82 jaar
67 jaar
in Tivoli
Damclub Huizum        Opgericht  februari 1932                   www.damclubhuizum.nl      


N
i
e
u
w
t
j
e
s


N
i
e
u
w
t
j
e
s
D.C.H. Nieuwsarchief mei-aug.2014
D.C.H. Nieuwsarchief mei-aug.2014
Steun Damclub Huizum 
ING 34 82 516 t.n.v. penningmeester
Damclub Huizum te Leeuwarden
Clubagenda:

- Do.              > clubavond - onderlinge comp.

Nationale Damcompetitie - clubtientallen
- Za.  18 okt.  > CTD Arnhem - Huizum-1 -
                         TTS Surh.veen -De Old.Huizum
                     
Provinciale Damcompetitei - clubteams
- Ma.  6 okt. >  TTS-2 Surh.veen - Huizum-4
 - Do.  9 okt. >  Huizum-1 - Huizum-2
 - Di. 14 okt. >  Haulerwijk - Huizum-3

Word nu lid van Damclub Huizum
en ontvang het jubileumboek 2007
(zolang de voorraad strekt)
Word nu lid van Damclub Huizum
en ontvang het jubileumboek 2007
(zolang de voorraad strekt)
Nationale Damcompetitie - ronde 2 - Huizum 11-9 tegen Hijken DCT-2
Op zaterdag 4 oktober 2014 speelden Huizum-1 en het nieuwe combinatieteam De Oldehove/Huizum thuis in Zalen Tivoli tegen achtereenvolgens Hijken / DCT-2 en de Sneeker Damclub.
Op de foto boven speelt Bart Visser tegen oud-clubgenoot Marcel de Vries.. We zien nog een glimp van Oldehovenaar  Bernard Post, die tegen oud-lid Kerst Hoekstra zit en verder Hylke Dykstra.
Op foto 2 probeert Marten Martens vat te krijgen op Jan Mente Drent van Hijken / DCT-2.  Helaas ging er onderweg iets mis.
Foto's :  Sietse Nagel..


Redactie: Sietse Nagel.22-08-2014: Huizumer Highlights over start onderlinge competitie
Op 'Huizumer Highlights', de weblog van Rein van der Pal, waarop Tjalling van den Bosch een stortvloed aan publicaties presenteert. In de afgelopen weken werd de schaakfamilie Polgar behandeld in diverse afleveringen. Nu op donderdag 28 augustus voor het eerst sinds lange tijd het damseizoen bij Damclub Huizum weer begint met eerst een avond met onderlinge competitie, wijdt Tjalling een blogbericht hieraan. Zoals vaak sluit hij af met twee damstanden. We kunnen er alles over vertellen, maar zelf even kijken is beter.
Huizumer Highlights.

22-07-2014: Huizum-leden in Zomertoernooien
Natuurlijk doen er Huizum-leden mee in de zomercompetitie, waarvan de ronden zich afspeelden op maandagen in Surhuisterveen en op dinsdagen te Mildam.
Erwin Heslinga nam al spoedig de koppositie in en staat deze waarschijnlijk niet meer af. Op 5 augustus is de slotronde in Mildam.

Bobolitoernooi Bunschoten 2014
Met de 9e plaats en 9 punten uit 7 ronden was Anton Schotanus de beste PFDB-speler op het 3e Bobolidamtoernooi dat van 7-11 juli in Bunschoten werd gehouden. Jan Terpstra kwam tot dezelfde score met een iets minder aantal weerstandspunten en eindigde op de 12e plaats ! Eén van de betere klasseringen voor Jan.
Het toernooi waaraan 60 dammers meededen werd gewonnen door Krijn ter Braake. Hij scoorde 12 punten, eentje meer dan Alexander Schwarzman.
Ons nieuwe lid Enkhtuul Dondov uit Wenen eindigde als 28e met 7 punten.

Heerhugowaard Open 2014
Van 12 - 19 juli 2014 werd Heerhugowaard Open gehouden met maar liefst 191 deelnemers. Een gigantisch aantal. Alexander Schwarzman won met 22 punten uit 9 ronden. Alexander Georgiev en Alexander Getmanski volgden met 16 en 14 punten.

