december 2002: Wiersma niet langer op lijst LPF
Het kabinet viel in november, de LPF werd minder populair, en Harm Wiersma verdween voor de komende verkiezingen van de kieslijst van de LPF. Hij tracht inmiddels om in de Provinciale Staten te komen.

juli 2002: Harm Wiersma zegt af voor NK en EK
Harm Wiersma zal niet deelnemen aan binnenkort te houden toernooien als het NK en het EK. Ook heeft hij de voorzittershamer neergelegd bij Leefbaar Leeuwarden. Dit in verband met de drukte rond zijn kamerlidmaatschap. Zoon Joeri en vriend Engel Vrouwe zijn aangetrokken als naaste medewerkers in Den Haag.

2002: Harm Wiersma kamerlid
Met zijn 18e plaats op de kieslijst bij de LPF werd Harm Wiersma (49 jaar) met gemak Tweede Kamerlid.
Volgens de afscheidnemende ex-dammer Gerrit Ybema (D'66) is Wiersma de beste dammer, die het parlement ooit heeft gekend. 'Maar zijn kamerwerk zal er niet onder lijden', meent Ybema, 'hij is ontzettend slim en bloedfanatiek. Let maar op' (Citaat Leeuwarder Courant).
Harm Wiersma kreeg 1759 stemmen totaal. Hiervan kwamen 782
stemmen uit Friesland.
Uit peilingen kan worden afgeleid, dat de LPF bij nieuwe verkiezingen minder stemmen zal halen. Voor een groot deel is dit te wijten aan het gerommel binnen deze partij. De geschiedenis leert, dat leiders, die met veel tam tam naar voren zijn gekomen, eenmaal aan de macht altijd tegenvallen. De eerste daad, die Wiersma wellicht kan verrichten is het op gang brengen van de afschaffing van de dopingcontrole bij damwedstrijden. Hij kan pleiten voor het opstellen van uitzonderingsregels door NOC/NSF. De koppeling subsidie/dopingcontrole klopt van geen kant. Het is alleen maar vervelend voor denksporters, terwijl er geen enkel schadelijk middel, behalve de viagrapil, bestaat, dat enige verbetering oplevert voor de prestatie van denksporters.

2002: Harm Wiersma in bestuur werelddambond
Na de ontbinding van zijn arbeidsrelatie met de KNDB is Harm Wiersma toegetreden tot het bestuur van de FMJD (werelddambond).

2001: Harm Wiersma gaat in de politiek
Nadat de vader van schaakster Yvette Nagel, Jan Nagel, in Hilversum succes had met de lokale partij Leefbaar Hilversum en Henk Westbroek met Leefbaar Utrecht, kwam er ook een Leefbaar Nederland.
In Leeuwarden ontstond vanuit de fractie Dolstra (moeder van dammer Erwin Heslinga) de partij Leefbaar Leeuwarden.
Leefbaar Nederland stelde Pim Fortuyn aan als voorman.
Wiersma werd bestuursvoorzitter van LL en ziet in Fortuyn iemand, die zijn navolging verdient. Na de breuk van Fortuyn met Leefbaar Nederland, die hierna de partij LPF (Lijst Pim Fortuyn) opricht, stelt Wiersma zich beschikbaar voor zowel Leefbaar Nederland als LPF.
Hij gaat voor het kamerlidmaatschap. De portefeuille sport trekt hem aan.
In de jaren 70 stond Wiersma al eens als lijstduwer op de kieslijst van de Boerenpartij. Nu echter lijkt het allemaal serieuzer.

Leeuwarder Courant: Harm Wiersma is na overleg met het bestuur van de Boerenpartij op de kandidatenlijst van deze partij voor de Tweede-Kamerverkiezingen geplaatst. 'Dammers zijn doordenkers en hij past bij ons. Wiersma komt echter niet bij de eerste tien kandidaten op de lijst, omdat hij niet door onze leden is voorgedragen, maar zichzelf kandidaat heeft gesteld', aldus BP-fractieleider Koekoek. Wiersma zei dat de Boerenpartij hem aantrekt, omdat die opkomt voor de middenstand.

