845) - Reinout Sloot (1068)     0-2 5

2. Marcel de Vries (1077)   - Willem Lep (832)         1-1 9

3. Marten Martens (1000)    - Sietse Bronger (983)     0-2 6

4. Thijs Talsma (1013)      - Jan Peters (952)         1-1 8

5. Henk Veldhorst (934)     - Pieter Dijkstra (964)    1-1 4

6. Gerrit Reitsma (1011)    - Eeltje Terpstra (911)    1-1 10

7. Bram Scholma (887)       - Yke Miedema (744)        2-0 2

8. Fedde van der Laan (772) - Sjoerd Schaaf (856)      2-0 7

9. Martin de Vries (712)    - Sipke de Boer (519)      2-0 3

10. Bart Adema (799)        - niet opgekomen           2-0 1 R

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Auke Spijkstra

* 28 april 1937   -   19 augustus 2018

 

Tijdens de onderlinge competitie van Damclub Huizum in de Wiardazaal van dorpshuis 'Ien en Mien' te Goutum op donderdag 22 maart 2018

 

Foto: SAN.

24-08-2018:  Afscheid Auke Spijkstra trekt 200 belangstellenden

 

Om 17.00 uur vandaag begon de afscheidsbijeenkomst van Auke Spijkstra in de Oldehovezaal van Yarden te Goutum.

Het aantal belangstellenden, 200 personen, was dusdanig groot dat een deel in de ontvangstzaal de plechtigheid via een TV-scherm  moest volgen.

We zagen dat de sporten, waarmee hij zich vermaakte, een plekje hadden gekregen voor de lichthouten kist. Zo lag er een kaatsballetje, een voetbal, een aantal bridgekaarten en een uitgeklapt dambord. Op de kist stond een foto van vorig jaar, van de dag waarop hij 80 jaar werd.

 

Een broer van Auke schetste zijn leven. Hun ouders woonden in de pastoriewoning in Idaard. Het was een rood arbeidersgezin. Ze verhuisden al snel naar Roordahuizum en woonden aan de Haven. Hier kon volop gespeeld worden. Om wat bij te verdienen werkte hij o.a. bij de slager en zat er vaak een snee in de vingers.

Auke ging naar de kweekschool (de arbeidersuniversiteit) en haalde later in de avonduren een akte, waarmee hij wiskundeles kon geven.

Auke werkte tot zijn 55e, hoorden we, en ging daarna met pensioen.

 

Auke hield van het land ingaan om kievitseieren te zoeken met zijn zwager en probeerde de kunst van het kijken naar 'hijkes en sijkes' over te brengen op zijn zoon.  Deze had hiervoor niet veel talent, maar ze lieten hem dan met opzet daar in het land lopen, waar een nest was.

Auke deed wel aan sport maar hield eigenlijk niet zo van veel bewegen.
Als balkeerder kon hij wel meedoen op het kaatsveld.
Hij kwam in aanraking met de damsport in Roordahuizum. Onderwijzer Pieter Bergsma stimuleerde hem. Alleen Damclub Huizum werd genoemd, maar Auke speelde ook voor Damclub Leeuwarden en damclub Set Troch te Oudebildtzijl.

Zijn echtegenote Jantsje van der Mark leerde Auke kennen op de kweekschool. Zij was van een jongere lichting en ze waren allebei bleu. Maar tijdens het uitgaan in 's Lands Welvaren in Wartena raakten ze aan het dansen en hadden ze verkering. Het hield niet meteen stand. Maar door elkaar een tijd niet te zien, beseften ze hoe ze elkaar misten en raakte het weer aan.

 

Eigenlijk was Auke nooit ziek, behalve in 1998 toen hij tijdens een wandeltocht een hartstilstand kreeg en door twee militairen werd gereanimeerd. Hij blaakte tot op het laatst toe van gezondheid en had van alles bij het eind.

 

Een kleinzoon haalde herinneringen op aan pake, o.a. de herinneringen aan logeerpartijen bij pake en beppe kwamen aan bod. Ze mochten als kleinkinderen dingen doen, die zoon Anne en dochter Sibrecht beslist niet mochten doen, zoals een bal tegen het hoogste raam van het huis proberen te gooien. Auke ging altijd kijken bij hun voetbalwedstrijden en zei dan altijd dat ze een goede wedstrijd hadden gespeeld, ook als dat niet zo was, en daar hadden ze wel eens de pest over in.