 58. Anton Schotanus 10 punten uit 9 partijen
142. Enkthuul Dondov  8 punten uit 9 partijen.

Nijmegen Open 2014
Aan Nijmegen Open doen mee Jan Adema, Bart Adema en Jan Terpstra.
Jan Adema staat na 5 ronden met 7 punten op plaats 19. Zoon Bart staat op plaats 114 en draagt de rode lantaarn. Jan Terpstra zweeft met 5 uit 5 op de 67e plaats.

25-06-2014: Pé van Dam overleden

* Nes/Akkrum, 30-5-1935 - † 19-6-2014

Op donderdag 19 juni 2014 is Pé (Petrus) van Dam (79), oud-bestuurslid van Damclub Huizum (van 1970 - 1981) overleden. Degenen, die al langer in de damwereld meedraaien, zullen hem misschien hebben gekend. Misschien ook niet, want hij was meer de bescheiden werker op de achtergrond. Hij was jarenlang penningmeester van Damclub Huizum (1970-1981) en zette zich in voor het jeugdwerk, waaronder het schooldammen. Van Dam regelde ook de onderlinge competitie (groep 3) en hij lid van diverse feestcommissies , zoals in 1982 bij het 50 jarig jubileum en in 1986 toen Huizum-1 weer naar de hoofdklas was gepromoveerd Hij vond Damclub Huizum een geweldige club en werd daarom weer lid. Later werd hij weer donateur en deed als zodanig regelmatig mee met diverse sneldamtoernooien van Damclub Huizum.
Hoewel je dit aan de buitenkant niet direct zag, kampte Van Dam al langer met gezondheidsklachten. Anton Schotanus had een paar jaar geleden nog een gesprek met hem en daarin kwam naar voren dat Van Dam hartpatiënt was en een pacemaker had. Daarmee was iets aan de hand als wij het ons goed kunnen heugen, waardoor hij flink ziek is geweest.
Voor het jubileumboek heb ik veel tekst moeten schrappen. Soms is dit maar goed ook. Over Pé van Dam had ik het volgende opgeschreven:
Pé van Dam is lid van Damclub Leeuwarden in de jaren 60. Deze club fuseert in 1964 met Gezellig Samenzijn. Dan is hij al overgestapt naar Damclub Huizum.
Met het bidden bij de Christelijke damclub GS voor en na de partij heeft hij niet zo veel. Of dit de reden is geweest, weet hij zo niet meer.
Bij Damclub Huizum komt hij al snel in het bestuur terecht, dat verder bestaat uit Jan Gerlofsma, Jurjen Hoekstra, Jaap Kieffer, Jouwert Kuypers en Anton Schotanus. Van Dam houdt zich vooral bezig met het schooldammen en met de penningen.
In de jaren 70 woont Van Dam in de Hobbemastraat (Huizum-west), in welke straat ook Sijtze de Visser en jeugdspeler Hendrik van der Ploeg wonen. Het Schooldamkampioenschap van Leeuwarden voor het voortgezet onderwijs levert elk jaar wel een paar leden op. O.a. Jaap Bakker, Bert Hollander, Sietse Nagel en Hendrik van der Ploeg worden na het toernooi in 1974 lid. De club groeit en bloeit.
Na 1974, het jaar waarin het eerste tiental van Damclub Huizum kampioen wordt, brengen Jan Gerlofsma, Jaap Kieffer en Pé van Dam een bezoek aan de familie Van der Wal in Tjalleberd (dorp vlakbij Heerenveen) teneinde de belangstelling van Jannes van der Wal voor Damclub Huizum te polsen.
Jan Gerlofsma voert het woord, want dat kan hij goed.
Van Dam moet nog ergens een foto hebben met daarop een simultaanspelende Baba Sy in Zalen Schaaf te Leeuwarden, waarop ook Anne Zandberg en Fedde van der Laan staan.
In 1974 en 1975 meet Jannes vervolgens zijn krachten in de onderlinge competitie. In het seizoen 1975-1976 speelt Jannes mee in het eerste tiental, dat landelijk op het hoogste niveau, zonder Harm Wiersma, de titel moet verdedigen. Dit slaagt niet. Met deze ervaring op zak verhuist Jannes een jaar later naar Groningen en komt hij uit voor het eerste tiental van Damclub Groningen, dat gesteund wordt door het sigarettenmerk ‘Roxy Dual’. Met dit team wordt Jannes in 1976 kampioen van Nederland.