Juli 2001: Na ongeveer 20 jaar is Wiersma niet langer bondscoach
Harm Wiersma stopt per 1 juli als trainer/coach van de Koninklijke Nederlandse Dambond. Tussen Wiersma, bondscoach sinds 1980, en de KNDB waren in de afgelopen jaren verschillen van inzicht ontstaan over de manier waarop de rol van trainer/coach ingevuld moet worden. Ook de financiering van de functie kwam voor de dambond geleidelijk onder druk te staan. Uiteindelijk hebben de KNDB en Europees kampioen Wiersma in goed overleg besloten uit elkaar te gaan. Over de opvolging van Wiersma heeft de dambond nog geen besluit genomen. Eerst wil men in overleg met de nationale top afspraken maken over een nieuwe structuur voor training en topsportbegeleiding.

Harm Wiersma kampioen van Nederland 2001 na loting
Het gewone toernooi in Zwartsluis bleef onbeslist. Drie spelers eindigden op de eerste plaats, t.w. Hans Jansen, Hein Meijer en Harm Wiersma.
Na de eerste barrage viel Hein Meijer af.
In de tweede barrage met versneld tempo boekten zowel Jansen als Wiersma een winstpartij, maar de totaalstand bleef gelijk.
In de derde barrage (versneld tempo + 10 seconden per zet) eindigden alle 10 potjes gelijk. De KNDB besloot de titel vervolgens door loting toe te kennen, omdat men een vierde barrage niet aandurfde.
Ook het kampioenschap aan beide spelers toekennen, hetgeen door Wiersma was geopperd werd afgewezen.
Harm Wiersma was het beste in loten en verkreeg zo zijn 8e nationale titel.
Een tikkeltje onbevredigend was het. Ook moeilijk uit te leggen aan de buitenwereld.

Eerste Europese titel voor Harm Wiersma in 1999
Op donderdag 23 september 1999 veroverde Harm Wiersma in het Gemeentehuis van Hoogezand-Sappemeer zijn eerste Europese titel met 23 punten uit 15 partijen. Ton Sijbrands vergooide zijn kansen in de één na laatste ronde tegen de Azerbeidzjan Aliev door een overmachtseindspel niet tot winst te voeren. Sijbrands bleef hierdoor op 1 punt achterstand steken, ook al omdat Wiersma zeer verrassend in dezelfde ronde won van de Wit-Rus Anatoli Gantwarg.
Sijbrands deelt in de eindrangschikking de tweede plaats met de naar boven geslopen Let Guntis Valneris. Valneris won de laatste drie partijen op rij.
In de slotronde speelde Sijbrands remise tegen Alexander Getmanski (Rusland), waardoor de remise van Wiersma tegen de Italiaan Bubbi geen gevaar vormde voor het kampioenschap. De grote concurrent binnen de nek-aan-nek-race was aanvankelijk de eindelijk uit zijn hol gekomen Eduard Boezinski (Litouwen). Deze zakte in het slot weg naar een iets bescheidener rol. Rob Clerc, de derde Nederlander, eindigde op een gedeelde zevende plaats (15 pnt.).
Zowel Wiersma als Sijbrands zeggen geen belang te hebben bij het Wereldkampioenschap in Riga. Tenzij er geld op tafel komt.

Harm Wiersma voor zevende maal damkampioen
van Nederland 1998

Op een mooie Pinksterdag, om precies te zijn de 2e, werd Harm Wiersma in Hoogezand- Sappemeer voor de zevende maal in zijn indrukwekkende damcarrière kampioen van Nederland. Het wonderkind van inmiddels 45 jaar voldoet nog steeds aan zijn plicht.

Het 80e damkampioenschap van Nederland verliep in eerste instantie niet zo spannend. Gérard Jansen uit het Gelderse Huissen liep op een bepaald moment uit op de rest tot 3 punten. De enige die hem nog een beetje kon volgen was Harm Wiersma. Hoe meer het toernooi het einde naderde, hoe meer Wiersma Jansen naderde. Jansen voelde de an met de snor de laatste ronden duidelijk in zijn nek kriebelen met als gevolg dat de koploper in de voorlaatste ronde een misstap beging tegen jongste deelnemer Kees Thijssen. Wiersma achterhaalde Jansen en bleef naast hem in de slotronde (beiden 17 pnt. uit 13 partijen).