 

Zijn zoon Anne sprak ook. Zijn vader reed hem altijd naar jeugdkaatswedstrijden.

Van anderen hoorde hij dan wel eens dat zijn vader trots op hem was.

Toen hij op school wiskundeles kreeg van zijn vader en even niet wist hoe hij verder moest, wilde hij de hulp 's avonds van zijn vader inroepen. Auke zei dan dat hij het zelf moest uitzoeken, want de andere leerlingen in zijn klas hadden ook geen wiskundeleraar thuis om te helpen.

 

De teneur was dat Auke graag wilde dat mensen zich aan afspraken hielden.

Toen er een keer 3 tweepersoons hotelkamers waren geboekt en men bij aankomst 6 eenpersoons kamers aangeboden kreeg, liep hij rood aan en liet hij weten dat dat niet de afspraak was.

 

Zoals het gegaan is, was misschien maar het beste, omdat hij, als het al was gelukt, niet meer de oude zou kunnen worden en als stumper door het leven had gemoeten.

Dat zou hij nooit hebben gewild.

 

Hierna sprak dochter Sibrecht, voor wie Auke de nodige moeite bij de burgerlijke stand had moeten doen om haar een naam te geven. De naam die hij indiende, werd niet geaccepteerd. Hij kreeg een boek mee naar huis om daar eentje uit te zoeken.

'Maar uiteindelijk heb ik een naam gekregen', aldus Sibrecht.

Ze vertelde van de laatste momenten van haar vader op de intensive care. Ze konden hem niet meer helpen. Een bloedpropje in de longen werd hem fataal.

 

Tot slot verwoordde vrouw Jantsje Spijkstra-van der Mark hoe plotseling en snel het allemaal was gegaan. Ze dankte de aanwezigen.

 

De muziek was van een plaatselijke luisterliedjeszanger.

Het slotstuk was 'Barcelona' van Freddie Mercury en Montserat Caballé

 

Na afloop was er koffie/thee, broodjes, suikerbrood e.d. en kon de familie worden gecondoleerd.

 

We zagen Jeppe Bronger van voorheen Oudebildtzijl en thans BEGB Britsum.

Reinout Sloot was er en het complete bestuur van Damclub Huizum.

De overige aanwezigen waren kaatsers, bridgers, familieleden, kennissen, buurt- / dorpsgenoten, wellicht mensen uit de politiek, oud-collega's enz.

22-08-2018:  Auke Spijkstra overleden

 

*  Idaard,  28 april 1937     -    †  Heerenveen, 19 augustus 2018

 

Op dinsdagmorgen stuurde Sjoerd Schaaf een bericht, waarin hij vertelde dat hij van zijn broer Hylke had gehoord dat Auke Spijkstra zondag 19 augustus was overleden, als supporter in de rust van de wedstrijd Heerenveen-Vitesse

 

'Ynienen stiet ús wrâld stil ….’ staat er vandaag boven de advertentie in de Leeuwarder Courant van zijn vrouw Jantsje, kinderen en kleinkinderen.

 

Auke  Spijkstra is niet meer onder ons. Hij is overleden op 81 jarige leeftijd, maar als je hem zag, zou je dit niet zeggen. Hij was nog  volop actief.

 

Auke is geboren in het dorpje Idaard, dat langs de weg ligt als je van Leeuwarden komt tussen Wirdum en Grou.

Begin jaren 50 woonde hij in Roordahuizum (Reduzum). Vanaf de tweede helft van de jaren 60 tot nu woonde hij in Sint Annaparochie. Auke was leraar wiskunde.

Hij gaf onder meer les aan het Magister Alvinuscollege te Sneek.

 

Wij kennen Auke als dammer, die onderdeel uitmaakte van het roemruchte eerste tiental van Damclub Huizum dat in 1974 landskampioen werd. Hij was net als wijlen Jacob Spoelstra een speler, die het goed had gedaan in de hoogste landelijke damklasse als er niet werd verloren. En die degelijkheid bezat hij.
De topspelers van het team, zoals Harm Wiersma, Frank Drost, Sjoerd Visser, Johan Capelle, Menno Bandstra en Anton Schotanus zorgden  wel voor een plusscore.

 

We kennen hem ook als iemand, die hield van het analyseren van zijn partijen.
Hij voerde ze allemaal in in Turbodambase.