Tijdens de jubileumbijeenkomst in 2007 was Pé van Dam aanwezig en is hij, net als andere aanwezige oud-bestuursleden, nog even in het zonnetje gezet door voorzitter Anton Schotanus.
We wensen echtgenote Alie van Dam-Swierstra, de kinderen en kleinkinderen sterkte met dit verlies.

24-06-2014: Anton Schotanus hoogste PFDB-speler in Praag
Het 34e Golden Prague-damtoernooi dat van 8-13 juni werd verspeeld, is gewonnen door Alexander Schwarzman. Hij haalde 11 punten uit 7 partijen.
Pim Meurs en Alesej Domchev haalden 10 punten.
Van alle aanwezige PFDB-dammers was Anton Schotanus de beste met de 10e plaats en 9 punten.

26. Erwin Heslinga           7 punten
28. Reinout Sloot            7
32. Thijmen Stobbe           7
36. Hans van Dijk            6
41. Gerrit Reitsma           5
43. Jan Terpstra             5
48. A.L. Weenink             3

10-06-2014: Ledenvergadering Damclub Huizum 5 juni
Op donderdagavond 5 juni 2014 hield Damclub Huizum ledenvergadeirng met
19 aanwezige leden.

In het afgelopen seizoen is Minse Dijkstra overleden.

Er waren opzeggingen van Jan H. Koops (oud-bestuurslid en problemist) en Katrinus Posthumus. Jan Koops (86) is op leeftijd, maar zien we af en toe nog op de fiets. Net als oud-bestuurslid Jaap Kieffer (89) overigens. Katrinus Posthumus zien we nooit op de fiets. Hij is verhuisd naar de provincie Groningen en voor hem is Roden/Leek een club, die beter bereikbaar is.

Een aanmelding was er van oud-lid Hidzer van der Tuin.
Ook positief was het nieuwe vaderschap van Henk-Jan, die samen met vrouw Frieda, de geboorte van Nathan bekend maakte begin dit jaar.

Boele Land hebben we nauwelijks gezien in de damzaal. Zijn gezondheid is daarvoor niet toereikend. Aan hem is een kaart gestuurd.

Verdeling van de prijzen:

Onderlinge competitie:
1. Erwin Heslinga
2. Rein van der Pal
3. Anton Schotanus.

Beste H2-speler onderlinge: Bart Visser
Beste H3-speler onderlinge: Reinout Sloot
Beste H4-speler onderlinge: Hidde Risselada

Topscorer Nationaal
Huizum 1: Rein van der Pal        11-17
Huizum 2: Gerrit Reitsma            9-13

Topscorer Provinciaal
Huizum 1: Piet Bouma                 7-  9
Huizum 2: Marten Martens           7-  8
Huizum 3: Jan Terpstra               7-10
Huizum 4: Fedde van der Laan     8-10

Winnaar Interne sneldamcompetitie:  Johan Teake Dekker
Winnaar Interne Bekercompetitie:      Bart Visser
Winnaar Propagandaprijs:                 Tjalling van den Bosch

Anton Schotanus legt uit waarom de propagandaprijs naar Tjalling van den Bosch is gegaan. Tjalling was competitieleider, schreef elke vrijdag een stukje over de onderlinge en leverde wekelijks een bijdrage voor de Huizumer Highlights. De secretaris merkt op dat Tjalling ook teamleider was van Huizum 1 en voor- en nabeschouwingen gaf van de wedstrijden.