Een barrage werd noodzakelijk. De eerste drie partijen eindigden in remise met dan weer voordeel voor Jansen en dan weer voor Wiersma. Er moest vervolgens worden gespeeld met versneld tempo.  De eerste partij bleef gelijk. In de tweede partij bracht Wiersma een huisvlijtvariant op het bord, waarvan Jansen de afloop niet kende. Zo won Wiersma uiteindelijk met zijn welbekende creativiteit. Toen Harm 10 jaar was verbaasde hij iedereen al in een toernooi in Hoogezand.

Harm Wiersma werd geboren op 13-5-1953 te Leeuwarden.
Hij is thans gehuwd. Kinderen: 1 zoon en 2 dochters.

Activiteiten:
-  profdammer
-  damrubriek-schrijver in 'De Telegraaf'
-  zaken, organisator damtoernooien voor profspelers,
  simultaanspeler, demonstratie-verzorger.
-  bestuurslid FMJD

Oude activiteit(en):
-  bondscoach KNDB (t/m 2001)

Loopbaan:
Begon met dammen als 9 jarig jongetje bij de jeugd van Damclub Leeuwarden (1962-1963). Zijn vader, Chris Wiersma, damde ook. Toen in 1964 Damclub Leeuwarden samen ging met Damclub Gezellig Samenzijn in een nieuwe club, Damclub De Oldehove, verhuisden vader en zoon Wiersma naar Damclub Huizum.
In Zalen Tivoli organiseerde vader Chris Wiersma samen met Anton Schotanus in 1965, 1966 en 1968 de Internationale Turkstra-toernooien.
O.a. door de komst van Harm Wiersma werd Huizum in 1967 bijna Landskampioen.
Pas zeven jaar later, In 1974, lukte dit wel.
Harm speelde 9 jaar mee met het eerste tiental van Damclub Huizum. Na het landskampioenschap in 1974 vertrok hij naar een club in Tilburg (DAVO).
Huizum kreeg, waarschijnlijk als enige damclub, een transfersom van ƒ. 1.000,-- .

Kampioenschap van Friesland jeugd:
Tijdens het Jeugd damkampioenschap van Friesland was Harm Wiersma 10 jaar.
Hij eindigde op de 4e plaats achter Sjoerd Visser, Henk Bos en Gerrit Ybema,later Tweede kamerlid voor D'66 en staatssecretaris.
In 1965 werd hij al 2e en in 1966 1e.
In het Jeugdkampioenschap van Nederland werd hij ook 1e.

Turkstra-toernooien:
1965    :  1e in eerste jeugdgroep
1966    :  Anton Schotanus wint, Ton Sijbrands werd 2e
              (bij de senioren).
              Harm stelt toch ietwat teleur met zijn 8e plaats.
1968    :  Harm Wiersma blinkt uit door afwezigheid.
              Gedurende het W.K. in Italië heeft hij enkele regels overtreden
              en mag daardoor van vader Wiersma voor straf niet meedoen.
              In de pers heette Wiersma oververmoeid te zijn.

1e interland:
1967    :  tegen de Sovjet Unie.

Kampioenschap van Nederland Senioren 1967:
1e werd Ton Sijbrands (17 jr); 2e werd drs. Piet Roozenburg; 3e werd Harm Wiersma (13 jr)
Zie foto op de fotopagina.

Andere N.K.'s:
In 1971 wordt hij nog 5e, waarbij alle partijen in puntendelingen eindigen.
In 1972 wordt hij voor het eerst kampioen van Nederland. Dit zal hij herhalen in de jaren:
1974, 1975, 1976, 1977, 1992, 1998 en 2001.

Wereldkampioenschappen:
In 1976 wordt Harm Wiersma in Amsterdam voor het eerst wereldkampioen.
Hij verslaat alle Russische grootmeesters !
1979 (match tegen Gantwarg),
Na de huldiging van de 25 jarige kampioen op het gemeentehuis te Leeuwarden volgde er een rijtoer in een Jan Plezier door Leeuwarden.
Op de Voorstreek kwam het rijtuig in botsing met een auto.
De Jan Plezier raakte beschadigd, maar kon de toer vervolgen.
1981 (match Gantwarg),
1983 (toernooi Amsterdam),
1983 (match tegen Jannes van der Wal) en 1984 (match tegen Wirny). In 1983 bestond er onduidelijkheid over de titel. In hetzelfde jaar is er toen nog een match gespeeld.