Hij had een damrubriek in De Kollumer, hij was ook bezig met probleemstandjes en eindspelen. Ook had hij rubrieken in de PFDB'er en in 'De Huizumer'.

In 1967 voerde hij de redactie van het eerste clubblad van Damclub Huizum.

Er verschenen 6 nummers, waarvan het laatste nummer 5 / 6  was.  
15 jaar later volgden Wim Kieffer en Jan Terpstra hem na en had Huizum weer voor een aantal jaren een clubblad.

 

Auke kwam voort uit een juniorenlichting met o.a. Oebele Hoekstra, Douwe de Jong,
Jan de Vos, Thijs Mulder en Klaas Rozema. Met hen speelde hij in 1956 zijn eerste jeugd FK. Auke werd 5
e in dit gezelschap voor Klaas Rozema.

Gedurende zijn damcarrière was hij 20x deelnemer in de finale van het persoonlijk damkampioenschap van Friesland. Met onderbrekingen in de periode van 1966 tot 2006.

Hij kreeg daarbij te maken met de Friese top van die tijd, waardoor het halen van de finale al een grote eer was.

 

Hij speelde bij damclub Oudebildtzijl. Deze club is opgericht op 21 december 1957 als damclub ‘Set Troch’., maar heeft deze naam verder nooit gebruikt.

Voordien werd er in ‘Het Grauwe Paard’ Fries Spel beoefend.

In 1966 werd Auke Spijkstra hier clubkampioen.

Tot 1965 speelde Auke bij Roordahuizum en DCL (Damclub Leeuwarden) , waar ook Pieter Bergsma en Douwe de Jong speelden. Sinds 1 september 1966 is Auke lid van Damclub Huizum, 52 jaar lang !

Hij was 61 jaar lid van de KNDB. In 2007, het jaar waarin Damclub Huizum 75 jaar bestond, ontving Auke de ‘gouden’ speld met oorkonde van de KNDB.

 

Auke was waardevol als speler in de onderlinge en in de teams.

Nadat hij alweer jaren terug een hartstilstand had gehad bij een wandeltocht, waar hij gelukkig na reanimatie goed van herstelde, deed hij niet meer mee met teamwedstrijden, waarbij hij een eind van huis zou zijn.

Vanwege een andere hobby, Bridge, kwam hij niet meer elke week naar de clubavond, maar één keer in de 14 dagen.

Auke was een meedenkend lid en liet zich horen als hij het ergens niet mee eens was. Hij was het niet altijd eens met de paring van de onderlinge competitie.

In diverse perioden was hij zelf competitieleider, in het bestuur en buiten het bestuur.

 

Naast het dammen en bridgen was hij een groot kaatsliefhebber. Hiermee was hij net als met het dammen vergroeid.

Hij was o.a. keurmeester bij kaatswedstrijden en werd onderscheiden door de kaatsbond voor zijn jarenlange bestuurs- en commissiewerk.

Zijn zoon Anne schopte het tot de finale van de belangrijkste kaatswedstrijd van het jaar in Friesland, de PC (Permanente Commissie) te Franeker.

Politiek was Auke een tijdje als raadslid actief voor de Partij van de Arbeid in het Bildt

Hij was verder de grootste supporter van zijn kleinzonen.

 

Tjalling van den Bosch heeft enige tijd terug aandacht aan Auke besteed in weblog ‘Huizumer Highlights’.

Hierbij staan ook enkele ‘standjes’. Bekijk deze bijdrage nog eens.

 

Op vrijdag 24 augustus,  aan het eind van de middag (17.00 uur), wordt er afscheid genomen van Auke in de Oldehovezaal van Yarden te Goutum.
Na de bijeenkomst is er de mogelijkheid tot condoleren.

 

We wensen echtgenote Jantsje, zoon Anne, dochter Sibrecht, hun partners en kinderen sterkte in deze periode van verlies.

 

Ook wij zullen Auke missen als lid, als collega in de sport, als dammer met kennis van het spel en de historie en bovenal als aardig mens met wie je altijd wel een praatje kon maken.

 

Algemene Verordening Gegevensbescherming

 

Vanaf 25 mei 2018 wil Damclub Huizum voldoen aan de Algemene Verordening Gegevens-bescherming, de AVG.

 

De onder staande linken verwijzen naar de diverse verklaring van club en van lid:

 

- Privacyverklaring

 

- Geheimhoudingsverklaring

 

- Toestemmingsverklaring van het lid