De voorzitter laat weten dat Tjalling met zijn kritische stukjes (o.a. over de 80 +1 regeling) geen gehoor vond bij de hotemetoten die de dienst uitmaken bij de Dambond. Intussen is het nodige kwaad aangericht. Tjalling van den Bosch zal geen teamleider meer zijn en ook niet in Huizum 1 spelen. In Groningen is er ook het nodige verzet tegen de 80 +1 regeling en de PGD heeft een boze brief naar de KNDB gestuurd.

De teamsamenstellingen voor de natioale clubteamcompetitie is in de voorlopige sfeer. Het tweede team zal het komend seizoen samenwerken met het tweede team van De Oldehove. Hoe het in het daaropvolgende seizoen gaat, zal dan worden bekeken.
Indien zich nog nieuwe leden melden dan kan het zijn dat Huizum-1 wordt aangepast. We zijn nog op zoek naar spelers, die het nationale hoofdklasse niveau aankunnen en -durven.
Maar ook elke spelers van een ander niveau is welkom om lid te worden, want Huizum is meer dan de nationale damcompetitie en elk lid is ons even lief.

Aan de orde kwamen nog de volgende punten:
- '80 minuten plus 1 minuut per zet erbij'
- het persoonlijk lidmaatschap van de PFDB
- het aantal beheerders van een club op Toernooibase
- het verzoek tot steun van Piet Bouma bij het gebruik van tablets bij de
 notatie van gespeelde zetten (digitaal noteren)
- bestuursverkiezingen in september

Voorzitter Anton Schotanus is van plan in september de voorzittershamer neer te leggen. Hij kan deze functie niet langer goed uitoefenen omdat hij niet meer iedere donderdag op de clubavond kan zijn. Naast het voorzitterschap had hij de rol van competitieleider op zich genomen. Tjalling van den Bosch nam hem gedurende het afgelopen seizoen waar. Maar deze ad interim penneleur kan dit moeilijk langer combineren met werk (vroeg op enz.). Naast een voorzitter, die in functie word gekozen, zal er ook een nieuwe competitieleider moeten komen. Inmiddels heeft een duo zich aangeboden om de functie van competitieleider en materiaalcommissaris in te vullen.

De eerste clubavond, waarop voor de onderlinge competitie kan worden gespeeld is op donderdag 28 augustus 2014.

De ledenvergadering is een week later op donderdag 4 september 2014.

17-05-2014: Damclub Huizum op Facebook

Sinds vandaag is Damclub Huizum op Facebook. Misschien wat laat of misschien mooi op tijd. Een website is statisch, een beetje éénrichtingverkeer. Een pagina op Facebook kan zorgen voor meer interactie, voor meer over-en-weer-contact.
Door de openbaarheid van de stie en een enorm potentieel aan 'vrienden' kan een facebooksite van grote promotionele waarde zijn en voor binding zorgen.
Het voordeel is dat we ook van afstand actuele berichtjes en foto's kunnen plaatsen. Verder is de evenementenkalender handig.
Het adres van de pagina is: http://www.facebook.com/damclubhuizum

17-05-2014: Erwin Heslinga 3e op Damkampioenschap van Friesland

Vandaag, zaterdag 10 mei 2014, mag Tjalling Goedemoed uit Leeuwarden zijn 4e Friese damtitel bijschrijven. In de slotronde, gespeeld in Zalen Tivoli te Leeuwarden, liep het niet helemaal vlotjes tegen Jan van Dijk. Goedemoed kwam wel op dam, maar daarna was het nog rekenen om de remise te bereiken. Achtervolger Klaas-Hendrik Leijenaar had intussen al gewonnen van Jan Adema en stond op dat moment met 11 punten 1 punt voor op zijn oude leermeester Goedemoed. Uiteindelijk kwam Goedemoed langszij en gold het onderlinge resultaat. Voor de 3e plaats moest nog een barrage gespeeld worden tussen Erwin Heslinga en Jan Algra. De heren hadden vijf sneldampartijen nodig om uit te maken wie de 3e prijs in ontvangst mocht nemen. Dit werd Erwin Heslinga, maar in partij 4 was het toch echt Jan Algra, die er het meest recht op had, ware het niet dat Heslinga met een waanzinnige redding op de proppem kwam. In de vijfde partij sloeg het noodlot toe voor de inmiddels misschien murw gebeukte Algra. Een klein foutje werd hem fataal.
Tijdens de prijsuitreiking ontving Tjalling Goedemoed de kampioensbekeruit handen van PFDB-voorztitter Jan Bosselaar. Bovendien werd hij een tablet rijker, gesponsord door een bedrijf en Folkert Weistra. Zijn blijdschap kreeg hierdoor een enorme boost, waardoor hij zingend het pand verliet: 'We are de champions ....' enz. Dit was kwalitatief niet dusdanig dat we hem volgend jaar af kunnen vaardigen naar het Songfestival. Daarvoor moet je tegenwoordig ook beschikken over een baard, bleek afgelopen avond.