Europees Kampioen op 23-09-1999 te Hoogezand-Sappemeer.

Kampioenschappen van Friesland Senioren:
1967    :  1e   (13 jaar).
1968    :  1e
1969    :  1e
1970    :  1e
1971    :  1e
1973    :  1e
1974    :  1e

Studentenkampioen van Nederland:
In 1972 werd Harm Wiersma studentenkampioen van Nederland.

Suikertoernooi
1970 gedeeld 1e met Ton Sijbrands
1974 winnaar

Volmac Achtkamp
1983 winnaar

Europeeskampioenschap voor landenteams
Harm Wiersma scoort 20 punten uit 10 partijen aan bord 2.

Titels:
1968    :  Internationaal meester (MI)
1970    :  nationaal grootmeester (GMN)    (jongste ter wereld)
1970   :  internationaal grootmeester (GMI)

Simultaan-record:
Harm Wiersma speelde net als Jannes van der Wal vaak simultaans.
Hij probeerde de publiciteit te trekken door tegen zoveel mogelijk deelnemers tegelijk te spelen en daarbij een zo hoog mogelijke uitslag te behalen.
In 1975 verbrak hij het record voor het eerst tegen 187 tegenstanders.

Verder meegedaan aan diverse internationale toernooien.

Na zijn wereldkampioenschap in 1984 trekt Harm Wiersma zich terug uit de persoonlijke wedstrijden, o.a. omdat er te weinig geldschieters zijn.

Harm Wiersma kwam uit in de zaterdagcompetitie voor het tiental van Aino Tilburg (DAVO, later o.m. Info Engenering genoemd en weer later Aino en Angarde informatica). Deze club heette vroeger DAVO. DAVO was de eerste club na Huizum waar Wiersma voor ging spelen. Hij heeft ook gespeeld voor o.a. Cote d' Or IJmuiden en Maas van 't Hoog Hengelo (Het vroegere Twente's Eerste).
Het gerucht gaat, dat hij in het seizoen 2006-2007 voor DVSB Soest-Baarn zal uitkomen.

Hij deed mee aan in totaal 17 NK's (de tabellen zijn te bezichtigen op de www.kndb.nl - site).
Hij is vernieuwend in zowel zijn spel als in zijn uiterlijk door de jaren heen.
Hij houdt van niet alledaagse gecompliceerde stellingen.
Hij is een ambassadeur voor de damsport en voor Leeuwarden.

1982: Ere-lid Damclub Huizum

13-4-1977: Friese Sportprijs
Harm, op dit moment woonachtig in Drachten, ontvangt uit handen van de Commissaris van de Koninging in de provincie Friesland, mr. Hedzer Rijpstra, de 'Friese Sportprijs 1976' + oorkonde.
De prijs is ontworpen door kunstenaar Ruudt Peters en werd voor de derde keer uitgereikt aan een Friese sportbeoefenaar.
In 1974 werd de prijs uitgereikt aan schaatsenrijdster Atje Keulen-Deelstra en in 1975 aan FVB-secretaris Jan Kostelijk.
De commissaris kreeg van Harm Wiersma een zakdoek, waarop alle Friese sporten behalve de denksport staan afgebeeld.
Een ander kado, dat ten goede kwam aan de kantine van het provinciehuis was een keukendoek met dambordmotief plus een doosje damschijven.

Internationale spelers tegen wie hij speelde waren o.a.: Iser Koeperman, Anatoli Gantwarg, Alexander Dibman, Alexei Tsjizow, Guntis Valneris, Andris Andreiko, Tsjegoliew.
Nationale tegenspelers waren o.a.: Ton Sijbrands, Frank Drost, Hans Jansen, Rob Clerc, Piet Roozenburg, Jannes van der Wal, Auke Scholma, Bauke Bies, Anton Schotanus, Pieter Bergsma, Menno Bandstra, Sjoerd Visser, Johan Capelle, Hendrik van der Zee enzovoort.
Klik hierop voor foto's >
Onderdeel framepagina:
Harm Wiersma, dammer
www.damclubhuizum.nl
Meer Wiersma op internet
Nog meer Wiersma op internet