In de hoofdklas, de klas onder de ereklas, was het ook nog niet een uitgemaakte zaak. Sietse Nagel was dan wel naast Menko van Dijk gekomen in de voorgaande ronde, maar Sipke Doller zou met een punt minder nog kampioen kunnen worden als Nagel zou verliezen van Reinout Sloot en wanneer Van Dijk zou verliezen van Bernard Post. Maar dit gebeurde niet, in tegendeel.
Nagel handhaafde zich aan kop door te winnen van Sloot, die een 'Afrikaanse' damcombinatie uithaalde, die niet goed was. De dam ging weer van het bord en Sloot stond daarna een schijf achter en dit was genoeg om te verliezen.
Sipke Doller verloor onverwacht van Iskander Al Sarayfi. Sarayfi vond in de slotronde zijn vorm terug, zette een aanvallende stand op het bord en ronde deze goed af. Piet Bouma fungeerde als rondeteller dit toernooi. Hij voegde tegen Nick de la Fonteyne zijn 7e paaltje toe. Degelijk, maar naar hij zelf dacht te weinig creatief wellicht. Na enige tijd drong in de voorzaal van Tivoli door dat Menko van Dijk had verloren van Bernard Post, waarna Sietse Nagel de vlag kon hijsen. Met 10 punten hield hij Bernard Post en Menko van Dijk twee punten achter zich. Zoontje Arjen (3 jaar) kwam hem een bloem brengen.

De spelers in de 1e klas waren gewaagd aan elkaar, gezien de behaalde punten.
Er moest ook flink gebarrageerd worden tussen drie 8-punters. Kerst Hoekstra kon hierin het beste uit de voeten. Hij won van Geoffrey de la Fonteyne en speelde remise tegen Hans van Dijk, terwijl Van Dijk twee keer remise speelde. De volgorde werd hierdoor bepaald op 1. Kerst Hoekstra, 2. Hans van Dijk en 3. Geoffrey de la Fonteyne.
Een ronde eerder waren Dennie van Dijk, Arnold Wiegersma en Bert Oegema ook nog in beeld voor een podiumplaats. Wiegersma verloor en de andere twee konden geen echte vuist maken.

Andries Oord en Douwe Douma wisselden een paar keer van 1e en 2e plaats in de 2e klas. Echt veel verandering was er niet gedurende het kampioenschap.
De jeugdige Jesse de Boer uit Hindeloopen/Workum, lid van de Sneeker Damclub, maakte wel een opmars. Dit resulteerde voor hem in een 3e plaats.
Opmars kun je het eigenlijk niet noemen, want de enige overwinning vond plaats in ronde 3, daarna waren het allen remises. Maar goed, hij steeg er wel mee in het klassement.
Andries Oord behaalde het kampioenschap 2e klas door de 2e barragepartij te winnen van Douwe Douma. Beide spelers kwamen tot 9 punten in het reguliere toernooi.

Eindstanden, uitslagen, partijen en wie weet wat nog niet meer zijn te vinden op Toernooibase. De FK2014-site is door omstandigheden uit de lucht, maar op Toernooibase staat een link naar een noodsite.